Beste Systeemcamera

Volgens ons onderzoek is de Sony A7III de beste systeemcamera die je momenteel kunt kopen. Deze systeemcamera heeft een autofocus van topkwaliteit, een snelle viewfinder en een razendsnelle sluitersnelheid. Deze hoge kwaliteit komt aan een stevige prijs, voor mensen die op zoek zijn naar een budgetoptie kijken beter naar de Canon EOS RP. Onderaan dit artikel kan u ons artikel terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een systeemcamera.

Beste systeemcamera

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 24.2MP

AF-Systeem: 693-point AF

Vizier: 3.6 miljoen-punt elektronisch vizier met 120fps refresh rate 

Type beeldscherm: 3.0-inch tilt-angle touchscreen, 921K dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 10fps

Video: 4K

Hoewel Epson en Panasonic de eerste over de streep waren, heeft Sony de markt opengebroken voor full frame systeemcamera’s met verwisselbare lens. De camera die Sony een grote speler heeft gemaakt bij professionele foto- en videografen was de A7 in 2013. Sindsdien is Sony met grote sprongen vooruit gegaan en met nieuwste uitvoeringen staan ze nu voorop in de markt. De A7III is een camera voor iedereen, hij heeft misschien een pak minder megapixels dan zijn grote broer, de A7RIII maar door het verlicht ontwerp van de sensor merken de meeste gebruikers hier heel weinig van. Dankzij het revolutionair autofocussysteem van de A7III, de snelle viewfinder en sluitersnelheid heeft deze systeemcamera een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding.

“Beste systeemcamera”

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 24.5MP

AF-Systeem: 273-point AF

Vizier: 3.6 miljoen-punt elektronisch vizier met 60fps refresh rate 

Type beeldscherm: 3.0-inch tilt-angle touchscreen, 2,100K dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 12fps

Video: 4K op 30fps

Hoewel de Nikon Z6 ook een grote broer heeft in de Z7 vinden we met een meerprijs van ongeveer 1000€ bij de Z7 de grotere megapixel sensor en kleine snufjes die je extra krijgt niet waard. De Nikon Z6 sluit heel dicht aan bij de A7RIII. Het feit dat de Megapixels veel minder dicht op elkaar gepakt zijn in deze sensor maken de Z6 een stuk sneller in het verwerken van de beelden en het gebruik in hoge ISO waarden. Dit maakt de camera een pak sterker als je vaak in slecht belichte situaties werkt. Ook het feit dat dit het nieuwste model is en dat Nikon de markt betreed met een eerste full frame systeemcamera is zeer spannend. Het nadeel hier is dat Nikon ook gekozen heeft voor een nieuwe bevestigingspunt voor het objectief, namelijk het “Z” systeem. Doordat het een nieuw systeem is, is er nog geen grote keuze aan objectieven maar Nikon maakt dit wel goed met een Adapter die bij de camera komt waardoor je al je oude Nikon objectieven kan gebruiken met je nieuwe Z6. 

“Nikon Systeemcamera”

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 42.2MP

AF-Systeem: 399-point AF

Vizier: 3,686 miljoen-punt elektronisch vizier met 100fps refresh rate

Type beeldscherm: 3.0-inch tilt-angle touchscreen, 1,440k dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 10fps

Video: 4K

De A7RIII is de grote broer van de A7III, als je een professioneel full frame camera zoekt en de 24 Megapixels van de A7III doen het niet echt voor jou dan is dit voor jou de je keuze. Deze camera is met zijn 42.2 Megapixel sensor een hele grote jongen. Dit is het meeste megapixels dat we op een senor hebben in onze line-up en dankzij de processor van de Sony moet deze camera niet onderdoen bij gebruik in slecht belichte situaties. Niet alleen maak je hiermee haarscherpe foto’s maar door zijn prachtig uitgewerkt vizier maak je geen kans om een foto te missen, gepaard met het supersnelle AF (Autofocus) systeem van Sony is de A7RIII een echte parel. 

