Beste Terrasverwarmer

Worden de dagen of nachten kouder? Met de juiste terrasverwarmer is dat geen reden om niet meer van je tuin of terras te kunnen genieten. De keuze voor de beste terrasverwarming hangt af van jouw ruimte en voorkeur. Er is de elektrische terrasverwarming: met of zonder infraroodelement. Een terrasverwarmer op gas is dan weer heel gebruiksvriendelijk: bye bye gedoe met kabels en stopcontacten. Wil je een plafond- of wandterrasverwarmer of toch liever een staande heater die je gemakkelijk verplaatst? Of liever de authenticiteit van een vuurkorf? In onze top 5 selecteren we op basis van budget, ruimte en sfeer. Het onderzoek hieronder geeft aan waar je op moet letten bij een aankoop.

Beste Terrasverwarmers 2019

Deze premium elektrische terrasverwarming Bromic Tungsten Smart-Heat is knap, efficient en ecologisch. Het prijskaartje is ook navenant – tussen de 700 en 1.500 euro, afhankelijk van het model – maar het is de beste optie voor wie op zoek is naar de combinatie van kracht, ecologie en kwaliteit. Hij is verkrijgbaar in vier verschillende modellen: van 2.000 tot 6.000 W. De terrasverwarmer gebruikt infraroodelementen om zo efficient mogelijk gericht warmte te verspreiden op je terras.

“Beste slimme terrasverwarmer – 2019”

Zoals alle Bromic terrasverwarmers is ook dit model ontwikkeld voor efficiënte en stijlvolle verwarming. Met zijn gestileerde vormgeving past dit wand- of plafondmodel perfect in een modern design. Dankzij de afstandsbediening stel je hem makkelijk in voor elke gelegenheid.

Bereik: ideaal voor terras tot 10 vierkante meter – ophanghoogte 2,60 m
Verbruik: gemiddeld € 0,4 per uur

Deze Eurom Flameheater is de meest sfeervolle terrasverwarmer op gas. De Turbo-top zet de gasvlam om in stralingswarmte. De verwarmer werkt op butaan- of propaangas. Je kan hem gemakkelijk instellen, afhankelijk van de beoogde warmte: van 5.000 tot 9.000 W. Daarnaast maken zijn gebruiksgemak en veiligheid deze Eurom flameheater een goede keuze: de terrasverwarmer heeft een oververhittings- en omvalbeveiliging, een elektronische ontsteking en handige wieltjes om hem in een handomdraai te verplaatsen. Minpuntje: om te voorkomen dat het buisje waar het gas doorheen komt niet verstopt raakt, moet je de heater in een beschermhoes (niet meegeleverd) of droog en stofvrij opbergen.

Bereik: voor gebruik tot 20 m²
Verbruik: gascontrole is variabel tussen de 5.000 en 9.000 Watt

“Beste prijs-kwaliteit terrasverwarmer – 2019”

De Eurom Q-time 1500 terrasverwarmer is een eenvoudige, elektrische terrasverwarmer met degelijke basisfuncties. Met zijn maximale vermogen van 1.500 W en bereik van 10 m² is hij ideaal voor het gericht verwarmen van een klein terras of balkon. Ben je alleen op je terras of heb je een feestje thuis? Deze Eurom verwarmer pas je met zijn drie standen gewoon aan aan de gelegenheid. Met een trekkoord kies je voor veel of weinig warmte. De infrarood lampen zorgen voor een sfeervolle gloed. Met de metalen omkasting hangt je het apparaat veilig op aan muur of plafond. Opgelet: niet voor houten muren.

Bereik: maximaal 10 m²
Verbruik: afhankelijk van de stand: 0 / 500 / 1.000 / 1.500 Watt

“Goedkope elektrische terrasverwarmer”

Deze staande gasheater voor een open terras komt voor ons naar voren als beste keuze. Voor een betaalbare prijs verwarm je een grote oppvlakte: tot 50 m². Dankzij de wielen verplaats je de heater heel gemakkelijk. Het maximale vermogen is 14.000 W, maar je kan de warmteintensiteit heel gemakkelijk zelf aanpassen. Als je de terrasverwarmer op maximaal vermogen gebruikt, verbruikt hij ongeveer 2 euro per uur. Dat is dan weer aan de hoge kant. Dankzij zijn uitvoering in verchroomd roestvrijstaal sluit het design van deze terrasverwarmer naadloos aan bij een modern, hedendaags terras. Daarbij is hij helemaal safe: dankzij de omvalbeveiliging schakelt de terrasverwarmer zichzelf uit als hij omvalt.

