De 5 beste tuinslangen van 2021

Kort of lang, soms moet je water hebben waar er geen kraan is

De beste tuinslang met haspel volgens ons onderzoek is de Gardena Comfort 35. Hij is voorzien van een slang van 35 meter lang en een automatisch oprolsysteem. Deze tuinslang met muurbevestiging is lang genoeg voor de meeste tuinen en dankzij het automatisch oprolsysteem moet je je handen niet meer vuil maken. Heb je een zeer grote tuin raden we aan om een tuinslang op een haspel met wielen te kiezen zoals de Gardena Aquaroll. Deze is voorzien van een tuinslang van 50 meter maar de haspel zelf is groot genoeg voor een slang van 100 meter.

Gardena Comfort 35

De Gardena Comfort 35 is een tuinslang van 35 meter op een haspel die je aan de muur moet bevestigen. Hiervoor moet je dus over een goede plek beschikken dicht bij een kraantje. De haspel zelf kan wel van de muurbevestiging gehaald worden wanneer je deze bijvoorbeeld in de winter wilt opbergen. De muurbevestiging is zo ontworpen dat je de haspel 180° graden kunt draaien. Aan de binnenkant van de haspel bevindt zich een veer die is aangesloten op een oprolsysteem.

“Beste tuinslang 2021”

Het grote voordeel van het automatisch oprolsysteem is dat je de tuinslng niet meer manueel moet oprollen aan de hand van een hendel. Daarenboven heb je ook nooit meer last van vuile handen omdat je de draad moet begeleiden terwijl je deze aan het oprollen bent. Het nadeel is dat je de lengte van de slang na aankoop niet meer kunt uitbreiden. Daarom raden we aan om een model te kopen dat voldoende lang is. De meeste mensen hebben voldoende aan een lengte van 35 meter om helemaal tot achteraan hun tuin te geraken. Heb je een kleinere tuin kun je ook voor de versie met 25 meter of 15 meter opteren om wat geld te besparen.

Hozelock AutoReel

De Hozelock AutoReel is een goed alternatief wanneer de Gardena Comfort 35 uitverkocht is. In veel opzichten zijn beide tuinslangen vrij gelijkaardig. Het voordeel van de Hozelock is dat hij voorzien is van een langere tuinslang van 40 meter. Afhankelijk van je tuin kunnen die extra 5 meter wel het verschil maken tussen net wel of net niet aan de achterkant van je tuin te geraken. Hij is ook voorzien van een beugel die je op de muur moet bevestigen. De haspel kun je altijd afnemen om op te bergen tijdens de winter. Ook is er een systeem dat gebruik maakt van een veer om de slang automatisch op te rollen.

“Tuinslang met muurbevestiging”

We zijn verschillende forums afgegaan om te zien wat verschillende gebruikers van de Hozelock vinden. Een probleem dat vaak naar voren kwam was dat de koppelingen vroegtijdig kapot gingen waardoor je met lekkages komt te zitten. Het materiaal dat Gardena gebruikt is beter bestendig tegen vorst waardoor de koppelingen minder snel kapot gaan en de kans op lekkages kleiner is. Om schade aan je koppelingen te voorkomen is het best om je haspel tijdens de winter op te bergen in je garage of tuinhuis.

Gardena Aquaroll

De Gardena Aquaroll is een tuinslang op een haspel met wielen. Hij is voorzien van een slang van 50 meter wat lang genoeg is voor grote tuinen. Wij hebben thuis een stuk grond van 60 meter lang en kunnen eenvoudig tot helemaal vooraan om de auto te wassen of tot helemaal achteraan de tuin om de taxus water te geven. De haspel is groot genoeg om de meegeleverde tuinslang uit te breiden met een extra 50 meter voor een totaal van 100 meter.

“Beste tuinslang voor grote tuinen”

Daarenboven heeft de kar een goede bouwkwaliteit en kan je het gemakkelijk verplaatsen dankzij de stevige wielen. Het voordeel van zo’n kar is dat je de haspel niet aan de muur moet bevestigen. Wanneer je je auto wilt wassen of de haag water wilt geven rol je de kar uit je tuinhuis en sluit je deze eenvoudig aan op je kraantje. Wanneer je klaar bent maak je gebruik van de opvouwbare handgreep om de slang op te rollen. Dankzij de geleider wordt de slang automatisch proper op de haspel gerold. Uit eigen ervaring kunnen we bevestigen dat de geleider goed zijn werk doet en dat het oprollen altijd vlot verloopt.

