De 5 beste USB microfoons van 2021

Streamer of vlogger? Met een USB microfoon kan je makkelijk geluid opnemen

In dit artikel gaan we op zoek naar de beste USB microfoon, voornamelijk voor PC. Een USB-microfoon is de gemakkelijkste manier om geluid op te nemen. Ze bieden een goede geluidskwaliteit en zijn gebruiksvriendelijk. USB-microfoons kunnen voorlopig nog niet tippen aan professionele XLR-microfoons, maar ze zijn wel een zeer goede keuze voor wie zonder gedoe geluid wil opnemen. Met enkel een microfoon en een computer ben je zo aan het opnemen. We denken hierbij vooral aan podcasters en vloggers, al kan een USB-microfoon ook werken voor singer-songwriters die low budget demo’s willen opnemen.

BLUE YETI

De Blue Yeti USB-microfoon is al meer dan tien jaar op de markt en stilaan een klassieker in het genre. De geluidskwaliteit is zonder meer uitstekend. De Blue Yeti is een zogenaamde condensator-microfoon waarbij je kan kiezen uit vier verschillende opnamepatronen: Cardioid, omni-directioneel, bi-directioneel of stereo. Je kan dus perfect kiezen in welke richting je geluidsbronnen wil opnemen. Verder kan je de gain zelf afstellen en beschik je over een mute-knop. Daarmee kan je het geluid te dempen zonder je volume-instellingen te verliezen. Dit is erg handig voor podcasters.

RODE NT-USB

De Rode NT-USB is een USB-microfoon uit de bekende NT-reeks van het Australische Rode en wordt vaak aangeduid als beste usb microfoon. De NT-microfoons zijn betaalbare, heldere microfoons die veel duurder klinken dan hun prijskaartje doet vermoeden. Veel muzikanten kiezen een Rode-microfoon als eerste microfoon. Deze USB-variant trekt de gekende kwaliteit door. Een breed geluidsspectrum, schitterende geluidskwaliteit en nauwelijks achtergrondgeluid. De microfoon heeft slechts één opnamepatroon, een polaroide cardioid. Je kan de microfoon gewoon inpluggen en beginnen opnemen. De microfoon wordt geleverd met een popfilter, zodat de hardste geluiden worden uitgefilterd. Voor een nog betere prestatie, kan je ervoor kiezen de microfoon te plaatsen in een shockmount. Dan worden tafel- en vloervibraties volledig uitgefilterd.

AUDIO TECHNICA AT2020USB+

Audio Technica staat bekend om zijn warm klinkende microfoons. Deze AT2020USB+ is een uitstekende USB-microfoon. Hij heeft een breed geluidsspectrum en neemt geluidsbronnen tot 144dB SPL probleemloos op. Daarmee is deze microfoon erg geschikt voor close-miking (opnemen van dichtbij). Achtergrondgeluid is zo goed als afwezig. De microfoon wordt standaard geleverd met een statief en een kabel van 3m. Verder is hij class-compliant, wat wil zeggen dat deze microfoon zonder extra software meteen werkt. De microfoon is compatibel met zowel laptops als desktops of tablets. In tegenstelling tot de oudere versie, kan je op de USB+ ook een koptelefoon rechtstreeks aansluiten. Je kan het volume van je koptelefoon rechtstreeks aanpassen en je hebt ook een mixknop waarmee je de balans tussen je microfoonsignaal en je stereo-computersignaal kan regelen. Zo kan je latency-vrij opnemen.

SAMSON METEOR

Ook aanwezig in onze lijst beste usb microfoon is de Meteor. De Samson Meteor is een van de goedkoopste USB-microfoons op de markt. Dankzij zijn nuttige features en aantrekkelijke prijs vinden we dit de beste goedkope USB-microfoon. De Meteor is een condensator-microfoon met een cardioide opnamepatroon. De Samson Meteor wordt geleverd met een klein statief en is class compliant. Je kan de microfoon gewoon inpluggen en gebruiken. De opnamekwaliteit wordt enigszins beperkt door een 16bit-signaal. Dat neemt niet weg dat deze latency-vrije microfoon goed werkt voor gesproken toepassingen. Denk hierbij aan Skype-gesprekken en podcasts. Voor muziekproductie kijk je beter naar een andere microfoon.

SHURE MV7-K

Heb je nog wat extra budget dan kan je ook voor de Shure MV7-K gaan. Eén van de beste usb microfoons maar iets boven budget voor de meesten. Dit is een dynamische broadcast microfoon dat ook gebruikt kan worden als studiomicrofoon. Het is een FET-condensator microfoon met een groot diafragma en een cardioid opnamepatroon. De microfoon is uitgerust met pad-switches om te luide en lage frequenties uit te filteren. Verder kan je een koptelefoon aansluiten en heb je latency-vrije monitoring. Deze microfoon is een prima keuze voor serieuze opnames zonder veel materiaal.Singersongwriters of muzikanten die hun eigen demo’s opnemen zullen hier erg blij mee zijn. Zangpartijen klinken professioneel en warm en de geluidskwaliteit is uitstekend. Het frequentiespectrum is erg breed, waardoor de microfoon ook kan dienen voor het opnemen van muziekinstrumenten. Moeilijk te geloven dat dit een USB-microfoon is.

beste usb microfoon

Tot zover onze suggestieve lijst beste usb microfoons 2021.
Eerder één voor zang, bekijk dan de lijst beste zangmicrofoons.

