Beste stoomoven

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste stoomoven voor jouw keuken. De stoomoven neemt toe in populariteit en is niet langer voorbehouden voor echte chefkoks. Gestoomde zalm met groentjes, klinkt goed! Koken met een stoomoven is niet alleen lekkerder, maar ook gezonder, maar neem je nu beter een 100% stoom, een combi of hogedruk stoomoven en waarop moet je nu letten om de beste stoomoven in huis te halen? Met de Siemens CD634GBS1 stoomoven doe je alvast geen miskoop.

Ook microgolfovens zijn een handig alternatief, lees hier de TOP 5 Microgolfovens.

Top 5 – Beste Stoomoven 2020

SIEMENS CD634GBS1 STOOMOVEN

Onder de stoomovens die volledig op stoom werken -geen gril of hete lucht functies- komt de Siemens CD634GBS1 naar voren als een van de betere ovens van 2020. Deze oven is budgetvriendelijk, heeft een mooi design en is gemakkelijk in gebruik. Jij kan gewoon aanduiden wat je wilt bereiden en de oven selecteert de juiste instellingen voor jouw gerecht. De tijd even uit het oog verloren? Geen probleem, de oven schakelt automatisch uit als je eten klaar is. Ook het reinigen is gemakkelijk en voor ontkalking heb je de ontkalkingsfunctie. En de prijs zal je blij maken.

 “Goedkope 100% stoom stoomoven”  

AEG BSE882220M COMBI STOOMOVEN

Zoals elke combi stoomoven, kan je met deze oven stomen, bakken, braden en grillen. De oven is groot met een inhoud van 70 liter en beschikt over verschillende verwarmfuncties en tientallen gewichtsprogramma’s. Je gerechten worden gelijkmatig gegaard, ongeacht het aantal ovenplaten. De recepthulpfunctie met geïntegreerde gerechten helpt je om elk gerecht optimaal klaar te maken. Ook automatische uitschakeling en kerntemperatuursensor zitten inbegrepen in deze formule.

“Editor’s pick combi stoomoven”

BOSCH HSG636ES1 combi 

De automatische kookprogramma’s van deze intuïtieve oven van Bosch helpen om al je gerechten te bereiden. Een kernthermometer, ontkalkingsfunctie, zacht sluiten van de deuren, en een speciale coating die vet absorbeert en reinigen bijna overbodig maakt… Deze oven heeft alles wat je nodig hebt.

“Beste combi stoomoven”

BOSCH HNG6764S6 COMBI

Deze stoomoven van Bosch is iets duurder, maar het is een echt plezier voor wie veel belang hecht aan comfort. De oven is namelijk vanop afstand te bedienen via de Home Connect app. Je kan dus ‘s morgens je avondmaal in de oven klaarleggen en de oven opzetten voor je naar huis rijdt van je werk. Thuiskomen en benen onder tafel schuiven! Dit is een oven die de gewone functies combineert met magnetron- en stoomfuncties. Hij gaat lang mee, is gemakkelijk in gebruik en het strakke design maakt het plaatje af!

 “Luxueuze combi stoomoven”

MIELE DGD 7035 INBOUWDRUK

Bij hogedruk stoomovens zal je prijzen rond de €4.000 tegenkomen. Dit exemplaar van Miele wordt door de fabrikant omschreven als de snelste en krachtigste stoomoven ter wereld. Aardappelen bereiden? In amper drie minuten is de klus geklaard! Door de stoom af te voeren meteen na het koken, garen je maaltijden niet verder en kan je de deur openen zonder hete stoom in het gezicht te krijgen.

“Professionele hogedruk stoomoven”

Het onderzoek

Wat is een stoomoven?

Wat is nu het verschil tussen een gewone oven en een stoomoven? Een stoomoven bevat een waterreservoir dat water in de ovenruimte pompt waar het wordt omgezet in stoom. Dit zorgt voor meer hydratatie en gelijkmatige verwarming van het gerecht.

Waarom een stoomoven kopen?

De hoofdreden waarom steeds meer mensen koken met een stoomoven is dat voedsel stomen gezonder is dan het te bakken in olie of boter. De vitaminen, mineralen en antioxidanten die bij een andere kookmethode verloren gaan, blijven bij het stomen bewaard. 

Ook de natuurlijke kleuren, texturen en aroma’s behouden hun intensiteit. Het eten ziet er kleuriger uit, behoudt de (knapperige) textuur, geurt en smaakt beter. De vochtigheidsgraad zorgt ervoor dat het eten niet uitdroogt, maar lekker mals blijft.

Naast de gezondheid zijn er ook een aantal praktische voordelen:

  • het koken gaat bij grote hoeveelheden, zeker met de hogedruk stoomoven, sneller
  • de oven is gemakkelijker schoon te maken doordat er geen vetspatten zijn
  • je hebt weinig voorbereiding. Je legt de ingrediënten in een ovenschaal en schuift deze in
  • je hoeft geen olie of boter aan te kopen, wat goed is voor de lijn
  • je eten is zo smaakvol dat je minder zout nodig hebt, wat weer gezonder is voor je lichaam
  • het verbruikt minder energie dan de traditionele oven
  • er zijn veel toepassingen: voedsel ontvriezen, opwarmen, babyflesjes ontsmetten…

Welke stoomoven koop je best?

Welke stoomoven je best koopt, hangt af van wat je ermee wilt doen, wat je budget is en waar jij belang aan hecht. Werken met een stoomoven is in het begin altijd even wennen, maar eens je eraan gewoon bent, kan het je veel voordelen opleveren.

