Scroll Top

De 5 beste strijkplanken van 2023

De Brabantia Strijkplank C is onze favoriete keuze

De beste strijkplank is stevig, licht en beschikt over een groot oppervlakte om te strijken. Niet alle kledingstukken kunnen aan het droogrek of de droogkast. Ze hebben nood aan een goede strijkbeurt voor je ze kan dragen. Helaas is strijken niet altijd de meest fijne taak van het huishouden.

We kunnen het onszelf dan maar beter gemakkelijker maken met de aankoop van een strijkplank die past bij onze noden. Want niet iedereen heeft de ruimte om een grote strijkplank te plaatsen en zij die met een stoomgenerator werken hebben een andere houder nodig dan zij die met een stoomstrijkijzer werken. Lees hieronder verder om de beste strijkplank voor jou te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Brabantia Strijkplank C

Voordelen:

 • Verstelbare hoogte
 • Breed strijkoppervlak
 • Keuze uit verschillende hoezen
 • Keuze tussen stoomstrijkijzer of stoomunithouder.

Nadelen:

 • Geen condensopvang

Deze fantastische strijkplank heeft alles wat je nodig hebt om het strijken gemakkelijker en eenvoudig te maken. Niet te vergeten dat deze ook met stevige katoenen hoezen wordt verkocht in verschillende kleuren en patronen, voor ieder wat wils. De hoezen voor deze strijkplank zijn gemaakt uit stevig katoen en hebben een veerkrachtige schuimlaag met een dikte van 8mm.

Ook handig is dat ze bij Brabantia ervoor gekozen hebben om deze strijkplanken te maken voor zowel een stoomunit als voor een stoomstrijkijzer. Goed kijken bij de eigenschappen van de strijkplank om te weten over welke strijkijzerhouder het gaat.

Nooit meer een wiebelende strijkplank door zijn stevige en stabiel frame met vier poten (25 mm ∅ stalen buis). Die trouwens voorzien zijn van stevige beschermende antislipdoppen, geen krassen of schendingen aan de vloer. De totale lengte komt op 124 cm.

Daarnaast is de Brabantia ook geschikt en verstelbaar op verschillende hoogtes, geen last van de rug, met een verstelbare hoogte van 75 – 98 cm. Bij Brabantia denken ze trouwens niet alleen aan je rug, maar ook aan de veiligheid, het kinderslot weerhoudt de strijkplank ervan om per ongeluk in te klappen. Ook de transportvergrendeling draagt daar eenvoudig tot bij en deze strijkplank is niet zo zwaar om te dragen met ongeveer 7,7 kg.

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Compact en stevig
 • In hoogte verstelbaar

Nadelen:

 • Geen andere kleuren
 • Niet geschikt voor een strijkijzer met stoomgenerator

Een metalen frame waardoor deze strijkplank niet alleen een heel stevige strijkplank is maar ook heel stabiel. Zo is er dan ook geen gewiebel terwijl je aan het strijken bent. Daarnaast zijn de antislipdoppen op elk van de 4 poten ook ideaal ter bescherming van je vloeren en het weerhoudt de strijkplank ook van schuiven.

Een compact model met een totale lengte van 110 cm en 30 cm breedte waardoor je deze strijkplank eenvoudig kan opbergen, zelfs in kleine ruimtes, met een minimum aan kracht om deze te kunnen tillen.

Daarnaast kun je ook heel eenvoudig de hoogte instellen, van 75 tot 88 cm hoogte. Nog een eigenschap dat deze strijkplank een goede strijkplank maakt. Dankzij de instelbare hoogte kan iedereen, groot of klein, dan ook in alle comfort voor langere tijd strijken.

De moderne bonte kleuren van de hoes dragen natuurlijk ook bij aan zijn moderne look. Voor de rest wordt deze strijkplank uitgevoerd in het wit, zowel de poten als de strijkijzerhouder. Wat op zich ook een zeer stevige strijkijzerhouder is en je stoomstrijkijzer dan ook veilig op zijn plaats houdt. Dus hoewel Leifheit 72576 Fashions S een goedkope en compacte strijkplank is, is het echter ook een zeer stevige strijkplank.

