De 7 beste tandpasta’s van 2022

Voor gevoelige tanden, tegen tandsteen tot terugtrekkend tandvlees.

Wat zorgt voor witte tanden, en wat is de beste tandpasta op de markt? Tandpasta is zo’n verzorgingsproduct waarbij je misschien niet elke dag stilstaat. Toch is het belangrijk om de juiste voor jouw specifieke noden te kiezen. Op die manier blijven je tanden sterk, wit en gezond en kun je uitpakken met een stralende glimlach. Maar hoe vind je het geschikte exemplaar?

Om het je makkelijk te maken, leggen we hieronder uit welke ingrediënten er in een goede tandpasta moeten zitten. De beste tandpasta voor iemand anders is trouwens niet noodzakelijk de beste tandpasta voor jou; daarom zochten we per categorie naar de toppers, zodat je makkelijk een goede keuze kan maken. Lees snel verder voor correcte info, slimme tips en de ideale tandpasta voor jouw gebit.

Onze selectie

Disclaimer: Heb je echt last van je tanden ga dan eerst naar een tandarts voor de meest accurate informatie.

 • Prima formule voor weinig geld
 • Biedt een degelijke allroundbescherming
 • Vaak verkrijgbaar in voordeelpacks
 • Zet niet in op specifieke tandproblemen
 • Sommige gebruikers verkiezen een sterkere muntsmaak

Wie fan is van no-nonsenseproducten, zal Aquafresh Freshmint 3-voudige bescherming ongetwijfeld kunnen appreciëren. Als je zoekt naar een betaalbare tandpasta die je tanden en tandvlees gezond en sterk houdt en je een frisse adem bezorgt, ben je bij Aquafresh aan het juiste adres: vaak betaal je nog geen 2 euro voor een tube van 75 ml.

Deze Aquafresh-tandpasta beschermt je tegen suikerzuuraanvallen, waardoor tandsteen geen kans krijgt. Hij verwijdert bovendien schadelijke bacteriën die aan de basis kunnen liggen van tandvleesproblemen. Over een slechte adem hoef je je ook geen zorgen te maken: de muntsmaak geeft je instant een fris gevoel.

Als je te kampen hebt met bloedend tandvlees, tandsteen of andere tandproblemen, vind je verder in onze lijst misschien een betere keuze, maar als dat niet het geval is, is deze tandpasta absoluut een prima keuze voor het hele gezin. De betrouwbare én betaalbare formule komt keer op keer naar voren als winnaar in producttests.

Beste goedkope: Colgate Fresh Gel

 • Goede kwaliteit voor weinig geld
 • Handige afsluitdop
 • Bestaat ook in verpakkingen van 100 ml
 • Iets zoetere smaak, wat niet iedereen graag heeft

De beste goedkope tandpasta is volgens ons onderzoek deze Colgate Fresh Gel. Deze tandpasta bewijst dat een lage prijs niet altijd gelijkstaat aan een lage kwaliteit: de overgrote meerderheid van de gebruikers is enthousiast en zegt dat hij zeker niet onder hoeft te doen voor duurdere exemplaren.

Het fluoride in de Colgate Fresh Gel is verrijkt met calcium, om je tanden van binnenuit te versterken én je tandglazuur een boost te geven. De blauwe transparante gel komt vlotjes uit de tube en dankzij het handige klepje is de dop kwijtspelen voortaan verleden tijd. Last but not least: aangezien je maar heel weinig hoeft te gebruiken, doe je erg lang met één tube.

Deze voordelen zouden niet misstaan bij een dure tandpasta, maar voor de Colgate Fresh Gel betaal je dikwijls maar rond de euro voor een grote tube. Kortom: heel weinig geld voor een heel goed product.

Beste voor witte tanden: Oral B 3D White

 • Verwijdert vlekjes met respect voor je glazuur
 • Werkt snel en doeltreffend
 • Pepermuntsmaak voor een langdurig fris effect
 • Vrij dunne textuur

Verkleuringen op je tanden kunnen door veel factoren veroorzaakt worden: als je bijvoorbeeld rookt of vaak koffie of rode wijn drinkt, krijg je sneller last van vlekjes op je gebit. Ook je genen spelen een rol: sommige mensen hebben nu eenmaal gelere tanden dan andere.

Als je je tanden toch een tintje lichter wilt krijgen, ga je best op zoek naar een whitening tandpasta die specifiek geformuleerd is om wittere tanden te krijgen. De Oral B 3D White is in die categorie de winnaar van onze test, omdat hij vlekjes verwijdert zonder je glazuur aan te tasten.

De unieke formule van deze tandpasta verwijdert tot 80% van de vlekken op het oppervlak van je gebit in 3 dagen. Daarnaast beschermt hij je tanden ook voor toekomstige verkleuringen. Je hoeft overigens ook niet in te boeten op andere voordelen: deze witmakende tandpasta heeft ook nog eens een frisse smaak en hij versterkt je tanden. Drie in één, dus.

