Volgens ons onderzoek is de Miele G7100 de beste vaatwasser die je kunt kopen. Hij heeft een goede wasprestatie, een A+++ energielabel en een stevige bouwkwaliteit. Verder is hij voorzien van een besteklade en zes verschillende programma’s, na elk programma gaat hij automatisch open om de vaat beter te laten drogen. We raden ook een mini vaatwasser en een goedkope vaatwasser aan voor mensen met een kleiner budget. Onder de top 5 beste vatwassers kan je ons onderzoek terugvinden. Lees hoe te kiezen en waar je op moet letten bij het aankopen van een afwasmachine.

Beste Vaatwasser 2021

MIELE G7100 SCI vaatwasser

Beste vaatwasser 2021

De Miele G7100 is de beste vaatwasser van het moment. Afhankelijk van jouw voorkeur – inbouw of losstaand – is deze Miele een uitstekende optie. Omdat het hier over een half geïntegreerde inbouw vaatwasser gaat moet je de afmetingen van je keuken goed nakijken. Het grootste voordeel van deze beste vaatwasser is het A+++ -10% energielabel. Dit toestel is zeer zuigig en gebruikt per cyclus ongeveer 0,84 kWh. Hoewel het toestel redelijk duur is in aankoop zal je op termijn geld uitsparen.

De binnenkant is voorzien van drie lades, eentje voor het bestek, één voor de glazen en een grote aparte lade voor potten, pannen en borden. Een lade voor bestek is voordeliger dan een bestekmand. In een bestekmand botsen messen tegen elkaar en worden ze sneller bot. De twee lades zijn verstelbaar in hoogte zodat je kunt spelen met de ruimte. Wil je graag grote wijnglazen wassen na een feestje, verschuif de bovenste laden naar onder om meer ruimte te creëren.

Hij is voorzien van acht programma’s, een eco-modus, verschillende tussenprogramma’s, een kort programma en een speciaal programma voor glazen. Verder is er een knop waarmee je een timer kunt instellen die je kunt instellen tot 24 uur. Zo kan je de vaatwasser laten draaien aan het nachttarief of wanneer jij dat het liefst hebt. Na het einde van elk programma springt de deur vanzelf open om het droogproces te bevorderen. Daarbij is het een zeer stille vaatwasser, met slechts 44 decibel geluid is het vergelijkbaar met andere stille vaatwassers. Hoewel het niet de stilste is zal het geluid zeker niet storen.

SIEMENS SN435S00AE

Beste vaatwasser prijs/kwaliteit

De Siemens SN435S00AE is een inbouw vaatwasser met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Niet iedereen is bereid om bijna 1.000 euro te betalen voor een Miele vaatwasser. En voor meer dan de helft van de prijs kun je deze Siemens vaatwasser kopen. Met een energielabel van A+ is hij wel iets minder zuinig. Per jaar zal je ongeveer 50 euro meer aan elektriciteit verbruiken. In plaats van een besteklade is hij voorzien van een uitneembare bestekmand. Dit wil wel zeggen dat de twee lades iets groter zijn waardoor je er gemakkelijker hoge potten en hoge glazen in kunt steken.

Hij is voorzien van zes programma’s tussen de 40° en 70° graden. Hieronder heb je een speciaal programma voor wijnglazen of een kort programma van een uur wanneer je niet veel tijd hebt. Ook is er een apart programma om het toestel zelf te reinigen. Met de uitstelknop kun je tot 24 uur op voorhand instellen wanneer je wilt dat de vaatwasser draait.

BOSCH SMI88TS46E

Stille energiezuinige vaatwasser

Onze Editor’s pick 2021 is deze Bosch vaatwasser. Energiezuinig, betaalbare topklasse en een stille vaatwasser. Deze vaatwasser beantwoord alle eisen dat wij hebben voor een vaatwasser. Dit is geen goedkope vaatwasser, je moet nog steeds 850 euro ophoesten, maar de kwaliteit dat je in ruil krijgt is zeer hoog. Daarbij gaat het hier om een slimme vaatwasser, ééntje dat je met de Home Connect App kan aansluiten om van op afstand aan te zetten. Deze Bosch vaatwasser is ook de stilste vaatwasser op deze lijst beste vaatwasser. Met 41 db moet je al moeite doen om het te horen. Door de A+++ energieklasse weet je ook dat je op termijn geld bespaart in verbruik.