Bereik: grote oppervlakten van meer dan 25 m²
Verbruik: op de maximale stand verbruikt de terrasverwarmer ongeveer 2 euro per uur.

“Editor’s Pick – 2019”

Liever de authenticiteit van verwarming op hout? Kies dan voor een vuurkorf. Zo haal je de sfeer van een kampvuur makkelijk naar je tuin of terras. Vuurkorven zijn ook net daarom aan een opmars bezig. Je hebt er geen gas of elektriciteit voor nodig, enkel een houtopslag. Het vuur maken vraagt dan weer meer werk. Op vlak van design en prijs is deze vuurkorf – zeg maar vuurschaal – een interessante keuze. Hij is ook te gebruiken als barbecue met de bijgeleverde rooster. Zijn gelakt staal zorgt voor een levensduur van meerdere jaren, afhankelijk van het gebruik. De diameter van 40 centimeter maakt hem voldoende groot en toch makkelijk verplaatsbaar.

“Beste vuurkorf 2019”

Het onderzoek

Het Belgische weer is notoir instabiel. Een zonnige dag barbecuen en loungen in de tuin kan snel veranderen in een avond ineengedoken onder een stapel dekens. Je haasten naar het warme comfort van de woonkamer? Nee hoor. Een goede terrasverwarming zorgt ervoor dat je buiten kunt genieten van een nacht terwijl je gezellig en comfortabel blijft.

Terrasverwarming kopen

Waarop moet je letten

In een notendop: kijk voordat je een terrasverwarmer aanschaft goed na waar en hoe groot de oppervlakte is die je wilt verwarmen. Daarnaast is het – afhankelijk van jouw ruimte en gebruiksgemak – goed om stil te staan bij een staande of hangende terrasverwarmer. Ook heb je de keuze voor gas of elektrisch: verschillend in bereik, onderhoud en verbruik. Hier moet je op letten bij de aankoop van een terrasverwarmer:

Gas of Elektriciteit

Kies je voor een terrasverwarmer op gas of voor een op elektriciteit? We lijsten hier even kort de voor- en nadelen voor je op. Meer uitleg vind je hieronder.

Terrasverwarming op gas

+ Groter bereik

+ Plaatsen waar je wilt

– Meer onderhoud

– Enkel buiten te gebruiken

Elekrische terrasverwarming

+ Minder onderhoud

+ Veiliger

+ Zowel binnen als buiten te gebruiken

– Kleiner bereik

– Gebonden aan stopcontact

Soorten terrasverwarmers

Er zijn veel soorten terrasverwarming om uit te kiezen. De belangrijkste vier soorten zijn:

Vrijstaande terrasverwarmers

De vrijstaande terrasverwarmers zorgen voor de meeste warmte. Deze vind je op gas: butaan of propaan. Ze zijn populaire keuze om een groter terras- of tuinoppervlak te verwarmen. Omdat ze niet bevestigd zijn aan muur of plafond, kan je de vrijstaande terrasverwarmer plaatsen waar je wilt, afhankelijk van de gelegenheid of bij een aanpassing van je tuin of terras.

Hangende terrasverwarmers:

Plafond terrasverwarmers

Andere veelgekozen terrasverwarmers zijn de plafondmodellen. Die bestaan zowel op elektriciteit als op gas. Hang de terrasverwarmer op aan het terrasplafond of verstop hem stijlvol onder je buitenparasol. Het bereik is minder groot dan een vrijstaand model, maar doorgaans wel groter dan een muurmodel.

Muur terrasverwarmers

De muurterrasverwarmers zorgen dan weer voor een heel gerichte warmte, meestal met een kleiner bereik. De wandmodellen zijn doorgaans elektrisch en daardoor ook iets minder krachtig. Standaard halen ze een bereik van 1.500 W. Op zoek naar verwarming voor een groter terras? Denk dan aan meerdere eenheden om voldoende warmte te genereren.