“Sony Systeemcamera”

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 26.2MP

AF-Systeem: 5,655-point AF

Vizier: 2.36 miljoen-punt elektronisch vizier met 60fps refresh rate 

Type beeldscherm: 3-inch vari-angle touchscreen, 1,040K dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 5fps

Video: 4K

De Canon EOS RP is het goedkoopste model in onze line-up maar moet zeker niet onderdoen. Met prijzen die beginnen vanaf €800 is dit de instap camera als je naar een full frame model wil overstappen. Op papier is het een zeer sterke camera maar als we dieper gaan heeft hij hier en daar wel een steek laten vallen. Zo zijn de foto’s van RAW-formaat niet zo gedetailleerd als zijn concurrenten, wordt het 4k video formaat niet ondersteund in full frame en is de levensduur van de batterij beperkt. Ook heeft de gloednieuwe Canon R serie hetzelfde probleem als de Nikon Z serie in keuze met objectieven. Hoewel deze net als de Nikon Z6 voorzien is van een adapter. Als je voornamelijk JPEG formaat gebruikt, al een aantal Canon lenzen hebt en niet zo inzit met de crop bij het filmen in 4k is dit de camera voor jou. 

“Canon Systeemcamera”

Sensor: Full-frame CMOS

Aantal Megapixels: 24.3MP

AF-Systeem: 117-point AF

Vizier: 2.4 miljoen-punt elektronisch vizier met 60fps refresh rate 

Type beeldscherm: 3.0-inch tilt-angle, 1,228,000 dots

Maximaal continue sluiter snelheid: 5fps

Video: UHD

Als de Canon EOS RP op onze lijst staat kunnen we niet anders dan ook even naar de A7II te kijken. Hoewel dit met zijn 5 jaar een ouder model is valt die in dezelfde prijsklasse als de Canon EOS RP en kan je hem nog steeds nieuw aankopen. De Canon is meer recent maar als je kijkt naar besturingssysteem, kwaliteit van de RAW bestanden en aanbod van objectieven is de Sony A7II misschien toch een betere keuze. 

“Sony systeemcamera”

Het onderzoek

Wat is een systeemcamera

Een systeemcamera is een camera waar geen spiegelreflex-systeem in zit. Een spiegelreflex-systeem is een belangrijk onderdeel van een DSLR (Digital Single Lens Reflex) of spiegelreflexcamera. Dit systeem is ontwikkeld zodat je vanuit het vizier direct door het objectief van de camera kan kijken. Dat betekent dat de compositie van je foto precies hetzelfde is als wat je ziet door het vizier. De spiegel zit dan tussen het objectief en de sensor, als je een foto maakt en een klik hoort, hoor je het spiegelreflex systeem die de spiegel omhoog tilt en zo de sensor blootstelt waardoor een foto genomen wordt. Tijdens het nemen van de foto kan je dan ook niet meer door het vizier kijken. Bij een systeemcamera is er geen optische zoeker. In plaats daarvan wordt de beeldsensor constant aan het licht blootgesteld. Hierdoor kan je via een LCD scherm op de achterkant van je camera een preview zien. Weet ook dat meer recente modellen van spiegelreflexcamera’s ook een “Live view” modus gebruiken. Bij deze modellen is het beeld dat de sensor ziet ook zichtbaar op een LCD scherm op de achterkant van de camera. Op Wikipedia kan je een volledige lijst terugvinden van alle bestaande systeemcamera’s.

