De 6 beste tablets voor kinderen van 2022

De beste tablet voor een kind om op te spelen.

Als je op zoek bent naar het beste tablet voor kinderen ga je niet over één nacht ijs. Je wil er zeker van zijn dat veiligheid en gebruiksgemak optimaal gecombineerd zijn. Tablets voor kinderen moeten dan ook aan meer eisen voldoen dan tablets voor volwassenen.

Ze moeten stevig gebouwd zijn en tegen een stootje kunnen. Je moet als ouder controle kunnen uitoefenen over de content die je kind te zien krijgt en over de schermtijd. Je wil je kind op een veilige manier leren omgaan met het internet of met beeldbellen of je wil je kind vertrouwd maken met educatieve spelletjes.

Om je te helpen een goede keuze te maken hebben wij alvast een lijst gemaakt van de zes beste tablets voor kinderen. Onderaan dit artikel vind je nog extra aanvullende informatie.

Onze selectie

Beste prijs-kwaliteit: Lenovo Tab P11

De Lenovo Tab P11 komt uit onze doorlichting naar voren als de tablet voor kinderen met de beste prijskwaliteitsverhouding. Eigenlijk is dit een tablet voor het hele gezin, maar door de voorgeïnstalleerde Google Kids Space kindermodus maak je hem veilig voor de kinderen. Door de meegeleverde Just in Case Kinderhoes kan hij best tegen een stootje. Deze tablet heeft een groot formaat. Dankzij de vier ingebouwde speakers heeft deze tablet een superieure geluidskwaliteit en ook de beeldkwaliteit is prima. Ook qua sensortechnologie scoort deze goede tablet uitstekend. Er is een GPS sensor, een lichtsensor om de lichtsterkte aan te passen en de Lenovo Tab P11 beschikt zelfs over gezichtsherkenning.

Deze snelle tablet werd voorzien van een krachtige processor en de prestaties zijn evenredig. De accu gaat een hele dag mee zodat je ondertussen niet hoeft op te laden en de tablet heeft een werkgeheugen van 4 GB. Gaat de batterij toch eens een keertje plat, dan kan je gebruikmaken van de snellaadfunctie. De geheugencapaciteit is 64 GB en hij kan uitgebreid worden tot 1 TB via een micro SD-kaart. Een belangrijk minpunt is dat deze Lenovo Tab P11 geen aansluiting heeft voor een hoofdtelefoon en dat hij niet werkt via 4G. Wel kan je via Bluetooth een draadloze hoofdtelefoon koppelen. Ten slotte is hij voorzien van een goede camera aan de voor- en achterzijde.

Scherm: 11 inch| Opslagruimte: 64 GB | Internet: Wifi| RAM: 4 GB| Resolutie: 2000 x 1200

Beste goedkope: Kurio Tab Ultra Studio 100

De Kurio Tab Ultra Studio 100 is een goedkope en compacte tablet die speciaal ontwikkeld werd voor kinderen. Ouderlijk toezicht regel je via vooraf ingestelde profielen of via een zelf samengesteld profiel. Bovendien kan je tijdslimieten instellen. In de Kurio Genius Kinderomgeving vind je leerzame apps en voeg je spelletjes van Studio 100 toe. Je kunt ervan op aan dat je kind geen reclame voorgeschoteld krijgt.

Deze tablet voor kinderen heeft een werkgeheugen van slechts 1 GB. En de totale opslagcapaciteit is 16 GB, wat aan de lage kant is. Met een resolutie van 1024 x 600 is de beeldkwaliteit minder goed en deze tablet heeft geen frontcamera. De Kurio Tab Ultra Studio 100 is wel een van de weinige tablets uit ons onderzoek die een IP-certificering meekreeg. Met IP66 is hij stofvrij en spatwaterdicht maar een duik in het zwembad zal hij waarschijnlijk niet overleven. Hij beschikt over twee speakers, eentje vooraan en eentje achteraan.

De Kurio Tab Ultra Studio 100 kindvriendelijke tablet is voorzien van een stevige hoes om val- en stootschade te voorkomen. Hij beschikt over kindvriendelijke sensortechnologie en houdt bijvoorbeeld rekening met de afstand tussen de tablet en de ogen. Tot slot kan deze goedkope tablet met stemherkenning werken.

