De 6 beste stoomreinigers van 2022

Een grondige reiniging van je zetel, vloer of auto met stoom.

Stoomreinigers zijn efficiënt, makkelijk te gebruiken en hebben weinig of geen nood aan extra chemische producten. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste stoomreinigers voor verschillende situaties en woningen.

We houden allemaal van een propere woning, maar aan het schoonmaken zelf spenderen we liefst zo weinig mogelijk tijd. De stoomreiniger heeft daarom een aantal voordelen ten opzichte van de klassieke vod waarmee we vaak aan de slag gaan. Stoom staat namelijk bekend omwille van zijn uiterst hygiënische werking. Zo reken je eenvoudig af met schimmels, bacteriën en hardnekkig vuil. Het kan je op termijn heel wat schrobwerk besparen. Ook die kast vol chemische schoonmaakmiddelen is vanaf nu verleden tijd. Je vuile vloer maak je in korte tijd terug proper.

We kennen het toestel voornamelijk als een alternatief voor de klassieke manier van dweilen. Tegenwoordig zijn er nochtans verschillende stoomreinigers op de markt die veel meer kunnen dan enkel de vloer boenen. We overlopen graag de mogelijkheden en geven je alvast onze selectie van de beste toestellen van 2022

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Black & Decker 12- in -1 Steamburst

Deze stoommop van Black & Decker bedien je eenvoudig vanuit de handgreep. Kies de gepaste hoeveelheid stoom op basis van de huishoudklus die je wilt uitvoeren en wissel gemakkelijk van opzetstuk. Je hebt de keuze uit drie verschillende soorten borstels, een raamwisser en een aantal handige reinigingsdoeken. Deze kun je stuk voor stuk wassen in de wasmachine.

Opwarmen doet dit toestel in een kleine 15 seconden. Je kan dus bijzonder snel aan de slag. Het waterreservoir is goed voor een 0,5 liter water. Hiermee kan je ongeveer 20 minuten poetsen. Dit reservoir kan je trouwens gemakkelijk uit de stoomreiniger halen en bijvullen tijdens het poetsen. Zo hoef je niet heen en weer te lopen met bakjes water, met het risico op morsen.

Na het stomen van je vloeren kun je verder poetsen met de ingebouwde handstomer.  Je kan er bijvoorbeeld je ramen mee wassen of de ruimte achter het toilet. Qua stoomdruk zit je goed met dit toestel. Je kunt stomen met een druk van 2,5 bar. Een druk van 5 bar zou natuurlijk nog beter zijn, maar ondanks dit kleine minpunt heb je aan deze stoomreiniger een uitstekende aanwinst.

Type: Stoommop| Inhoud: 0,5 liter | Stoomdruk: Tot 2,5 bar | Vermogen: 1300 watt

Beste goedkope: Vileda Steam

Deze goedkope stoomreiniger van Vileda is een goede aanwinst voor je wekelijkse dweilbeurt. Het toestel kost je slechts 60 euro; een echt koopje dus. Door zijn vermogen van 1200 watt kan je binnen de 15 seconden starten met dweilen. In het compacte waterreservoir kan je zo’n 0,4 liter water kwijt. Een voordeel daarvan is natuurlijk dat je toestel zeer licht blijft en dus comfortabel is in gebruik. Helaas zul je het reservoir wel af en toe moeten bijvullen. Dit doe je trouwens rechtstreeks in het toestel, want het reservoir is niet uitneembaar. Dit vergt enige handigheid en gewenning om geen water op de grond te morsen.

Het ontwerp van de dweil is driehoekig waardoor je eenvoudig alle hoeken van een ruimte kunt schoonmaken. Aan de hand van een draaiknop kun je de hoeveelheid stoom regelen. Uiteraard betreft het een basismodel voor licht vuile vloeren. Bij hardnekkig vuil zal deze stoomreiniger niet de beste keuze zijn. Zijn maximale stoomdruk ligt namelijk maar op 1 bar. Zie het dus eerder als een extra hygiënisch alternatief voor dweilen. Bij de aankoop krijg je twee microvezeldoeken meegeleverd. Deze kan je gemakkelijk wassen in de wasmachine op 60°C.

Type: Handstoomreiniger| Inhoud: 0,4 liter | Stoomdruk: Tot 1 bar | Vermogen: 1200 watt

Beste professioneel: Rowenta Clean & Steam Multi

Op zoek naar een krachtig exemplaar met een hoge stoomdruk? Deze hogedruk stoomreiniger van Rowenta heeft een vermogen van maar liefst 1700 watt en een maximale stoomdruk tot 5 bar. Het is een multifunctioneel model dat, naast het reinigen van vloeren, ook geschikt is voor het schoonmaken van vuile voegen en ramen. Je krijgt een extra hygiënisch resultaat doordat het toestel zowel zuigt als stoomt.

