De 5 beste TV’s van 2022

QLED, OLED, AMOLED, …. begrijp je het nog? We helpen je de juiste televisie uitkiezen

Daarom is er dus nood aan een lijstje van de beste TV’s van 2022; er is zoveel keuze in schermen en technologieën dat je de bomen niet meer door het bos ziet. Is het echt zo belangrijk en verschillend? In dit artikel leggen we de verschillen uit en geven we onze 5 favoriete televisie toestellen, één per technologie.

Nog nooit is er zoveel keuze als nu. De reden is simpel: de technische mogelijkheden zijn toegenomen, maar ook de vereisten kunnen nogal verschillen van persoon tot persoon. De ene zoekt een TV voor een grote donkere kamer, de andere eerder een klein scherm in een overbelichte kamer. Moet het 4K zijn of eerder een Smart TV? Heb je een voorkeur voor een merk, of eerder een beperking van het budget?

Het is meteen de reden waarom we onze lijst met beste tv’s netjes hebben opgedeeld volgens wat je ervan verwacht. Onderin vind je terug hoe we tot onze conclusies zijn gekomen. Alsook waar je op moet letten als je een televisie wil kopen.

BESTE QLED TV: SAMSUNG 8K 65Q950TS

De Samsung Q950TS van Samsung maakt een uitstekende indruk met zijn fantastische HDR en andere technische snufjes die voor een geoptimaliseerd beeld zorgen. Wie nog dacht dat investeren in een 8K-toestel niet de moeite loont, wordt hiermee door Samsung ook meteen op zijn of haar plaats gezet, want er wordt zo goed ‘opgeschaald’ dat het verschil in beeldkwaliteit erg verrassend is.

Dit toestel is ook eerste in onze lijst beste smart tv’s.

 • Lange batterijduur (6 dagen)
 • Compatibel met Android en iPhone
 • Muziekopslag
 • Groot amoled-scherm (met ‘always on’-optie)
 • Geen ondersteuning voor Dolby Vision
 • Duur

Wie in de markt is voor een 8K-tv, kan moeilijk beter doen dan deze Samsung Q950TS 8K – een slanke schoonheid die met een enkele kabel wordt aangesloten. Dat gebeurt via de handige One Connect-box. Die bevat alle andere aansluitingen die je nog hebt, waardoor je deze Samsung de show kunt laten stelen zonder dat er overal kabels in het gezichtsveld liggen.

Zoals elders in dit artikel aangestipt, hoef je niet noodzakelijk te wachten tot er meer 8K-inhoud beschikbaar is voor je een tv als deze Samsung moet aanschaffen. Ze maakt immers gebruik van de ongelooflijk krachtige Quantum Processor 8K. Die hanteert kunstmatige intelligentie en deeplearning om nieuwe programma’s te analyseren en leert zichzelf aan hoe hij deze het beste weergeeft. Zo kunnen beelden op een externe drager en uitzendingen in een lagere resolutie op de effectiefst mogelijke manier naar 8K opgeschaald worden. Het resultaat is dat je verbluffende 8K-beelden verkrijgt.

Ook het ingebouwde 4.2.2.-geluidssysteem bewijst dat onze richtlijnen niet hoeven te gelden voor de allerbeste modellen op de markt. Er wordt hier immers gebruik gemaakt van maar liefst 6 handig weggemoffelde, door 8 drivers voortgestuwde luidsprekers: 2 linksboven, 2 rechtsboven, 2 aan de zijkanten van de bodem en onderaan, achteraan aangevuld met twee woofers. Die opstelling zorgt voor een behoorlijk complete surroundervaring, vooral omdat de kunstmatige intelligentie in dit apparaat ook de ruimte waarin het geplaatst is analyseert en zo telkens de beste instellingen weet te vinden.

Een ander voordeel is dat je een soundbar kunt toevoegen van Samsungs eigen Q-Series zonder dat de luidsprekers van de tv zelf stilvallen. In de plaats daarvan wordt alles in een netwerk geplaatst. Overigens is er een eARC-port aanwezig. Die zorgt voor nog meer bandbreedte en snelheid dan ARC (‘Audio Return Channel’ of audio over HDMI), wat meteen een beter geluid garandeert.