Beste voor stoomgenerator: Brabantia Steam Control Strijkplank C

Voordelen:

 • Wateropvangbankje
 • Unieke inklapbare stoomunithouder
 • Verschillende hoezen
 • Groot en stevig

Nadelen:

 • Prijs

Deze Brabantia strijkplank is er voor iedereen die houdt van flink stomen met zijn stoomgenerator. Dit allemaal dankzij het wateropvangbakje en AquaBowl om de gecondenseerde stoom gemakkelijk op te vangen. Nooit meer water op je vloer! Vergeet ook niet de speciale stoomunithouder waar je je stoomunit in kunt laten zakken.

Op deze manier heeft Brabantia ervoor gezorgd dat je je arm tijdens het strijken op normale hoogte kan blijven houden, wat een heel pak fijner is voor je schouder. Echter hebben ze ook aan flexibiliteit gedacht, zo kan je de stoomunithouder eenvoudig inklappen om er ook je gewoon stoomstrijkijzer op te gebruiken.

Verder dan dat biedt deze strijkplank natuurlijk ook alle andere voordelen en kwaliteiten die je linkt aan het merk Brabantia. Zo is er de verstelbare werkhoogte, tussen de 75 – 98 cm, en ook het zeer praktische kinderslot waardoor je strijkplank niet ineen zal klappen op ongewenste momenten. Dit alles natuurlijk op een zeer stevig maar ook modern grijs gelakt frame. Een frame dat niet glijdt, noch krast dankzij de stevige beschermende antislipdoppen.

Natuurlijk draagt ook de hoes bij aan het eenvoudig strijken. Dit omdat deze strijkplankhoes gemaakt is uit 100% stevig katoen met een veerkrachtige schuimlaag met een dikte van 8mm. En wanneer je nood hebt aan een ander patroon, kun je eenvoudig weg gewoon een nieuwe hoes kopen.

Voordelen:

 • Groot strijkoppervlak
 • Originele ‘parkeerzone’ voor strijkijzer
 • 6 verschillende stofuitvoeringen

Nadelen:

 • Zwaar

Groot, groter, grootst. Met deze Brabantia Strijkplank D 135 x 45 cm heb je een ontzettend groot werkvlak. Het groot ergonomisch werkblad draagt natuurlijk bij aan je strijkervaring en is ideaal om enorme hoeveelheden en die grotere stukken te strijken.

Waar de gemiddelde strijkplank een werkoppervlakte heeft van 40cm in de breedte, heeft de Brabantia Strijkplank D 45 cm in breedte, een winst van maar liefst 5cm. Ook de samenstelling van de hoes, gemaakt van 100% katoen draagt bij tot jouw strijkgenot.

Een andere verrijking aan deze specifieke strijkplank is dat er geen strijkijzerhouder is, minder nood dus aan veel plaats. Brabantia laat je natuurlijk niet in de steek en heeft deze strijkplank uitgerust met een hittebestendige parkeerzone voor je strijkijzer. Deze ‘parkeerzone’ is zowel geschikt voor een stoomstrijkijzer als voor een stoomunit.

Naast het elegant en modern design is deze Brabantia D strijkplank ook stevig uitgewerkt. Zo zijn er verschillende standen om de hoogte in te stellen, van 61- 102cm. Net zoals ze ook gedacht hebben aan een kinderslot in de vorm van een beveiligd sluitsysteem, dit voorkomt het ineen klappen van de strijkplank op ongewenste momenten. Plus stevige beschermende anti-slipdoppen, om zowel je strijkplank als je vloer te beschermen.

Beste kleine: Vileda Carino XS

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Compact
 • Ophangbaar

Nadelen:

 • Minder geschikt om regelmatig te strijken

Zoals de naam ons al zegt is de Vileda Carino XS een heel kleine en compacte strijkplank. Ideaal dus voor zij die over een gelimiteerde ruimte beschikken en dus op zoek zijn naar een compacte strijkplank. Deze strijkplank heeft een oppervlakte van 38 x 100 cm en een hoogte van 15cm. Met andere woorden, je kan deze strijkplank gewoon op tafel plaatsen om zo eenvoudig te beginnen strijken. De kleine brede poten die zijn voorzien hebben ook een antislip, waardoor deze strijkplank stevig op zijn plaats zal blijven staan.

Daarnaast is hij eenvoudig op te ruimen door de haak die voorzien is, waarmee je hem ingeklapt kan ophangen in bijvoorbeeld je kast of aan de deur. Dit is nog een andere manier waarop de Vileda Carino XS plaats bespaard. Hij is natuurlijk ook heel licht, dus iedereen kan hem heel eenvoudig optillen en verplaatsen.