Scherm: 7 inch| Opslagruimte: 16 GB | Internet: Wifi| RAM: 1 GB| Resolutie: 1024 x 600

Beste topmodel: Apple iPad (2020)

De Apple iPad (2020) is een tablet van topkwaliteit zoals je dat gewoon bent van Apple. De tablet heeft een krachtige processor, een werkgeheugen van 3 GB en een geheugencapaciteit van maar liefst 128 GB. Er is geen apart kaartslot voor een geheugenkaart, maar met 128 GB is dat niet echt nodig. De batterij heeft voldoende capaciteit voor een hele dag dus ook tijdens een lange autorit zijn de kids urenlang zoet. Ook deze tablet komt met een hoesje dat beschermt tegen vallen, stoten en vuil. Het scherm is bovendien krasbestendig. Dit is de enige tablet uit onze doorlichting die op iOS draait, de andere draaien op Android.

Je kan ouderlijk toezicht instellen om de schermtijd vast te leggen en om te bepalen tot welke apps je kind toegang krijgt. Buiten de kindermodus gebruik je deze iPad ook zelf als volwassene. De Apple iPad (2020) is de duurste tablet voor kinderen uit onze doorlichting, maar daarvoor krijg je topkwaliteit in de plaats. Deze tablet heeft ook een frontcamera en bovendien een autofocus functie. Het geluid is optimaal door de twee luidsprekers. De lichtsensor zorgt ervoor dat de lichtsterkte aangepast wordt aan de omstandigheden en de vingerafdruksensor laat je toe de tablet te ontgrendelen met je vinger. Deze iPad werkt alleen via wifi, er werd geen simkaartslot voorzien.

Scherm: 10,2 inch| Opslagruimte: 32 GB | Internet: Wifi| RAM: 3 GB| Resolutie: 2160 x 1620

Beste voor kind 9 jaar: Samsung Galaxy Tab A7 Lite

Voor kinderen van 9 jaar raden we de Samsung Galaxy Tab A7 Lite aan. Deze goede tablet heeft een krasbestendig scherm en is extra beschermd door een stevige hoes. Voor de kinderen is er de kindermodus, de Samsung Kids Mode, die je kan instellen naar wens. Daarnaast kan de tablet ook gewoon door volwassenen gebruikt worden. Helemaal handig is dat deze tablet ook werkt via 4G. Dat is erg makkelijk als je op een plek bent waar geen wifi beschikbaar is. Wil je de tablet met het internet laten verbinden via 4G, dan moet je wel een simkaart installeren.

De resolutie van het beeldscherm is 1340 x 800 en dat kan beter. De Samsung Galaxy Tab A7 Lite heeft een werkgeheugen van 3 GB en een geheugencapaciteit van 32 GB. Met een micro SD-kaart kan je het geheugen nog verder uitbreiden. Deze compacte tablet heeft een frontcamera, twee speakers en een lichtsensor. Ten slotte is hij een van de weinige toestellen uit onze doorlichting met een GPS sensor. Daardoor kan je je kind volgen als het met deze tablet op pad is.

Scherm: 8,7 inch| Opslagruimte: 32 GB | Internet: Wifi + 4G| RAM: 3 GB| Resolutie: 1340 x 800

Beste voor kind 7 jaar: Wintouch Pro Kindertablet

Als beste tablet voor zevenjarigen kiezen we voor de Wintouch Pro Kindertablet. Deze goedkope tablet heeft een werkgeheugen van 2 GB en een geheugencapaciteit van 16 GB. Met de gratis meegeleverde 32 GB micro SD-kaart breid je dat geheugen nog uit. De beeldkwaliteit is minder goed, maar de geluidskwaliteit is top dankzij de ingebouwde luidsprekers. Je krijgt er een leuk beschermhoesje bij en bovendien ook een screen protector. Deze tablet is goed bestand tegen stoten en schokken.

De Wintouch Pro Kindertablet bevat uitgebreide educatieve toepassingen en als ouder houd je een oogje in het zeil via het gebruiksvriendelijke ouderlijk toezicht. Je stelt tijdslimieten in en je bepaalt zelf welke inhoud je kids wel of niet mogen zien. De batterij gaat vier tot zes uur mee, wat niet zo erg lang is. Deze goede tablet voor kinderen is voorzien van een frontcamera, een vingerafdruksensor en een GPS sensor. In de doos vind je leuke stickers en een kinderpen. Ten slotte is deze tablet een ideale springplank om je kinderen te leren videobellen.

