Scroll Top
beste ultrawide monitor 2022

De 7 beste ultrawide monitors van 2024

Ideaal voor productiviteit, grafisch design en immersieve gaming ervaringen.

De beste ultrawide monitoren zijn ideaal voor content creators en gamers. Maar ook voor gewone gebruikers kan een goede ultrawide monitor van pas komen. Ze beschikken namelijk over voldoende schermruimte om meerdere full screen applicaties naast elkaar te zetten. Hierdoor kun je je productiviteit naar een hoger niveau tillen.

Voor gamers biedt een curved monitor met een 21:9 verhouding voor een betere immersieve gaming ervaring. De laatste jaren zijn er heel wat nieuwe modellen van Samsung, LG en Philips op de markt gekomen met hogere refresh rates. Deze zijn ideaal voor gamers die vaak esports games spelen.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende ultrawides. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met de schermdiagonaal, de resolutie, de refresh rate en het paneel. Lees hieronder om de beste ultrawide monitor voor jouw budget te vinden.

Onze selectie ultrawide monitors

Beste prijs-kwaliteit: LG 34WP75C-B

Voordelen:

 • Levendig VA scherm
 • 160 Hz verversingssnelheid
 • USB-C aansluiting met power delivery

Nadelen:

 • Grote monitorvoet

Als je op zoek bent naar een ultrawide monitor die geweldige prestaties levert en betaalbaar blijft, zal de LG 34WP75C-B zeker je interesse wekken. Deze monitor is voorzien van een 34 inch gebogen VA paneel met een WQHD-resolutie.

Dit grote paneel is ideaal om te multitasken en het VA-paneel zorgt voor prachtige kleuren en hoge contrasten bij het kijken van films, series, of andere content. Het scherm heeft een verversingssnelheid van 160 Hz en een responstijd van 1ms.

Daarnaast is het compatibel met AMD Freesync. Deze combinatie maakt het scherm ideaal voor het spelen van snelle shooters of racing games. Door de hoge resolutie van de monitor en het gebogen scherm zullen ook AAA-games er prachtig uitzien.

Verder zijn ook enkele handige extra functies aanwezig. Het scherm is bijvoorbeeld makkelijk te verbinden met een Apple Macbook of andere USB-C laptops via een USB-C kabel die tegelijkertijd de laptop van stroom voorziet. Daarnaast zijn er ingebouwde speakers voorzien en een aansluiting voor je koptelefoon.

Ten slotte is de monitor ook uitgerust met HDR-technologie volgens de HDR10 industrienorm. Kortom, de LG 34WP75C-B is een echte alleskunner die geweldig veel te bieden heeft voor zijn prijs.

Voordelen:

 • Prachtig Nano IPS scherm
 • Supersnel 160 Hz paneel met 1 ms responstijd
 • G-Sync en Freesync ondersteuning
 • Adaptieve RGB verlichting

Nadelen:

 • Prijs

De LG UltraGear 38GN950 is door de combinatie van een hoge 4K (3840 x 1600 pixels) resolutie en de Nano IPS schermtechnologie een ware streling voor het oog.  Deze nano IPS technologie zorgt in combinatie met de DCI-P3 kleurruimte en Display HDR 600 capaciteit voor een heldere en kleurrijke weergave van video’s, games, etc.

Met een schermdiagonaal van 38 inch is er ruimte in overvloed om te multitasken, of om al je favoriete content te bekijken. De verversingssnelheid van 160 Hz en 1ms responstijd maken de monitor uitermate geschikt voor het spelen van zowat alle games.

Met zowel G-Sync als Freesync 2 compatibiliteit heb je geen last van ‘screen tearing’, ongeacht je merk van GPU. Let wel op: gamen in 4K resolutie met hoge fps vereist een krachtige computer met een high-end grafische kaart. Het scherm is licht gebogen, wat voor een ware onderdompeling in al je content zorgt.

