De 5 beste superzoom camera’s van 2023

Voor het fotograferen van vogels in eigen land tot leeuwen op safari.

Met de beste superzoom camera’s haal je probleemloos alle verre onderwerpen dichterbij, om ze groot en gedetailleerd in beeld te brengen. Denk aan vogels in een vogelreservaat, waarbij je niet zomaar de kwetsbare natuur mag betreden, of wilde dieren die je op safari spot vanuit een rijdend voertuig.

Je hebt dan niet de mogelijkheid om dicht bij je onderwerp te komen en hebt weinig tijd om het ideale plaatje te schieten. Maar met een superzoom camera lukt het wel om prachtige foto’s te nemen en mooie herinneringen over te houden aan die droomreis waarvoor je zolang had gespaard.

Dankzij het grote bereik van een superzoom camera maak je behalve traditionele familiekiekjes ook uitzonderlijke foto’s van spelende leeuwenwelpen, een kudde dartele antilopen, voorbij trekkende olifanten of sierlijke giraffen. Weer thuis, kruip je ’s ochtends vroeg in een uitkijktoren of hut, om het leven van watervogels vast te leggen.

Of je gebruikt de superzoom camera om de sportieve hobby’s van je kinderen en kleinkinderen te fotograferen en filmen. Allemaal zonder ook maar één keer van lens te wisselen, in tegenstelling tot veel beroepsfotografen met hun duurdere spiegelreflex- of systeemcamera’s.

Zij moeten een volle fototas aan objectieven meesleuren. Jij hebt genoeg aan één goede superzoom om meer gedaan te krijgen. Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende merken en modellen. Hierbij hebben we onder andere rekening gehouden met de sensor, de lens en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om de beste superzoomcamera voor jouw budget te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Canon PowerShot SX70

De Canon PowerShot SX70 is een betaalbare, goede superzoom camera met een 65x optische zoom en een 4x digitale zoom. Wat het gecombineerde zoombereik op 260x brengt. De brandpuntsafstand van de zoomlens ligt tussen 3,8 en 247 mm. Maar omgerekend naar het full frame equivalent, komt het eigenlijk neer op 21 tot 1.365 mm.

Die waarden mag je zelfs nog eens verdubbelen, wanneer je de zoomplus functie van Canon gebruikt. Daarmee kun je wilde dieren op honderden meters afstand in alle rust fotograferen, alsof je er vlak naast staat: bijzonder scherp en gedetailleerd.

Dat goede resultaat wordt mede mogelijk gemaakt door de beeldstabilisator in de lens, die helpt om trillingen van de camera op te heffen. Ook als je vanuit een open terreinwagen een wilde neushoorn in beeld brengt, die het meestal niet op prijs stelt dat je te dichtbij komt.

Van je bevende hand zal op de foto niets te merken zijn. Stel scherp nadat je het juiste beeldkader in je elektronische zoeker hebt bepaald. En beoordeel je foto meteen na de opname op het kantelbare drie inch LCD-scherm.

Je foto’s worden door de DIGIC 8 beeldprocessor van de CMOS-sensor in JPEG-formaat naar de SD-geheugenkaart geschreven. Ze hebben een 20,3 megapixel resolutie. Filmen kan in 4K aan 25 frames per seconde, of in full HD aan 60 fps. Je herinneringen delen met familie aan het thuisfront, doe je via je laptop of smartphone, dankzij de wifi-, bluetooth- of GPS-verbinding. Zo hoeft niemand te wachten tot je weer thuis bent, om te zien hoe geweldig je safari was.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 20,3 MP | Max ISO: 3.200 | Connectiviteit: wifi, bluetooth en GPS

Beste goedkope: Kodak Astro Zoom AZ422

De Kodak Astro Zoom AZ422 is een goedkope camera met een 42x optische zoom en een 4x digitale zoom. Hierdoor kun je de gekozen fotoscene in totaal 168x dichterbij halen. De brandpuntsafstand van het objectief varieert van 24 tot 1.008 mm. Dat is een goed bereik voor vogelfotografie, waarbij je het leven van de dieren in beeld brengt vanuit een hoger gelegen hut aan de rand van het water.

Met deze goede superzoom camera neem je mooie panoramafoto’s, maar zoom je ook zonder detailverlies in op de vogels in de lucht en op het meer. Terwijl ze baden in het mooie ochtendlicht.

