De 5 beste stoomkoker van 2022

Snel, eenvoudig en gezond koken met een goede stoomkoker

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste stoomkoker. Koken met stoom is gezond en makkelijk. Je zet de groenten, vis of vlees in de metalen of plastic containers en enkele minuten later heb je gestoomd eten. Eten aanbranden wordt onmogelijk, en door je eten te stomen hou je meer vitaminen vast.

Goede stoomkokers bestaan in verschillende soorten en maten. Je kan meerdere verdiepen op elkaar stapelen om de perfecte maaltijd klaar te maken. Zet bijvoorbeeld eerst de kip 5 minuten op, nadien plaats je de groenten omdat deze iets minder lang moeten stomen. Een goede stoomkoker is handig, makkelijk in gebruik, niet te duur en vooral zeer efficiënt.

Vergelijk de verschillende merken en steamers in onze lijst beste stoomkokers en kies er één uit dat bij jou benodigheden past. Lees onderin ook het onderzoek, waar je op moet letten en hoe je moet kiezen.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: RUSSELL HOBBS MAXICOOK 3 tier

 • warmt snel op
 • gemakkelijk in gebruik
 • goede prijs/kwaliteitsverhouding.
 • vaatwasbestendig
 • geen warmhoudfunctie
 • geen donkere stoomschalen voor kleurafgevend voedsel

Inhoud, design, gebruiksgemak én een voordelige prijs: de Russel Hobbs Maxicook 3 Tier Food Steamer 23560-56 heeft het allemaal.

De naam zegt het al zelf “3 Tier”. De 10,5 l inhoud is verdeeld over drie stoomschalen. Dit toestel heeft dus best een grote capaciteit.

Als het snel moet gaan, kan je gebruik maken van de turboboost voor extra stoomkracht. Je kan bovendien zelf de gewenste bereidingstijd instellen met de timer. De digitale display zorgt voor een gemakkelijke bediening.

De kunststof handgrepen blijven koel als het apparaat in werking is. Eens klaar, kan je de schalen veilig afnemen. De schalen zijn vervaardigd in BPA-vrij materiaal, de basis in RVS. De steamer heeft geen donkere stoomschalen voor kleurafgevend voedsel. Je kan hem wel in de vaatwasmachine steken.

De rijskoker is inbegrepen net als de aroma-infuser. In deze infuser kan je aroma’s toevoegen zoals kruiden en specerijen (in zijn geheel of in grove stukken), knoflookteentjes (in zijn geheel of grof gehakt) of dunne plakjes citroesvruchten. Dankzij de doorzichtige stoomschalen kan je altijd het gaarproces volgen.

De beste stoomkoker voor dagelijks gebruik. Dankzij het knappe design kan je het toestel gewoon op je keukenaanrecht laten staan.

Beste koop: BRAUN FS3000

 • gemakkelijk in gebruik
 • goede prijs/kwaliteitsverhouding
 • vaatwasbestendig
 • warmt snel op
 • geen warmhoudfunctie
 • geen waarschuwingssignaal als het eten klaar is
 • geen temperatuurindicatie

De Braun FS3000 stoomkoker is een uitblinker als het gaat om gebruiksgemak. Geen complexe instellingen. Gewoon één draaiknop en twee programma’s. Deze stoomkoker heeft een afneembare watertank en twee stoomschalen.

Al na 45 seconden produceert de steamer stoom, waardoor je meteen aan de slag kan. De praktische lekbakken vermijden aromavermenging en zorgen voor een optimale bereiding. Je kan de stoomkoker eveneens gebruiken om rijst klaar te maken. Hiervoor is er een extra stoomkom meegeleverd.

Wil je graag groenten klaarmaken die kleur afgeven bij het garen (zoals wortelen en paprika), gebruik dan de donkere stoomschaal. Zo blijf je altijd een proper en net uitziend toestel behouden. Deze Braun steamer is BPA-vrij en schakelt zich automatisch uit. Het maakt dit apparaat ook geschikt voor het bereiden van babyvoeding.