Ook voor gamers valt er heel wat te genieten. Zo detecteert de Samsung QLED 8K 65Q950TS automatisch dat er een console wordt aangesloten en schakelt ze dan automatisch over naar een érg lage latentietijd van 10 milliseconden. Bewegende beelden hebben er in een game zelden zo vloeiend uitgezien. Een absolute aanrader voor wie dit soort toptoestellen kan betalen, dus.

 • Scherp beeld met Dolby Vision IQ, HDR10 en HLG
 • Smart tv met Google Assistant, AI ThinQ en webOs
 • Dolby Atmos, AI Sound Pro en AI Acoustic Tuning
 • Superbe gamemodus
 • Duurder
 • Geen HDR10+

Wil je een tv-toestel dat nog een hele poos ‘futureproof’ zal zijn zonder nu al te investeren in 8K? Dan kan je moeilijk beter doen dan deze GX van LG. Die lijkt heel sterk op de CX, maar biedt een veel betere sonische ervaring.

Terwijl heel wat 4K-tv’s het bij een of twee HDMI 2.1-aansluitingen houden, biedt deze GX er maar liefst vier en dat zijn allemaal HDCP2.2-inputs, waarvan er eentje is uitgerust met eARC. Al deze aansluitingen hebben 4K-compatibiliteit aan 120 Hz, wat ze uiterst geschikt maakt voor de volgende generatie consoles, waaronder natuurlijk de Playstation 5 en de X-box Series X die dit jaar de gamewereld zullen proberen te veroveren.

Met Bluetooth Surround zal je in de nabije toekomst een volledig surroundsysteem kunnen aansluiten via bluetooth en met NVIDIA G-Sync zou de GX altijd in staat moeten zijn om de beste grafische instellingen te vinden bij het gamen.

Wat het beeld zelf betreft: daarover kunnen we kort zijn, want van alle 4K-toestellen die we op CES 2020 konden uittesten, had deze LG GX misschien wel het beste beeld. Het toestel is heel consistent, maakt haast geen fouten, is een meester in het opschalen van sd of hd naar 4K. Ook de wittinten zijn nagenoeg perfect te noemen.

Door de speakers naar beneden te richten, kan het chassis van de GX erg dun blijven. Dankzij Dolby Atmos en de nodige algoritmen klinkt het allemaal ook erg goed, maar toch ontbreekt er nog een klein beetje dynamiek en ook de bastonen hadden zeker wat meer geprononceerd mogen zijn. Een aparte soundbar of een subwoofer zou zeker al veel goed maken.

Met de Magic Remote kan je gewoon naar het scherm wijzen en een cursor tevoorschijn laten komen waarmee je kunt navigeren. Ook heeft de multifunctionele afstandsbediening een scrollwiel en kan je hem met stemcommando’s bedienen. De interface blijft webOS en die heeft het laatste jaar niet al te veel aanpassingen ondergaan, dat was dan ook niet nodig. Een knappe tv!

 • Full Array backlight
 • Smart Remote Control met ingebouwde microfoon
 • Ambient Optimization
 • Goedkoper dan Sony’s top oled-toestellen
 • Slechts 1 hdmi 2.1/eARC-aansluiting
 • Te weinig dimzones
 • Nog geen deeplearning

Led-tv’s geven scherpere, contrastrijkere beelden als er meer verschillende zones van lampen zijn die elk afzonderlijke delen van het beeld kunnen belichten. Deze Sony KD-55XH9505 heeft 54 plaatselijk dimbare zones, maar helaas blijkt dat nog steeds niet helemaal voldoende om een optimaal resultaat te behalen. Vooral complexe, snel bewegende beelden zetten de televisie nog geregeld voor een uitdaging, maar daarbuiten hebben we het hier over een geweldige tv.

X-Motion Clarity  is geëvolueerd uit Sony’s Motionflow XR en stelt de XH9505 in staat om zwarte frames toe te voegen tussen de bestaande beelden, waardoor de bewegingen nog vloeiender lijken. Ook de helderheid en de scherpte van het beeld wordt automatisch bijgestuurd. Alleen letters of cijfers die snel doorheen het beeld lopen worden soms nog wat vaag weergegeven.

Er is ook een extra laag toegevoegd die de effectieve kijkhoek vergroot (X-Wide Viewing Angle), zodat je niet recht voor het toestel hoeft plaats te nemen om verlies van beeldkwaliteit te voorkomen. De tweeters – gespecialiseerde luidsprekers die hoge tonen weergeven – zijn op een X-as geplaatst en dat werkt erg goed: het sonische landschap is veel groter en alles klinkt ook een stuk steviger, alsof de beenderen wat extra vlees hebben gekregen.