Scherm: 7 inch| Opslagruimte: 32 GB | Internet: Wifi| RAM: 1 GB| Resolutie: 1024 x 600

Beste voor kind 5 jaar: Alcatel 1T 7

Voor de allerkleinsten kiezen we de Alcatel 1T 7 als beste tablet. Het is een goedkope tablet met een werkgeheugen van 1 GB en een geheugencapaciteit van 16 GB. Met een micro SD-kaart kan je het geheugen nog verder uitbreiden. Het meegeleverde beschermhoesje helpt de tablet beschermen tegen vallen en stoten en kan makkelijk vastgehouden worden door de allerkleinsten.

Door middel van de parental control kan je tijdslimieten instellen en bepalen wat je kindje te zien mag krijgen. Deze Alcatel 1T 7 is erg eenvoudig te bedienen, zelfs door kleine kinderhandjes. De schermresolutie is minder goed en door de beperkte geheugencapaciteit kan deze tablet aan de trage kant zijn. Het geheugen uitbreiden met een micro SD-kaart zou daarvoor een oplossing kunnen bieden.

Ook deze tablet beschikt over een frontcamera zodat je kindje naar hartenlust kan experimenteren met foto’s en selfies. De lichtsensor zorgt voor maximale oogbescherming. De batterij opladen kan lang duren en daarmee moet je rekening houden. Ten slotte kreeg deze Alcatel 1T 7 een IP52 label mee, wat betekent dat hij beschermd is tegen stof en spatwaterdicht is, niet onbelangrijk voor een tablet voor de allerkleinsten.

Scherm: 7 inch| Opslagruimte: 16 GB | Internet: Wifi| RAM: 1 GB| Resolutie: 1024 x 600

Tot zover artikel ‘De 6 beste tablets voor kinderen van 2022’.
Een tablet voor kinderen koppel je via Bluetooth makkelijk met een draadloze hoofdtelefoon of een draadloze speaker voor een betere geluidskwaliteit.

Zorg ervoor dat je kinderen ook nog buiten komen. Kijk naar de vergelijking van de beste nerfguns of trampolines om ze buiten te krijgen.

beste tablet
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een tablet voor kinderen?

Stevigheid

Een goede tablet voor kinderen zit in een goede hoes. Zorg ervoor dat de hoes stevig en elastisch is en vooral goed om de tablet heen zit. Een bumper cover of tablet bumper is een wat dikkere, elastische hoes die optimaal beschermt tegen ongelukjes. Is het materiaal van de hoes te hard, dan is de tablet niet voldoende beschermd tegen vallen of stoten.

In sommige gevallen krijg je een screen protector bij de tablet. We raden aan om die extra laag zeker aan te brengen omdat het een bijkomende bescherming biedt tegen barsten. De meeste tablets uit onze doorlichting hebben een krasvrij scherm. Een echte kindertablet is normaal gezien zeer stevig en voorzien op ongelukjes. Een tablet die zowel door kinderen als volwassenen kan worden gebruikt is meestal fragieler. Je kan dan eventueel een aparte hoes aankopen.

Veiligheid

De meeste tablets uit deze lijst hebben een ingebouwde kindermodus. Daarmee kan je als ouder tijdslimieten instellen om de schermtijd onder controle te houden. Vaak kan je uit een aantal voorgeïnstalleerde profielen kiezen wat je kind wel of niet te zien mag krijgen bij het surfen. Je kan ook zelf je eigen voorkeuren ingeven en zo volledig de controle behouden over het gebruik van de tablet. Heb je gekozen voor een tablet die door het hele gezin gebruikt kan worden, dan schakel je de kindermodus uit door middel van een paswoord zodat je als volwassene toegang hebt tot alle functies.

In veel gevallen laat de software je toe om in te loggen als ouder en te controleren wat je kind heeft gedaan op de tablet. Je kan statistieken opvragen van welke apps je kind gebruikt en hoe lang en welke websites het bezocht heeft. Is dergelijke software niet ingebouwd, dan kan je altijd een externe app voor parental control downloaden. Zo zorg je ervoor dat je kind geen ongepaste content te zien krijgt of aankopen kan doen. In de instellingen van de tablet zelf vind je ook vaak opties voor schermtijd, toegangsbeperkingen of in-app aankopen.