Binnenin heb je extra lichtjes om het gebruik te vergemakkelijken. De besteklade is verstelbaar, net zoals de ander lades. Vaatwasprogramma’s zijn er genoeg, je hebt keuze uit 10 verschillende programma’s. De beladingssensor zorgt voor een goede indeling van de vaat. Er is ook een speciaal programma voor wijnglazen. Het kinderslot zorgt voor veiligheid als je kinderen in huis hebt. Er is ook een bodemsensor, overloopbeveiliging en slangbeveiliging voor waterverlies te voorkomen. Bijna even goed als de Miele, maar wel goedkoper, zeker een plaats waard in deze lijst beste vaatwasser 2021.

AEG FFB53600ZM afwasmachine

Beste vaatwasser vrijstaand

De AEG FFB53600ZM is een goede vrijstaande vaatwasser die niet moet ingebouwd worden. In tegenstelling tot de inbouwtoestellen is deze afwasmachine rondom voorzien van witte afwerkingspanelen. Door zijn design is het bedieningspaneel aan de buitenkant in plaats van de binnenkant. Handig voor mensen die hun vaatwasser losstaand in de keuken, berging of garage plaatsen. Het is een modern toestel met een energielabel van A+++ voor minder elektriciteitsverbruik. Dit bekomt hij door het feit dat hij uitgerust is met een efficiënte inverter motor.

Aan de binnenkant zijn eer twee grote lades en een uitneembare bestekmand. De lades kunnen versteld worden in de hoogte zodat je ook hoge glazen of grote potten in de vaatwas kunt steken. Standaard draait het hij een ecologisch programma maar er is ook een automatische modus waar hij zelf zal inschatten hoe vuil je vaat. Er is ook een apart programma voor het wassen van glazen of een kort programma van een halfuur aan 60° graden. Deze vaatwasser kunnen we aanraden aan mensen die niet van plan zijn om een vaatwasser in hun keuken in te bouwen.

WHIRLPOOL WKIC3C26

Goedkope vaatwasser

De Whirlpool WKIC 3C26 is een goedkope vaatwasser die onder andere geschikt is voor FAKTUM keukens van IKEA. Op moment van schrijven kostte hij 399 euro wat goedkoop is voor een afwasmachine met een A++ energielabel. Dit komt omdat het gebruik maakt van een condensdroogtechniek om de vaat te drogen wat minder energiezuinig. Maar het verschil tussen het elektriciteitsverbruik van een A+++ en A++ vaatwasser is zo goed als verwaarloosbaar. Op een jaar tijd kun je maximaal een paar euro’s uitsparen.

Deze vaatwasser heeft dankzij keuze uit acht verschillende programma’s een goed wasresultaat. Hij heeft onder meer een kort en intensief programma maar ook een stil programma voor wanneer je in een studio woont. Deze vaatwasser kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een goedkope vaatwasser.

vaatwassers vergelijken

Tot zover de lijst beste afwasmachine 2021. Meer keukenhulp nodig? Lees dan ook de lijst beste keukenrobot, of zorg voor extra ruimte met een goede Amerikaanse koelkast.

Afwasmachines vergelijken

Wie moet een vaatwasser kopen?

Een afwasmachine is een investering die je voor jezelf doet. Afwassen kan je met de hand doen, het kan ontspannend werken of net een hatelijke opdracht zijn. Tijd een zeer waardevol iets. Afwassen vergt veel energie en tijd, iets dat we niet altijd op overschot hebben. Afhankelijk van de afwas gebruik je ongeveer 12 liter water per wasbeurt. Dit is 8 keer minder moest je dezelfde hoeveelheid met de hand wassen. Per jaar kun je dus een pak besparen op je waterfactuur door over te schakelen naar een vaatwasser. Afhankelijk van de grootte van je gezin kun je tussen de 50 en 100 euro per jaar aan water besparen door een vaatwas te gebruiken in plaats van alles met de hand te wassen. Met de beste afwasmachine maak je gebruik van alle voordelen (behalve de kostprijs) om zoveel mogelijk uit te sparen.

