De 8 beste usb hubs van 2022

Verbind je scherm en je accessoires met één handig toestel.

De beste USB-hub zorgt ervoor dat je altijd en overal operationeel bent. De laatste jaren is de populariteit van zeer dunne laptops sterk toegenomen. Vaak komen deze designs tot stand ten koste van de connectiviteit van het toestel.

Bij thin and light laptops beschik je vaak maar over twee USB-C poorten e, geen USB-A poorten. Hierdoor kun je niet zonder tussenstuk een toetsenbord, muis of een externe harde schijf aansluiten. Daarom is een USB-hub enorm handig en voor de meeste laptopgebruikers bijna onmisbaar.

Van HDMI en USB-A tot SD-kaartlezer, lees hier verder om de beste USB-hub te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Anker PowerExpand+ 7-in-1

Zoals de naam doet vermoeden beschikt deze USB-hub over wel 7 poorten. De beste USB-hub qua prijs-kwaliteit koppelt via de pc met een USB-C verbinding. Het is dus belangrijk om je ervan te vergewissen dat je pc zo’n poort heeft. Op een traditionele USB-A poort past deze hub immers niet. Deze 7-poorts USB-hub bevat 2 USB-A 3.0 poorten, een ethernetpoort voor bedraad internet en een micro SD- en SD-kaartlezer.  Ook is er een HDMI-poort aanwezig die 4K-resolutie op 60Hz ondersteunt (of 2K op 30Hz).

Ten slotte is er een USB-C pass-through oplaadpoort aanwezig, dit is wel degelijk een USB-hub met voeding. De poort aanvaardt een elektrische input van 60W, waarvan 12W door de hub zelf verbruikt wordt en 48W gebruikt wordt voor het opladen van de computer. De hub is geschikt voor zwaar gebruik. Zelfs als alle poorten tegelijk in gebruik zijn treedt er geen vertraging op.

Poorten: 2 x USB-A 3.0, 1 x USB-C, 1 x HDMI output, 1 x SDHC card reader, 1 x Micro SDHC card reader, 1 x Gigabit Ethernet | Voeding: 48W power delivery

Deze goedkope USB-hub is erg no-nonsense, hij biedt 4 USB 3.0 poorten aan en geen andere snufjes. De hub wordt aangeboden aan een erg lage prijs en de merknaam Anker maakt dit een extra goede deal. Anker is één van de gevestigde waarden in dit veld en geldt als kwaliteitsgarantie.

De poorten maken gebruik van USB 3.0. Dit is niet de meest recente technologie, maar ze overtreft nog steeds ruimschoots de oude USB 2.0. USB 2.0 apparaten zijn nog compatibel met deze hub, maar de 3.0 versie faciliteert datatransfersnelheden die met een ouder toestel niet gehaald kunnen worden. De hub beschikt over een stevig snoer, lichte maar weerbare behuizing en hittebestendige connectoren.

Deze hub werkt ook uitstekend als uitbreiding van de USB-poorten van een PS4. Ook nuttig om te weten is dat het apparaat een ingebouwde veiligheid heeft. Die zorgt ervoor dat er niet meer dan 900 mA aan stroom getrokken kan worden. Als die limiet overschreden wordt, schakelt de hub zich uit. Het loont dus om na te kijken hoeveel stroom elk toestel dat je hoopt te koppelen verbruikt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Poorten: 4 x USB-A 3.0 | Voeding: Geen

Beste voor Macbook: Kingston Nucleum

Deze hub is één van de beste USB-hubs op de markt en hij is overeenkomstig geprijsd. De bouwkwaliteit is uitstekend zoals je kan verwachten van een high-end Kingston toestel. De hub beschikt over 7 poorten: HDMI (4K beschikbaar), 1 USB-C, 2 USB-A poorten, een SD- en een micro SD-slot en een USB-C laadpoort. Zowel de verbinding met de pc als met de poorten van de hub is USB 3.0 (ook gekend als USB 3.1 Gen1).

