Scroll Top
vergelijking van de beste vatwassers in België en Nederland

De 7 beste vaatwasmachines van 2024

Altijd een proper resultaat.

De beste vaatwassers zorgen ervoor dat alle aangekoekte etensresten verdwijnen. Zo moet jij enkel nog je propere vaat in de kast zetten. Een goede vaatwasmachine is een essentieel onderdeel van elke keuken. Het is pas wanneer hij niet meer werkt dat je beseft hoe vaak je er gebruik van maakt.

Daarom hebben wij onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Miele, Whirlpool, AEG en Bosch. De meeste inbouw toestellen zijn geschikt voor een nis van 60 cm breed en 60 cm diep. Maar er bestaan ook kleine vaatwasmachines, ontworpen voor kleine keukens, die geschikt zijn voor een nis van 45 cm breed.

Wij hebben in ons onderzoek voornamelijk rekening gehouden met de droogtechniek, het energielabel en verbruik en het geluidsniveau. Lees hieronder verder om de beste vaatwasser voor jouw keuken en budget te vinden.

Onze selectie vaatwassers

Beste prijs-kwaliteit: Whirlpool WIO 3T141 PES

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Stil
 • Pro Clean technologie
 • Energielabel C

Nadelen:

 • Kleinere bestekmand

Deze vaatwasmachine combineert alle eigenschappen die je zoekt in een vaatwasmachine aan een onweerstaanbare prijs. Je zoekt een stille vaatwasmachine? Deze behaalt maximum 41 decibel, wat een pak minder is dan zijn concurrenten, en heeft daarbovenop nog eens een extra stil nachtprogramma.

Je hebt een groot huishouden? De Whirlpool Whirlpool WIO 3T141 PES laat je gemakkelijk 14 couverts plaatsen en je kan de indeling naar eigen keuze instellen. Ook de uitneembare bestekmand maakt deze vaatwasmachine ontzettend handig in gebruikt.

Daarbovenop heb je ook de keuze uit 10 verschillende wasprogramma’s, denk hierbij vooral aan kort, maar ook eco want met het C energielabel is deze vaatwasmachine uiterst zuinig. Zowel goed voor jouw portemonnee als voor het milieu. Wanneer je met extra vuile borden zit is er ook achterin de intensieve zone dat alles proper krijgt dankzij de Pro Clean technologie.

Van zodra de vaatwasmachine klaar is met het geselecteerde programma, opent de deur automatisch op een kier, zodat de warme lucht ontsnapt. Met andere woorden, een snellere en energiezuinigere manier van het drogen van jouw borden. Dit alles voor een schitterende prijs.

Beste goedkope: WHIRLPOOL WKIC 3C26

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Ruim
 • Veel programma’s
 • 6th sense modus

Nadelen:

 • Energielabel E
 • Donker vanbinnen

Je krijgt zo veel voor de prijs dat je bijna niet kunt geloven hoe goedkoop deze vaatwasser van Whirlpool is. Deze volledige geïntegreerde vaatwasmachine past met zijn standaardafmetingen eenvoudig in vele keukens en biedt toch maar liefst ruimte aan 14 couverts dankzij de slimme inhoudsindeling.

Handig is ook dat je het bovenste rek zelf kan instellen qua grootte, je dus ook die grote borden passen in deze goedkope vaatwasmachine. Het drogen van de vaat gebeurt met de condensdroogtechniek.

Met de verschillende programma’s, maar liefst 8 verschillende, is er een programma voor elke vuile vaat die je hebt. Zo is er ook gedacht aan een stillere functie voor wanneer je de vaatwasser aan zet in de nacht, maar evengoed ook een kort programma dat je borden weer proper heeft in 30 minuten.

Met de 6th sense modus bespaart de goedkope Whirlpool vaatwasmachine ook water met het op zichzelf bepalen van de lengte en intensiviteit van de watercyclus.

Beste topmodel: Miele G 5277 SC Vi XXL

Voordelen:

 • Zuinig (Energielabel C)
 • Eenvoudige bediening
 • In hoogte herstelbare rekken

Nadelen:

 • Duur
 • 45 decibel

Miele is zo een naam waarbij niemand twijfelt aan de kwaliteit. Ja je betaalt een meerprijs voor deze vaatwasmachine, je krijgt er dan ook veel voor in de plaats, net zoals een lange levensduur.

Deze vaatwasmachine heeft niet alleen een heel zuinig energielabel, namelijk categorie C, het is ook een heel slimme vaatwasmachine. Zo past het automatisch de instellingen aan op de vuilgraad en de hoeveelheid vaat. Dat doet het aan de hand van zijn SensorDry functie. Op de manier zal je nooit meer energie en water verbruiken dan nodig is om je borden proper te krijgen. Dit wordt toegepast bij alle instelbare programma’s.