Dankzij de ISO-waarde tussen 80 en 3.200 fotografeer je op ieder moment van de dag. Vroeg in de ochtend, wanneer de natuur ontwaakt en vogels hun vleugels langzaam strekken, om ze vervolgens uit te slaan. Maar ook ‘s avond en ’s nachts, wanneer ze opnieuw samenscholen en amfibieën zoals padden, salamanders en kikkers boven water komen.

Vanop een statief zijn sluitertijden tot dertig seconden mogelijk. Snel fotograferen uit de hand kan tot 1/2000 seconde. Het resultaat verschijnt onmiddellijk op je LCD-scherm, zodat je de kwaliteit van je foto’s kunt beoordelen.

Met een resolutie van twintig megapixels zien de foto’s er meestal goed uit. Daarom roepen we de Kodak Astro Zoom AZ422 na ons onderzoek uit tot de beste goedkope superzoom camera van 2022. Maar het lage prijskaartje heeft ook een keerzijde.

Minpunten zijn vooral: de mindere videokwaliteit tot maximaal HD-ready en de beperkte connectiviteit. Zo is het niet mogelijk om je foto’s en video’s draadloos over te zetten. Je hebt altijd een micro-USB of HDMI-kabel nodig.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 20,0 MP | Max ISO: 3.200 | Connectiviteit: micro-USB en HDMI

Beste topmodel: Nikon Coolpix P1000

Dankzij de 125x optische zoom en 250x digitale zoom is de Nikon Coolpix P1000 de beste superzoom camera van 2022. Het objectief heeft een brandpuntsafstand tussen 24 mm en 3.000 mm. Dat laatste is ongeveer vijf keer beter dan de grote telelens waarover de professionele fotografen beschikken die zich op sportfotografie hebben toegelegd.

Ander voordeel is dat jij maar één lens nodig hebt, om ook dichtbij te kunnen fotograferen, waar zij dan weer van objectief moeten wisselen.

Met de Nikon Coolpix P1000 maak je zowel leuke familiekiekjes rond de keukentafel, als interessante foto’s van de snelle hobby’s van je kinderen en kleinkinderen. Korte sluitertijden tot 1/4000 seconde en een ISO-waarde tot 6.400 helpen je daarbij.

Net zoals het lichtgevoelige objectief, met diafragma f/2.8 als grootste opening. Samen met de superzoom stelt je dat in staat om gemotoriseerde sporten haarscherp in beeld te brengen. Maar ook paardensport te fotograferen van aan de rand van de piste of surfers diep in zee groot in het kader te plaatsen, alsof je zelf met beide voeten in het water stond.

De foto’s bewaar je als JPEG of RAW op je 128 GB SD-geheugenkaart. Of je zet ze draadloos over naar je laptop en smartphone via wifi of bluetooth. Maak je naast foto’s ook graag video’s van je kinderen, terwijl ze met jullie huisdier aan het ravotten zijn, dan zul je versteld staan van de kwaliteit. Terwijl de resolutie van de foto’s beperkt is tot 16 MP, kun je filmen in 4K aan 30 frames per seconde.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 16,0 MP | Max ISO: 6.400 | Connectiviteit: wifi en bluetooth

De 60x optische zoom en 2x digitale zoom leveren de Panasonic Lumix DC-FZ82 een gecombineerd zoombereik van 120x de brandpuntsafstand op. Al moet je bij het inzetten van de digitale zoom wel rekening houden met een beperkt kwaliteitsverlies.

Het beste fotografeer je daarom tussen 20 mm en 1.200 mm en houd je met de digitale zoom geen rekening. De lichtsterkte van de lens varieert van f/2.8 in groothoekstand, tot f/5.9 wanneer je volledig hebt ingezoomd. Dat lichtverlies compenseer je door een hogere ISO-waarde in te stellen.

Met korte sluitertijden tot 1/16000 seconde leg je alles wat snel door de lucht scheert, haarscherp op de beeldplaat vast. Dat is ideaal wanneer je vaak op pad bent om buizerds, sperwers, uilen, valken en andere roofvogels te fotograferen.