Sony gebruikt Android voor zijn smartfuncties. Daardoor zullen de meeste smartphonegebruikers zich meteen thuis voelen, maar Android was oorspronkelijk enkel voor mobiel gebruik bestemd en dat laat zich soms toch nog voelen. Het hele menu heeft wel een update gekregen en is toegankelijker en gebruiksvriendelijker dan ooit. Zo worden sommige opties begeleid door een grafisch element, waardoor je in een oogopslag kunt zien waar iets voor bedoeld is.

Er is ook minder goed nieuws: zo is er buiten een eARC-port geen hdmi 2.1-ondersteuning. Voor gamers is dan weer belangrijk dat deze tv geen VRR (‘Variable Refresh Rate’) biedt, waardoor de verversingssnelheid niet automatisch wordt aangepast aan elk onderdeel van de game die op dat moment gespeeld wordt. Ook ALLM (‘Auto Low Latency Mode’) ontbreekt, waardoor deze Sony zijn latentietijd niet automatisch verlaagt als er een compatibele console wordt aangesloten. Spijtig, want de gamemodus levert verder best wel goeie resultaten af.

 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Ondersteuning voor HDR10, HDR10+ en HLG
 • Smart tv met Tizen, Google Assistant, bluetooth en Apple Airplay 2
 • Refreshrate van slechts 50 Hz
 • Geen Dolby Vision & Atmos
 • Luidsprekers halen slechts 20 Watt

Test Aankoop koos deze Samsung UE55RU7400 als ‘beste koop’ en dat ligt grotendeels aan het feit dat er ondanks het heel degelijke prijskaartje toch behoorlijk wat goede technologie onder de kap zit.

De beelden die wij te zien kregen, werden erg vloeiend weergegeven, met verrassend goede contrastniveaus en een voldoende grote kleurenruimte. Straf voor een toestel dat zo aantrekkelijk geprijsd is. Wie wat veeleisend is, zal zich mogelijk wel ergeren aan de geluidskwaliteit, want hoewel dialogen goed worden weergegeven, is het sonische landschap niet erg dynamisch en mist het geluid impact.

Wat ook opvalt, is de lage ‘inputlag’ die Samsung vooropstelt. Als die klopt, hebben we hier met een uitstekende game-tv te maken die je niet zal teleurstellen wat responstijd betreft, al zullen doorgewinterde gamers wellicht VRR en ALLM missen. Wie complexe games wilt spelen of van plan is om binnenkort een PlayStation 5 of een X-box X aan te schaffen, haalt best een tv in huis die wel hdmi 2.1-poorten heeft.

 • Goede ingebouwde Dolby Atmos luidsprekers
 • Uniek ‘OLED Professional Edition’-paneel
 • Slim met Home Screen
 • 2 CI+ aansluitingen
 • Geluid soms wat te scherp en/of overstuurd
 • ‘Inbranden’ is mogelijk

Een goede televisie met realistische HDR beelden via het 10 bit paneel, Panasonic weet veel kwaliteit te halen uit een iets oudere technologie. Deze 4K televisie geeft goed beeld en mooie kleuren. Via de HCX pro intelligent processor weet het ook de scherpte in bewegingen te houden. Ook de kijkhoek is goed in orde, van alle richtingen zie je het beeld even scherp.

plat breedbeeld televisie 2022

Televisies vergelijken

TV kopen, waar moet ik op letten?

Moderne tv’s beschikken over veel technische snufjes. Er zijn dus heel wat dingen waarop je kunt letten, maar hier al een aantal richtlijnen die je in gedachten kunt houden wanneer je een nieuw toestel wilt kopen.

Hoe groot moet een TV zijn?

De schermgrootte van een televisie wordt uitgedrukt in inch, waarbij 1 inch gelijk is aan 2,54 centimeter. Er wordt telkens diagonaal gemeten en dus niet van links naar rechts of van boven naar onder. Een typische grootte is tegenwoordig 55 inch, maar ook kleinere tv’s van bijvoorbeeld 43 inch of (veel) grotere schermen zijn zeker mogelijk. Gewoonlijk kan je aan het modelnummer zelf meteen afleiden om welke grootte het gaat, maar meestal is hetzelfde model ook in andere afmetingen beschikbaar. Die gebruiken door de regel genomen – maar niet altijd – allemaal dezelfde technologie, waardoor onze aanbevelingen voor een model met een scherm van 55 inch ook gelden voor eentje van – bijvoorbeeld – 65 inch.

schermgrootte kiezen

Welke resolutie moet een TV hebben?

