Scroll Top
Gasgevuld tennisballen

De 7 beste tennisballen van 2024

Van beginners tot gevorderden

De beste tennisbal is betrouwbaar en duurzaam. Bovendien kan je hem ook gebruiken voor wedstrijden. Toch zijn niet alle opties even geschikt voor een bepaalde ondergrond of wedstrijd. Elke tennisbal is dus ontworpen voor een bepaalde categorie. Wij hebben onderzocht welke tennisballen het beste bij jouw speelstijl passen. Verbeter je prestaties en lees hieronder onze resultaten.

Onze selectie tennisballen

Beste prijs-kwaliteit: Dunlop Australian Open

Voordelen:

 • Officiële bal Australian Open
 • Goede zichtbaarheid
 • Consistente stuiterhoogte
 • Consistente baan
 • Allcourt

Nadelen:

 • Minder geschikt voor spinballen

De beste tennisbal is de Dunlop Australian Open. Dunlop maakt de officiële bal voor de Australian Open, goedgekeurd door de ITF. Dunlop gebruikt voor deze ballen twee technologieën, HD Core en Pro Cloth Technology. HD Core zorgt voor meer duurzaamheid en consistentie. Verder bezit de Dunlop Australian Open een goede zichtbaarheid door de Pro Cloth Technology.

Het vilt zorgt ervoor dat je de tennisbal altijd goed kan zien. Daarbuiten kan je met deze bal op elk soort tennisbaan spelen. De gasgevulde tennisballen komen in een tube van drie. Volgens tennissers zijn deze allcourt tennisballen minder geschikt voor spinballen.

Beste goedkope: Babolat Gold All Court

Voordelen:

 • Comfortabel
 • Budgetvriendelijk
 • Allcourt

Nadelen:

 • Minder duurzaam

Als je een beginner bent, dan start je best met goedkope tennisballen. Babolat Gold All Court is een budgetvriendelijke optie die je training verbetert. Zo is de bal aangenaam om mee te spelen. Ook de balimpact op je tennisracket is zacht. Je zal daardoor minder stress op je arm ervaren.

Daarbuiten is deze tennisbal goedgekeurd door de ITF. De gasgevulde bal is geschikt voor elke ondergrond. Bij aankoop krijg je een buis met vier ballen. Het enige nadeel bij deze optie is dat de bal minder duurzaam is.

Beste professionele: Head Tour XT

Voordelen:

 • Goede zichtbaarheid
 • Duurzaam
 • Ideaal voor hardcourt en gravel
 • Goede controle

Nadelen:

 • Minder geschikt voor kunstgras

Als je op een regelmatige basis wedstrijden speelt, dan neem je best een duurzame tennisbal. Dat is het geval bij de Head Tour XT. Deze professionele tennisbal is goed zichtbaar dankzij SmartOptik. Hij is goedgekeurd door de ITF en is gasgevuld. Daardoor kan je perfect wedstrijden spelen met deze bal. Deze ballen zijn bijgevolg zeer geschikt voor harde ondergronden zoals gravel en hardcourt.

Bovendien heb je een optimale controle over de bal. Als je deze optie kiest, krijg je vier ballen. Omdat deze tennisballen zeer geschikt zijn voor harde ondergronden, presteren ze iets minder op kunstgras. Toch zijn tennisspelers zeer tevreden over de kwaliteit van deze ballen.

Beste drukloze: Tretorn Plus

Voordelen:

 • Goede zichtbaarheid
 • Geschikt voor training
 • Allcourt
 • Goede stuiterhoogte
 • Duurzaam

Nadelen:

 • Duur
 • Minder geschikt voor wedstrijden

Drukloze tennisballen zijn geschikt voor training. Dat komt doordat ze langer meegaan dan gasgevulde tennisballen. De Tretorn Plus is een tennisbal die goedgekeurd is door de ITF. Toch worden deze tennisballen meer gebruikt voor trainingen. Door de Flex-felt blijft de tennisbal na een partijtje nog steeds goed zichtbaar. De viltlaag zorgt daarnaast voor een hogere stuit. Per doos krijg je vier ballen.

