De 5 beste tuinhuisjes van 2023

Hout of PVC, extra opbergruimte in de tuin is altijd goed meegenomen

In dit artikel gaan we op zoek naar het beste tuinhuis van 2022. Wie een tuin heeft, heeft waarschijnlijk een tuinhuis. In een tuinhuis kun je je gereedschap, je fietsen en je grasmaaier (droog) bewaren. Tuinhuisjes in hout zijn de populairste variant. Daarnaast bestaan er ook tuinhuizen uit plastic, metaal of baksteen. In dit artikel focussen we op houten tuinhuizen. Die bieden meestal een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Eerst stellen we onze top 5 beste tuinhuis voor. Lees verder om te zien waarop je moet letten bij het kopen en plaatsen van een tuinhuis. We leggen ook uit wat het verschil is tussen een blokhut en een tuinhuis. Zo kun je zelf een goede keuze maken.

SOLID – ROHAN

Het ontwerp van Rohan is gelijkaardig aan dat van Salerno. Het prijskaartje valt iets hoger uit, maar het tuinhuis is standaard beter afgewerkt. De wanden van geïmpregneerd vurenhout zijn 28mm dik. Ze schuiven in elkaar volgens het blokhutprincipe, waardoor ze stevig zijn. De plaatsing verloopt snel en eenvoudig met dit systeem. Het platte dak is standaard bedekt met roofing. Een extra dakbedekking is dus niet nodig. Let er wel op een waterafvoersysteem te voorzien.

“Beste tuinhuis “

Het dak overspant de binnenruimte en de ruime terrasoverkapping. De binnenruimte van 7,53 m² kun je afsluiten met een dubbele deur aan de zijkant. Die is uitgerust met een kindvriendelijk slot en veiligheidsglas. Je kunt de binnenruimte dus volledig afsluiten. De fundering en de vloer zijn optioneel. Omdat het geheel vrij zwaar is, raden we je deze investering wel aan.

Voordelen 

 • Geïmpregneerd vurenhout
 • Plat dak met roofing
 • Kindvriendelijk slot
 • Veiligheidsglas

 Nadelen

 • Vloer en waterafvoersysteem niet inbegrepen
 • Vrij duur

OUTDOOR LIFE PRODUCTS – TIMIAN 230

Timian 230 is een modern tuinhuis van 8m² uit Noord-Europees vurenhout. We raden je aan te kiezen voor de versie met geïmpregneerd hout. Dat is jarenlang onderhoudsvrij. Vocht, insecten en schimmels maken dan geen kans. Het tuinhuis is ook beschikbaar met verschillende gekleurde coatings. Daarmee wordt je tuinhuis een echte blikvanger. Om de kostprijs te drukken kun je onbehandeld hout kiezen. Tenzij je de blokhut zelf wilt behandelen, raden we je dat natuurlijk af.

Dankzij de blokhutstructuur is het geheel stevig en duurzaam. Het dak is standaard uitgerust met een dakleer, maar dat is niet de beste afwerking. Voor een duurzaam resultaat kies je best voor optionele shingles of EPDM. Daarnaast is een waterafvoersysteem aanbevolen.

De blokhut heeft een dubbele toegangsdeur uit enkel glas. Daarnaast is er ook een klein raam, zodat er altijd voldoende lichtinval is. De fundering en houten vloer zijn – zoals bij veel tuinhuizen – optioneel.

 Voordelen 

 • Verschillende kleuren
 • Dubbele deur met glas
 • Blokhutstructuur
 • Strak ontwerp

 Nadelen

 • Laag plafond
 • Opties drijven prijs op

SOLID – CORK

Cork van Solid is een ruim tuinhuis met een klassieke look. Cork is een stevig tuinhuis, gebouwd volgens het blokhutprincipe. Het tuinhuis is gemaakt uit dennenhout. Helaas kan dat niet geïmpregneerd worden. Het dak overdekt de binnenruimte en overkapt het terras. Onder de overkapping kun je een loungeruimte inrichten.

Het tuinhuis heeft een zadeldak met rode shingles. Dankzij de shingles is het dak waterdicht. Het zadeldak zorgt voor een vlotte afloop van de regen. Een dakgoot moet je wel zelf voorzien. De binnenruimte met een oppervlakte van 7,53m² bereik je via een dubbele deur. Die kun je volledig openklappen om de hele breedte te benutten. Zo kun je ook grote objecten in je tuinhuis bewaren. Wil je een loungeruimte inrichten onder de overkapping? Zorg dan wel dat je de doorgang naar de binnenruimte vrijwaart.