De resolutie van een beeldscherm staat voor hoeveel pixels er gebruikt worden. Hoe meer pixels, hoe scherper het beeld.

Standard definition (sd):

720 x 576 pixels (PAL) = 414.720 pixels, of de resolutie van de goeie ouwe beeldbuis (hier in Europa; in onder meer de VS is de resolutie nog kleiner). De beeldverhouding is 4:3, wat minder breed is dan we tegenwoordig gewend zijn. Sd biedt een niet al te beste beeldkwaliteit en het is dan ook een resolutie die je haast nergens meer aantreft. Deze resolutie wordt ook 576p of 576i genoemd. De ‘p’ staat voor ‘progressive’, de ‘i’ voor ‘interlaced’. Interlacing is een technologie die nog uit de tijd van de beeldbuis dateert en waarbij men x aantal keer per seconde de even dan wel de oneven lijnen uitstuurt, om bandbreedte te besparen en omdat die oude beeldbuizen een volledig beeld niet lang genoeg konden vasthouden. Progressive zal vanzelfsprekenderwijs een beter beeld geven; interlacing wordt dan ook steeds minder gebruikt.

High-definition (hd):

1.920 x 1.080 pixels = 2.073.000 pixels. Ook de verhouding of ‘aspectratio’ is anders: 16:9, wat iets dichter bij een cinemascherm aanleunt. Hd wordt ook wel ‘1080p’ genoemd, naar het aantal pixels in de hoogte. Als ‘tussenvorm’ zagen we in de begindagen ook nog 720p, bij de zogenaamde HD-ready-televisies. Zowel de televisies als de resolutie komen steeds minder voor. Veel hd-zenders zenden nog uit in 1080i, om bandbreedte te besparen. In hogere resoluties komt interlacing niet meer voor.

4K-resolutie (ultra-hd):

3.840 x 2.160 pixels = 8.294.400 pixels. 4K is op korte tijd de nieuwe standaard geworden. De afkorting staat voor hoeveel pixels er in de breedte zijn en dat kan variëren volgens de conventie die wordt gehanteerd, maar voor televisietoestellen geldt sinds enkele jaren 3.840 x 2.160 pixels, wat natuurlijk zowel in de breedte als de hoogte het dubbele is van hd. Dat betekent dus meteen 4 keer zoveel pixels in totaal!

8K-resolutie:

7.680 x 4.320 pixels = 33.177.600 pixels. Dit gigantische aantal pixels begint langzaam ingang te vinden, maar het zal wellicht nog een tijdje duren voor 8K-tv’s significant zakken in prijs. Er is ook nog weinig tot geen 8K-content, dus of je deze resolutie op dit moment al echt nodig hebt, is maar de vraag.

Wil je nog meer te weten komen over resoluties? Lees dan zeker ook ons artikel rond 4K-tv’s!

Wat de ideale kijkafstand is, hangt af van verschillende factoren.

Schermgrootte:

Hoe groter het scherm, hoe verder van de tv je kunt zitten voor een optimale kijkervaring.

Resolutie:

Het klinkt misschien een beetje contra-intuïtief, maar voor de resolutie geldt eigenlijk: hoe hoger de resolutie, hoe dichter je best gaat zitten. Dat komt omdat al de minuscule pixels waar een beeld is uit opgemaakt op afstand in elkaar overvloeien. Van heel dichtbij kan je op een tv-scherm gekartelde randjes of pixels zien, van veraf niet. Hoe hoger de resolutie, hoe dichter je bij de televisie moet zitten om de elementen waaruit het beeld is opgemaakt nog waar te nemen. Vanzelfsprekend is dat niet praktisch, al is het een fabeltje dat jouw ogen schade kunnen leiden door te dicht voor een modern tv-scherm plaats te nemen. Hieronder vind je enkele afstanden terug, aangenomen dat je een 20/20-zicht hebt.