Er is opbergruimte voorzien voor het snoer. Het toestel heeft antislipvoetjes zodat het net op zijn plaats blijft tijdens het gebruik. De onderdelen van de stoomkoker mogen in de vaatwasmachine, waardoor de stoomkoker dus ook heel gemakkelijk te onderhouden is.

Verkies je eenvoud en gemak dan is de Braun FS3000 de beste keuze.

Braun FS3000 | 850 W | 3 l| wit/groen

De IDENTITY FS5100WH van Braun is een compacte en gemakkelijk op te bergen stoomkoker. Toch heeft deze 2 stoomschalen met een inhoud van 3,1 l.

De stoomschalen zijn doorzichtig, waardoor je het gaar proces steeds kan volgen wanneer je dat wil. Er is een extra stoomkom van 2 l bij dit toestel meegeleverd voor de bereiding van rijst. Nog een extra die je bij deze steamer terugvindt is een rekje voor eieren. Kleur afgevende groenten kan je bereiden in de donkere stoomschalen die hier ook bij het toestelpakket zitten.

Deze Braun stoomkoker vermijdt het vermengen van smaken van de verschillende voedingsmiddelen doordat het gecondenseerde water wordt opgevangen in aparte lekbakjes.

Bovendien bevat de steamer een stoomversneller waardoor je maaltijd nog sneller klaar is. Het toestel schakelt zich automatisch uit als de gaartijd verstreken is. Dankzij de BPA-vrije stoomschalen is dit toestel ook uitermate geschikt voor de bereiding van babyvoeding.

De stoomkommen zijn vaatwasbestendig en passen vlot in elkaar waardoor dit apparaat compact op te bergen is in bijna elke keukenkast. De Identity stoomkoker lijn van Braun combineert design met kwaliteit dankzij zijn geavanceerde technieken. Het laat je toe volop te experimenteren.

De beste keuze voor de echte keukenprins(es).

Braun Identity FS5100WH | 850 W | 6,2 l | wit

De Steam & Light VC3038 stoomkoker van Seb combineert design met functionaliteit. Het toestel vinkt zo goed als alle mogelijke functies en extra’s af.

Met de drie stoomschalen heeft deze stoomkoker een inhoud van maar liefst 10 l. Dankzij de opvangbak voor het gecondenseerde water worden geen smaken vermengd. Het doorkijkglas laat toe het gaarproces te volgen. De oververhittingsbeveiliging zorgt ervoor dat er echt helemaal niets kan fout lopen bij de bereiding van jouw maaltijd

Verder helpt deze stoomkoker je bij elke fase van het gebruik. Als het tijd is om het toestel te ontkalken wordt dit aangegeven. Moet je het water bijvullen, dan geeft dit toestel dat ook aan en dankzij het zichtbaar waterpeil kan je dit trouwens ook altijd zelf in de gaten houden. Er zijn bovendien zes voorgeprogrammeerde instructies voor extra gemak.

De warmhoudfunctie zorgt ervoor dat de laatkomer eveneens nog steeds van een warme maaltijd kan genieten. Kan je het toestel niet opbergen of kies je ervoor de stoomkoker zichtbaar in je keuken te laten staan? Het mooie design zorgt voor een stijlvol uitzicht.

Kortom de beste in functionaliteit én design.

Seb Steam & Light VC3038 | 900 W | 10 l | zwart/zilver

 • stevig
 • hygiënisch
 • ziet er mooi uit
 • vaatwasbestendig
 • snoeropslag
 • duur in aankoop
 • temperatuur niet handmatig in te stellen
 • geen opvangbak voor gecondenseerd water

De Magimix Le Cuiseur Vapeur 11582NL stoomkoker is meteen de stoomkoker met de hoogste inhoud en het hoogste vermogen. Daarom is dit toestel niet enkel geschikt voor de hobbykok, maar ook voor de professional. Met maar liefst twee stoomschalen van 5,5 l kan je best al een grote maaltijd bereiden.

Deze steamer is wel heel wat duurder in aankoop. De hogere prijs is te verklaren doordat het toestel vervaardigd is in RVS en hierdoor heel stevig is en heel hygiënisch naar gebruik en onderhoud toe.