Beste voor ontstoken tandvlees: Parodontax Original

 • Werkt behandelend en preventief
 • Wetenschappelijk bewezen doeltreffendheid
 • Wordt aangeraden door tandartsen
 • Sommige gebruikers houden niet van de smaak
 • Iets duurder dan de gemiddelde tandpasta

Is je tandvlees verkleurd, gezwollen of teruggetrokken en bloedt het vaak als je je tanden poetst? Dan zou je weleens last kunnen hebben van ontstoken tandvlees. Als je het probleem niet tijdig aanpakt, kan het leiden tot tandverlies en zelfs hart- en vaatziekten. Een goede tandpasta kan je daarbij helpen.

Parodontax Original is een tandpasta die specifiek ontwikkeld werd om de oorzaken van bloedend tandvlees grondig te bestrijden. Uit tests is gebleken dat hij daar vlot in slaagt: deze tandpasta is 4x zo doeltreffend als andere tandpasta’s op het gebied van tandvleeshygiëne. De formule richt zich vooral op het verwijderen van tandplakbacteriën, de belangrijkste oorzaak van bloedend tandvlees.

Het ingrediënt dat ervoor zorgt dat Parodontax Original zo goed werkt, is natriumbicarbonaat. In combinatie met fluoride geeft dat een formule die tandplak effectief verwijdert en je tandglazuur versterkt. Het natriumbicarbonaat geeft een specifieke smaak, maar dat heeft geen effect op je adem. Je kunt dus op twee oren slapen: je mond zal nog steeds fris ruiken.

Beste tegen tandsteen: Elmex anti-cariës

 • Helpt zwakke plekken in je tandglazuur te herstellen
 • Bereikt ook plaatsen die je niet makkelijk bereikt met je tandenborstel
 • Legt een beschermende laag rond je tanden
 • Geen heel sterke muntsmaak
 • Prijs ligt aan de hoge kant

Tandsteen is het harde, geel of bruin gekleurde laagje dat op je tanden kan ontstaan als je tandplak niet op tijd verwijdert. Het ziet er niet mooi uit, maar is ook gevaarlijk: als tandsteen te lang blijft zitten, kan het onder de tandvleesrand terechtkomen en ontsteken. Op termijn kan het zelfs je tandbot aantasten! Een goede tandpasta werkt dan ook actief tegen het ontstaan van tandsteen.

Elmex anti-cariës kwam als beste uit onze test. Zoals de naam doet vermoeden, zet de formule van deze tandpasta in principe in op het voorkomen van gaatjes, maar hij gaat ook doeltreffend tandsteen tegen. Daarvoor wordt aminfluoride gebruikt: een speciale soort fluoride die je eigen tandglazuur verhardt en beschermt.

Een extra positief punt aan de Elmex anti-cariës is dat deze tandpasta plekken bereikt die je met een andere tandpasta en tandenborstel niet zou bereiken: zo ga je ook tandsteen tegen op zwakke plekken in je gebit.

Beste gevoelig tandvlees: Sensodyne gevoeligheid & tandvlees

 • Dubbele werking tegen gevoelige tanden en pijnlijk tandvlees
 • Lekkere smaak
 • Zuinig in gebruik
 • Voor het beste resultaat moet je deze tandpasta consistent blijven gebruiken
 • Aan de prijzige kant

Sensodyne tandpasta is al jaar en dag bekend om zijn werking tegen gevoelige tanden, maar wist je dat het merk ook een formule heeft die verlichting biedt bij gevoelig tandvlees? Deze Sensodyne gevoeligheid & tandvlees werkt net zoals de klassieke Sensodyne, maar verwijdert ook actief tandplakbacteriën die aan de basis liggen van gevoelig tandvlees.

Deze tandpasta legt een laagje rond de gevoelige delen van je tanden, waardoor je opnieuw comfortabel warme en koude dingen kan eten en drinken. Daarnaast neemt de formule ook de gezondheid van je tandvlees onder handen, zodat ook dat minder gevoelig wordt.

Gebruikers stellen vast dat na het gebruik van Sensodyne gevoeligheid & tandvlees hun tandvlees minder bloedt, ontzwelt en een gezondere kleur krijgt en dat hun tanden opvallend minder gevoelig zijn. Ze merken ook de lekkere smaak op, die bij gelijkaardige tandpasta’s vaak ontbreekt.

Beste tegen slechte adem: Colgate MaxFresh Cooling Crystals

 • Frisse adem blijft tot 10x langer dan bij andere tandpasta’s
 • Muntsmaak is niet te sterk
 • Beschermt ook tegen zuuraanvallen
 • Door het kleine dopje kan de tube niet staan

Heel af en toe is een slechte adem een indicatie voor een onderliggende ziekte, maar in de meerderheid van de gevallen zijn bacteriën op je tong en in tandplak de echte boosdoener. Gespecialiseerde tandpasta’s tegen slechte adem zijn dan ook gericht op het verwijderen van die bacteriën.