Resolutie: hd – schermdiagonaal: 55 inch

 • Minimale afstand: 0,87 meter
 • Maximale afstand: 2,34 meter
 • Gezichtsscherpte: 2,18 meter

Resolutie: hd – schermdiagonaal: 65 inch

 • Minimale afstand: 1,03 meter
 • Maximale afstand: 2,77 meter
 • Gezichtsscherpte: 2,62 meter

Resolutie: ultra-hd (4K) – schermdiagonaal: 55 inch

 • Minimale afstand: 0,87 meter
 • Maximale afstand: 2,34 meter
 • Gezichtsscherpte: 1,14 meter

Resolutie: ultra-hd (4K) – schermdiagonaal: 65 inch

 • Minimale afstand: 1,03 meter
 • Maximale afstand: 2,77 meter
 • Gezichtsscherpte: 1,31 meter

Resolutie: 8K – schermdiagonaal: 55 inch

 • Minimale afstand: 0,87 meter
 • Maximale afstand: 2,34 meter
 • Gezichtsscherpte: 0,52 meter

Resolutie: 8K – schermdiagonaal: 65 inch

 • Minimale afstand: 1,03 meter
 • Maximale afstand: 2,77 meter
 • Gezichtsscherpte: 0,61 meter
Gezichtsvermogen:

Op het eerste gezicht lijkt er niet al te veel voordeel te halen uit 4K- of 8K-schermen, tenzij je onrealistisch dicht gaat zitten. Er zijn echter heel wat goede redenen om toch voor een hogere resolutie te kiezen. Ten eerste wordt er bij bovenstaande afstanden aangenomen dat de kijker over een 20/20-zicht beschikt en recht voor de tv plaatsneemt. Dat is echter zelden het geval; heel wat mensen hebben net een beter gezichtsvermogen … en kunnen de pixels dan ook van verderaf zien, waardoor een hogere resolutie dus wel zin heeft. Ten tweede hebben televisies die een hogere resolutie aanbieden meestal ook meer capabele processors en geavanceerdere technologie in huis. Ten derde laat een hogere resolutie ook toe om meer te doen met het beeld zelf, zoals 3D-voorstellingen. Meer over kijkafstand vind je in ons artikel over 4K-tv’s.

Beste TV voor upscaling

Opschalen of ‘upscaling’ is het optrekken van een lagere naar een hogere resolutie, bijvoorbeeld van hd naar ultra-hd of 8K. Hoe meer pixels moeten toegevoegd worden, hoe harder de processor moet werken.

Soms hoor je wel dat het geen zin heeft om een 8K-tv te kopen omdat er nog te weinig inhoud beschikbaar is die in zulke hoge resolutie wordt uitgezonden. Zowat elke 8K-televisie doet echter aan opschalen, waardoor de beeldkwaliteit effectief verbetert.

Bijna alle moderne tv’s hebben ook HDR ingebouwd. De afkorting staat voor ‘High Dynamic Range’ en betekent dat delen van een tv-beeld nog helderder kunnen gemaakt worden en dat er WCG (‘Wide Color Gamut’) beschikbaar is. WCG zorgt ervoor dat het beeld een groter kleurenbereik heeft. Om daar gebruik van te kunnen gebruiken, moeten de beelden wel in een HDR-formaat worden uitgezonden dat het toestel aankan. De verschillende formaten heten HDR10 (‘standaard’ HDR), HDR10+, Dolby Vision, HLG en het inmiddels ter ziele gegane Advanced HDR van Technicolor.

HDR10:

Een ‘standaard’ formaat dat tegenwoordig in bijna elke tv te vinden is. Het is echter statisch, wat betekent dat dezelfde aanpassingen worden gebruikt voor een hele film of een volledige aflevering.

HDR10+:

Een dynamisch formaat dat de instellingen per scène of zelfs per frame aanpast. Het is echter ontwikkeld door Samsung en niet alle merken willen ermee aan de slag, ondanks het feit dat het gratis beschikbaar is.

Dolby Vision:

Net als HDR10+, is Dolby Vision een dynamische vorm van HDR, maar het kleurenbereik lijkt nog groter te zijn. Bedrijven moeten Dolby echter wel betalen om het te mogen gebruiken en niet elk merk wil dat doen. Van de daarnet vermelde Zuid-Koreaanse gigant met de grote ‘S’ hoef je het alvast niet te verwachten.

HLG:

HLG is ontwikkeld door de BBC en is het enige HDR-formaat dat achterwaarts compatibel is met sdr (‘standard dynamic range’). De kwaliteit lijkt niet aan de tenen van HDR10+ of Dolby Vision te kunnen komen, maar HLG vult wel een belangrijke niche en zal wellicht nog een tijdlang in gebruik blijven.