Je borden en je bestek komen daarenboven properder uit een vaatwas omdat deze op hogere temperaturen kunnen gewassen worden. Een afwasmachine kan afhankelijk van het programma wassen tot en met 70 graden. Een pak warmer dan je zelf zou kunnen verdragen moest je je borden met de hand afwassen. Het is niet enkel zuiniger, hygiënischer en tijdbesparend maar ook gewoon gemakkelijk dat je de borden en bestek in de afwasmachine kunt steken en op een knop kunt duwen. Wij vinden dat het de avond een stuk aangenamer maakt dan te moeten discussiëren wie de vaat gaat doen. Het is dus een win-win op verschillende vlakken en daarom kunnen we een afwasmachine aan iedereen aanraden.

Beste afwasmachine online

Vaatwasser kopen,
waar op letten

1. BOUWKWALITEIT

Een afwasmachine is een dure aankoop en of je nu een vrijstaand of een inbouwmodel aankoopt wil je een die lang meegaat. Hoe meer onderdelen er in plastic bestaan hoe groter de kans is dat deze het vroegtijdig zullen begeven. Een vaatwas waarvan de onderdelen zoveel mogelijk uit roestvrij staal bestaan zouden in theorie langer moeten meegaan. Roestvrij staal is natuurlijk een pak duurder dan plastic.

2. ENERGIEVERBRUIK

Het energielabel geeft je een indicatie van het energieverbruik van je afwasmachine. A+++ is zuiniger dan A+ maar hoe groot zijn de verschillen. Onze mening is dat je je bij de aankoop van een vaatwas je hier niet op moet blindstaren. In de onderstaande tabel kun je zien dat je jaarlijks maar iets meer dan 15 euro kunt uitsparen tussen een A+ en een A+++ -10% model. Op 10 jaar kun je dus ongeveer 150 euro uitsparen maar het A+++ -10% model zal wel een stuk duurder in aankoop zijn. De beste afwasmachine kies je niet alleen voor zijn prijs, denk ook aan de natuur en jouw voetafdruk.

Energielabel Energieverbruik/ jaar Geschatte kostprijs /jaar
A+++ -10% 211 kWh 49 euro
A+++ 237 kWh 55 euro
A++ 266 kWh 61 euro
A+ 290 kWh 66 euro

3. SENSORS

De meeste vaatwassers hebben sensors om vuil te detecteren dat van o.a. borden en potten gespoeld worden en op de bodem terechtkomen. Op basis van het vuil dat op de bodem wordt gedetecteerd kan de vaatwasser beslissen om de cyclus te verlengen als er veel vuil afkomt (of in te korten als alles al proper is).

4. GELUID

De meeste mensen stellen hun vaatwas in om overnacht te draaien. Als dat het geval is wil je niet dat je om middernacht niet in slaap kunt vallen omdat je vaatwas teveel lawaai maakt. Voor mensen die in een appartement wonen raden we aan om een vaatwas te kopen die minder dan 45 decibels geluid maakt. Alles boven de 50 db is luid en hoort niet thuis in de lijst beste afwasmachine. Is dit voor jou geen probleem dan zijn er nog modellen die voor jou interessant kunnen zijn.

5. DIENST NA VERKOOP

Een vaatwas kan altijd kapot gaan en dat kan vervelend zijn. Maar het kan pas echt frustrerend zijn als je in contact komt te staan met een klantendienst die traag reageren of niet behulpzaam zijn. Betrouwbare merken zoals Miele gaan in onze persoonlijke ervaring leveren een zeer goede dienst na verkoop.

6. INDELING

De indeling van de rekken is belangrijk zodat je gemakkelijk en intuïtief je vuile vaat kunt wegzetten. Wij vinden vaatwassers die beschikken over een bovenste lade voor het bestek enorm handig. Zo blijft er meer ruimte in het onderste rek over om potten en pannen te wassen. Bij het uitladen is het ook gemakkelijker om het bestek uit een lade te halen dan uit een bestekmand. Net zoals bovenaan vermeld, de beste afwasmachine heeft een afgezonderde besteklade. Een bestekmand zorgt er namelijk voor dat messen botsen met ander bestek, waardoor ze sneller bot worden.

goede stille vaatwasser kopen

Tot zover onze lijst beste afwasmachines 2021. Laatste update 09/10/2020

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.