Spiegelreflexcamera’s gaan nu al een tijdje mee en zoals u weet staat de technologie niet stil! We zitten momenteel op een keerpunt moment waar systeemcamera’s aan het overnemen zijn. Het spiegelreflex systeem is een vrij groot onderdeel van een camera. Aangezien systeemcamera’s werken zonder het spiegelreflex systeem zijn een stuk kleiner en lichter in vergelijking met spiegelreflexcamera’s. Systeemcamera’s werken dus met een constante digitale vertaling van wat de sensor ziet, zowel door het vizier als door het LCD scherm op de achterkant van de camera. Het voordeel hiervan is dat je meteen kan zien hoe de foto er zal uitzien omdat de camera ook meteen alle instellingen vertaald naar dit beeld. Je kan dus door je vizier zien hoe je foto er zal uitzien voordat je op de sluiterknop drukt. 

Voordelen systeemcamera

Lichter

Zoals ik hierboven al beschreven heb kunnen we systeemcamera’s een pak lichter en kleiner maken omdat we een heel mechanisme uit de camera nemen. Hierbij komt ook dat het objectief dichter bij de sensor kan geplaatst worden en worden de objectieven ook een stuk lichter. 

Sneller

Je ziet een directe vertaling van het beeld, dit betekent ook dat de spiegel niet iedere keer moet van de sensor weggehaald worden om een foto te trekken. Dat betekend dat je veel meer foto’s per seconde kan maken. Een semi-professioneel DSLR toestel kan rond 6 foto’s per seconde nemen waar een systeemcamera al snel 10-12 foto’s per seconde kan trekken. Dus dubbel zo snel! 

Video

Over het algemeen zijn systeemcamera’s recenter, met een beter sensor en processor waardoor de meeste recente camera’s in 4k videokwaliteit of beter kunnen opnemen. Daarnaast is het zo dat bij een DSLR camera de spiegel moet opgetild worden om video te nemen, hierdoor kan het vizier niet gebruikt worden en wordt je verplicht om door je LCD scherm te kijken om scherp te stellen en je compositie te controleren. 

Beeldstabilisatie

In de meest recente systeemcamera’s is beeldstabilisatie ingewerkt in de sensor. Bij de DSLR modellen is deze ingewerkt in het Objectief. Hoe dichter bij de sensor hoe beter de beeldstabilisatie werkt. Dus als die op de sensor zit is deze optimaal. Zoals ik hierboven al beschreven heb kunnen we systeemcamera’s een pak lichter en kleiner maken omdat we een heel mechanisme uit de camera nemen. Hierbij komt ook dat het objectief dichter bij de sensor kan geplaatst worden en worden de objectieven ook een stuk lichter. 

Nadelen systeemcamera

Batterijduur

Doordat je een onmiddellijke vertaling hebt van het beeld werkt de processor in je camera constant, dit verbruikt veel meer batterij. Daarbij komt dat een kleinere camera meestal een kleinere batterij heeft waardoor je een lagere autonomie hebt. Een reservebatterij of twee is dan geen overbodige luxe. 

Duurzaamheid

Systeemcamera’s zijn over het algemeen minder robuust, ze zullen sneller stuk gaan als je de camera laat vallen. 

Beschikbaarheid objectieven

Voor de klassieke DSLR modellen bestaan over het algemeen meer objectieven van meer fabrikanten waardoor je een groter en meer divers aanbod hebt, hoewel het aanbod van objectieven voor systeemcamera’s blijft vergroten door de groeiende populariteit.

Systeemcamera waar op letten

Type sensor

We beginnen met een belangrijke vraag waar weinig mensen zich bewust van zijn. De grootte van de sensor is een belangrijke factor in de keuze te maken welke camera je wil kopen en ook in welke prijsklasse je dan zit.  Een full frame sensor, of “volledig beeld” spreekt voor zich, het is een sensor op de camera die van volledige grootte is. Deze grootte is gedicteerd door de grootte van de sensor bij filmcamera’s en is de standaard die al jaar en dag wordt behouden. Als je camera een full frame sensor gebruikt en je hebt een objectief, laten we zeggen van 50mm dan gaat je camera het volledige beeld kunnen gebruiken van het objectief.
Als je hiertegenover een crop sensor gebruikt of een verkleinde sensor. Dan zal je camera ook een kleiner beeld geven. Laten we zeggen dat je sensor een verkleiningsfactor heeft van 1,5 dan zal je 50mm objectief een beeld geven van 75mm. Op zich tijdens het gebruiken van de camera merk je hier niet heel veel van. Hetgeen je ziet in je vizier is hetgeen op je foto komt te staan.