Dit is de op één na snelste USB-interface van het moment, dus deze poorten kunnen zowat alles aan. De USB-poorten hebben een spanning van 5V en zijn daarmee perfect om toestellen zoals iPhones op te laden. Smartphones met een grotere batterij of iPads zullen ook opgeladen worden, maar tegen een lager tempo. De USB-C pass-through laadpoort levert 60W, genoeg om de meeste laptops tegen een redelijke snelheid op te laden. De hub presteert even goed met 1 poort in gebruik als met alle poorten tegelijk in gebruik en hij werkt ook even goed zonder lading.

Wat de lading betreft moet je wel weten dat de hub heel even uitvalt als je de lading aankoppelt. Dataoverdrachten zullen daardoor onderbroken worden, dus je kan de hub beter standaard als powered USB-hub gebruiken.

Poorten: 2 x USB-A 3.0, 1 x USB-C, 1 x HDMI output, 1 x SDHC card reader, 1 x Micro SDHC card reader | Voeding: 60W power delivery

De Satechi USB-C Hub is de beste mini USB-hub, maar het is wel een speciaal toestel. Het is een USB-C hub, dus het toestel waarmee je het wil gebruiken moet een USB-C poort hebben. Iets ongebruikelijker is dat de poorten die het toestel biedt ook alle 4 USB-C zijn. Dit is dus een erg toekomstgerichte hub. USB-C wordt immers gepusht als de nieuwe standaard en het zou binnen enkele jaren USB-A volledig moeten vervangen.

Veel producten werken al met USB-C en de markt wordt overspoeld met USB-A naar USB-C converters, dus dit hoeft geen probleem te zijn. De poorten zijn alle 4 USB 3.0, dus voldoende snel voor de meeste randapparatuur zonder twijfel. Een uitzondering daarop zijn monitors. Sommige monitors maken gebruik van USB-C in plaats van HDMI, maar deze hub is daar niet krachtig genoeg voor. De hub is vervaardigd uit aluminium en doet robuust aan, ook de kabel is stevig. De 4 poorten tegelijk in gebruik nemen is geen probleem, alle gekoppelde toestellen kunnen op volle kracht werken.

Poorten: 4 x USB-C | Voeding: Geen

Beste met Gigabit Ethernet: UGreen USB-C Hub 6-in-1

De Ugreen 6-in-1 USB-C hub is de beste USB-hub met Ethernet door de combinatie van features en prijs. De hub beschikt over 2 USB 3.0 type A poorten en natuurlijk een ethernetpoort (snelheid 1Gbps). Daarnaast biedt de hub een HDMI-poort die 4K ondersteunt en zijn er ook nog een SD- en micro SD-kaartlezer aanwezig.

Ten slotte is er een USB-C oplaadpoort voor 90W pass-through charging. Dat is een erg sterke eigenschap die zelfs in hubs die tweemaal zo duur zijn niet teruggevonden wordt. Oplaadwattages liggen meestal lager, rond de 60W. Dit zijn uiterst goede specificaties voor dit prijspunt. Ook in dit geval worden functies onderbroken wanneer je de lader aankoppelt.

Ook biedt de hub een stevige, deels plastic, deels aluminium bouwkwaliteit en een duurzame (zij het wat korte) kabel. De hub kan onderworpen worden aan zwaar werk, gebruikers rapporteren dat er geen sprake is van haperingen of onderbrekingen bij volledige belasting. De kabel heeft een USB 3.0 Type A-kop, ook de andere poorten van het apparaat delen de 3.0 interface.

Poorten: 2 x USB-A 3.0, 1 x HDMI output, 1 x SDHC card reader, 1 x Micro SDHC card reader, 1 x Gigabit Ethernet | Voeding: 90W power delivery

Beste voor 4K monitor: Anker PowerExpand 8-in-1 USB-C Hub

De Anker PowerExpand 8-in-1 is de beste keuze voor gebruik met een 4K-monitor. De HDMI-poort ondersteunt 4K tegen 60Hz, maar daarnaast biedt de 8-poorts USB-hub nog een waaier aan functies. Daaronder vallen een micro SD- en SD-kaartlezer, gigabit ethernet en 85W pass-through charging.