Hozelock 45M

De Hozelock 45M is een goedkope tuinslang van 20 meter lang en een diameter van 12,5mm. Hij is voorzien van een haspel waar je tot 45 meter tuinslang op kunt rollen. Hij is een stuk kleiner in vergelijking met de Gardena Aquaroll maar ook minder stevig. Het verschil in bouwkwaliteit valt vooral op in de kwaliteit van de wielen en het ontbreken van een geleider. Maar aangezien je maar over 20 meter slang beschikt is dit niet echt nodig.

“Goedkope tuinslang”

Het grote voordeel van deze tuinslang is dat hij maar 37 euro kost (op moment van schrijven). Dat is een stuk minder in vergelijking met de meeste andere tuinslangen op een haspel. Hij is daarentegen iets minder handig omdat hij geen vouwbare hendel heeft of een geleider om de tuinslang proper op te rollen zonder dat je je handen moet vuil maken.

Karcher HR25

De Kärcher HR25 is een compacte tuinslang met een verwarrende naam. Hij is namelijk voorzien van een tuinslang van 15 meter (niet 25 meter) met een diameter van 12,5mm. Een lengte van 15 meter is het minimum dat wij aanraden om te kopen. Dit is juist voldoende lang voor mensen met een woning in de stad die bijvoorbeeld graag hun auto willen kunnen wassen. Maar ook als je een kleine tuin hebt is 15 meter lang genoeg om overal aan te kunnen.

“Compacte tuinslang”

Het grote voordeel van deze haspel is zijn compacte vorm door het ontbreken van wielen. Ideaal voor mensen met beperkte bergruimte die toch een tuinslang nodig hebben. Door zijn compacte vorm en licht gewicht kun je hem eenvoudig verplaatsen door hem aan zijn hendel te dragen. Dankzij de meegeleverde houder kun je de haspel ook aan de muur hangen als je dat wilt.

Goede tuinslang voor tuin

Tot zover onze top 5 beste tuinslang.
Meer tuinaccessoires nodig? Bekijk ook de lijst beste hogedrukreinigers.
Ga je pompen dan is een goede regenton altijd handig.

Tuinslangen vergelijken

Welke tuinslang kopen?

In ons onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat mensen een tuinslang zoeken die duurzaam is en gemakkelijk om te gebruiken. Onder gemakkelijk te gebruiken verstaan we dat de een lichte en flexibele tuinslang die eenvoudig is om aan te sluiten op je kraantje. De meeste voorkomende klacht van een tuinslang is dat ze kunnen dubbel vouwen waardoor de watertoevoer wordt afgesneden. Weet dat elke tuinslang ongeveer even veel kans heeft om dubbel te vouwen. De beste manier om dit te voorkomen is om een tuinslang samen met een slangenwagen of een muurhaspel te kopen. Op die manier kun je de kans op plooien minimaliseren en heb je direct een oplossing om je tuinslang proper op te bergen. Maar ook lekkende koppelingen zijn een veel voorkomende klacht. Koppelstukken uit metaal hebben minder kans op beschadigd te geraken maar kunnen wel je terras beschadigen als je niet oplet. Daarom raden we koppelingen in plastic aan, deze kun je in de winter wel best binnen opbergen om schade door vorst te voorkomen.

Kwaliteit tuinslang

De kwaliteit van de meeste tuinslangen zijn gelijkwaardig aangezien ze allemaal uit PVC of polyurethaan worden gemaakt. Het verschil tussen een goede en een slechte tuinslang zit hem vooral in de kwaliteit van de koppelingen, slangenwagen of sproeiknop. Waar je wel op moet letten is enerzijds de lengte en anderzijds de diameter van de slang zelf.

Met een lengte van 10 meter geraak je nauwelijks rond een auto, kies dus op zijn minst voor een lengte van 15 of 20 meter. Deze lengte moet voldoende zijn voor mensen die een kleine tuin hebben. Mensen met een grotere tuin kunnen beter een tuinslang kopen van 30 meter of langer. Het is dan wel aangeraden op de tuinslang in combinatie te kopen met een slangenwagen of een muurhaspel.