De handstomer kun je gemakkelijk uit het toestel halen en met het snoer van 8 meter heb je heel wat bewegingsvrijheid tijdens het schrobben. Deze handstomer kun je  gebruiken om je gordijnen te stomen of je matras te reinigen. Door al deze functionaliteiten weegt het toestel wel wat zwaarder dan de andere modellen op de markt.

Bij de aankoop krijg je heel wat accessoires meegeleverd. Denk maar aan een setje microvezeldoeken, een carpet glider, antikalkcartridges, een ramenwisser en een opbergtas om alles compact op te bergen. Naast de grote borstel krijg je natuurlijk ook een klein borsteltje om het vuil op moeilijk bereikbare plaatsen te verwijderen. Kortom, een professioneel toestel voor een veelzijdig gebruik.

Type: Stoomzuiger| Inhoud: 0,4 liter | Stoomdruk: Tot 5 bar | Vermogen: 1700 watt

Beste zonder stoom: Kärcher Floor Cleaner FC 7

Wanneer je een oplossing zoekt om je vloeren efficiënt schoon te maken, dan kun je best kiezen voor deze draadloze vloerreiniger van Kärcher. Deze stoomzuiger werkt op basis van rollen en neemt zowel nat als droog vuil op. Hierdoor hoef je niet meer te stofzuigen. Er is ook een speciale haarfilter die handig van pas komt als je huisdieren hebt.

Doordat het toestel werkt op basis van een batterij hoef je geen rekening te houden met de aanwezigheid van een stopcontact. Je kan het volledige huis dweilen in één beweging. Daarnaast kan je de stoomzuiger 45 minuten aan één stuk gebruiken. Wanneer de batterij leeg is duurt het zo’n 4 uur voordat je weer aan het werk kunt. Je krijgt ook een extra batterij meegeleverd, zo kun je indien nodig wisselen van batterij als de ene plat is.

Het reservoir had misschien iets groter gemogen. Er kan slechts 0,4 liter water in het toestel. Tot slot is het ook een prijzig model. Je hebt voor deze prijs natuurlijk wel een stofzuiger en een dweil in één apparaat.

Type: Stoomzuiger| Inhoud: 0,4 liter | Stoomdruk: 0 bar | Vermogen: 80 watt

Deze uitgebreide set van Kärcher is ideaal om het interieur van je wagen te reinigen. We verkiezen dit model boven de SC2 omwille van zijn uitneembare waterreservoir. Zo kun je gemakkelijker water aanvullen wanneer dat nodig zou zijn. Er kan 0,8 liter in dit reservoir. Qua stoomdruk is dit niet het beste toestel op de markt, maar om je auto te reinigen is een stoomdruk van 3,5 bar meer dan voldoende.

Verder krijg je heel wat nuttige accessoires meegeleverd die van pas kunnen komen als je een proper interieur van je wagen nastreeft. Je auto bevat namelijk veel hoekjes en kantjes, een ideale broedplaats voor bacteriën en vuil. Je krijgt een handig klein borsteltje meegeleverd voor de moeilijk bereikbare plaatsen en de tapijten kun je eenvoudig reinigen met de carpet glider. De wielen onderaan het toestel zorgen dat je voldoende bewegingsruimte hebt tijdens het poetsen.  Je wilt namelijk niet telkens het toestel moeten opheffen. Tot slot is het ook een relatief licht model. Let wel op dat je de mogelijkheid hebt om je wagen in de buurt van een stopcontact te parkeren. De kabel is 4 meter, en kan dus in sommige gevallen te kort zijn.

Type: Slede stoomreiniger| Inhoud: 0,8 liter | Stoomdruk: Tot 3,5 bar | Vermogen: 2000 watt

Beste voor ramen: Black & Decker 1600W Steam-mop

Ramen wassen betekent vaak een hele verhuis van spullen. Je hebt schoonmaakproduct nodig, een raamwisser, een emmer, een spons, een zeemvel, enzovoort. Het kan ook eenvoudiger. Wanneer we de beste stoomreiniger zoeken om je ramen te reinigen komen we uit bij dit model van Black en Decker. Op het eerste zicht lijkt het toestel op een stofzuiger, maar er is een uitneembare handstomer die voorzien is van heel wat nuttige opzetstukken.

De SteaMitt stoomhandschoen helpt je bijvoorbeeld om kleinere oppervlakken schoon te maken. Je ramen inzepen kun je doen met de zachte borstels, en ook een raamwisser zit in het pakket inbegrepen. Na het poetsen kan je tot slot de SteaMitt glansdoek gebruiken om eventuele vochtresten weg te nemen. In het waterreservoir kan 0,5 liter, daarmee kan je ongeveer 20 minuten poetsen. Door dit relatief kleine reservoir blijft het toestel licht in gebruik. Ideaal om je ramen te wassen.

