Beste Strijkijzer

In dit artikel helpen we je graag verder om het beste strijkijzer voor jou te vinden. We bekijken onder andere de voor- en nadelen van een strijkijzer en een stoomcentrale. Een strijkijzer of stoomstrijkijzer is goedkoop, neemt weinig ruimte in en is geschikt voor degenen onder ons die niet vaak strijken. Een stoomcentrale is een strijkijzer dat aangesloten is op een groot waterreservoir. Het is een ideaal systeem om grote hoeveelheden was te strijken of als je gerimpelde kledij, zoals hemden, perfect wilt gladstrijken. Een stoomcentrale kan namelijk meer stoom produceren in vergelijking met een stoomstrijkijzer waardoor je sneller tot een glad resultaat komt. Verder heeft ze ook een veel groter waterreservoir ten opzichte van een gewoon strijkijzer waardoor je minder vaak moet stoppen om water bij te vullen. In dit artikel gaan we ons focussen op stoomstrijkijzers voor mensen die niet vaak moeten strijken. Moet je daarentegen grote bergen was strijken, dan kun je beter ons artikel over stoomgenerators lezen.

Beste stoomstrijkijzers 2019

De Philips Azur GC4556/20 is volgens ons het strijkijzer met de beste prijs-kwaliteitsverhouding dat je momenteel kunt kopen. Een goed strijkijzer hoeft namelijk helemaal niet duur te zijn. Met een hoog vermogen (2500 W) is dit stoomstrijkijzer snel warm zodat je direct aan je strijk kunt beginnen. Zijn stoomstoot is krachtig genoeg om alle kreuken uit je kledij te strijken en vergelijkbaar met modellen die twee keer zoveel kosten. Het is ook uitgerust met een kalkverzamelaar zodat kalk niet in de strijkzool terecht komt. De kalkverzamelaar bevindt zich onderaan het toestel en kan eenvoudig uitgespoeld worden om van de opgehoopte kalkresten af te geraken.

“Dit Philips strijkijzer warmt snel op, heeft een krachtige stoomstoot en een goede strijkzool”

Zoals de meeste strijkijzers heeft dit Philips strijkijzer een klein waterreservoir (0,3 liter). Dat wil zeggen dat je bij grote hoeveelheden strijk het reservoir meermaals zult moeten bijvullen. De strijkzool heeft een spitse punt waardoor je gemakkelijk tussen knopen kunt strijken. De breedte van de strijkzool is wel nog groot genoeg om een groot stuk stof te strijken. Verder is het uitgerust met een optie die het toestel automatisch uitschakelt wanneer je het niet meer gebruikt. Hierdoor kunnen eventuele ongelukken vermeden worden. Dit Philips strijkijzer heeft de beste prijs-kwaliteitsverhouding omdat het alles doet wat je van een strijkijzer kunt verwachten aan een scherpe prijs. Een fijne extra is dat het verkrijgbaar is in vier verschillende kleuren: blauw, rood, roze en paars.

“Beste strijkijzer prijs-kwaliteit”

De Calor Turbo Pro FV5646 is het perfecte alternatief voor de Philips Azur GC4556/20. Als je twijfelt tussen de twee modellen, kies dan voor het model dat het goedkoopst is. Op papier zijn beide toestellen namelijk bijna identiek. Het waterreservoir van dit Calor strijkijzer is even groot (0,3 liter), het vermogen is 100 W hoger, maar de stoomstoot ligt dan weer 10 g/min lager. In realiteit ga je geen verschil qua prestaties merken tussen deze twee strijkijzers.

“De Calor Turbo Pro FV 5646 en de Philips Azur GC4556/20 hebben vergelijkbare prestaties”

De kalkverzamelaar van het Calor strijkijzer is wat kleiner en bevindt zich aan de achterkant van het toestel. De strijkzool is ook van goede kwaliteit en heeft een goede vorm om het strijken te vergemakkelijken. Er is ook een automatische uitschakeling voorzien. Dit toestel valt automatisch uit na 8 minuten wanneer je het rechtop hebt achtergelaten. Als je het strijkijzer daarentegen op de strijkzool laat rusten, zal het al na 30 seconden uitgeschakeld worden om schade aan je kledij te vermijden.