Het is echter ook een ontzettend grote vaatwasmachine. Denk hierbij aan 14 couverts en een uniek ontworpen 3D-MultiFlex-besteklade. Het is niet enkel voor bestek, ook hoge wijnglazen passen perfect in deze lade. De verschillende lades kunnen trouwens elk afzonderlijk ingesteld worden op de gewenste hoogte.

Beste klein formaat: AEG FSE72507P

Voordelen:

 • Klein van formaat
 • Deur opent automatisch aan eind programma
 • QuickSelect knop
 • Uitermate geschikt voor plastic bakjes

Nadelen:

 • Energielabel E

Deze vaatwasser van AEG is gemaakt om in de kleinere keukens te passen met zijn breedte van 44,6 cm en toch meer dan voldoende laadruimte te hebben om je vuile borden en bestek aan te kunnen. Het is een volledig geïntegreerd model dat perfect zal passen in je keuken en het bedieningspaneel zit aan de binnenzijde.

Met zijn kleiner formaat moet je echter niet inboeten voor de fijne functies, zo heeft deze AEG inbouw vaatwasser een SatelliteClean sproeiarm, die ook nog eens dubbel roteert. Deze functie zorgt ervoor dat jouw ovenschaal goed schoon wordt gespoeld. Deze AEG-vaatwasmachine beschikt over de MaxiFlex lade. Hier kan je heel eenvoudig allerlei soorten bestek kwijt, van de kleinste dessertlepels tot grote pollepels.

Met het kleine formaat AEG-vaatwasser heb je de keuze uit 6 verschillende programma’s. Vooral het snelle – en het energiezuinige programma zijn populair en werden geïntegreerd in de QuickSelect knop. Met de BeamOnFloor indicator weet je of de vaatwasser nog bezig is.

Wanneer het programma klaar is opent de deur automatisch op een kier. Dat is de eigenschap van de ventilatiedroogtechniek, handig voor personen die wel vaker hun plastieken containers in de vaatwasser steken.

Zoek je nog kleiner dan kan je altijd opteren voor een mini vaatwasser. Deze zijn handig voor op kot, studio of een klein appartement.

Beste onderbouw: ATAG DW7114OXB

Voordelen:

 • Strak en modern design
 • Optie tot automatisch openen na einde programma
 • Indeling verstelbaar
 • 13 verschillende programma’s

Nadelen:

 • Energie label C
 • Duur

Met een onderbouw valt je vaatwasmachine niet te verbergen in je keuken maar met deze ATAG is dat ook totaal niet nodig. Deze vaatwasmachine heeft niet alleen veel ruimte, hij ziet er ook nog eens schitterend uit. Met het moderne en strakke design past deze eenvoudig in alle keukens.

Deze goede vaatwasmachine is ook een pak stiller dan zijn tegenhangers, zo produceert deze slechts 42 decibel. Ook handig is dat je het bestekmandje eruit kan halen voor meer plaats en terzelfder tijd gewoon de besteklade kan blijven gebruiken, ook de rest van de indeling is flexibel.

De ATAG heeft maar liefst 13 verschillende programma’s waaruit je kan kiezen en ook de deur die automatisch op een kiertje gaat staan wanneer de vaatwasmachine klaar is met het programma is een heel geliefde optie.

De programmering bevindt zich aan de binnenzijde van de vaatwasmachine, en er is een lichtje voorzien aan de buitenzijde waardoor je weet wanneer het programma ten einde is.

Beste zuinige: ETNA VW844HM

Voordelen:

 • Energiezuinig
 • Eenvoudige bediening
 • Programma halve lading
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Luid op hoogste functie

De vaatwasmachine die minder energie gebruikt, wat goed is voor jouw portemonnee maar ook voor de natuur. Dit komt neer op zo een € 47 per jaar.

Ook het feit dat er de functie ‘halve lading’ is zorgt ervoor dat je juist genoeg water en elektriciteit verbruikt nodig voor slechts een halfvolle vaatwasmachine. Maar ook het automatische programma kan dit voor jou gaan oplossen als je twijfelt over welk programma je het best gebruikt. Zo kan je er zeker van zijn dat je vaatwasmachine telkens op een milieuvriendelijke wijze jouw borden proper maakt.

Deze vaatwasmachine werkt met de ventilatiedroogtechniek en zal ook aan het einde van een wasprogramma de deur automatisch openen om het drogen nog te gaan versnellen. Om nog meer energie te gaan besparen zal deze vaatwasmachine zich ook automatisch gaan uitschakelen.