Tafel terrasverwarmers

Een minder voor de hand liggende keuze maar misschien wel van toepassing is de tafelverwarmer: handig, klein en betaalbaar. Ideaal om occasioneel gericht warmte te voorzien tijdens een etentje of winterapertifief buiten.

Onderhoud

Elektrische terrasverwarmer -weinig onderhoud:

Een elektrische terrasverwarmer is makkelijker in onderhoud dan een gasverwarmer.
De elektrische vergt minimaal onderhoud; er zitten geen bewegende delen in en er hoeven geen luchtfilters of andere onderdelen vervangen te worden. Het enige wat je moet doen om van een optimale werking verzekerd te blijven, is om de zoveel tijd de reflectoren even afborstelen. Vocht kan weinig kwaad bij een elektrische verwarmer: zorg enkel dat hij droog is als je hem ontsteekt.

Als er toch iets gerepareerd moet worden, dan schakel je best een specialist in: zo blijft de veiligheid van je toestel gegarandeerd.

Terrasverwarmer op gas – meer onderhoud:

De gasverwarmer vraagt meer onderhoud. Hij moet regelmatig schoongemaakt worden voor een goede werking. De verschillende delen van het toestel vragen om een andere schoonmaak. Voor de gladde oppervlakken gebruik je een zachte doek met een beetje schoonmaakmiddel voor staal. Daarnaast moet je regelmatig vuil en roet van de brander en het vlammenscherm verwijderen. Kwestie van het toestel veilig te kunnen blijven gebruiken.

Vervang de gasslang elke 3 à 4 jaar. Dit zorgt ervoor dat de toevoer van het gas veilig blijft en er geen gas verloren gaat.

Sla de terrasverwarmer altijd zonder gasfles op. Controleer of de drukregelaar van de gasfles goed is afgesloten. Verwijder de gasdrukregelaar en de slag van de gasfles. Controleer tevens of de gasfles beschadigd is, en vervang de gasfles als dat nodig is. Bewaar de gasfles altijd in een ruimte met een goede ventilatie.

Belangrijk is ook dat je de gasbrander droog en enigszins stofvrij opbergt. Het is ook mogelijk om een hoes aan te schaffen tegen het stof. Zeker als je hem langere tijd opbergt, is dat geen overbodige luxe. Niet alleen om hem schoon te houden maar ook om beschadiging te voorkomen.

Bereik

Een fout die veel mensen maken, is dat ze een vermogen zoeken voor de volledige omtrek van hun tuin. Maar over het algemeen gebeurt het niet vaak dat iemand zijn of haar hele tuin wil verwarmen. Heb je een vaste zithoek in je tuin? Dan is het waarschijnlijk dat je alleen je zitgedeelte wil verwarmen. Hierdoor wordt het warmtebereik dat je nodig hebt minder groot. Dat scheelt in vermogen én kosten.

De gasmodellen hebben doorgaans een groter bereik dan de elektrische. De elektrische verwarmers kan je dan weer gerichter gebruiken. Gangbare afwegingen op vlak van bereik zijn: tot en met 15 m², 16 m² – 20 m², 21 m² – 25 m², meer dan 25m²

Veiligheid

Doorgaans worden elektrische terrasverwarmers als veiliger aanzien dan gasverwarmers, omdat ze geen open vlam of gastank. Toch moet je ook bij elektrische hangmodellen opletten dat je stralingswarmte niet rechtstreeks op een houten muur gericht is. Ook de plaats van bevestiging speelt een rol qua veiligheid. Hang je deze te laag dan is er gevaar om nabijliggende elementen te verhitten. Daarnaast is er altijd een brandgevaar wanneer de verwarmers in contact komen met stof. Hang je de verwarming te hoog, dan kan dit op termijn warmteplekken achterlaten op het plafont. Tegenwoordig hebben de meeste elektrische terrasverwarmers een degelijke casing die de veiligheid garandeert. Zeker zijn van een veilige gasverwarmer? Let er dan op dat het model een veiligheidsmechanisme heeft dat automatisch de gastoevoer afsluit als de verwarmer valt of kantelt. Kijk ook of hij een automatische uitschakelknop heeft die ervoor zorgt dat je met één druk op de knop de verwarming in geval van nood kunt uitschakelen.