Advanced HDR by Technicolor:

Dit is de dodo van de HDR-formaten. Je vindt het nog op LG-tv’s van 2018 en 2019, maar ondertussen heeft Technicolor al aangekondigd dat het dit formaat niet meer zal ondersteunen. Dat er drie verschillende versies van waren (eentje die in lijn lag met HLG, eentje met dynamische inhoud en eentje die dynamische HDR toevoegde aan HLG) en dat het daarom misschien wat verwarrend dreigde te worden, heeft daar misschien wel mee te maken. Dat niemand zat te springen om uit te zenden in Advanced HDR of om er inhoud voor te ontwikkelen, wellicht ook. R.I.P. Advanced HDR!

Meer over HDR vind je in ons artikel over 4K-tv’s.

TV met goede beeldkwaliteit

Beeldkwaliteit heeft met heel wat verschillende factoren te maken. De belangrijkste daarvan zijn de diepte van de zwartniveaus (en dus het contrast en de scherpte) en de kleuren. Kleurenbereik en kleurenaccuraatheid (dat wil zeggen: hoe goed de weergegeven kleuren overeenkomen met de werkelijkheid) zijn erg belangrijk. Je wilt niet dat er kleur ‘gelekt’ wordt, dat beelden vaag worden of dat je ‘geesten’ op het scherm ziet – vage contouren die even blijven hangen wanneer iets in het beeld snel aan het bewegen is. Hoe goed digitale tv omgaat met snel bewegende beelden, is van belang. Vooral wanneer het toestel moet opschalen van een lagere resolutie naar een hogere, zet dat de processor stevig aan het werk. Die moet immers constant de beeldkwaliteit verbeteren en wanneer iets erg vlug gaat, is er meer informatie te verwerken op een (bijwijlen te) korte tijd.

TV met goed geluid is (niet) cruciaal

Laten we eerlijk zijn: de geluidskwaliteit van de meeste televisies is niet om naar huis over te schrijven. Meer, zelfs: het geluid is er sinds de komst van de nieuwste beeldtechnologie niet op verbeterd. Dat komt omdat de panelen dunner zijn geworden en er dus minder plaats is voor luidsprekers … en kleinere luidsprekers zijn nu eenmaal zelden in staat om evenveel volume of nuance te produceren als grotere exemplaren. Fabrikanten proberen oplossingen te bieden door meerdere luidsprekers toe te voegen, door de luidsprekers naar onderen te laten ‘vuren’ en het geluid op de vloer te laten botsen (waardoor ze niet zoveel ruimte innemen), door de luidsprekers anders te configureren (bijvoorbeeld door ze in een X-as te plaatsen) of zelfs door geen luidsprekers te installeren, maar door de beeldpixels te laten vibreren. Dat laatste is wat Sony doet met haar Surface Acoustic-technologie.

De betere tv-modellen gebruiken kunstmatige intelligentie om de ruimte waar ze zich in bevinden te analyseren en het geluid aan te passen aan de omgeving. Formaten als Dolby Atmos, dat in principe voor een ‘driedimensionaal’ geluid zorgt, worden steeds vaker geadopteerd. Het idee is altijd om geluid verschillende richtingen in te sturen, zodat het lijkt alsof de geluiden die verschillende objecten produceren ook uit de bijhorende plaatsen lijken te komen die je in het beeld kunt zien. Desondanks weten enkel de allerbeste tv-modellen in de buurt te komen van de betere soundbars en surroundsystemen. Wie een beetje veeleisend is, zal de portefeuille dus sowieso moeten opentrekken: ofwel om een premium-tv te kopen die al een fantastisch geïntegreerd geluidssysteem heeft, ofwel om zich een aparte installatie aan te schaffen.

Nieuwe generatie smart TV

Bijna alle nieuwe tv’s zijn tegenwoordig ‘slim’. Dat betekent dat ze wifi en gewoonlijk ook een ethernetaansluiting hebben. Zo kunnen ze op het internet en zijn ze in staat om streamingdiensten aan te bieden zonder dat je daar een aparte decoder voor moet hebben. Natuurlijk blijft zo’n decoder belangrijk om digitale tv te ontvangen en zal je meestal zowel smartfuncties op jouw tv als een settopbox van bijvoorbeeld Proximus, Telenet of Scarlet willen. In Nederland zijn dat KPN, Tele2, Ziggo en nog een hoop andere providers.