Scherm

Het scherm van een tablet voor kinderen is best compact zodat je kind hem makkelijk kan vasthouden. 7 à 8 inch is een ideaal formaat voor kinderhandjes. De meeste tablets uit onze lijst hebben een krasvrij scherm. Door middel van een coating is het scherm extra beschermd tegen vette vingertjes of stoten.

Een blue light filter is zeker geen overbodige luxe om de ogen van je kind te beschermen. Blauw licht is een natuurlijk verschijnsel, maar het kunstmatige blauwe licht in beeldschermen kan het bioritme verstoren. Daarom zijn de meeste tablets voor kinderen voorzien van een blue light filter.

Wat opvalt is dat de schermresolutie van kindertablets niet altijd optimaal is. De toppers, de tablets van Apple, Samsung en Lenovo, doen het erg goed, maar de rest komt vaak niet boven een resolutie van 600 x 1024 uit en dat moet beter. Vooral grotere kinderen die filmpjes bekijken of willen videobellen met oma en opa zullen gebaat zijn bij een betere beeldkwaliteit.

Prestaties

De apps op kindertablets eisen meestal geen erg hoge prestaties van het toestel. Daarom zijn de meeste kindertablets uitgerust met een basisprocessor. Voor oudere kinderen doe je er goed aan op zoek te gaan naar een tablet met een betere, snellere processor. Elke processor heeft een getal om de processorfamilie aan te geven. De gangbare regel is: hoe hoger het getal, hoe krachtiger de processor. Recent verschenen processors zijn algemeen ook krachtiger dan oudere processors.

Ook het werkgeheugen van je tablet is belangrijk. Voor jongere kinderen kan een werkgeheugen van 1 à 2 GB volstaan. Voor oudere kinderen die veeleisende games willen spelen is dit niet voldoende. Een groter werkgeheugen betekent immers dat de tablet snel meerdere taken tegelijk kan afwerken. Als vuistregel is een werkgeheugen van 4 GB voldoende, de duurdere modellen zijn voorzien van 8 GB of meer.

goede tablet
Afbeelding: Canva.com

Opslagruimte

Ook qua opslagruimte is er een groot verschil tussen de topmerken en de rest. De topmerken halen met 64 tot 128 GB een goede capaciteit. De andere merken hebben een opslagcapaciteit van 16 tot 64 GB, waarbij 16 GB te weinig is.

In de meeste gevallen kan je het geheugen echter uitbreiden via een micro SD-kaart en een SD-kaartslot. De Lenovo Tab P11 maakt zich sterk dat de opslag kan worden uitgebreid tot 1 terabyte. De kostprijs van zo’n geheugenkaart kan echter ook flink oplopen. Je doet er dus goed aan om van bij de aankoop te kiezen voor een tablet met voldoende geheugen.

Connectiviteit

Alle tablets uit onze doorlichting kunnen met andere apparaten verbinden via Bluetooth. Voor je kind kan dat handig zijn om bijvoorbeeld te verbinden met een draadloze hoofdtelefoon of een speaker. Verder zijn alle tablets uitgerust met wifi voor de verbinding met het internet. Een heleboel spelletjes kunnen echter ook offline gespeeld worden, zeker voor de kleinsten is dat het geval.

Een paar modellen beschikken echter ook over 4G om te connecteren met het internet. In dat geval moet je wel apart een simkaart aanschaffen. Het grote voordeel is dat je kind ook toegang heeft tot het internet op plaatsen waar geen wifi beschikbaar is zoals onderweg in de auto.

Hoe kan je een gewone tablet beveiligen voor een kind?

Bij een tablet die specifiek voor kinderen ontwikkeld werd kan je gebruikmaken van de ingebouwde kindermodus om te bepalen welke content toegankelijk is. Bij een gewone tablet pak je dat anders aan. Allereerst kan je een specifieke parental control app downloaden om te bepalen hoeveel schermtijd je kind krijgt, naar welke sites het mag surfen of met wie het mag bellen. In die app kan je ook nagaan wat je kind gedaan heeft met de tablet.

 

Daarnaast kan je gewoon via de instellingen heel wat opties kiezen om het ouderlijk toezicht te verzekeren. Meestal kan je groepen en profielen aanmaken en daar een paswoord aan koppelen.  Verder is het sowieso een goed idee om in app purchases te beperken via een apart paswoord om te vermijden dat je kind vanuit een app aankopen kan doen.

 

goedkope tablet
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste tablet voor kinderen’ – Laatste update 17/11/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Tablets’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.