Er zijn 3 USB poorten aanwezig, allemaal met USB 3.1 Gen 2 interface en in staat om 10Gbps te halen. Zulke kwalificaties zijn zeldzaam in deze prijsklasse. 2 van die voorgenoemde poorten zijn van het type A, 1 is van het type C. Er is dus genoeg variatie om zowel oudere als nieuwere apparaten te connecteren. Deze goede USB-hub zelf heeft een USB-C connector en dient dus op een USB-C compatibel apparaat aangesloten te worden. Een veel gehoorde opmerking is dat deze USB-hub vrij snel begint op te warmen.

Poorten: 2 x USB-A 3.0, 2 x USB-C, 1 x HDMI output, 1 x SDHC card reader, 1 x Micro SDHC card reader, 1 x Gigabit Ethernet | Voeding: 85W power delivery

De uni is de beste USB-hub bij uitstek voor zij die op zoek zijn naar een hub met een lange kabel. Het gebruiksgemak van vele hubs ten spijt hebben ze vaak een storend korte kabel. De uni Ultra Slim Data Hub pakt in respons uit met 1,2 meter aan gevlochten kabel. Dit is enorm handig voor consumenten met een groot bureau of een onconventionele set-up die meer flexibiliteit vereist. De hub beschikt over 4 USB 3.0 type A poorten. De interface is dus mee met de tijd, maar veel variatie aan poorten is er niet. Als je echter enkel op zoek bent naar extra USB-A poorten is dit een uitermate handige en betaalbare optie.

Het prijspunt ligt ook erg laag, dus dat hoeft geen struikelblok te zijn. De beste USB-hub met lange kabel is plug-and-play, wat wil zeggen dat er geen toegevoegde software nodig is. Steek de hub simpelweg in je pc en je kan aan het werk. Het is misschien een simpele hub, maar hij beschikt over de nodige bescherming. Er is een chip aanwezig die beschermt tegen elektrische overlading. Je kan je randapparaten dus met een gerust hart aansluiten.

Poorten: 4 x USB-A 3.0 | Voeding: Geen

Beste met 10 poorten: Razer Thunderbolt 4 Dock

De Razer Thunderbolt 4 Dock is eigenlijk geen hub, maar een volwaardig dock is. Het dock beschikt als enige in deze lijst over 4 Thunderbolt 4 poorten. Thunderbolt 4 is grotendeels hetzelfde als USB4, maar nog net iets krachtiger op sommige vlakken. De Thunderbolt 4 poorten maken gebruik van een USB-C connector en ze zijn backwards compatible. Dit houdt in dat USB-C 3.0 en oudere Thunderbolt-versies ook werken met het dock.

Eén van de 4 Thunderbolt poorten verbindt met de laptop (upstream poort) en faciliteert 90W pass-through charging. Het dock heeft een stroomvoorziening van 135W, maar 45W daarvan gaat naar onderhoud van het dock zelf. Dit is niet verbazingwekkend, aangezien het dock niet alleen de erg performante poorten, maar ook de typische, instelbare Razer Chroma RGB ledverlichting van energie moet voorzien.

De Thunderbolt-poorten kunnen data overbrengen tegen 40Gbps en de downstreampoorten kunnen 15W aan oplaadkracht voorzien. Een nieuwigheid aan de Thunderbolt 4/USB4 standaard is dat er nu ook beeld en geluid kan worden overgebracht, dus monitors kunnen ook op de Thunderbolt-poorten aangesloten worden. Je hebt de keuze om een 8K-monitor of twee 4K-monitors te koppelen.

Naast de Thunderbolt-poorten zijn er nog 3 USB 3.2 type A poorten, een 3.5mm audio jack, een UHS-II SD-kaartlezer en een Gigabit Ethernetpoort aanwezig. Het dock biedt dus een enorme weelde aan functies en bliksemsnelle prestaties, maar de prijs ligt dan ook erg hoog.