Het voordeel van een smart-tv ligt hem in het feit dat je er gewoonlijk een browser bijkrijgt en dat je nog veel meer kunt streamen, zonder dat daar randapparatuur voor nodig is. Ook hebben smart-toestellen meestal ‘voice-assistants’ of spraakassistenten, slim geluid of beeld en kunnen ze fungeren binnen een ‘smarthub’, zodat je vanuit jouw toestel ook andere dingen binnen jouw huis kunt bedienen. Dat ‘Internet of Things’-is in vele landen al aan het doorbreken en vormt een ware revolutie in hoe we thuis leven.

Overigens zijn spraakassistenten geweldig en kan je er allerlei dingen aan vragen, maar is het altijd een goed idee om op voorhand na te kijken of je de gekozen assistent (Bixby, Google Assistant of Amazon Alexa, bijvoorbeeld) in eigen taal kunt gebruiken.

Android TV:

Een erg herkenbaar platform dat door vele merken wordt gebruikt en meestal ook Google Assistent en Chomecast (waarbij je van een ander apparaat naar de tv kunt projecteren) inhoudt, maar dat niet oorspronkelijk ontwikkeld werd voor tv-gebruik en daardoor niet even gebruiksvriendelijk is als de meeste andere opties. Merken: Philips, Sharp, Sony

Tizen (Smart Hub):

Een platform dat wel ontwikkeld is voor tv en dat aangesloten randapparatuur bovendien razendsnel ontdekt. Merk: Samsung

WebOS:

Dit is een platform dat de apps in de achtergrond open houdt als je naar een andere app toegaat. Erg handig. Merk: LG

Wat maakt een Goede gamingtelevisie?

Wie games op de tv wil spelen, heeft daar een aantal dingen voor nodig. Eerst en vooral moet de nodige aansluiting er zijn. Als je klaar wilt zijn voor de komst van de nieuwste consoles, zoals de Playstation 5 en de X-box X, kies je dus best een toestel dat minstens een HDMI 2.1-poort heeft. Verder is ook de verversingssnelheid belangrijk. Die wordt gemeten in het aantal keer per seconde dat een beeld wordt vervangen en staat uitgedrukt in Hertz. Kies dus voor 120 Hz in plaats van 60 Hz, maar ook hogere snelheden zijn aan een langzame opmars bezig.

VRR of ‘Variable Refresh Rate’ in huis hebben is altijd een voordeel. Dat zorgt er immers voor dat de exacte snelheid wordt aangepast aan wat een game op eender welk ogenblik nodig heeft – zolang de game in kwestie ook de nodige informatie daarvoor biedt, natuurlijk.

Misschien wel het belangrijkste van al is de latentietijd. Dat is hoe snel je in een game kunt zien wat je aan het doen bent, dus de tijd tussen het drukken op een knop en de reactie op het scherm – heel belangrijk als je een shoot ‘em up, een beat ‘em up, een real-time strategy of een action adventure aan het spelen bent, natuurlijk.

De meeste tv’s hebben een veel te hoge latentietijd in normale modus, maar bieden een gamemodus waarin onnodige technologie wordt uitgeschakeld om voor een kortere latency te zorgen. Er is geen universele richtlijn, maar je zou toch wel kunnen stellen dat gamers tv’s met latentietijden boven pakweg 30 ms (milliseconden) beter links laten liggen om te veel frustraties, stress en eventuele bezoeken aan psychologen te vermijden. Zij zullen extra plezier ondervinden aan ALLM of ‘Auto Low Latency Mode’.

Toestellen met ALLM aan boord passen hun latentietijd immers automatisch aan als je een compatibele spelconsole aansluit en dat bespaart dan weer secondenlange dodelijke verveling of minutenlange pure wanhoop bij het zoeken naar de juiste instellingen.