Zijn compacte vorm en licht in gebruik weerhouden deze strijkplank echter niet van zijn stevigheid. Vileda heeft voor het maken van deze strijkplank gebruik gemaakt van een dikke schuim- en katoenlaag. De dikte van de schuimlaag zorgt er ook voor dat je eender welke stoomgeneratoren kan gebruiken in samenwerking met deze strijkplank. De moderne groene hoes die erbij geleverd wordt is ook door het Vileda-team ontwikkeld.

Vrouw die aan het strijken is in een woonkamer

Waar op letten bij het kopen van een strijkplank?

Type

Heb je een gewoon strijkijzer of beschik je over een strijkijzer met stoomgenerator? Dit is de belangrijkste vraag in betrekking tot de grootte van je houder. Op deze manier kan je ook eenvoudiger kiezen welk type strijkplank je nodig hebt. Sommige strijkplanken zijn ook specifiek gemaakt voor links of rechtshandigen. Al kun je deze keuze wel oplossen door een strijkplank te kiezen die voor beide gemaakt is.

Verstelhoogte

Heel belangrijk is je eigen lengte en hoe hoog of hoe laag je je strijkplank in kan stellen. Dit is vooral ter bescherming van je rug. Ook wil je zeker zijn dat je strijkplank niet ineen zal gaan klappen wanneer je aan het strijken bent, kijk dus ook na of er een veiligheid op zit, een kinderslot zoals men zegt. Een goede strijkplank is aanpasbaar aan jouw hoogte.

Kijk dus goed na wat de hoogte-instellingen zijn en probeer de verschillende hoogte-instellingen eens uit. Ideaal zet je de hoogte op 25 cm onder de elleboog, dit om rugklachten te voorkomen. Vergeet ook niet de hoogte van je stoomunit mee te rekenen, ook dit kan belastend zijn voor je arm en schouders en kan bijdragen aan de nood van een inzakbare stoomunithouder.

Afmetingen

Soms heb je veel plaats om te strijken, en sommige mensen hebben nu eenmaal minder ruimte om je was te strijken. Dan kun je gaan kijken voor een grotere of kleinere strijkplank. Er zijn standaardmaten betreffende strijkplanken in de omgang:

 • Bij de breedte heb je een keuze van 30 tot 55 cm
 • Bij de lengte varieert het tussen 73 en 155 cm

Opnieuw hangt alles af van jouw strijkgewoontes en moet je stilstaan bij wat jij nodig hebt. Hoe breder je strijkplank, hoe minder je je textiel moet verplaatsen om het te strijken. Indien je echter een alleenstaande ouder bent met kleine kindjes, heb je zelden nood aan een groot oppervlakte voor babykleertjes.

Een compacte strijkplank op een tafel

Welke strijkplank is geschikt voor een stoomgenerator?

Niet alle stoomgeneratoren passen op een gewone strijkplank. Je moet er op letten dat de strijkplank over een aparte en brede en platte houder beschikt. Zie je dat de strijkplank aan het uiteinde een inkeping heeft dan zijn ze enkel geschikt voor een traditioneel strijkijzer of een stoomstrijkijzer.

Vaak zie je termen zoals ‘met stoomunithouder’ op een strijkijzer staan. Op die manier weet je dat er voldoende plaats zal zijn om je stoomgenerator op te plaatsen. De Brabantia Steam Control is een goede optie voor wie een stevige strijkplank voor zijn stoomgenerator.

Hoe klap je een strijkplank in?

 1. Steek eerst je strijkijzer of stoomgenerator weg
 2. Zet je voet tegen de voorste poot
 3. Let er op dat je de strijkplank aan het uiteinde vastpakt om te vermijden dat je je vingers klemt
 4. Haal met je hand de beveiliging weg
 5. Maak een voorwaartse beweging om de strijkplank in te klappen

Wat kost een strijkplank?

Voor ongeveer 30 euro kun je een basismodel vinden. Zo’n basismodel is enkel geschikt wanneer je een traditioneel strijkijzer of stoomstrijkijzer gebruikt. Ze zijn vaak ook smal en kort waardoor je over een beperkte oppervlakte beschikt om te strijken. Ze zijn ideaal voor mensen die niet vaak strijken of die over beperkte ruimte beschikken.

Wil je een stevige strijkplank om bergen was te verzetten met je stoomgenerator dan zit je snel aan 100 euro voor een goed model.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, verstelhoogte, afmeting, type en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.