De Philips Azur Elite GC5037/80 is een zeer goed strijkijzer, maar is bijna dubbel zo duur in vergelijking met onze prijs-kwaliteitskeuze. Voor deze prijs krijg je een strijkijzer dat er qua design zeer mooi uitziet, met een matzwarte finish. Het ziet er niet enkel beter uit, het heeft ook betere prestaties. Dankzij een zeer hoge continue stoomproductie zal je gemakkelijker kreuken kunnen wegstrijken. Kreuken die overblijven, zul je eenvoudig kunnen wegstrijken dankzij de krachtigste stoomstoot (260 g/min) die je van een strijkijzer kunt verwachten. Net zoals onze bovenstaande keuzes is dit toestel uitgerust met een kalkverzamelaar.

“Dit Philips strijkijzer is uitgerust met OptimalTEMP-technologie waardoor het automatisch de temperatuur regelt.”

Bijzonder aan dit Philips strijkijzer is de OptimalTEMP-technologie. Hierdoor moet je de temperatuur en de stoominstellingen niet manueel bedienen. Moet je dus veel kledij van verschillende stoffen strijken, dan kan het de moeite lonen om te investeren in een duurder toestel. Dankzij deze technologie kan je het toestel zelfs gewoon aan laten staan op je kledij: ze zal niet verbranden. Net zoals bij de andere strijkijzers, is het waterreservoir redelijk klein (0,35 liter), maar omdat dit toestel een zeer hoge continue stoomproductie heeft zal je vaker moeten bijvullen in vergelijking met andere strijkijzers.

De Braun TexStyle 3 is een goedkoop strijkijzer, vooral geschikt voor mensen die niet vaak moeten strijken. De Braun heeft een kleiner waterreservoir en een lagere stoomproductie, waardoor je wat meer moeite zult moeten doen om kreuken uit je kleren te strijken. Wat we wel goed vinden, is dat het een klein en licht (1,3 kg) toestel is dat gemakkelijk in de hand ligt. Ondanks zijn kleine formaat moet het op vlak van vermogen (2300 W) niet onderdoen voor de andere modellen in dit artikel. En ondanks zijn lage prijs is het wel voorzien van een strijkzool met een keramische laag zodat je gemakkelijk over je kledij glijdt. Mensen met een beperkt budget of mensen die bijna nooit strijken, kunnen we dit Braun strijkijzer aanraden.

Het onderzoek

Stoomstrijkijzer kopen

Vandaag is een strijkijzer altijd een stoomstrijkijzer. Vroeger bestonden er namelijk strijkijzers die geen apart reservoir hadden om stoom te produceren. In de 17de eeuw bestonden er zelfs strijkijzers die werkten op basis van kolen die aan de binnenkant werden geplaatst. Tot een paar generaties terug was er geen enkel huishouden dat geen strijkijzer in huis had. Kleren kwamen zeer gekreukt uit de was en moesten altijd gestreken worden. Vandaag zijn er veel mensen die niet evenveel strijken in vergelijking met hun moeder. Heeft iedereen een strijkijzer nodig? Als je een wasmachine hebt met een programma voor hemden, dan volstaat het vaak om ze gewoon op de kapstok te hangen. Zelf heb ik wel een strijkijzer in huis voor belangrijke vergaderingen, seminaries of een trouw. Ik gebruik niet vaak een strijkijzer, maar wanneer ik het nodig heb, wil ik wel een betrouwbaar toestel waarmee ik snel het nodige strijkwerk kan doen. Een goed strijkijzer moet niet veel geld kosten en is een goede keuze voor mensen die niet vaak strijken. Strijk je daarentegen vaak en veel, dan kun je beter ons artikel over stoomgenerators lezen.

Strijkijzer kopen: waar op letten

Strijkzool

De zool van een goed strijkijzer is voorzien van een keramische laag. Hierdoor kan de strijkzool gemakkelijker over je kledij glijden. Dit komt niet enkel je strijkresultaat ten goede, maar is ook gewoon aangenamer om mee te strijken. Wat de vorm betreft, neem je best een model met een spitse punt. Dat is vooral handig als je veel tussen knopen moet strijken. De zool zelf moet wel breed genoeg blijven, zodat je efficiënt door je strijk kunt geraken.