Maar je er verder ook van houdt om vliegtuigen te spotten. Met het grote zoombereik slaag je er zelfs van op een grote afstand in om je onderwerpen groot te tonen zonder storende elementen in de achtergrond.

Maar uitblinken doet de Panasonic Lumix DC-FZ82 binnen deze categorie vooral als videocamera. Hij stelt je in staat om 4K video’s te maken met een honderd procent exacte beeldweergave. De goede beeldstabilisatie zorgt ervoor dat je video’s geen trillingen vertonen.

Zelfs niet wanneer je de camera met het onderwerp meebeweegt en erop gaat inzoomen terwijl je een pan of tilt beweging maakt. De voornaamste minpunten zijn: dat er geen mogelijkheid is om een externe micro aan te sluiten en de draadloze connectiviteit beperkt blijft tot wifi.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 18,1 MP | Max ISO: 6.400 | Connectiviteit: wifi

Beste compacte: Canon PowerShot SX730

De Canon PowerShot SX730 is een kleine superzoom camera die juist zoals een compact camera gemakkelijk mee op reis te nemen is. Je stopt hem probleemloos in je vestzak of voegt hem toe aan je handbagage, om hem altijd in je buurt te houden. Zodat je op de luchthaven of in het vliegtuig al leuke foto’s van je reis kunt nemen met je groothoek van 35 mm.

Waarna je op je vakantiebestemming inzoomt op de landschappen en bezienswaardigheden. Met een brandpuntsafstand tot maximaal 960 mm, haal je onderwerpen in de verte eenvoudig dichterbij.

Hoewel de camera slechts 276 gram weegt en amper 6,38 bij 11 cm groot is, met een dikte van 3,99 cm, heeft hij wel een goede lens met een 40x optische zoom en 4x digitale zoom. Wat gecombineerd een 160x zoombereik oplevert. In combinatie met het 180 graden kantelbaar scherm geeft je dat veel creatieve mogelijkheden.

Voor het maken van een foto waarbij je jezelf vooraan in beeld plaatst, met aanstormende wilde dieren in de achtergrond. Of een andere selfie waarbij realiteit en illusie elkaar mooi aanvullen.

Wanneer je de Canon PowerShot SX730 als vlogcamera gebruikt, maak je leuke vakantiereportages waarin je zelf de hoofdrol speelt. Filmen kan in full HD aan 60 frames per seconde. De autofocus en beeldstabilisatie leveren standvastige video’s op.

En de helderheidsregeling en contrastaanpassing houden de belichting constant, ook wanneer je van omgeving wisselt, of wanneer de zon op de zee weerspiegelt. Je foto’s en video’s verplaats je van de SD-kaart naar je pc of smartphone dankzij wifi, NFC of bluetooth. Streamen naar YouTube kan ook.

Sensor: 1/2.3” | Resolutie: 20,3 MP | Max ISO: 3.200 | Connectiviteit: wifi, bluetooth en NFC

Een man met een superzoom camera
Afbeelding:Canva.com

Waarop letten bij het kopen van een superzoom camera?

Type sensor

Het type sensor bepaalt in grote mate de kwaliteit van je foto’s en hoe groot je ze kunt printen. Veel spiegelreflexen zijn uitgerust met een full frame sensor die je foto’s weergeeft zoals dat vroeger het geval was bij een negatief. Kleinere toestellen hebben minder plaats voor een sensor, waardoor daar een kleinere in wordt geplaatst.

De APS-C sensor heeft een cropfactor van 1,5 of 1,6 bij Canon. Micro four thirds sensoren zijn 1,94 keer kleiner dan een full frame. In nog kleinere en lichtere camera’s zit een 1 inch sensor met een cropfactor van 2,7 of een 1/2.3 sensor met factor 5,6. Deze camera’s kun je gemakkelijker meenemen. Maar de foto’s kun je minder uitvergroten zonder kwaliteitsverlies.

Lenzen

De grootte van de beeldhoek wordt bepaald door de lens op je camera. Sommige lenzen hebben een vaste brandpuntsafstand. Bij zoomlenzen verandert de brandpuntsafstand tussen de minimale en de maximale waarde die vooraan op het objectief staat aangegeven.

Een brandpuntsafstand van 50 mm komt overeen met wat je met het blote oog ziet. Kleinere waarden geven een ruimer beeldkader. Ze zijn bedoeld voor weidse landschapsfoto’s en architectuurfotografie. Telelenzen hebben een grotere brandpuntsafstand van meer dan 50 mm.