Er is ook adaptieve RGB verlichting aanwezig die verandert op basis van beeld of geluid. Hoewel de monitor zeer groot is staat hij stabiel op een robuuste monitorvoet.

Beste super ultrawide: Samsung Odyssey G9

Voordelen:

 • Extreem veel schermruimte
 • Scherpe 5K resolutie
 • 240 Hz verversingssnelheid en 1 ms responstijd

Nadelen:

 • Neemt veel plek in
 • Prijs

De Samsung Odyssey G9 is onze keuze voor een super ultrawide monitor. Dit monitor formaat is perfect voor gebruikers die extreem veel schermruimte nodig hebben en voor wie zelfs een ultrawide formaat niet genoeg is.

De Odyssey G9 heeft een schermdiagonaal van 49 inch en is dus uitermate geschikt voor multitasking, maar je hebt wel veel ruimte nodig om hem te kunnen plaatsen. Met een 5K resolutie (5120 x 1440 pixels) is het beeld haarscherp en worden zelfs de kleinste letters en details duidelijk.

Naast productiviteit is de Odyssey G9 ook een super monitor voor het spelen van games of het kijken van film en video’s. Een extreem hoge verversingssnelheid van 240 Hz en een responstijd van 1 ms resulteren in een aangename en vloeiende game-ervaring waarbij je helemaal opgaat in je game dankzij gebogen scherm.

Ook levert het VA-paneel met QLED-technologie hoge contrasten en een breed kleurenpallet waardoor films, video’s, en gameplay heerlijk levendig worden weergegeven.

Verder kan de monitor ook rekenen op HDR ondersteuning (Display HDR 1000), een groot kleurbereik met 95% DCI-P3 en 92% Adobe RGB dekking, en zowel G-sync als Freesync Premium. Al deze eigenschappen maken de Samsung Odyssey G9 een echte alleskunner en de beste super ultrawide monitor.

Voordelen:

 • 165 Hz verversingssnelheid met 0,4 ms responstijd
 • AMD Freesync Premium
 • Black Tuner functie

Nadelen:

 • Niet geschikt voor grafisch werk

Voor gamers op zoek naar een geschikte ultrawide gaming monitor is de Iiyama G-MASTER GB3467WQSU-B1 Red Eagle een uitstekende keuze. Deze heeft een 34-inch VA scherm met een scherpe WQHD-resolutie (3440 x 1440 pixels) en een schermcurve van 1500R.

Zoals alle ultrawide monitors is hij uiteraard geschikt voor multitasking, maar hij onderscheidt zich van de rest door zijn  gaming prestaties. Het scherm heeft een hoge verversingssnelheid van 165 Hz. Samen met de bliksemsnelle reactietijd van 0,4 ms levert het indrukwekkende gamingprestaties.

Zo speel je snelle shooters en racing games vloeiend en met lage inputvertraging. Samen met de 1500R schermcurve, hoge contrasten geleverd door de VA technologie, en AMD Freesync Premium ben je zo klaar om optimaal te genieten van al je favoriete games.

Om je game prestaties naar een nog hoger niveau te tillen is de monitor ook uitgerust met een Black Tuner functie. Via deze functie kunnen zwarte en donkere delen in games verlicht worden zodat je geen enkel detail mist.

Beste voor grafisch werk: Samsung LS49A950UIU

Voordelen:

 • Groot kleurbereik, geschikt voor professioneel grafisch werk
 • 120Hz verversingssnelheid
 • USB-hub

Nadelen:

 • Veel ruimte nodig

Voor grafische professionals op zoek naar een ultrawide monitor die betrouwbaar werk kan leveren is de Samsung LS49A950UIU de geschikte optie. Het super ultrawide scherm met een 5K resolutie (5120 x 1440 pixels) betekent extra veel schermruimte voor verschillende programma’s.