De blokhut is meer dan 3m hoog, je hebt dus heel wat mogelijkheden. De dubbele deur is uitgerust met ramen uit plexiglas. Zo is er voldoende lichtinval gegarandeerd. Een vloer is niet in het pakket inbegrepen. Het geheel is vrij zwaar en vraagt om een stevige ondergrond. Je voorziet best een fundering en een degelijke bodembekleding.

Voordelen 

 • Uitzonderlijk hoog dak met shingles
 • Ruime terrasoverkapping
 • Dubbele deur met plexiglas
 • Klassieke look

Nadelen

 • Hout is niet geïmpregneerd
 • Vloer en waterafvoersysteem niet inbegrepen

CORK – SALERNO

Tuinhuis Salerno van Cork is een compact tuinhuis met terrasoverkapping. De zijwanden zijn stevige panelen. De gemakkelijk te plaatsen wanden bestaan uit 19mm dik vurenhout. Via een autoclave behandeling is het hout geïmpregneerd. Het tuinhuis is dus bestand tegen vocht, schimmels en insecten. Salerno heeft een plat dak met een EPDM-bedekking. Op die manier is het dak volledig waterdicht. Het dak is bovendien standaard uitgerust met een waterafvoersysteem.

Het geheel heeft een oppervlakte van 11,65m². De binnenruimte is 5,37m² groot en is prima geschikt voor de opslag van al je tuinmateriaal. Via een dubbele deur kun je de binnenruimte afsluiten. De deur is uitgerust met veiligheidsglas en een kindvriendelijk slot. Extra ramen zijn optioneel. De terrasoverkapping zorgt voor een strakke, moderne look en is een serieus pluspunt. Je creëert er een aangename schaduwzone mee.

Een vloer is niet in de prijs inbegrepen. Veel mensen kiezen ervoor zelf een verharding aan te leggen. Let er dus op dat je dit in het budget meerekent.

 Voordelen 

 • Geïmpregneerd hout
 • Waterdicht dak met afvoersysteem
 • Terrasoverkapping

 Nadelen

 • Vloer niet inbegrepen
 • Extra ramen zijn optioneel

HORNBACH – KONSTA

Konsta is een compact tuinhuisje voor een beperkt budget. Konsta is een rechthoekig tuinhuis met een zadeldak. Het pakket bestaat uit een vaste houten vloer en vier wanden. Daarmee bouw je een eenheid van 4,3m². Daarnaast is er een raam, een dubbele deur en een zadeldak met dakleer. Met de montageset kun je het geheel snel opbouwen.

Je kunt zelf kiezen aan welke kant je de wand met het raam plaatst. Dat zorgt voor wat mogelijkheden. Het raam zelf is gemaakt van kunstglas. De dubbele deur zorgt voor een opening van 121cm. Op die manier kan je groter tuingerief er gemakkelijk door.

Door het beperkte budget is de afwerkingsgraad natuurlijk bescheiden. Het hout is niet geïmpregneerd. Het dak is niet volledig afgewerkt. Het is uitgerust met een dakleer, maar je voorziet best een tweede laag. Verder is het belangrijk een vlakke ondergrond te voorzien. Zonder vlakke ondergrond trekt het tuinhuis scheef.

Voordelen 

 • Dubbele deur
 • Vaste houten vloer is inbegrepen
 • Raamkant zelf kiezen
 • Budgetvriendelijk

 Nadelen

 • Beperkte afwerkingsgraad
 • Vlakke ondergrond noodzakelijk
groot hout tuinhuis

Tot zover onze top 5 beste tuinhuis 2023.
Voor meer tuingebouwen, bekijk ook de lijst beste kippenhokken, insectenhotels of beste vogelhuisjes.

Tuinhuizen vergelijken

Waarom een tuinhuis kopen?

Een tuinhuis is een aanwinst voor elke tuin. In een tuinhuis kun je je tuinmateriaal of je fietsen veilig stockeren. Zo zijn ze beschermd tegen weer en wind. Met een stevig tuinhuis beveilig je je spullen bovendien tegen diefstal.

