Scroll Top

De 7 beste vaatwastabletten van 2023

Onze favoriete keuze zijn de Dreft Platinum Plus All In One.

Een vaatwasser moet één van de beste uitvindingen ooit zijn. Tegenwoordig kan een vaatwasmachine in geen enkel huishouden nog ontbreken. De vuile vaat wordt meteen opgeborgen en is uit het zicht. Wanneer de machine vol is gooien we er een vaatwastablet in, knopje induwen en de machine zorgt voor een propere vaat. Na enkele uurtjes kun je de vaat droog uit de vaatwas halen en meteen in de kast opbergen.

Enkel de grove etensresten moeten uiteraard uit je borden, potten en pannen verwijderd worden. Maar wat met het aangekoekte vuil en het vet? Daar maakt een goede vaatwastablet komaf mee. Wist je trouwens dat je met een vaatwasmachine heel wat water kan besparen in vergelijk met wanneer je met de hand afwast?

Maar welke vaatwastablet is nu de beste? Welke zorgt voor de properste vaat, de beste geur en de mooiste glans? Er is een enorm groot verschil tussen de kwaliteit van de talloze verschillende vaatwastabletten in de supermarkt.

Wij deden onderzoek en hebben de beste vaatwastabletten voor je op een rij gezet. We bespreken de werking en tonen de voor- en nadelen zodat jij de beste keuze kunt maken voor jouw huishouden. Zo ben je zeker van een goede vaatwastablet die jouw vaat proper en glanzend maakt.

Voordelen:

 • Krachtige ontvetter
 • Maakt aangekoekte resten los
 • Mooie glans
 • Frisse geur
 • Zorgt voor een propere vaatwas

Nadelen:

 • Duur

Sinds 1947 bracht Dreft zijn afwasmiddel uit. Geen enkel huishouden die twijfelt aan de kracht van deze ontvetter. Zoals de reclame zelf aangeeft gaat Dreft langer mee dan andere afwasmiddelen. Met hun eerste gewone (Original) vaatwastabletten zat Dreft ook al goed, toch moeten deze echt wel onderdoen voor Dreft Platinum.

Deze krachtige ontvetter doet meer dan zijn werk. Zelfs de meest aangekoekte potten en pannen raken echt schoon met Dreft Platinum vaatwastabletten. De citroengeur laat een frisse geur achter in de vaatwasmachine. En wanneer je zelf geen fan bent van citroengeur, dan bestaat Dreft Platinum ook nog in andere geuren.

Dreft Platinum verwijdert niet alleen het vet van je vuile vaat. Het houdt je vaatwasser ook vrij van vet. Het helpt verstopping van je afvoer te voorkomen en voorkomt kalkaanslag op je filters en sproeiarm. Ook je vaatwasser zelf wordt dus blij van Dreft Platinum. Glazen komen zonder kalkaanslag uit je vaatwas, wat ook heel belangrijk is. Aangeslagen glazen zijn net iets minder smakelijk om uit te drinken.

Handig aan deze vaatwastabletten is dat ze, de naam zegt het zelf, all-in-one zijn. Je hoeft dus geen spoelglansmiddel meer toe te voegen aan het product. Ze zijn in vergelijking met veel andere vaatwastabletten wat duurder, maar ze doen dan ook echt wat ze beloven.

Beste Finish: Quantum ultimate

Voordelen:

 • Uitstekende reinigingsprestatie
 • Mooie glans
 • Efficiënt bij lage temperaturen

Nadelen:

 • Duur

Deze nieuwe Quantum Ultimate tabletten zijn de beste vaatwastabletten van Finish. De formule is efficiënter dan deze van de standaard Finish Quantum. De Finish Powerball Quantum Ultimate Regular tabletten bevatten een unieke technologie met 3 compartimenten voor een buitengewone reiniging en glans.

De Powerball zorgt voor een ultieme reinigingsprestatie en glans. De combinatie van poeder en gel verwijderen zelfs de meest aangekoekte resten en ontvetten je vaat. Je mag er dus van uit gaan dat je vaat proper uit de vaatwasser zal komen en zo de keukenkast in kan.

Naast een grondige ontvetting zorgt deze vaatwastablet ook voor een buitengewone glans. Deze vaatwastabletten bestaan uit biologisch afbreekbare onderdelen. Zelfs bij lage temperaturen of een korte cyclus zijn ze zeer doeltreffend.

Voordelen:

 • Schone vaat
 • Natuurlijke ingrediënten
 • Geen kalkaanslag op glazen

Nadelen:

 • De geur blijft hangen op plastiek
 • De capsules kleven soms aan elkaar

De nieuwe vaatwastabletten van Sun zorgen voor een voortreffelijke reiniging en glans. Ook bij deze vaatwascapsules hoef je geen zout en spoelglans toe te voegen. Het beste van poeder en gel wordt gecombineerd in 1 capsule. De tabletten beloven een uitstekende reiniging, een stralende glans en een frisse geur die niet overheersend is.