Uiteraard is een realistische kleurweergave en een groot kleurbereik van de monitor een prioriteit voor grafische professionals. Hier doet de LS49A950UIU het met een 100% sRGB , 95% DCI-P3, en 92% Adobe RGB kleurbereik beduidend beter dan de meeste andere ultrawide schermen. Met behulp van QLED-schermtechnologie worden alle kleuren accuraat en helder weergegeven op het VA paneel.

Tussen het werk door is deze monitor ook uitermate geschikt voor ontspanning. films, series, en video’s zien er geweldig uit met levendige, realistische kleuren en hoge contrasten. Tijdens het gamen zorgen de hoge 120 Hz verversingssnelheid en 4ms voor een snelle en vloeiende ervaring. Tijdens het ontspannen zorgt de 1800R curve voor een totale onderdompeling.

Een ingebouwde USB-hub maakt het gebruik van deze monitor met USB-C laptops handig. Hierbij moet slechts 1 kabel in de laptop geplugd worden. De monitor is voorzien van een ethernet poort, 2 AUX ingangen, en een 90W laadvermogen via USB-C. De ideale optie voor creatieve professionals die regelmatig foto’s en video’s moeten bewerken.

Voordelen:

 • Display HDR 1000 certificatie
 • 200 Hz verversingssnelheid met 1 ms reactietijd
 • USB-hub

Nadelen:

 • Rode accenten
 • Ventilator geluid

Als je wilt genieten van HDR content op een ultrawide monitor zal je onder de indruk zijn van de Samsung AOC Agon AG353UCG. Deze monitor heeft namelijk een Display HDR 1000 certificatie.

Dit wil zeggen dat HDR content zoals bepaalde films en games worden weergegeven met een enorm kleurbereik en hoge contrasten. Het resultaat is een prachtige kijkervaring waarin je alle details en zelfs de meest subtiele kleurverschillen zal opmerken.

Naast de HDR 1000 certificering beschikt de AOC Agon AG353UCG over een verversingssnelheid van 200 Hz en een responstijd van 1 ms. De WQHD resolutie en schermdiagonaal van 35 inch zorgen voor een scherp beeld.

De G-sync Ultimate ondersteuning, een USB-hub met 4 USB poorten, en instelbare RGB verlichting maken het totaalpakket helemaal af.

Beste goedkope: LG Ultrawide 29WP500

Voordelen:

 • Prijs
 • Stijlvol design
 • Ideaal voor kleinere bureaus
 • IPS scherm met HDR10

Nadelen:

 • Kleiner scherm
 • Niet geschikt voor competitief gamen

Wie op zoek is naar een degelijke ultrawide monitor voor extra schermruimte aan een betaalbare prijs zullen aangenaam verrast worden door de LG Ultrawide 29WP500. Deze 29-inch monitor heeft een IPS scherm met een wide Full-HD resolutie (2560 x 1080 pixels). Zo open je makkelijk twee programma’s naast elkaar en kan je productiever werken.

Vergeleken met andere 34-inch en grotere ultrawides is de Ultrawide 29WP500 eerder klein. Ideaal dus voor wie minder bureau ruimte beschikbaar heeft maar toch van de ultrawide voordelen wilt genieten.

Het stijlvolle design met dunne schermranden voegt een minimalistische stijl toe aan je setup.

Met een verversingssnelheid van 75 Hz en AMD Freesync ondersteuning is de Ultrawide 29WP500 ook prima geschikt voor een casual potje gamen. Daarnaast zorgen de HDR10 ondersteuning en een breed kleurbereik in combinatie met het IPS paneel ervoor dat alles er realistisch en levendig uitziet.

Woman gaming on an ultrawide monitor
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een ultrawide monitor?

Schermdiagonaal

Een belangrijke eigenschap die je beslist tegenkomt bij het zoeken naar een geschikte ultrawide monitor is de schermdiagonaal. De schermdiagonaal is een maat voor de grootte van de monitor en is de diagonale lengte van het scherm, gemeten van hoek tot hoek.