Look & Feel van de televisie

Natuurlijk kijk je best ook naar design: hoe zal jouw tv eruit zien in jouw kamer? De kleur is meestal zwart, de randen zijn steeds dunner aan het worden om meer beeld te kunnen tonen en televisies zijn dunner dan ooit, maar er zijn wel andere vragen die je jezelf kunt stellen. Hoe chique voelt het materiaal aan? Er is een groot verschil tussen kunststof en metaal, bijvoorbeeld. Wordt het logo getoond en indien ja, dan hoe? Op wat voor voet staat de tv en kan je haar ophangen? Sommige toestellen zijn zelfs bedoeld om aan een muur gemonteerd te worden. Waar zijn de aansluitingen? Hoe lang is de kabel? Hoe zal de tv eruit zien als je hem hebt geplaatst én alle randapparatuur hebt aangesloten? Het zijn allemaal puntjes om rekening mee te houden, behalve misschien als je geen oog hebt voor design en ervan houdt om in een overvolle living met overal hoopjes rommel te wonen. Of hoopjes cd’s, zoals de ex-redacteur van een magazine waar deze journalist ooit voor werkte.

Beste TV 2022

Verschillende soorten TV’s

Vanzelfsprekend beïnvloedt de technologie die je kiest heel sterk de mogelijkheden van jouw tv. De oude crt-schermen (of ‘beeldbuisschermen’), die er vaak uitzagen als logge dozen, zijn niet meer en ook plasma-tv’s vind je in West-Europa haast niet meer terug. Moderne televisies doen dan ook beroep op andere opties: led of oled.

Led TV

Led staat voor ‘light-emitting diode’ en werkt met lcd-schermen waarvan de pixels belicht worden door ledlichtjes die zich aan de zijkant van het beeldscherm of achter het paneel bevinden. Led-tv’s zijn goedkoper dan oled-toestellen en zijn bovendien helderder, waardoor ze uitstekend geschikt zijn om op te stellen in een lichtrijke ruimte. Omdat de pixels in een keer of in zones worden belicht via een externe lichtbron, bereiken ze echter zelden de beeldkwaliteit van oledapparaten, die beter presteren in donkere ruimtes.

QLed TV

Qled-tv’s zijn eigenlijk led-tv’s, maar hebben bovenop de gebruikelijke lagen een extra laag met ultrakleine ‘quantumdots’ van 2 tot 10 nanometer gekregen. Die grootte bepaalt welke kleur ze toevoegen aan het geheel. Het is een goedkopere technologie dan oled, die evenwel de beeldkwaliteit van led de hoogte in tilt.

Beste sony tv

OLED TV

Oledschermen werken met pixels die elk apart worden aan- of uitgeschakeld. Ze hebben geen apart licht nodig. In ledpanelen is het haast onvermijdelijk dat er hier en daar kleur ‘lekt’ naar andere delen van het beeld. De pixels worden immers van achteren of aan de zijkant verlicht. De pixels van oled’s kunnen echter individueel aan- of uitstaan. Daardoor slagen ze er in om bijna perfecte zwartniveaus te bereiken, zijn ze contrastrijker dan de meeste led-tv’s en zijn ze uitstekend geschikt om in een donkere omgeving te bekijken. Bovendien is de kijkhoek waarin het beeld geen kwaliteit verliest veel groter. Oled wordt vaak de beste technologie voor tv’s genoemd, maar is wel duurder dan led. Een nadeel van oled is wel dat ze doorgaans niet de helderheid van oled-schermen weten te bereiken en dat beelden die lange tijd stilstaan kunnen ‘inbranden’, wat permanente schade aan het scherm veroorzaakt. Diverse fabrikanten beweren dat soort ‘burn-in’ te vermijden door allerlei kunstmatige ingrepen, bijvoorbeeld door beelden die al erg lang bevroren zijn geregeld onmerkbaar te laten verspringen.

MICROLED TV

MicroLED is een nieuwe technologie die gebruik maakt van extreem kleine led-lampjes. Elk lampje kan daarbij apart aan of uit staan. Het verschil met oled is dat MicoLED’s niet organisch zijn. Daardoor kunnen ze een nog grotere helderheid bereiken en zijn ze immuun voor ‘burn-in’.

Wil je meer weten over led- en qled-tv’s? Lees dan zeker eens ons artikel daarover! Ben je vooral geïnteresseerd in oled? Dan hebben we ook al een oled-tv-artikel gepubliceerd voor jou!

Tot zover het artikel ‘Beste televisie 2022’ – Laatste update 29/11/2020

Lees meer berichten in de categorie ‘schermen’

Comments (1)

[…] je budget kleiner is dan 1000 euro maar toch graag naar films kijkt in 4K dan raden we aan om de Samsung UE65 te overwegen. Maar als schermgrootte een absolute prioriteit is voor u dan zijn de beamers die in […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.