Al kan de geur wel blijven hangen op plastieken vaat zoals drinkbekers en bewaardozen. De capsules verwijderen zelfs de meest hardnekkige plekken en etensresten.  Het zout die in de vaatwastablet verwerkt zit zorgt ervoor dat het water tijdens het proces wordt verzacht. Op die manier wordt vermeden dat er kalkaanslag zichtbaar is op je glazen. Zo heeft je glaswerk een mooie glans.

Wat ook mooi is meegenomen, is dat Sun werkt aan zijn producten om ze beter te maken voor het milieu. Deze vaatwastabletten bevatten ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Zo zijn ze bij Sun goed op weg naar meer milieuvriendelijke ontwikkelingen om bij te dragen aan meer duurzaamheid voor onze planeet. Iets wat we alleen maar kunnen toejuichen.

Voordelen:

 • Vegan
 • Krachtig
 • Biologisch afbreekbaar
 • Frisse, natuurlijke geur
 • Dierproefvrij

Nadelen:

 • Omhulsel mag niet in de vaatwas

De beste ecologische vaatwastabletten zijn de all-in-one tabletten van Ecover. Deze vaatwasproducten  houden het milieu zo proper als je vaatwerk. Met hun 3-in-1 werking zorgen ze voor een glanzend schone en streeploze vaat. De ontvettingskracht van deze ECO tabs zijn doeltreffend tegen hardnekkig vuil.

De krachtige formule op basis van plantaardige ingrediënten is biologisch afbreekbaar en bevat geen fosfaten. Net zoals alle producten van Ecover zijn ook de vaatwastabletten niet getest op dieren en de verpakking is gemaakt van 100% gerecycleerd karton. Zo ecologisch als het maar kan zijn!

Deze vaatwastabletten zijn een bewuste keuze voor wie er een milieuvriendelijke levensstijl op nahoudt. De geur is fris en bestaat uit een mix van citroen en mandarijn.

De producten van Ecover bewijzen dat schadelijke stoffen niet nodig zijn om efficiënt te reinigen. Zonder dat ze chemische producten bevatten zijn ze toch genadeloos  voor vuil, vet en vlekken. Maar ze zijn des te zachter voor het milieu, wat heel mooi is meegenomen.Voor gebruik moet je eerst de folie verwijderen. Deze is recycleerbaar.

Beste van Aldi: Una Vaatwastabletten

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Bekroond door Test Aankoop
 • Propere vaat

Nadelen:

 • Huismerk, dus maar in 1 supermarkt beschikbaar

Deze budgetvriendelijke vaatwastabletten van Aldi hoeven niet onder te doen voor de A-merken. Integendeel! De testen van Test-Aankoop hebben deze tabletten in april 2021 bekroond met de titels: ‘beste koop’ en ‘beste van de test’.

Deze budgetvriendelijke Uma all-in-one tabletten zorgen voor een efficiënte reiniging van je vaat. Daarnaast bevatten ze ook een spoel- en zoutfunctie die ervoor zorgen dat kalkaanslag op glaswerk voorkomen wordt. De tabletten zijn al werkzaam bij lage temperaturen vanaf 45 graden en zorgen ervoor dat geurtjes geneutraliseerd worden. Daarnaast beschermen ze je glazen en zilverwerk. Ze zitten in een wateroplosbare folie, dus de vaatwastablet kan zo in de vaatwasser.

Wat wel een nadeel kan zijn is dat dit een huismerk is, en dus enkel in Aldi wordt verkocht. Niet echt handig als je ver van een Aldi woont of wanneer je er niet gaat winkelen.

Beste van Lidl: W5 Vaatwastabletten

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Propere vaat
 • Fosfaatvrij

Nadelen:

 • Alle tabletten afzonderlijk verpakt in een folie

Ook Lidl heeft degelijke vaatwastabletten. Wanneer je kijkt naar testresultaten van de voorbije jaren zijn de W5 vaatwastabletten al meerdere malen in de prijzen gevallen. Deze all-in-one tablet bevat naast wasmiddel ook weer glansspoelmiddel en zout. Het zout zorgt voor anti-glascorrosie. Met andere woorden: het zorgt ervoor dat er geen kalkaanslag op de glazen zit.

Hierdoor worden glazen en ander glas niet dof en blijven ze hun glans behouden. De vaatwastabletten van Lidl zijn ook fosfaatvrij en zijn geschikt voor iedere waterhardheid. Ze geven een pH-shock die in combinatie met hoge temperaturen bacteriën zeer effectief doodt. De W5 tabletten reinigen goed en de vaat wordt ook glanzend schoon. Houd er wel rekening mee dat je het plastiek van rond de tablet moet verwijderen.

De vaatwastabletten zijn van het huismerk Lidl en ze zijn heel vriendelijk voor de portemonnee. Deze zijn ook een huismerk. Maar voor wie niet naar Lidl gaat kun je deze ook online bestellen zodat ze tot aan je voordeur worden geleverd.