Het glazen deksel heeft geïsoleerde handgrepen. Zo kan dit veilig afgenomen worden eens de maaltijd klaar is. De digitale display is verlicht en heeft een automatische uitschakeling. Er is geen apart eierrekje, maar de uitsparingen voor het koken van eieren zit ingebouwd in de stoomschalen. Bij deze stoomkoker is er geen opvangbak voor het gecondenseerde water.

De warmhoudfunctie laat ook de laatkomers nog genieten van een warme maaltijd. De oververhittingsbeveiliging zorgt dan weer dat er niets kan fout lopen bij de bereiding. In het pakket zit een receptenboek. Deze recepten kan je ook consulteren op de Magimix app voor mobiel en tablet. Extra handig.

Kortgezegd de beste in kracht, inhoud en stevigheid.

Magimix Le Cuiseur Vapeur 11582NL | 1900 W | 12,2 l | zwart/zilver

Tot zover de lijst beste stoomkoker 2022.

Meer hulp nodig in de categorie ‘keuken’? Lees ook zeker de lijst beste multicookers of leer koken met een goede stoomoven. Ook kleine keukenapparaten zoals waterkokers worden ook grondig vergeleken.

braun magimix en seb stoomkoker vergelijken

Stoomkokers vergelijken

Hoe werkt een stoomkoker?

Een stoomkoker heeft een verwarmingselement en een waterreservoir met daarboven stoomschalen voor verschillende voedingsmiddelen. Aan de onderkant van de schalen zijn er openingen die de stoom door laten. Het verwarmingselement doet het water uit het reservoir verdampen. Aangezien de temperatuur in de schalen nooit hoger is dan 100 graden, blijft de smaak beter behouden. In een stoomkoker kan je bijvoorbeeld groenten, rijst, vlees, eieren en vis bereiden. De meeste apparaten zijn ook geschikt voor het maken van cakejes.

Dat is de standaard werking van een stoomkoker. Daarnaast heeft elk merk Braun, Seb, Magimix, Russel Hobbs, Tefal, … zijn eigen specifieke kenmerken.

Wat zijn de voordelen van een stoomkoker?

Een stoomkoker zorgt er voor dat je eten zijn smaak- en voedingsstoffen behoudt. Dankzij het kleurbehoud van het eten, ziet het er bovendien ook veel lekkerder uit. Je hoeft geen olie of boter te gebruiken. De stoomkoker voorziet je van een gezonde maaltijd. Door de verschillende lagen kan je verschillende bereidingen tegelijk stomen. Je spaart tijd uit bij het klaarmaken.

stoomkoker voor groenten vlees en vis kopen

Stoomkoker kopen
Waar op letten?

Inhoud pan

Kies een formaat die het beste bij jouw gebruik en gezin past. Een te groot formaat neemt te veel plaats in en gaat meer verbruiken dan voor jouw hoeveelheden nodig is. De inhoud wordt aangeduid in liters. Maar opgepast, dit heeft niets te maken met de hoeveelheid water die in het toestel kan.

Schalen

Hoe meer schalen, hoe meer verschillende bereidingen je natuurlijk in één keert kunt klaar maken. Ga voor een stoomkoker met ook donkere schalen. Witte of doorzichtige schalen zijn gevoelig voor verkleuring bij de bereiding van bijvoorbeeld wortels, paprika, …
Kies je een stoomkoker met veel schalen, dan heb je er eventueel in reserve voor als de andere in de vaatwasmachine zitten.

Extra’s

Wil je het maximum uit je toestel halen? Check dan de extra’s. Is er een extra schaal voor het koken van rijst bij? Een meegeleverd kookboek is heel handig en biedt extra inspiratie. Er zijn ook toestellen met een bakvorm om bijvoorbeeld cakejes te bakken. Met een warmhoudfunctie kan je je bereidingen warm houden voor de laatkomers.

goede stoomkoker vergelijken

Tot zover het artikel ‘Beste stoomkoker 2022’ – Laatste update 30/11/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.