USB Microfoons vergelijken

Wat is een USB-microfoon?

Een USB-microfoon is een microfoon met een ingebouwde geluidskaart en voorversterker. Je kan deze microfoons rechtstreeks aansluiten op je pc of tablet. Kwalitatief staat ze nog niet op het niveau van studiomicrofoons, maar ze bieden wel andere voordelen. De laatste jaren worden USB-microfoons steeds populairder en beter. Vooral podcasters en vloggers gebruiken dit soort microfoons erg veel.

Waarom een USB-microfoon kopen?

Ze zijn gebruiksvriendelijk en klinken goed. Bovendien is niet iedereen op zoek naar microfoons met studiokwaliteit. Voor een gemiddelde podcastes of Skyper is een USBmicrofoon de beste keuze. Beschik je al over een audio-interface? Dan kijk je misschien beter naar een kwalitatieve XLR-microfoon. Het aanbod is ruimer en je hebt veel meer flexibiliteit.

beste microfoon voor pc

USB Microfoon voor PC kopen,
waar op letten?

Het doel van de microfoon

Wat wil je doen met de microfoon? Moet je microfoon enkel dienen voor eenvoudige taken zoals Skypen, podcasten, streamen of vloggen? Of ben je op zoek naar een microfoon voor professionele muziekopnames? Moet de microfoon dienen voor spraakopnames, zang of muziekinstrumenten? Voor eenvoudige taken is een USB-microfoon een goede keuze. Wil je een muziekstudio uitbouwen, dan kijk je beter naar professionele studiomicrofoons met een XLR-aansluiting.

Condensator microfoon

USB-microfoons zijn meestal condensator-microfoons. Condensator-microfoons zijn gevoelige opnamemicrofoons met een gedetailleerde sound. Ze bestaan met ruwweg drie verschillende opnamepatronen: Cardioid, omni-directioneel en figure-8. Die opnamepatronen geven de opnamerichting van de microfoon aan. Bij sommige USB-microfoons is het mogelijk verschillende opnamepatronen in te stellen.

De meeste USB-microfoons hebben een cardioide opnamepatroon. Dat is een niervormig patroon waarbij de voorkant gevoeliger is dan de achterkant. Dit patroon is een prima keuze voor het opnemen van gesprekken. De stemmen worden helder en duidelijk opgenomen, terwijl omgevingsgeluid wordt geweerd.

Omni-directionele microfoon

Omni-directionele microfoons nemen in alle richtingen op. Dat is erg nuttig als je slechts één microfoon in een goedklinkende ruimte kan plaatsen. Stemmen worden goed opgepikt, omgevingsgeluid helaas ook.

Figure-8 of bi-directionele microfoons pikken geluid aan twee kanten op. De voor- en de achterkant worden duidelijk opgenomen, terwijl geluid van de zijkanten wordt geweerd. Dit soort patroon is erg nuttig als je één microfoon tussen twee sprekers plaatst.

Tegen welke geluidsdruk (SPL) is de microfoon bestand? Microfoons die tegen een hoge geluidsdruk kunnen, oversturen minder snel. Ze zijn geschikt voor luide bronnen en closemiking.

Microfoon pads

Bekijk of de microfoon is uitgerust met hardware-pads. Twee veel voorkomende opties zijn een high-pass filter en een microfoon pad. Een high-pass filter haalt rommelige, lage tonen uit de mix en zorgt voor een nettere opname. Een microfoon pad is nuttig wanneer je een luide bron opneemt die de microfoon doet oversturen. De pad neemt bijvoorbeeld 20dB van het signaal af. Het signaal dat binnenkomt is dan veel stiller, waardoor het minder zal oversturen.

Heeft je USB-microfoon een aansluiting voor een koptelefoon? Kan je het volume van je koptelefoon regelen?

Latency

Is de microfoon gevoelig aan latency – vertraging – bij het opnemen? Latency ontstaat door het verwerken van je opnamesignaal. Dat is erg vervelend, maar niet onoverkomelijk. Veel USB-microfoons hebben een mixknop waarmee je de balans tussen je microfoonsignaal en je stereo-computersignaal kan regelen. Zo kan je op een eenvoudige manier latency-vrij opnemen.

Microfoons die class-compliant zijn, werken met alle computers en tablets. Je kan ze gewoon inpluggen en ze werken. Je moet geen aparte drivers installeren. Dat bespaart je een hoop moeite en frustraties. Als je overschakelt op een andere computer, kan je ook probleemloos de zelfde microfoon blijven gebruiken.

Accessoires microfoon

Is de USB-microfoon uitgerust met extra’s? We denken hierbij aan een statief, een popfilter of een shockmount. Die accessoires zijn niet altijd noodzakelijk, maar zorgen wel voor betere opnames. Ze zijn uiteraard apart beschikbaar, voor de starter is leuk om over een totaalpakket te beschikken.

goede usb microfoon

Tot zover het artikel ‘Beste USB Microfoon 2021’ – Laatste update 03/11/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.