Poorten:  3 x USB-A 3.2, 3 x Thunderbolt USB-C, 3.5mm audio jack, 1 x UHS-II card reader, 1 x Gigabit Ethernet | Voeding: 90W power delivery

Tot zover onze suggestieve top 8 beste usb hub. Onze selectie USB sticks vind je hier.
Meer accessoires nodig, lees dan ook de lijst externe harde schijven. Eerst nog een goedkope laptop of chromebook nodig, lees dan ook die artikels.

Goede USB-hub
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een usb hub?

Poorten

Een USB-hub kan over een waaier aan poorten beschikken. Een USB-A of USB-C poort is sowieso aanwezig. Beide kunnen gebruikt worden voor dataoverdracht of oplaadfuncties. Daarnaast zijn er ook HDMI-poorten. Die brengen beeld en geluid over en worden gebruikt om verbinding te maken met een monitor. Een ethernetpoort staat toe om verbinding te maken met een vast netwerk via de hub. Een audio jack maakt het mogelijk om een koptelefoon of externe speakers aan te sluiten. Kaartlezers, SD of micro SD, staan toe om de respectievelijke kaarten direct uit te lezen.

Power delivery

Een powered USB-hub verspreidt de elektriciteit die hij ontvangt over de toestellen waaraan hij gekoppeld is. Stel dat een hub aan een laptop gekoppeld is en 60W ontvangt. Dan zal het merendeel van die stroom doorgegeven worden aan de gekoppelde pc om die op te laden. Een kleine proportie wordt door de hub zelf gebruikt, dat verleent de USB-slots van een hub hun oplaadcapaciteiten.

Snelheid

USB-poorten hebben verschillende snelheidskwalificaties. In oplopende mate van snelheid zijn dit USB 2.0, USB 3.1 Gen 1, USB 3.1 Gen 2, USB 3.2, USB4 en Thunderbolt 4. USB 3.1 Gen 1 heette vroeger gewoon USB 3.0 en USB 3.1 Gen2 wordt ook gewoon USB 3.1 genoemd.

De verandering in benaming kan verwarrend zijn omdat beide benamingen nog in omloop zijn. USB3.0 heeft een maximale datatransfersnelheid van 5.0Gbps, USB 3.1 haalt 10Gbps en USB 3.2 20Gbps. USB4 en Thunderbolt4 (beide 40Gbps) liggen nauwer bij elkaar. Thunderbolt4 is eigenlijk quasi hetzelfde als USB4, afgezien van het feit dat Thunderbolt4 twee schermen met 4K-resolutie kan aandrijven. USB4 kan slechts een scherm met 4K-resolutie per poort aandrijven.

USB hub
Afbeelding: Canva.com

Wat is een USB-hub?

Een USB-hub is een stekkerdoos voor poorten. Een hub kan helpen om het aantal bestaande USB-poorten uit te breiden of hij kan instaan voor afwezige functies. Veel moderne laptops beschikken slechts over een of twee Thunderbolt- of USB-poorten en een hub kan helpen om een volledig gamma aan connectiviteit te bieden. Een hub is qua functionaliteit echter niet beperkt tot pc’s.

Ook voor mobiele apparaten, die meestal slechts over een USB poort beschikken, kan de hub erg nuttig zijn. Met de opkomst van USB-C als universele standaard tussen platformen kan een hub meer en meer gebruikt worden voor zowel pc’s als mobiele toestellen.

Goedkope USB-hub
Afbeelding: Canva.com

Waarom is het handig om een USB-hub met voeding te hebben?

Een powered USB-hub, een hub met voeding, heeft twee belangrijke voordelen. In eerste instantie heeft een hub met voeding meestal pass-through charging. Dit houdt in dat niet alleen de hub stroom krijgt, maar ook de toestellen waarop de hub aangesloten is. De hub fungeert op die manier dus ook als oplader voor de aangesloten toestellen. Een tweede groot voordeel is dat een powered hub de impact op de elektriciteitsvoorziening van je toestel neutraliseert. De hub moet geen beslag leggen op het batterijleven van het gekoppelde toestel, maar is zelfvoorzienend. Dit heeft meestal ook een vlottere werking van de hub als gevolg.

Tot zover het artikel ‘Beste usb hub’ – Laatste update 05/26/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.