Je kan dit model ook gebruiken om je ruiten aan de buitenkant te wassen, want de kabel is 8 meter lang. Met een vermogen van 1600 watt produceert het toestel stoom in 15 seconden. De temperatuur van deze stoom is maar liefst 120°. Helaas werkt dit toestel niet met stoomdruk. Los daarvan is het natuurlijk fijn dat je dit toestel ook kan gebruiken voor het stomen van tegels en andere harde vloeren.

Type: Stoommop met uitneembare handstoomreiniger| Inhoud: 0,5 liter | Stoomdruk: 0 bar | Vermogen: 1600 watt

Tot zover artikel ‘De 6 beste stoomreinigers van 2022’.

Met stoom reinigen doe je best na het stofzuigen.
Ben je op zoek naar een toestel enkel en alleen om tapijten schoon te maken, overweeg dan een tapijtreiniger.

beste stoomreiniger
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een stoomreiniger?

Soorten stoomreinigers

Stoomreinigers bestaan in verschillende vormen en maten. De handstoomreiniger is een draagbaar toestel die vaak licht is in gebruik. Met een handstoomreiniger bereik je kleine hoekjes waar je anders moeilijk zou bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte achter je toilet of de plooien van je stoffen zetel. De stoommop is dan weer een compact model die vaak bestaat uit een eenvoudige ‘stok’. Deze is dus licht en flexibel in gebruik.

Zoek je een toestel dat meer kan dan enkel de vloer boenen? Ga dan voor een slede stoomreiniger. Deze toestellen zijn vaak voorzien van verschillende opzetstukken. Je kan dit toestel vergelijken met het ontwerp die een stofzuiger heeft. Je trekt het toestel achter je aan terwijl je poetst. Een stoomzuiger combineert dan weer de voordelen van een stofzuiger met deze van een stoomreiniger. Dit type toestel kun je zowel gebruiken voor het weghalen van droog vuil, als voor het stomen van je vloer.

Toepassing

Wees extra voorzichtig bij het stomen van laminaat en parket. Zo kun je bijvoorbeeld enkel verzegeld parket stomen. Dit betekent dat de vloer volledig afgesloten is met vernis en niet doordringbaar is. Parket dat in de was is gezet of geolied is, kun je niet behandelen met een stoomreiniger. Bij laminaat en verzegeld parket is het verder aangewezen om de halve hoeveelheid stoom te gebruiken. Raadpleeg dus aandachtig de gebruiksaanwijzing om je toestel correct in te stellen. Laat je stoomreiniger tijdens het poetsen ook nooit te lang op dezelfde plaats staan.

Ook wanneer jouw kat of hond steevast het tapijt verkiest om even weg te dromen, komt een stoomreiniger handig van pas. Enkel zul je voor deze reiniging een ander opzetstuk nodig hebben. Het traditionele opzetstuk dringt namelijk niet diep genoeg door om alle bacteriën te verwijderen, en dat is natuurlijk wel de bedoeling. Let er dus op dat er een carpet glider in het pakket inbegrepen zit.

Een goede stoomreiniger is voorzien van allerlei opzetstukken. Zo kun je naast het kuisen van je vloer of tapijt ook je douche, ramen, toilet of textiel kuisen. Op het volgend filmpje zie je alvast een paar voorbeelden.

Maximale stoomdruk

De stoomdruk is de kracht waarmee de stoom uit het toestel komt, uitgedrukt in bar. Hoeveel je hiervan nodig hebt, is afhankelijk van wat je wilt schoonmaken. Voor het poetsen van je vuile vloer heb je geen hoge druk nodig. Een stoomdruk van 3 bar zal ruim voldoende zijn om je vloer proper te krijgen.

Wil je daarentegen de voegen uit de douche schoonmaken? Dan kijk je best naar toestellen met een minimale stoomdruk van 4 bar. Hoe hoger de stoomdruk, hoe sneller het vuil zal loskomen. Ook voor textiel kies je beter een krachtig model. Idealiter kies je een toestel met een hoge capaciteit zodat je de stoomreiniger voor verschillende toepassingen kan gebruiken.

Vermogen en opwarmtijd

Het vermogen en de opwarmtijd van je stoomreiniger gaan hand in hand. Hoe hoger het vermogen van je toestel, hoe minder lang het zal duren om het water in je stoomreiniger om te zetten naar hete stoom. Deze stoom heeft meestal een temperatuur van rond de 100°C. Stoomreinigers met een vermogen van 1200 watt warmen al zeer snel op. Je kan bij deze toestellen aan de slag binnen de 15 seconden.