Is een stoomoven voor jou voornamelijk iets om gezonder te leven, of wil je vooral tijd besparen? Maak je graag grote hoeveelheden of volstaat een compact model? Wil je ook cakes bereiden en een krokante korst op je vlees? En hoeveel centjes heb je hiervoor over?

De antwoorden op deze vragen zullen je leiden naar de beste stoomoven voor jouw noden. Hieronder leggen we uit welke types er bestaan.

De verschillende soorten stoomovens

Er zijn algemeen genomen drie types stoomovens: degenen die 100% op stoom werken (solo stoomoven), de combi stoomovens en de hogedruk stoomoven. Dan kan je ook nog een onderscheid maken tussen drukloze stoomovens met gedeeltelijke en volwaardige stoomfunctie. Die met gedeeltelijke stoom gaart je gerecht in het begin met stoom en daarna met hete lucht (ideaal voor gebak en gerechten die je knapperig wilt klaarmaken), terwijl de andere voortdurend op stoom werkt en je deze kan gebruiken om volledige maaltijden te bereiden. Stoomovens zijn beschikbaar in verschillende groottes, van 36 tot 60 cm., met 45 cm. als de standaardmaat.

De solo stoomoven

De solo stoomoven is ideaal om brood, vis, groenten en desserten te bereiden. Je kan op verschillende momenten de oven openen en een gerecht toevoegen, zodat alles op de juiste tijd bereid wordt. Je kan er ook klaargemaakte maaltijden mee opwarmen en ontdooien. Dit duurt iets langer dan met de microgolfoven (lees meer over de beste microgolf), maar de smaken worden beter bewaard. Je kan geen grill of hete lucht gebruiken voor je bereidingen. Pizza of gebak bereiden is dus een ‘no go’.

De combi stoomoven

Met de combi, een heteluchtoven met stoomfunctie, kan je ook hete lucht toevoegen aan het kookproces, ideaal voor wie veel stoomt, maar ook graag eens een knapperige korst heeft op zijn vlees of gebak. Het handige aan combi’s is dat je er vanalles mee kunt doen.

De hogedruk stoomoven

De hogedruk stoomoven is relatief recent uitgevonden door Miele en is rechtstreeks verbonden met de water- en afvoerleiding. Dit heeft als voordeel dat je het kookproces nooit moet onderbreken om het waterreservoir aan te vullen en er geen waterproblemen zullen ontstaan. Nu, als je het reservoir van de anderen voldoende vult, heb je hier normaal ook geen probleem mee.

Verder beschikken deze ovens over een hermetisch gesloten deur, wat de veiligheid verhoogt, maar ook niet toelaat om tijdens het kookproces nieuwe voedingsmiddelen toe te voegen. Koken met hoge druk gaat sneller, dus de gerechten zijn erg snel klaar en verliezen nog minder vitamines en mineralen dan de solo of combi oven. Hogedruk stoomovens zijn zeer professioneel en geavanceerd, maar hebben dan ook een hoger prijskaartje.

Hoe onderhoud je een stoomoven?

De meeste stoomovens die we vermeld hebben, beschikken over een zelfreinigende en ontkalkingsfunctie. In dat geval hoef je maar een knopje in te drukken om je oven weer klaar te maken voor gebruik. 

Als ze hier niet over beschikken, veeg je na gebruik van de oven best de wanden droog en zorg je dat het restwater verdwenen is. Sommige mensen vinden dit vermoeiend, dus ga na of dit bij jou een belangrijk criterium is bij het aankopen van je stoomoven. Bij een solo stoomoven ga je door de lage kooktemperatuur geen last hebben van opspattende vlekken.

In het geval van een combi oven, zullen er ook vetspatten zijn die je moet reinigen zoals bij een gewone oven. Wanneer het tijd is voor ontkalking, zal de oven een signaal geven, waarna je hem moet reinigen met een ontkalkproduct.

Stoomoven gerechten

Je kan eigenlijk een brede variatie aan gerechten in een stoomoven klaarmaken. Als je graag tapas eet, kan je deze recepten van Libelle Lekker gebruiken die je uitleggen hoe je vongole, kipsaté met humus, eitjes, erwtensoep en pompoenrolletjes bereidt.

De stoomoven is ook populair voor visgerechten met groenten, zoals zalm met spinazie. Je vis is nooit uitgedroogd en blijft ook mooi in één stuk. De groenten behouden hun natuurlijke structuur en levendige kleur. Twintig minuten in de oven terwijl jij ontspant en je eten is klaar! Zalig toch.

Zelfs pastagerechten zoals gnocchi, lasagne en risotto kan je in de stoomoven bereiden. Als je graag vleesgerechten bereidt met een knapperige korst, kan je ze na het stomen best nog even aanbakken in de pan, of gaan voor een combi stoomoven.

Loopt het water je al in de mond? We hopen dat je met deze informatie een stoomoven kan aankopen die je binnenkort laat proeven van maaltijden met meer kleur, geur, smaak en vooral de vitamines, mineralen en antioxidanten die nu deels verloren gaan in je gerechten. Wist je dat bij het maken van sapjes ook vaak vezels en vitaminen verdwijnen? Met een slowjuicer, die zoals de naam het zegt trager perst, heb je dit probleem niet. Lees hier waarop je moet letten om de beste slowjuicer aan te kopen.

Om de geuren van de stoomoven voldoende af te voeren kan het de moeite zijn om in goede dampkap te investeren.

Ben je nog op zoek naar een vaatwasser voor je keuken? Lees dan hier verder om de beste vaatwassers op de markt te vinden.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.