Stoom

Alle stoomstrijkijzers zijn uitgerust met een knop om extra stoom te genereren. Stoom is belangrijk om de kreuken uit bijvoorbeeld hemden te strijken. Zeker voor kledij van een zwaardere stof heb je een strijkijzer nodig dat genoeg stoom kan produceren. Laat je niet verleiden door een goedkoop toestel dat nauwelijks stoom kan produceren. Deze toestellen kunnen geen stoomstoot genereren om hardnekkige kreukels glad te strijken.

Antikalksysteem

Een goed strijkijzer is uitgerust met een systeem om kalk op te vangen. Meestal is dit in de vorm van een kalkreservoir dat je regelmatig leeg moet maken en uitspoelen. Houd er rekening mee dat de goedkopere toestellen geen opvangsysteem hebben. Als alternatief moet je een reinigingsprogramma laten draaien om de kalk uit het toestel te krijgen.

Inhoud reservoir

Als je vaak moet strijken en dat gedurende lange, onafgebroken periodes doet, dan is het een bijkomend voordeel om een strijkijzer te nemen met een groot reservoir. Hoe groter het reservoir, hoe minder vaak je water moet bijvullen en moet wachten tot het opgewarmd is. De meeste strijkijzers hebben een inhoud van 0,3 liter om hun compacte vorm te behouden.

Instellingen

Je wilt een strijkijzer dat niet enkel de temperatuur aangeeft, maar ook aangeeft welk programma het meest geschikt is voor de stof die je wilt strijken. Stoffen zoals katoen en linnen moet je op een hoge temperatuur strijken. Wol, zijde en polyester strijk je beter op een middelmatige temperatuur. Nylon, acryl en kant moet je daarentegen op een lage temperatuur strijken om beschadigingen te vermijden.

Kabel

De lengte van de kabel is idealiter tussen de twee en de drie meter zodat je geen verlengdraad meer moet aansluiten. Goede strijkijzers voorzien achteraan een ruimte waarin je de kabel kunt oprollen, zodat je het gemakkelijk kunt opbergen. Bij de betere modellen van Calor kun je de kabel gewoon volledig losmaken van het toestel. Ondertussen zijn zelfs de goedkoopste modellen uitgerust met een kogelgewricht aan het toestel zelf voor extra flexibiliteit. Hier moet u dus niet niet op letten wanneer u een strijkijzer gaat kopen.

Ergonomie

Strijken is geen toffe klus, dus we raden aan om een stoomstrijkijzer te kopen met een comfortabele handgreep. Goedkopere toestellen hebben een handgreep die gemaakt is uit hard plastic. Deze soort grepen worden snel onaangenaam om vast te houden omdat er veel wrijving ontstaat. Goede strijkijzers daarentegen zijn uitgerust met een zachte handgreep gemaakt van een anti-slipmateriaal voor meer comfort.

Vermogen

Hoe hoger het vermogen van een strijkijzer, hoe sneller het kan opwarmen. De meeste strijkijzers de dag van vandaag hebben een vermogen van meer dan 1.800 watt. Dit wil zeggen dat de meeste strijkijzers op ongeveer een minuut de hoogste stand kunnen bereiken om bijvoorbeeld katoenen hemden te strijken. Aangezien er weinig verschil is tussen de verschillende toestellen, hoef je hier niet te veel waarde aan te hechten.

Strijkijzer reinigen

Het is aangeraden om je strijkijzer te reinigen. Je hebt niet alleen minder kans om kledij te beschadigen, het strijken gaat ook gewoon vlotter met een proper strijkijzer. Het is niet omdat de strijkzool van je huidig toestel vuil is, dat je een nieuw moet kopen. Je kan je strijkijzer namelijk reinigen met producten die momenteel in je keukenkast liggen. Je kan een mengeling maken van water en baking soda, je moet enkel zorgen dat het dik genoeg is zodat het aan de zool van het strijkijzer blijft hangen. Een andere methode is om mengeling te maken van azijn en zout. Hiervoor gebruik je evenveel azijn als zout en je moet de mengeling lichtjes opwarmen om het zout te laten oplossen. Let evenwel op om het mengsel niet te laten koken. Bij beide methodes wrijf je de strijkzool in met het mengsel, laat het even intrekken en wrijf vervolgens de strijkzool proper. De volgende video toont je stap per stap hoe je de strijkzool kunt reinigen. Of je kunt op deze pagina een paar tips vinden van Tante Kaat vinden.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.