Daarnaast kan een tuinhuis ook een extra leefruimte worden. Door verschillende opties is een hoogwaardige afwerking mogelijk. Met een geïsoleerd tuinhuis kun je alle richtingen uit. Denk aan een bureauruimte of een echte rustplek in je tuin. Veel moderne tuinhuizen hebben bovendien een terrasoverkapping. Daarmee kun je een outdoor loungeruimte in je tuin inrichten.

Verschil blokhut en tuinhuis

Een blokhut is een tuinhuis, maar een tuinhuis is niet altijd een blokhut. Een blik op de hoeken vertelt je meteen naar wat je kijkt. Een gewoon tuinhuis heeft rechte hoeken met een vlakke rand. Bij een blokhut steken de uiteinden van de balken uit.

Een gewoon tuinhuis is opgebouwd uit een skelet en vaste wanden. Die structuur werkt prima voor kleine tuinhuizen. Zo’n tuinhuis is wel minder stevig dan een blokhut.

Een blokhut is opgebouwd uit gestapelde balken. De balken hebben uitsparingen, waardoor ze in mekaar passen. De hoeken sluiten dus perfect op elkaar aan. Het geheel is daardoor erg stevig. Grote tuinhuizen worden meestal opgebouwd met een blokhutstructuur.

Hoe tuinhuis plaatsen?

Een tuinhuis kun je waarschijnlijk zelf plaatsen. De meeste pakketten worden geleverd met veel benodigdheden. Bekijk de bouwplannen en materiaallijst op voorhand. Zo voorkom je ongewenste verrassingen. Begin pas daarna met de plaatsing. Probeer je tuinhuis te bouwen bij droog weer. Overdreven warmte is natuurlijk te vermijden.

 1. Fundering. Zorg altijd voor een vlakke ondergrond. Je tuinhuis moet altijd waterpas staan. We raden je aan een funderingsbalk te voorzien. Dat komt de stabiliteit ten goede. Bovendien beschermt de fundering je tuinhuis tegen opstijgend vocht. Lichte tuinhuisjes kun je opbouwen op eenvoudige terrastegels. Voor zware gehelen is een betonnen fundering een goed idee. Vergeet je afwatering niet.
 2. Na het bouwen van de fundering bevestig je de onderste laag van je tuinhuis aan de fundering.
 3. Heb je een eenvoudig tuinhuis met een skeletbouw? Dan moet je het skelet opbouwen. Bij een blokhut stapel je de balken laag per laag op. Bekijk ook waar je de ramen en deuren moet plaatsen. Check regelmatig of de hoeken recht zijn en de balken waterpas liggen.
 4. Plaats de dakbalken.
 5. Als je een houten vloer kiest, plaats je die best nu.
 6. Daarna is het tijd voor het dak. Bevestig de horizontale planken op de dwarsbalken. Werk het geheel af met de dakrand. Voorzie de waterafvoer voor je de dakbedekking plaatst. Een dakgoot is optioneel, maar altijd een goed idee.
 7. Plaats de dakbedekking. Roofing, EPDM en shingles zijn de meest populaire afwerkingen.
 8. Voorzie ventilatieroosters in het tuinhuis. Zo voorkom je vochtproblemen en heb je altijd verse lucht.
 9. Plaats de ramen en deuren. Zorg voor stevige sloten. Zo beveilig je je spullen in het tuinhuis.
tuinhuis kopen terras

Waar tuinhuis plaatsen?

Je kunt een tuinhuis overal in je tuin plaatsen. Let erop dat de ondergrond vlak en stevig moet zijn. Een fundering is altijd een goed idee. Vergeet daarnaast de bouwvoorschriften niet.

Hoe tuinhuis opkrikken?

Een tuinhuis zonder fundering of met een slechte fundering zal verzakken. Het trekt scheef en raakt beschadigd. Bovendien wordt het ook gevoeliger aan rot en vochtproblemen. Om dat op te lossen, kun je je tuinhuis opkrikken.

Door het opnieuw recht te zetten, voorkom je verdere verzakkingen en beschadiging. Je tilt de verzakte kant op. Daarna breng je op die zwakke plaats een nieuwe fundering aan. Dit is niet zo eenvoudig. Heb je hier geen ervaring mee? We raden je aan hulp te vragen aan een vakman.

Wanneer tuinhuis aangeven?