Diameter tuinslang

De diameter van een tuinslang kan variëren tussen de 9mm en 19mm. Dit is vooral van belang voor de compatibiliteit met koppelingen en sproeiknoppen. Aangezien de meeste tuinslangen een diameter tussen de 12,5mm en 13mm hebben is dit ook wat wij aanraden. In professionele tuinbouw worden tuinslangen met een diameter tot 19mm gebruikt voor een hogere watertoevoer. Nadeel hiervan is dat deze brede slangen zeer log zijn en je beperkter bent in je keuze van koppelingen en sproeiknoppen.

Om er de beste tuinslang uit te kiezen moet je weten wat je nodig hebt. Welke dikte, welke kwaliteit, waarvoor je het wil gebruiken, … Op basis van deze afwegingen kan je een goede tuinslang uitkiezen.

beste tuinslang kopen

Tuinslang kopen, waar op letten?

1. Type haspel

Een tuinslang kun je best samen met een haspel kopen om te voorkomen dat de slang kan vouwen. Hierdoor verlies je watertoevoer maar kan je ook je slang beschadigen. Er zijn drie typen haspel elk met hun voor- en nadelen.

Muurhaspel

beste grasmaaier 2021Voordelen

 • Vast punt
 • Rolt automatisch op
 • Minder kans op vorstschade

nadelen grasmaaierNadelen

 • Duur
 • Moet aan de muur bevestigd worden
 • Beperkte lengte van de slang

Haspel met wielen

beste grasmaaier 2021Voordelen

 • Geschikt voor zeer lange slangen
 • Voorzien van wielen
 • Gemakkelijk te verplaatsen

nadelen grasmaaierNadelen

 • Handmatig op te rollen
 • Zwaar
 • Groot

Haspel zonder wielen

beste grasmaaier 2021Voordelen

 • Goedkoop
 • Licht en compact
 • Gemakkelijk te verplaatsen

nadelen grasmaaierNadelen

 • Geen wielen
 • Beperkte lengte slang
 • Hendel zit laag

2. Materiaal

Er bestaan tuinslangen in PVC, rubber en textiel of een mengeling van deze materialen. Er zijn heel wat dure tuinslangen op de markt die zogezegd niet kunnen dubbelvouwen. Uit persoonlijke ervaring is een haspel gebruiken nog altijd de beste manier om plooien in je tuinslang te vermijden. Er zijn duurdere tuinslangen waar de kans op een knik kleiner is maar deze zijn vaak beperkt in lengte en zijn hun meerprijs niet waard. Hoe je het ook draait of keert kan er altijd een knik in je tuinslang komen.

Er bestaan ook spiraalslangen waar de kans op een knik zeer klein is. Nadeel is dat ze vrij kort zijn en een beperkte diameter hebben waardoor ze niet bruikbaar zijn voor de meeste mensen.

3. Diameter van de slang

De diameter van de meeste tuinslangen is tussen de 12,5 en 13 mm en dat is ook wat wij aanraden. Zo heb je een ruime keuze uit koppelstukken en sproeiknoppen. Daarenboven is het dan ook gemakkelijk om je bestaande tuinslang te verlengen indien dat nodig is. Hoe groter de diameter van de slang hoe hoger het volume water. Een diameter van 19 mm is enkel nuttig als je van plan bent om een tuinslang te maken van langer dan 50 meter. Maar de meeste mensen hebben geen tuin die zo diep is.

4. Lengte van de slang

De meeste tuinslangen variëren in lengte tussen de 10 en 50 meter. We raden af om een tuinslang te nemen van 10 meter omdat je daarmee nauwelijks rond een wagen geraakt. Voor een woning met een kleine tuin is 15 tot 20 meter voldoende om je wagen te wassen of om de haag water te geven.

Maar voor de meeste mensen raden we aan om voor een lengte van 30 meter te kiezen zeker wanneer je een tuinslang met een muurhaspel neemt. Deze kun je namelijk niet verder verlengen indien hij te kort blijkt te zijn. Wil je een tuinslang van 50 meter of langer moet je sowieso voor een haspel op wielen kiezen. In dat geval raden we aan om een haspel te kopen die voorzien is van een regelaar zodat de slang proper wordt opgerold.

Tot zover het artikel ‘beste tuinslang 2021’ – Laatste update 26/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘gereedschap’

Comments (1)

[…] niet inbegrepen bij een hogedrukreiniger en is een aparte aankoop. Lees meer over tuinslangen in onze top 5 tuinslangen. Meer reinigingstoestellen vind je in de categorie […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.