Daarmee haal je elementen dichterbij, waardoor je ze veel groter in het kader kunt tonen. Tegelijkertijd verdwijnen veel storende elementen uit de achtergrond omdat het beeldkader enger wordt en de nadruk meer op onderwerp in de foto komt te liggen.

Sensor

De beeldsensor is een lichtgevoelige plaat in je camera, waarop het negatieve beeld wordt gevormd. Je kunt het ook zien als een verzameling van emmertjes die dicht op elkaar staan. Ze vullen zich bij de opname in meer of mindere mate met licht. Zo wordt een zwart-wit beeld gevormd.

De processor zet dat negatiefbeeld vervolgens om naar de kleurrijke JPEG die je op het LCD-scherm ziet. De emmertjes op je sensor zijn eigenlijk pixels. Hoe dichter die pixels op elkaar staan, hoe scherper en contrastrijker je foto’s worden. Grotere pixels op de sensor zorgen er dan weer voor dat je minder ruis op je foto’s krijgt. De kleuren worden voller bij een full frame en de foto’s kunnen sterker worden uitvergroot.

Resolutie

De resolutie wordt uitgedrukt in pixels, ofwel het aantal puntjes waaruit de foto wordt opgebouwd in horizontale en verticale richting. Hun dichtheid moet voldoende zijn om een goede print van je foto’s te maken, zonder ruis die het beeld ontsiert. Op een digitaal scherm oogt een foto scherp bij 100 dpi. Maar voor een print heb je 300 dpi nodig.

De minimale resolutie voor een 10 x 15 cm print bedraagt 1.024 x 1.794 pixels. Voor een 13 x 18 cm heb je 1.499 x 2.100 pixels nodig. Bij een A4 loopt dat al op tot 2.396 x 3.599 pixels. Alle camera’s uit ons onderzoek doorstaan probleemloos die test. Zo kun je altijd grote plaatjes printen van de wilde dieren die je op safari op foto hebt vastgelegd.

Extra functies

Het grote zoombereik is het voornaamste voordeel van superzoom camera’s. Maar elke camera kan ook op andere vlakken een verschil maken. Ga na of hij in staat is in 4K te filmen, of enkel full HD of HD-ready video’s maakt. Wanneer je vaak filmt, is het ook handig te achterhalen of je een microfoon op je toestel kunt aansluiten.

En of hij een kantelbaar scherm heeft. Een optische zoeker is het beste om in de blakende zon je fotokader te bepalen. Zo heb je geen last van reflecties op het LCD-scherm. Een elektronische zoeker is ook goed. Maar die wordt even zwart bij het afdrukken, waardoor het net iets moeilijker wordt om snel na elkaar foto’s te nemen.

Een man die een foto neemt met een superzoom camera
Afbeelding:Canva.com

Wat is een superzoom camera?

Een superzoom camera is een camera waarvan de lens een zeer grote brandpuntafstand heeft. Je kan er met andere woorden zowel weidse landschappen mee fotograferen als inzoomen op een dier in de verte. Dit maakt zo’n camera ideaal voor landschaps- en natuurfotografie.

In tegenstelling tot een spigelreflexcamera kun je de lens van een superzoom camera niet verwisselen. Hierdoor hoef je geen extra lenzen mee te sleuren. Superzoom camera’s zijn ook een stuk kleiner, lichter en goedkoper dan de meeste spiegelreflexcamera’s. Het voornaamste nadeel van een superzoom camera is de beperkte lichtsterkte.

Wat is het verschil tussen een zoomlens en een telelens?

Een telelens heeft een groter bereik dan een zoomlens. Vanaf een brandpuntafstand van 100 mm praat je van een telelens. Sommige telelenzen gaan wel tot 600 mm. Omdat ze een groter bereik hebben dan een zoomlens worden ze voornamelijk gebruikt om een object in de verte te fotograferen.

Een goed voorbeeld hiervan zijn dieren op safari. Het is vaak niet mogelijk (of veilig) om bepaalde dieren zoals leeuwen en olifanten te benaderen. Met een telelens kun je inzoomen op één dier dat in de verte staat en een mooie foto trekken.

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.