Voor de bouw van een tuinhuis heb je soms een omgevingsvergunning nodig. Daarvoor bestaat een vrijstelling als je tuinhuis:

 1. Minder dan 40m² groot is.
 2. Lager dan 3,5m is.
 3. 3m van de perceelsgrens aan de zijkant blijft.
 4. 1m van de perceelsgrens aan de achterkant blijft.

Om zeker te zijn dat je aan de regels voldoet, check je best Omgevingsloket Vlaanderen. Je kunt ook informatie opvragen bij je gemeente.

Waarom tuinhuis isoleren?

Wil je je tuinhuis als leefruimte te gebruiken? Dan is isolatie een goed idee. Met isolatie zorg je het hele jaar door voor een aangename temperatuur. Zo kun je in het tuinhuis je bureau of ontspanningsruimte inrichten.

Tuinhuis kopen,
waar op letten

Wanneer je een tuinhuis koopt, maak je een keuze voor verschillende jaren. Daarom is het belangrijk te weten waarop je moet letten. We zetten je enkele belangrijke elementen op een rij.

Er zijn tuinhuizen voor elk budget. Leg op voorhand je budget vast. Bekijk dan wat de mogelijkheden zijn.

In dit artikel hebben we houten tuinhuizen bekeken. Alternatieven zijn een plastic of metalen tuinhuis. Houten tuinhuizen bieden meestal de beste prijs/kwaliteitsverhouding. Bovendien hebben ze een stijlvolle uitstraling.

Een tuinhuis staat buiten in weer en wind. Kies je voor een houten tuinhuis? Kies dan altijd voor behandeld hout. In de meeste gevallen is dat geïmpregneerd hout. Dat komt duurder uit, maar het tuinhuis zal duurzamer zijn.  Door het hout te impregneren, is het beter bestand tegen vocht, schimmels en insecten. Daarnaast bestaan er ook verschillende coatings.

Vorm van het dak

Tuinhuizen hebben verschillende daken. Platte daken, schuin aflopende daken en zadeldaken zijn de meest voorkomende soorten. Tuinhuizen met een ongebruikelijke vorm hebben dikwijls een afwijkende dakvorm. De ene soort is niet noodzakelijk beter of slechter dan de andere.

Dakbedekking

Veel tuinhuizen worden standaard bedekt met een dakleer. Dat is een eenvoudige onderlaag. Een waterdicht dak wordt meestal bedekt met shingles, EPDM of roofing. Zo vermijd je vochtproblemen.

Hoogte plafond

De hoogte van het plafond is even belangrijk als de oppervlakte. Als je het tuinhuis als stockageruimte gebruikt, kun je rekken installeren. Hoe hoger je plafond, hoe meer je kunt opslaan. Als je het tuinhuis als bureauruimte gebruikt, wil je een aangenaam ruimtelijk gevoel. Gebruik je het alleen als tuinberging? Dan is dat misschien minder belangrijk.

Vloer en fundering

Een vloer en fundering zijn optioneel bij de meeste tuinhuizen, maar essentieel. Zonder een goede fundering is het tuinhuis gevoelig aan vocht en verzakkingen. Voorzie altijd een stevige fundering. Hoe zwaarder het tuinhuis, hoe belangrijker de fundering. In het tuinhuis zelf kun je een vloer naar keuze leggen. Een bestaande tegelvloer of een nieuwe houten vloer zijn populaire keuzes.

Oppervlakte

Bekijk eerst waarvoor je het tuinhuis wilt gebruiken. Welke oppervlakte is nodig om je doel te bereiken? Vergeet niet dat een groter tuinhuis meestal duurder is. Als je tuinhuis groot is, heb je misschien een omgevingsvergunning nodig.

Ramen en deuren

Hoeveel ramen en deuren heb je nodig? Wil je grote objecten in het tuinhuis bewaren? Dan is een dubbele deur handig. Ramen en deuren garanderen bovendien de lichtinval. Er bestaan ramen uit plexiglas, enkel glas of zelfs veiligheidsglas.

Terrasoverkapping

Een tuinhuis met overkapping wordt steeds populairder. Op die manier kun je een loungeruimte inrichten aan je tuinhuis. Bovendien zorgt een terrasoverkapping dat je tuinhuis in de zomer langer fris blijft.

Tot zover het artikel Beste tuinhuis van 2023
Natuurlijk zijn er ook heel wat opties op maat te maken. Hier hangt wel een budget aan vast.

Lees meer berichten in de categorie ‘Tuin’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.