Tevens is er voldoende ruimte om 13 couverts snel en eenvoudig proper te maken. En kan je je gekozen programma heel eenvoudig instellen.

Beste stille: Bosch SMI6ECS57E

Voordelen:

 • Stil
 • 14 couverts
 • In connectie met app

Nadelen:

 • Lang eco-programma

Met de Bosch SMI6ECS57E kan je eenvoudig van thuis uit werken zonder gestoord te worden door je vaatwasmachine. Deze haalt slechts een maximaal geluidsniveau van 42 decibel. Dat is natuurlijk een pak stiller dan vele van zijn concurrenten.

Natuurlijk kan je ook veel kwijt in deze vaatwasmachine, zo wast hij gemakkelijk 14 couverts en kan je de lades ook instellen naar jouw favoriete hoogtes. Met de 8 verschillende vaatwasprogramma’s kies je dan telkens het programma dat het beste bij je past.

Nog een leuke extra is dat je deze vaatwasmachine kan linken met een app aan je telefoon. Zo kan je vanop de trein je vaatwasmachine in gang steken, als je in een andere kamer aan het werken bent kan je ook zien of het programma ten einde is en je vaat klaar is.

Als het programma ten einde is opent de deur van de vaatwasser automatisch op een kier. Daardoor kan de warme lucht heel snel ontsnappen en droogt je vaat beter zonder dat je je hiervoor naar de keuken moet bewegen.

goedkope vaatwasmachinegoedkope vaatwasmachine
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een vaatwasser?

Type vaatwasser

Je kan kiezen uit 1 van de 3 soorten inbouw vaatwassers: een volledig geïntegreerd, half geïntegreerd of onderbouw. Hier hangt veel af van je smaak.

Bij de volledige geïntegreerde vaatwasser kan je namelijk niet zien dat het een vaatwasser is daar deze volledig weg zit achter je frontpaneel, dus één is met je keuken.

De half geïntegreerde laat je bedieningspaneel altijd zien. Het voordeel is dat je deze dan kan bedienen zonder de deur te moeten openen.

De onderbouw gaat dan weer niet op in je keuken en is duidelijk de vaatwasser. Zoals eerder vermeld, de keuze wordt hier vooral gemaakt op basis van een esthetische voorkeur en draagt weinig functionaliteit toe.

Tegenwoordig verbruiken vaatwassers ook minder dan met de hand afwassen. Al blijft er altijd wat afwas over, er zijn namelijk enkele elementen die je niet in de vaatwasser mag steken.

Droogtechniek

Een vaatwasmachine is er niet  niet alleen om je borden te wassen, maar natuurlijk ook om ze te drogen. Zo bestaan er 3 verschillende vormen van drogen. Deze drie verschillende technieken zijn de condensdroogtechniek, ventilatiedroogtechniek en zeoliet.

Als eerste hebben we de condensdroogtechniek, dat is de techniek die bij de meeste vaatwassers wordt gebruik. Bij deze techniek wordt de warme, vochtige lucht op de koele wanden van de vaatwasser condenseerd.

De vaatwasmachine kan deze koele wanden verkrijgen op 2 verschillende manieren. Of door de temperatuur te verhogen in de spoelfase, of via een warmtewisselaar. Daarna wordt het water weggepompt door de wasmachine.

Deze manier van drogen werkt zeer goed met aardewerk, glas en staal, minder voor plastiek. Plastieken voorwerpen vormen vaker een probeem in de vaatwasmachine wegens hun licht gewicht waardoor ze kunnen omdraaien en vol kunen stromen met vuil water.

De andere techniek, de ventilatiedroogtechniek is een actieve droogtechniek. Na het droogprogramma opent de deur van de vaatwasser op een kier. Met als gevolg dat de laatste restjes vocht verdampen en je vaat sneller droog is. Absoluut een tijdbesparende techniek.

Als laatste techniek is er de zeoliet techniek, wat ook een actieve droogtechniek is. Hier liggen er speciale zeoliet korrels in de vaatwasser die na het wassen warmte afgeven, iets wat deze techniek heel energiezuinig maakt maar enkel bij duurdere modellen wordt gebruikt.

Energieverbruik

Eerst en vooral is het energielabel in maart 2021 in een nieuw jasje gestoken. Dit omdat de makers van elektrische apparaten gestimuleerd werden om energiezuinigere machines te gaan ontwikkelen.

Zo werd A en A +++ een beetje minder overzichtelijk. Dus is het vanaf maart 2021 weer A tot en met G. Hierdoor kan het zijn dat je soms 2 energie labels krijgt bij de aankoop van je product. Hoe hoger de score, hoe energiezuiniger je vaatwasmachine is.  Dit zowel op het vlak van elektriciteit als op het vlak van waterverbruik.