Bij monitoren met een standaard 16:9 aspect ratio zijn typische schermdiagonalen 24, 27, en 32 inch. Ultrawide monitoren zijn uiteraard breder dan standaard monitoren en hebben typisch een aspect ratio van 21:9.

Bij super ultrawide monitoren is deze zelfs 32:9. Hierdoor zijn de meest voorkomende schermdiagonalen bij ultrawide monitoren dan ook groter dan bij de 16:9 monitoren.

Voor 21:9 ultrawide schermen is 34 inch (iets meer dan 86 cm) de typische schermdiagonaal. Voor de enorme 32:9 schermen is de gangbare schermdiagonaal 49 inch of bijna 125 cm.

Resolutie

De scherpte van de beelden die weergegeven worden op een monitor wordt bepaald door de resolutie van de monitor. Resolutie geeft weer hoeveel pixels er aanwezig zijn op het scherm.

Dit wordt weergegeven als 2 getallen. Zo is 1920 x 1080 het aantal pixels van een Full-HD scherm. Hier is het eerste getal, 1920, het aantal horizontale pixels van het scherm.

Het tweede getal, 1080, geeft het aantal verticale pixels aan. In totaal bezit een Full-HD scherm dus 1920 x 1080 = 2.073.600 pixels. ultrawide monitoren gebruiken iets andere standaardresoluties dan 16:9 aspect ratio schermen omdat ze in vergelijking meer horizontale pixels zullen hebben.

De typische ultrawide standaard resoluties zijn Wide-QHD (WQHD, 3440×1440 pixels), Wide-4K (of WQHD+, 3840 x 1600 pixels), en Wide-5K (of Dual WQHD, 5420 x 1440).

Verversingssnelheid

Om bewegende beelden weer te geven, toont een monitor opeenvolgende stilstaande beelden zeer snel na elkaar. Het wisselen tussen deze stilstaande beelden wordt ‘verversen’ genoemd en de snelheid waarmee nieuwe beelden worden weergegeven is de verversingssnelheid.

De verversingssnelheid van een monitor geeft weer hoeveel beelden de monitor toont per seconde. Zo zal een monitor met een verversingssnelheid van 60 Hz dus 60 beelden per seconde tonen.

Op een monitor met een hogere verversingssnelheid van bijvoorbeeld 120 of 144 Hz zullen snel bewegende beelden er veel vloeiender uitzien. Dit zal vooral merkbaar zijn tijdens het scrollen door lange tekstdocumenten en zeker tijdens het spelen van snelle games.

Bijvoorbeeld tijdens FPS-games of racing games helpt het vloeiende beeld om beter en sneller te reageren op wat er gebeurt.

Om gebruik te kunnen maken van een monitor met een hoge verversingssnelheid is een computer nodig die veel beelden per seconde naar de monitor kan sturen. Dit wordt uitgedrukt in ‘frames per second’ of fps.

Voor het beste beeld zonder haperingen komen de verversingssnelheid en het aantal fps overeen. Zo zal een 144 Hz monitor het vloeiendste beeld geven als je 144 fps haalt in een game.

Veel monitoren zijn tegenwoordig voorzien van Nvidia G-sync of AMD Freesync functies. Deze functies passen de verversingssnelheid van je monitor aan aan het aantal fps dat je haalt zodat je altijd van een vloeiend beeld geniet.

Paneel

Het paneeltype van een monitor is cruciaal voor een goede beeldkwaliteit. Verschillende paneeltypes hebben andere voor- en nadelen. De twee meest voorkomende paneeltypes bij ultrawide monitoren zijn IPS en VA panelen.

Een eerste belangrijk verschil tussen deze paneeltypes is kleurbereik en kleurweergave. Het kleurbereik van IPS panelen is typisch groter dan dat van VA panelen. Dit betekent dat kleuren in games, video’s, of tijdens grafische taken realistischer worden weergegeven.