De beste tandpasta in deze categorie is volgens ons Colgate MaxFresh Cooling Crystals. De formule bestrijdt niet enkel schadelijke bacteriën, maar de gelstructuur bevat ook kleine kristallen die zorgen voor een intenser fris gevoel dan de menthol in andere tandpasta’s. Toch is de muntsmaak terwijl je poetst niet overheersend of onaangenaam.

Een goede tandpasta moet natuurlijk meer doen dan je een frisse adem bezorgen. Dat hebben ze bij Colgate goed begrepen: de Colgate MaxFresh Cooling Crystals bestrijdt ook actief zuuraanvallen, zodat je geen last krijgt van gaatjes of tandsteen.

Tot zover artikel ‘De 7 beste tandpasta’s van 2022’.

Mooie gezonde tanden behaal je niet enkel met goede tandpasta. Ook een goede tandenborstel is belangrijk. Tandartsen raden meestal een elektrische tandenborstel uit. Bekijk onze lijst favoriete elektrische tandenborstels en kies er één uit.

Goede tandpasta

Waar op letten bij het kopen van een tandpasta?

Zomaar lukraak een tandpasta uit de winkelrekken halen, is geen goed idee: je kiest er best eentje die aangepast is aan jouw specifieke noden. Kijk hierboven naar onze selectie tandpasta’s om te ontdekken welke wij de beste vinden voor personen met tandsteen, ontstoken tandvlees of een slechte adem.

Het belangrijkste ingrediënt in tandpasta is fluoride: een mineraal dat je tandglazuur ondersteunt. Check op de verpakking hoeveel fluoride er in de tandpasta van jouw keuze zit: idealiter is dat 1450 ppm. Minder dan 1450 ppm geeft een te zwak effect, en meer dan 1500 ppm is wettelijk verboden. Hieronder lees je meer over het hoe en waarom van fluoride in je tandpasta.

Wil je tandsteen aanpakken, zoek dan naar zink-citraat en pyrofosfaat in de ingrediëntenlijst. Dat zijn stoffen die het doeltreffend bestrijden. Elmex kwam als winnaar uit onze test, maar ook Signal heeft goede anti-tandsteenproducten in zijn gamma. Ga je eerder voor een tandpasta die iets doet aan je gevoelige tanden? Dan zijn ingrediënten als kaliumnitraat en strontiumchloride precies waarnaar je op zoek bent. Naast Sensodyne richten ook merken als Vitis en Meridol zich op gevoelige tanden en tandvlees.

Whitening tandpasta

Wat zit er in tandpasta?

De meeste tandpasta’s zijn opgebouwd uit dezelfde basisbestanddelen:

 • Fluoride
 • Microkorrels om vlekken te verwijderen. Opgelet: te grove korrels kunnen je glazuur beschadigen; te kleine kunnen hun effect missen.
 • Geurstoffen en smaakstoffen
 • Schuimmiddel om ervoor te zorgen dat de tandpasta al de tanden bereikt
 • Kleurmiddelen en bewaarmiddelen

Ben je overgevoelig aan bepaalde stoffen? Laat je dan goed informeren door je tandarts en breng de verpakking van je tandpasta eventueel mee bij je volgende controle. Zo kunnen jullie samen inschatten of je gekozen tandpasta de geschikte keuze is voor jou.

Waarom zit er fluoride in tandpasta?

Zoals je al kon lezen, is fluoride een stof die je tandglazuur ondersteunt. Als je tanden niet voldoende in aanraking komen met de stof, wordt je glazuur makkelijker aangetast door zuuraanvallen en krijg je sneller last van gaatjes. Op hun beurt kunnen die dan weer leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen.

De Hoge Gezondheidsraad raadt aan om voor een tandpasta te kiezen met 1450 ppm (parts per million). Voor kinderen kies je er best eentje van tussen de 1000 en de 1450 ppm. Let op: tandpasta’s met een niveau dat boven de 1500 ppm klimt, zijn verboden: die geven een te groot risico op verkleuring van je tanden. Een te lage concentratie is ook niet positief; in dat geval is de werking niet optimaal.

Dit gezegd zijnde: fluoride en andere werkzame stoffen doen veel voor een gezonde mond, maar niet alles. Een goede mondhygiëne wil ook zeggen dat je je tanden trouw twee keer per dag grondig poetst voor minstens twee minuten en niet te veel zaken eet of drinkt die schadelijk zijn voor je tandglazuur. Ga ook een à twee keer per jaar naar de tandarts.

beste tandpasta

Tot zover het artikel ‘Beste tandpasta’ – Laatste update 30/09/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘verzorging’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.