De beste ondergrond voor deze bal is kunstgras, maar je kan hem op elke ondergrond gebruiken. Vooral voor beginners zijn drukloze ballen een goede optie. Deze optie is echter redelijk duur. Ook is de tennisbal minder geschikt voor wedstrijden omdat hij drukloos is.

Beste voor kunstgras: Slazenger Wimbledon

Voordelen:

 • Duurzaam
 • Officiële tennisbal Wimbledon
 • Goede zichtbaarheid
 • Goed waterafstotend

Nadelen:

 • Minder geschikt voor hardere ondergronden
 • Duur

Slazenger Wimbledon is de beste tennisbal als je op kunstgras speelt. Zo wordt deze tennisbal gebruikt voor Wimbledon. Ook is de bal door de ITF goedgekeurd. Deze tennisballen gaan lang mee door technologieën zoals Tour Core en Hydro Guard. ‘Hydro Guard’ houdt in dat de bal tot 70 procent meer water afstoot dan andere opties.

Daardoor presteert deze goede tennisbal ook bij slecht weer. Tour Core is dan weer een speciale viltstof die de duurzaamheid bevordert. Deze gasgevulde bal is daarnaast goed zichtbaar door een extra opvallende kleurlaag. Het enige nadeel is dat de tennisbal minder geschikt is voor hardere ondergronden zoals gravel of hardcourt.

Voordelen:

 • Officiële tennisbal Roland Garros
 • Consistente stuiterhoogte
 • Consistente baan
 • Goede zichtbaarheid

Nadelen:

 • Minder geschikt voor kunstgras

De officiële tennisbal van Roland Garros 2020 is de beste optie voor gravel. Ook deze tennisballen werden goedgekeurd door de ITF. Ze bezitten een constante stuiterhoogte en baan. Daardoor zijn deze tennisballen betrouwbaar en heb je veel controle.

Verder neemt de viltlaag weinig vuil op waardoor de tennisbal goed zichtbaar blijft. Als je de Wilson Roland Garros koopt, dan krijg je een koker met drie ballen. De gasgevulde bal is wel minder geschikt voor ondergronden zoals kunstgras.

Beste voor smashcourt: Wilson US Open Original

Voordelen:

 • Officiële tennisbal US Open
 • Consistente stuiterhoogte
 • Heavy duty

Nadelen:

 • Minder geschikt voor kunstgras
 • Minder goede verpakking

Als je op smashcourt speelt, dan is de Wilson US Open Original een goede keuze. Zo is deze tennisbal goedgekeurd door de ITF. Bovendien is de tennisbal de officiële tennisbal voor de US Open. Verder bevat de bal een constante stuiterhoogte, waardoor je hem goed kan controleren. Daarbuiten is de tennisbal heavy duty. Dat betekent dat de tennisbal uiterst geschikt is voor tennis matches op hardere ondergronden.

Als je deze tennisballen koopt, dan krijg je per cilinder vier ballen. Hoewel deze tennisbal voor elke ondergrond geschikt is, presteert hij beter op harde ondergronden. Als je op kunstgras speelt, dan raden we een andere optie aan. In ons onderzoek hebben we ook vastgesteld dat de kwaliteit van de verpakking minder is.

Kort samengevat

Elke bal in onze selectie is goedgekeurd door de ITF. Dat betekent dat elke optie geschikt is om wedstrijden te spelen. Ook is elke bal gasgevuld, buiten de Tretorn Plus. Verder is je keuze afhankelijk van omstandigheden.

Wat de beste bal is hangt af van de ondergrond, je niveau en doel.  Niet elke bal zal bijvoorbeeld even goed presteren op elke ondergrond. Als je ten slotte een duurzame tennisbal koopt om te trainen, dan koop je best een drukloze tennisbal.