VA panelen hebben dan weer veel hogere contrastverhoudingen. Hierdoor worden donkere scènes of games zeer levendig en gedetailleerd weergegeven.

Een belangrijke eigenschap voor gamers is de responstijd van een monitor. Voor IPS panelen ligt die normaal tussen 1 en 3 ms. VA panelen zijn over het algemeen iets trager met normale responstijden tussen de 4 en 6 ms.

Hogere responstijden kan ghosting veroorzaken in games, wat de game-ervaring minder aangenaam kan maken. Het is wel belangrijk te weten dat dit algemene eigenschappen zijn, en dat er evengoed snelle VA panelen bestaan waar ghosting minder of niet zal voorkomen.

Een recenter paneeltype dat vaak in tv’s gebruikt wordt is OLED. OLED schermen geven nog betere contrasten dan VA schermen en hebben een uitstekend kleurbereik. OLED ultrawide schermen zijn in aantocht, maar zijn voorlopig nog niet beschikbaar.

Aansluitingen

De belangrijkste aansluitingen op een monitor zijn de beeld aansluitingen. De twee standaard aansluitingen voor beeld zijn HDMI en Display Port. Beide aansluitingen kunnen gebruikt worden om de monitor aan te sluiten op een computer, maar er zijn wel verschillen.

De nieuwste generatie Display Port kabels (generatie 2.0) halen hogere bandbreedtes dan HDMI kabels. Dit wil zeggen dat ze ondersteuning bieden voor hogere verversingssnelheden en hogere resoluties.

Zo biedt Display Port 2.0 de mogelijkheid om 16K (!) beelden aan 60 Hz naar een monitor te sturen. Voor gamers die aan hoge verversingssnelheden en/of op hoge resoluties spelen is Display Port dus de beste optie.

De laatste generatie HDMI aansluitingen (HDMI 2.1) heeft een iets lagere bandbreedte dan Display Port 2.0 en kan dus ‘maar’ 10K beelden aan 120 Hz aan. In realiteit zijn beide aansluitingen dus zeker geschikt voor hoge verversingssnelheden in QHD en zelfs 4K.

Voor laptopgebruikers is een USB-C aansluiting interessant. Een USB-C aansluiting zonder problemen een QHD beeld aan 144Hz leveren, en heeft daarnaast nog enkele voordelen.

Zo kan je laptop opladen via USB-C. Ook hebben veel ultrawide schermen een USB-hub. Dan heeft de monitor aansluitingen zoals ethernet en usb poorten die via de enkele USB-C kabel informatie kunnen sturen naar je laptop. Zo houd je je bureau netjes met maar één kabel in je laptop.

Wat is een ultrawide monitor?

Een ultrawide monitor maakt gebruik van een 21:9 beeldverhouding in plaats van de traditionele verhouding van 16:9. Dit wordt gedaan door extra pixels toe te voegen op de horizontale as. Met andere woorden een ultrawide is veel breder dan een gewone monitor maar wel even hoog.

Dit is vooral handig bij multitasking. Vooral voor mensen die voor hun werk verschillende documenten of programma’s naast elkaar willen gebruiken. Denk maar aan het doen van onderzoek in je browser terwijl je notities maakt in Word.

Wat is het verschil tussen een 21:9 en een 16:9 aspect ratio?

Een Full HD monitor met een 16:9 aspect ratio heeft een resolutie van 1920 x 1080. Een vergelijkbare 21:9-monitor heeft in dat geval een resolutie van 2560 x 1080.

Een WQHD monitor met een 16:9 aspect ratio heeft een resolutie van 2560 x 1440.  Een vergelijkbare 21:9-monitor heeft in dat geval een resolutie van 3440 x 1440.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op beeldkwaliteit, grootte, verversingssnelheid, aansluitingen en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.