Beste van kruidvat: All in 1 Vaatwastabletten

Voordelen:

 • Verwijdert hardnekkige vuil
 • Streeploze vaat
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Scoort net wat minder goed op testen

De all-in-one vaatwastabletten van Kruidvat verwijderen hardnekkige plekken en etensresten. Door het gebruik van deze tabletten bereik je een hygiënisch schone en streeploze vaat. Ze bevatten wederom een glansspoelmiddelfunctie. Deze zorgt ervoor dat je vaat droogt zonder vlekken of strepen na te laten.  Ook deze tabletten bevatten een zoutfunctie. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er kalkaanslag op je vaat komt.

De gebruiksaanwijzing raadt aan om volgende artikelen niet in de vaatwasser te plaatsen: kristal, zeer dun gedecoreerd glaswerk, handgeschilderd porselein, hout en aluminium. Maar dit is iets wat algemeen bij alle vaatwasmiddelen moet toegepast worden. Dergelijke vaat was je beter met de hand. Toch netjes dat Kruidvat dit even vermeldt. De vaatwastabletten van het huismerk Kruidvat koop je enkel in het Kruidvat zelf of zijn te bestellen op de webshop.

Een vaatwastablet die in een vaatwasser wordt gestoken.

Waar op letten bij het kopen van een vaatwastabletten?

All-in-one tabletten zijn superhandig omdat je op die manier alle producten in 1 hebt. Je hoeft geen zout of glansspoedmiddel meer toe te voegen. Al lijkt het toevoegen van zout toch wel aangeraden om de levensduur van je vaatwasser te verlengen.

Wanneer je kijkt naar de verschillende A-merken, dan zie je dat ze verschillende vaatwastabletten hebben in verschillende prijscategorieën. Het is dan vaak ook wel zo dat de duurdere varianten beter uit de testresultaten komen. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de vaatwastabletten van Dreft, dan is er een opvallend verschil in kwaliteit tussen de klassieke tabletten en de Dreft Platinum.

Tips voor een schone vaat

Voordat je de vaat in de vaatwasser stopt is het belangrijk om grote etensresten te verwijderen van borden en uit potten en pannen. Maak hiervoor gebruik van een pottenlikker in plaats van keukenpapier.

Afspoelen is absoluut overbodig, op die manier besteed je meer tijd aan de vaat dan nodig. Daarbij zorg je ervoor dat het voordeel van een vaatwasser, namelijk het besparen van water, teniet wordt gedaan. Laat de vaatwasser alleen draaien wanneer hij vol is.

Vergeet niet om met regelmaat je vaatwasser te reinigen. Hierdoor zorg je dat je vaat netjes blijft gewassen wordt. Ook de levensduur van je vaatwasmachine verleng je door je vaatwasmachine te onderhouden. Was één keer per maand op de hoogste temperatuur. Hiermee dood je eventuele bacteriën die nog aanwezig zijn en verwijder je nog achtergebleven vetresten.

Haal af en toe de filter uit je vaatwasser om deze schoon te maken. Vergeet ook niet om de rubberen afsluiting te reinigen. Ook de sproeiarmen hebben baat bij een goede reiniging. Sproeiarmen zijn de plastiek armen met gaatjes in waardoor het water met kracht door de machine sproeit.

Deze kunnen verstopt raken met vet, vuil of voedselresten. De sproeiarmen kun je eenvoudig verwijderen door ze los te klikken. Laat de onderdelen weken in heet water met soda.

Vul ook regelmatig het vaatwaszout in je vaatwasser aan. Hiermee haal je alle kalkdeeltjes uit het water waardoor je je vaatwasser beschermt tegen kalkaanslag. In de meeste all-in-one vaatwastabletten zit al zout. Maar wanneer je last hebt van veel kalk in het water is extra zout toevoegen geen overbodige luxe.

Op de website van De Watergroep kun je de hardheid van je water controleren. Veel vaatwassers geven zelf aan wanneer het zout moet worden aangevuld.

Een vaatwastablet met een vaatwasmachine op de achtergrond

Wat kun je gebruiken in plaats van vaatwastabletten?

 1. Open het vakje van uw vaatwasser waar je normaalgezien de vaatwastabletten insteekt.
 2. Knijp er twee tot drie druppels afwasmiddel in (bijvoorbeeld Dreft Original).
 3. Giet daarna baking soda tot het vakje volledig is.
 4. Laat vervolgens uw vaatwasser op een normaal programma draaien.

Waar kun je vaatwastabletten nog meer voor gebruiken?

Je kan een vaatwastabletten laten oplossen in warm water. Deze mengeling kun je gebruiken voor volgende toepassingen:

 1. Het kuisen van het glas van je oven.
 2. Aangekoekte resten in potten pannen.
 3. Aanslag en kringen uit koffie- of theetassen halen.
 4. Gele plekken uit witte T-shirts halen.
 5. Uitkuisen van je vuilnisbakken.
 6. Het proper zetten van je plastic tuinmeubelen.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, vorm, prestaties, kalkbestrijding en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.