Onze favorieten zijn de Dunlop Australian Open en de Head Tour XT. In ons onderzoek hebben we vastgesteld dat veel tennissers zeer tevreden zijn over de kwaliteit. Daarbuiten heb je veel controle over de bal, wat je prestaties verbetert.

beste tennisballen
Afbeelding: Canva.com

Bots

Als je begint te tennissen, dan neem je best een tennisbal met een lagere stuiterhoogte. Zo kan je je concentreren op je slagtechnieken. Drukloze tennisballen of stageballen zijn daarvoor perfect. Drukloze tennisballen verliezen veel minder stuithoogte dan gasgevulde tennisballen. Ze zijn ook consistent. Stageballen botsen dan weer minder, waardoor beginners meer tijd hebben om te reageren.

Wanneer een tennisbal slijt, gaat hij minder hard stuiten. Verder heeft de ITF standaardregels vastgelegd voor de stuiterhoogte van de tennisballen als je professioneel speelt. Een professionele tennisbal moet tussen 135 en 147 centimeter stuiteren.

Duurzaamheid

De duurzaamheid van een tennisbal hangt af van het type. Drukloze tennisballen gaan langer mee dan gasgevulde. Dat komt omdat de kern van de bal harder en dikker is. Ze worden in een kartonnen doos verkocht in plaats van in een koker. Drukloze ballen zijn ook zwaarder en ze stuiteren hoger. Ze zijn vooral geschikt voor recreatief gebruik. Mocht je intensiever trainen of wedstrijden spelen, dan raden we gasgevulde tennisballen aan.

Gasgevulde tennisballen komen minder hard aan en ze zijn comfortabeler dan drukloze tennisballen. Gasgevulde ballen worden in een blik geleverd. Ze zijn minder duurzaam omdat de lucht gradueel ontsnapt. Dat gebeurt van zodra het blik geopend wordt. Deze ballen worden aangeraden voor ervaren spelers.

Ondergrond

Om de juiste tennisbal te vinden, speelt de ondergrond ook een rol. Drukloze tennisballen presteren goed op kunstgras. Het voordeel is dat kunstgras minder onderhoud nodig heeft. Ook is gras perfect voor harde slagen. Toch hebben je opslagen minder effect. Voor slice services of spinballen speel je best op gravel. Op gravel kan je beter glijden en draaien. Dat zorgt soms voor spectaculaire sets. Gasgevulde ballen zijn een goede optie als je op gravel speelt.

De derde ondergrond waarop je kan spelen is smashcourt. Deze ondergrond heeft net zoals kunstgras weinig onderhoud nodig. Ook kan je het hele jaar door spelen. Wel heb je meer kans op blessures. Op smashcourt speel je best met gasgevulde ballen.

Goedkope tennisballen
Afbeelding: Canva.com

Hoe worden tennisballen gemaakt?

Een tennisbal bestaat eigenlijk uit twee ballen. De binnenbal bestaat uit twee helften en hij staat onder druk. De twee delen worden in een pers samengedrukt, waardoor ze een bal vormen. De druk op de bal wordt geoptimaliseerd vooraleer de twee helften gelijmd worden. Dat gebeurt met rubberlijm. Daarna wordt de stoffen buitenbal aangebracht. De dikte van de stof hangt af van het type tennisbal. Als de bal bedoeld is voor een grasondergrond, dan heeft hij een andere dikte dan een gravelbal.

Daarnaast is niet elke tennisbal geschikt voor professionele wedstrijden. De vereisten zijn vastgelegd door de ITF, oftewel de Internationale Tennisfederatie. De diameter van de bal moet tussen 65,4 en 68,6 millimeter bedrage. Verder moet de bal tussen 56 en 59,4 gram wegen. Ten slotte moet de tennisbal tussen 138 en 151 centimeter stuiteren.

Goede tennisballen
Afbeelding: Canva.com

Wanneer moeten tennisballen vervangen worden?

Om je tennisprestaties te verbeteren moet je natuurlijk goede tennisballen gebruiken. De duurzaamheid van de bal hangt af van het type. Gasgevulde ballen zullen minder lang meegaan dan drukloze.

Je wisselt een tennisbal best wanneer hij aanzienlijk minder stuitert. Ook als je merkt dat het vilt of de verbindingsnaad slijt, gebruik je een nieuwe bal. Verder zal een versleten bal veel zachter aanvoelen dan een nieuwe tennisbal.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 23 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, bots, duurzaamheid, ondergrond en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.