Het vermogen zegt ook iets over de maximale stoomdruk. Dit is de kracht waarmee de stoom uit het toestel komt. Wanneer je hardnekkig vuil wilt verwijderen is het belangrijk om te kijken naar een stoomdruk van minimum 4 bar. Bij een hogere stoomdruk zal het vuil namelijk veel sneller loslaten. Om je gordijnen te stomen of je matras te reinigen  zul je een deze hogere stoomdruk nodig hebben.  Je vloer dweilen lukt dan weer perfect met een  druk van 3 bar .

Inhoud reservoir

Tijdens het schoonmaken zet de stoomreiniger water om in stoom. Het spreekt voor zich dat een ruim waterreservoir overeenkomt met een langere werking van je toestel. Hou er wel rekening mee dat het waterreservoir een grote invloed heeft op het gewicht van je toestel. Een groot reservoir komt vooral handig van pas bij ruime woningen.

Wanneer je de vloer van een grote ruimte dient te reinigen of de stoomreiniger voor professioneel gebruik hanteert, kan het gemakkelijk zijn dat je de volledige vloer in één schoonmaakbeurt kunt afwerken. Je wilt namelijk niet halverwege moeten stoppen om het water van je stoomreiniger bij te vullen. Helemaal vervelend is het als het nieuwe water ook nog moet opwarmen.

In dat geval kun je kiezen voor een toestel met een dubbele boiler. Deze toestellen blijven warm, ook wanneer je nieuw water moet toevoegen. Voor de meeste mensen zal een stoomreiniger met een gemiddeld waterreservoir voldoende zijn.

goedkope stoomreiniger
Afbeelding: Canva.com

Wat is een stoomreiniger?

Wanneer we te maken krijgen met hardnekkig vuil kijken we al snel in de richting van heet water. Een vuil bord of een vies onderdeel laten weken in heet water verricht wonderen. Dat is exact waarom de stoomreiniger een bijzonder efficiënt toestel is. De hete stoom weekt vuil namelijk los en doodt daarbij 99% van alle bacteriën. Wij verkiezen het alvast boven de traditionele manier van dweilen.

Qua uitzicht doet het denken aan een stofzuiger of een mop. We kennen het toestel dan ook voornamelijk als alternatief voor de klassieke manier van dweilen. Tegenwoordig bestaan er echter allerlei modellen die geschikt zijn voor de meest uiteenlopende zaken. Denk hierbij aan het stomen van je matras, laminaat of de voegen van je douche. De hete damp van net onder de 100°C verlaat de slang van de machine en maakt de connectie tussen het vuil of de vlekken. Het oppervlak wordt zo tot diep in de poriën gezuiverd.

Wat zijn de nadelen van een stoomreiniger?

Uiteraard zijn er ook nadelen verbonden aan het gebruik van een stoomreiniger. Dergelijke toestellen kunnen een aanzienlijke investering zijn. Je dient er ook de nodige plaats voor te voorzien in je berging of schoonmaakkast. Snel even de keuken dweilen? Zorg er dan voor dat je een toestel aankoopt die snel opwarmt. In de meeste gevallen blijft het ook nog steeds aangewezen om het grootste vuil voordien te verwijderen met een stofzuiger.

Vergeet tot slot niet dat je met hete stoom werkt. Wees dus altijd voorzichtig en pas op voor brandwonden. Dergelijke nadelen zijn uiteraard afhankelijk van het type toestel die je kiest. Er zijn modellen voor elke portefeuille en ook qua opwarmtijd zijn er heel wat mogelijkheden. Geen zin om voordien te stofzuigen? Ook daarvoor bestaan er tal van oplossingen.

Hoe werkt een stoomreiniger?

Een stoomreiniger bestaat uit een afgesloten ketel die je kan vullen met water. Van zodra je het toestel aansluit zal het water gaan opwarmen. Sommige toestellen warmen op in enkele seconden, terwijl anderen een aantal minuten nodig hebben. Gemiddeld kun je rekenen op een 2 tot 6 minuten per liter.

Nadat het water op temperatuur is, geeft het toestel stoom af op basis van de gekozen druk. Voor licht huishoudelijk werk kies je een stoomdruk van 3 tot 4 bar, terwijl je voor hardnekkig vuil aan de slag kunt vanaf 4 bar. Vul het reservoir beter niet tot bovenaan, zo voorkom je dat het toestel te veel vocht nalaat in het begin.

 

ROWENTA beste stoomreiniger
Afbeelding: ROWENTA

Tot zover het artikel ‘Beste stoomreiniger’ – Laatste update 02/12/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.