Voordelen Full Frame Sensor:
– Betere beeldkwaliteit
– Meer professioneel toestel
– Gebruik van het objectief tot het volledige potentieel

Nadelen Full Frame Sensor:
– Full frame sensor camera’s zijn duurder
– Zwaarder en groter
– Full frame objectieven zijn duurder.

Voordelen Crop Sensor:
– Prijsklasse ligt een stuk lager
– Kleinere camera’s dus gemakkelijker om mee te nemen.
– Extra zoomfactor door de crop van de sensor krijgt het objectief een extra zoomfactor waardoor het beter is voor sport en wildlife fotografie.

Beeldkwaliteit van het vizier

De beeldkwaliteit is van het vizier is niet iets waar je onmiddellijk aan denkt bij het kopen van een camera, zeker niet als je een spiegelreflex gewoon bent. Dit is echter een van de meest belangrijke punten om na te kijken omdat je vizier het scherm is die het meest wordt gebruikt op de camera. Belangrijk om na te kijken is niet alleen de beeldkwaliteit maar ook of er een vertraging op zit. Bij camera’s met een zwakkere processor zal er een kleine vertraging merkbaar zijn als je met de camera beweegt en tijdens het nemen van een foto. Dit kan het erg moeilijk en gewoonweg vervelend maken om foto’s te nemen.

Sensor stabilisatie

Beeldstabilisatie kan heel handig zijn bij het nemen van snapshots. Foto’s die in het moment moeten worden genomen en waar snelle handelingen belangrijk zijn. Ook is deze belangrijk bij laag licht, waar een langere sluitertijd gebruikt moet worden. De beeldstabilisatie neemt de kleine bewegingen van je hand op en vormt zo een stabiel beeld ook al beweeg je een beetje.
Bij de traditionele spiegelreflexcamera’s zit beeldstabilisatie in het objectief. Hierbij is het belangrijk om te kijken of je objectief beeldstabilisatie heeft als je die aankoopt. Bij huidige systeemcamera’s zit de beeldstabilisatie op de sensor. Deze wordt hierdoor een pak efficiënter. Hoe dichter de stabilisatie bij de sensor zit hoe meer effect deze heeft. Een bijgevoegde bonus hierbij is dat objectieven een pak goedkoper en lichter worden omdat ze geen stabilisatie technologie meer nodig hebben.

Hybride autofocus

Er zijn voornamelijk twee systemen voor het scherpstellen of autofocus. Contrast-detectie en fasedetectie. Hybride autofocus gebruikt beide systemen met elkaar wat een snellere en meer correcte scherpstelling geeft. Dit is voornamelijk belangrijk bij het fotograferen van bewegende beelden en bij video.
Geheugenkaart input
Het kan handig zijn om een tweede input te hebben voor een geheugenkaart. Als een geheugenkaart vol is, gaat de camera vanzelf door met opslaan op de tweede kaart. Als er zich een probleem of corruptie voordoet op de eerste geheugenkaart gaat de camera meteen ook een backup maken op de tweede kaart. Het maakt de camera in sommige gevallen iets groter maar het gebruiksgemak plus de extra veiligheid is het in onze mening wel waard.

Kantelbaar scherm

De beweegbaarheid van het LCD scherm kan ook een handige feature om over na te denken bij het kopen van een camera. Als je een beeld laag bij de grond of hoog boven je hoofd wilt vastleggen kan het zeer voordelig zijn als je het schermpje van de camera naar je toe kan kantelen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.