Bij vuurkorven werk je met een open vuur, dus belangrijk om ze vrij genoeg te zetten en er zeker van te zijn dat het vuur uit is voor je ze achterlaat. Veel korven komen ook met een deksel om het vuur makkelijk te doven.

Terrasverwarming voor Binnen of Buiten

Zoek je een terrasverwarmer voor binnen of buiten? Belangrijk criterium. Want voor verwarming binnen – denk aan een garage, serre of werkplaats – kan je enkel elektrisch verwarmen. Gasverwarmers zijn te gevaarlijk om voor binnen te gebruiken. Wie een buitenruimte wil verwarmen – terras, balkon, tuin, partytent – heeft de vrije keuze tussen elektrisch, gas of vuurkorf.

Verschillende soorten terrasverwarmers

Voor een terrasverwarmer op gas heb je butaangas of propaangas nodig. Bij sommige verwarmers is het alleen mogelijk om 1 van de 2 soorten gas aan te sluiten, maar bij sommigen is er een gasdrukregelaar waarop je beide types kunt aansluiten.

Propaan

De meeste vrijstaande terrasverwarmers werken op propaan en hebben dus een gasfles nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste doe-het-zelfzaken. Je sluit eenvoudig de fles aan, zet de klep aan en ontsteekt de kachel. Het verbruik varieert heel sterk van model tot model, belangrijk dus om te letten bij de aankoop. Sommige terrasverwarmingsmerken beloven tot 10 uur werking op een enkele tank.

Het voordeel aan propaan: propaangas kan worden gebruikt tot bij -42 graden Celcius. Het gas is wel duurder dan butaangas.

Butaan

Wil je ook butaan kunnen gebruiken? Let er dan op dat je terrasverwarmer uitgerust is met een opklikbare propaanregelaar. Als je butaan voor de verwarmer wilt gebruiken, moet je de propaanregelaar vervangen door een butaanregelaar. Let wel op: als het gaat om een propaancilinders met een schroefventiel, dan moet je ook de regelaar vervanger. Deze schaf je best aan in een doe-het-zelfzaak of bij de leverancier van je terrasverwarmer. Het voordeel aan butaan is dat het goedkoper is dan propaan. Nadeel is dat je het niet kunt gebruiken als het vriest. Niet ideaal voor Belgische winterverwarming.

Voor een terrasverwarmer op aardgas hoef je geen tanks te kopen: de verwarmer wordt rechtstreeks aangesloten op je gasleiding, op voorwaarde dat jouw woning die heeft. Minpunten: ze zijn duurder en meer tijdrovend om te installeren, en ze zijn beperkt in waar ze kunnen worden geplaatst. Positief: op langere termijn komt de brandstof veel goedkoper uit.

Elektrische terrasverwarmers zijn over het algemeen milieuvriendelijker (afhankelijk van de verwekking van energie) dan hun tegenhangers op gas, en over het algemeen goedkoper in aanschaf en gemakkelijker te bedienen. Je moet ze alleen maar aansluiten. Let wel op: ze genereren aanzienlijk minder warmte en moeten binnen handbereik van een stopcontact zijn. De meeste elektrische modellen zijn wel richtbaar: je moet dus in verhouding minder hitte genereren om de juiste plaats te verwarmen.

Voor wie liever voor een authentieke, rustieke terrasverwarming kiest, zijn er de vuurkorven. Vuurkorven zijn een geweldige manier om dat kampvuur thuis tot leven te brengen en tegelijkertijd de ruimte om je heen te verwarmen. Ze zijn meestal gemaakt van staal, klei of gietijzer en vele hebben ook grillroosters. Ze vormen een fijne combinatie met een winterbarbecue. Om een veiligheid in te bouwen, hebben de meeste modellen een beschermend deksel. Je hebt er gewoon hout of houtskool voor nodig.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.