Een scherm zo breed dat het bijna twee schermen zijn. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste ultrawide monitor. Een ultrawide monitor heeft een breed beeldscherm dat je veel comfort biedt, of je het nu gebruikt om te werken, te gamen of films op te kijken. We onderzochten voor jou wat de beste ultrawide monitors zijn en waarop je moet letten bij je aankoop. Bij Benq, Samsung en MSI vonden we alvast enkele uitstekende ultrawide monitors.

TOP 5 – Beste ultrawide monitors

BENQ EW3270U

Beste ultrawide monitor voor films en series

De EW3270U is een ultrawide monitor die 32 inch groot is. Hij heeft een top resolutie van 3840 x 2160, Ultra HD dus. Verder worden contrasten goed weergegeven (een native contrast van 3.000:1, 100% Rec 709 en 95% dekking van DCI-P3). Voor gamers is het belangrijk om te weten dat de refresh rate 60 Hz is en de monitor geschikt is voor consoles zoals PS4 Pro en Xbox One X. Je hebt trouwens ook HDR en FreeSync-ondersteuning.

SAMSUNG LU32J590UQU

Beste prijs/kwaliteit ultrawide monitor

Deze ultrawide monitor van Samsung is ook 32 inch groot. Dit is een zeer goede monitor om films op te kijken, want hij heeft een 4K resolutie, maar ook een degelijk apparaat om op te gamen. De refresh rate is 60 Hz en het VA-paneel zorgt voor goede contrastwaarden. Het ondersteunt Radeon FreeSync, Game Mode, Picture By Picture en Picture in Picture mode.

SAMSUNG LC34H890WGUXEN

Beste ultrawide curved monitor voor kantoor en gamen

Als 32 inch voor jou nog iets te klein is, kan je kiezen voor een 34 inch monitor. Dit model van Samsung biedt je nog meer werkruimte om administratie en andere taken overzichtelijk en vlot uit te voeren. Hij geeft kleuren ook levendig weer dankzij de Quad HD resolutie, dus ook prima voor films en series. Voor de gamers over ons: de refresh rate is 100 Hz en FreeSync is ondersteund. En ook niet onbelangrijk, je kan de monitor in de hoogte verstellen en het beeld draaien en kantelen.

MSI OPTIX MAG342CQRV

Beste ultrawide monitor voor designers

Het leuke aan deze 34 inch monitor van MSI is dat je je mystic light verlichting kan tunen. Dit is weer een goede monitor voor dagelijks gebruik, maar ook voor gaming. De resolutie is 3440 x 1440 pixels, de verversingssnelheid is 100 Hz en de reactietijd is 1 ms. Zowel FreeSync als G-Sync worden ondersteund. Ook designers werken er graag mee want je hebt meer dan 100% sRGB en Adobe RGB en je hebt een DCI P-3 kleurdekking van 95 tot 99%. Je kan de hoogte van het scherm verzetten en het scherm kantelen en draaien.

BENQ EX3501R

Beste curved ultrawide monitor

We gaan met de BenQ EX3501R Ultrawide Monitor nog een stapje verder en komen uit bij een 35 inch monitor. Het is daarbij een curved model zodat je een beter panoramisch effect ervaart. Dit is de duurste monitor uit onze top 5, maar hij heeft een uitstekende resolutie, QHD, goede contrasten dankzij het VA-paneel en beschikt over HDR, High Dynamic Range, wat nog eens bijdraagt aan de kleurweergave. De verversingssnelheid van deze monitor bedraagt 100 Hz en de reactietijd is 4 ms.

Ultrawide curved samsung monitor vergelijken

Tot zover ons artikel ‘Beste ultrawide monitors’.
Als je nog niet zeker bent of je een ultrawide monitor wilt, bekijk dan zeker onze andere artikels over monitors. We adviseren je hier over 4K monitors, 144 Hz monitors, gaming monitors en nog enkele andere categorieën.

Ultrawide monitors vergelijken

Wat is een ultrawide monitor?

De term ultrawide vertelt iets over het formaat van je beeldscherm. Dit formaat wordt bepaald door de diagonaal van je scherm en wordt uitgedrukt in inch, of 2,54 cm. Vroeger waren de meeste monitors 24 inch groot. Nu zijn er steeds grotere modellen beschikbaar, waaronder 27 inch, 28 inch, 32 inch, 34 inch, 35 inch en 49 inch.