De tabel toont je meer over hoeveel kWh je verbruikt per 100 beurten en de geschatte kostprijs aan elektriciteit.

EnergielabelEnergieverbruik/ 100 beurtenGeschatte kostprijs / 100 beurten
C160 kWh36,80 euro
D182 kWh41,86 euro
E203 kWh46,69 euro
F225 kWh51,75 euro

We beken ook wat dit kost op lange termijn.

Geluidsniveau

De meeste mensen stellen hun vaatwas in om overnacht te draaien. Als dat het geval is wil je niet dat je om middernacht niet in slaap kunt vallen omdat je vaatwas teveel lawaai maakt. Voor mensen die in een appartement wonen raden we aan om een vaatwas te kopen die minder dan 45 decibels geluid maakt.

Alles boven de 50 db is luid en hoort niet thuis in de lijst beste afwasmachine. Is dit voor jou geen probleem dan zijn er nog modellen die voor jou interessant kunnen zijn.

Indeling

De indeling van de rekken is belangrijk zodat je gemakkelijk en intuïtief je vuile vaat kunt wegzetten. Wij vinden vaatwassers die beschikken over een bovenste lade voor het bestek enorm handig. Zo blijft er meer ruimte in het onderste rek over om potten en pannen te wassen.

Bij het uitladen is het ook gemakkelijker om het bestek uit een lade te halen dan uit een bestekmand. Net zoals bovenaan vermeld, de beste afwasmachine heeft een afgezonderde besteklade. Een bestekmand zorgt er namelijk voor dat messen botsen met ander bestek, waardoor ze sneller bot worden.

mini vaatwasser
Afbeelding:Canva.com

Vaak gestelde vaatwasser vragen

Hoe lang gaat een vaatwasser mee?

Uiteraard hangt alles af van je gebruik en de manier waarop het toestel onderhouden wordt. Zorg je voor je toestel en loopt er nooit niets mis dan kan een vaatwasser tot 10 jaar meegaan. Je kan dit weten door te kijken naar het aantal wasbeurten. Dit wordt aangegeven door de vaatwasser merken en kan je terugvinden op de webshop.

 • 1000 wasbeurten = 3 – 4 jaar (bvb: Candy)
 • 2000 wasbeurten = 7 – 8 jaar (bvb: Whirlpool en Bauknecht)
 • 2500 wasbeurten = 9 – 10 jaar (bvb: Samsung, Zanussi en LG))
 • 3500 wasbeurten = 13 – 14 jaar (bvb: Bosch, AEG en Siemens)
 • 5000 wasbeurten = 19 – 20 jaar (bvb: Miele en ASKO)

Ook je gebruik heeft invloed op de levensduur van je toestel. Vul je vaatwasser op de juiste manier en zorg voor een efficiënte vaatcyclus.

Wat is het beste merk voor een vaatwasser?

Kijken we naar beste als het absolute topsegment; extra functies, hoge kwaliteit, energiezuinig, smart opties, …. dan komen we uit bij de modellen van Miele en ASKO. Miele kennen we allemaal ASKO is relatief nieuw in de Belgische markt maar vormt meteen goede concurrentie voor Miele.

Daarnaast zijn ander merken zeker niet te onderschatten. Kwaliteit is ook hier hoog, maar de aankoopprijs is heel wat lager. Merken zoals Bosch, Siemens, Samsung en AEG behoren tot het midden/hoge prijssegment en voorzien de markt van heel wat uitstekende afwasmachines.

Goedkopere vaatwasmachines vinden we bij LG, Whirlpool, Bauknecht en Beko. Al zijn er nog heel wat andere merken binnen dit prijssegment.

Lees hier het volledig overzicht van de meest verkochte vaatwasser-merken in België en Nederland vind je hier.

Wat kost een goede afwasmachine?

De kostprijs van een vaatwasmachine hangt af van je keuze in energielabel, extra functies en het merk van het toestel.

Goedkope vaatwassers kan je vinden voor 250 tot 450 euro. Misschien zelfs iets goedkoper tijdens solden of korting periodes. Voor het middelste prijssegment, de meest gekochte toestellen, betaal je tussen de 500 en 850 euro. Veel hangt af van het merk en de extra opties.

Ga je voor het topsegment, Miele en ASKO dan kan je vaatwassers van 1500 tot zelf 2500 euro terugvinden. Kies je voor de beste vaatwassers van Bosch of Siemens dan kost dit ‘slechts’ 900 tot 1200 euro.

goede vaatwasmachine
Afbeelding:Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, geluid, energielabel, volume, koud wassen, droogtechniek en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.