Een monitor van 34 en 35 inch noemen we een ultrawide monitor, terwijl we één van 49 inch super ultrawide noemen. Deze schermen zijn een stuk breder dan de andere schermen. Dat wordt ook duidelijk uit de schermverhouding. Een klassiek beeldscherm heeft een verhouding van 16:9, terwijl een ultrawide monitor een verhouding van 21:9 heeft. Bij de super ultrawide monitoren is de verhouding zelfs 32:9.

Waarop letten bij het kopen van een ultrawide monitor?

We geven je nog even in een notendop mee op welke zaken je kan letten bij het kopen van een monitor, of hij nu ultrawide is of niet. Er zijn een aantal termen die je steeds zult tegenkomen als je een monitor wilt kopen, waaronder de resolutie en de refresh rate.

De resolutie wordt uitgedrukt in pixels en zal je beeldkwaliteit bepalen. Er zijn monitors met Full HD, WQHD en Ultra HD (ook 4K genoemd). De eerste ondersteunt 2 miljoen pixels, de volgende ongeveer 4 miljoen pixels en de laatste 8 miljoen pixels. De beeldkwaliteit wordt dus steeds verdubbeld.

De refresh rate is vooral belangrijk voor gamers en bepaalt hoeveel keer per seconde je monitor het beeld ververst. Dit kan variëren van 60 Hz tot bijvoorbeeld 240 Hz. Een hoge refresh rate zorgt voor vloeiende beelden.

Ultrawide monitor bureau goedkoop

De voordelen van een ultrawide monitor

Voor typisch kantoorwerk

Een ultrawide monitor kan een mooi alternatief vormen voor de dual monitor setup. Je hebt veel meer ruimte op je scherm waardoor je gemakkelijk op twee vensters tegelijk kan kijken. Dit is heel praktisch voor op kantoor. Je hebt bijvoorbeeld je Excel bestand links openstaan en kan hier rechtstreeks in kijken om je presentatie in je venster rechts te maken. Of misschien staat je tekstbestand links in je venster en voer je dit in je website editor rechts in. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden waarbij twee vensters die je groot en duidelijk naast elkaar kan zetten voor extra comfort zorgen.

Voor grafisch ontwerpers en videospecialisten

Een ultrawide monitor is niet enkel handig voor het typische kantoorwerk, maar het komt ook van pas als je bezig bent met foto- of video editing. Je kan alle tools van je designprogramma uitgeklapt laten staan zonder dat je je werk zelf niet meer voldoende ziet.

Voor gamers

Ook bij bepaalde games is het fijn om volledig in het spel op te gaan met een ultrawide monitor, bijvoorbeeld bij shooters, MOBA’s en grand strategy games. Je moet dan zien of je game een ultrawide monitor ondersteunt. Door op een groter beeldscherm te kijken zie je beter wat er allemaal op je af komt. Natuurlijk kan je dit ook oplossen door twee gewone monitors naast elkaar te zetten, maar dan vloeit je beeld niet helemaal in elkaar over. En die scheidingslijn tussen de twee monitors kan na een tijdje behoorlijk vervelend worden.

Voor tv-kijkers

Ten slotte is het fijn om een extra brede monitor te hebben als je deze ook gebruikt om series of films op te kijken. Tegenwoordig kiezen steeds minder mensen voor de klassieke digitale televisie en sluiten ze zich aan op een streaming platform zoals Netflix, Streamz of Disney+. Dan heb je geen tv meer nodig en kan je ook genieten van films op je ultrawide monitor.

De nadelen van een ultrawide monitor

Het nadeel van een zeer breed scherm is dat je je hoofd meer moet draaien om alles goed gezien te hebben. Daarom is het zeker bij het gamen fijn om een curved ultrawide monitor te hebben. De curved ultrawide monitors zijn – in tegenstelling tot de flat ultrawide monitors – licht gebogen. Deze buiging wordt aangeduid door de radius (R).

Voor het kiezen van de radius van je beeldscherm kijk je best even na hoe ver je van je scherm zit. Hoe dichter je zit, hoe meer je scherm mag gebogen zijn. Meestal zal de radius van een curved ultrawide monitor 4000R tot 1500R bedragen, waarbij de 1500R meer gebogen is dan de 4000R. Voor gamers raden we een buiging van 1800R aan.

extra brede monitor pc

Tot zover het artikel ‘beste ultrawide monitor’. Laatste update 25/04/2021.

Lees meer artikels in de categorie ‘computer’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.