De 5 beste ventilatoren van 2022

Zorg voor ventilatie en koeling met een goede ventilator

We gaan op zoek naar de beste ventilatoren. De afgelopen jaren zien we steeds meer en meer hittegolven, iets waar onze woningen vaak niet op voorbereidt zijn in dit ‘koude’ land. Er zijn andere opties zoals een vaste of mobiele airco, zonwering of andere dure ingrepen. Een goede ventilator is een goedkoop alternatief dat voor meer luchtciruclatie zorgt. Je kan de warme lucht het raam uitduwen, of koele lucht binnenhalen. Gewoon het gevoel van circulerende lucht kan al een opluchting zijn. Een te warme slaapkamer kan een goede nachtrust verstoren. Een stille ventilaro kan hier dus een perfecte oplossing zijn.

In dit artikel vergelijken we de beste ventilatoren van 2022 en geven we raad bij het kiezen. Iedere woning en situatie is anders. Het is dus goed mogelijk dat jij een ander model verkiest. De 5 suggesties werden uitgekozen met een bepaalde situatie in gedachten, voor de slaapkamer, grote of net kleine ruimtes, met of zonder budget beperkingen. De beste ventilator (all around) volgens ons onderzoek is de Vornado Energy Smart 6303DC. Deze compacte en krachtige ventilator is in staat om enorme hoeveelheden licht te verplaatsen voor een maximale afkoeling. De Duux Whisper is daarentegen een stille ventilator die ideaal is voor de slaapkamer omdat hij slechts 13 decibel produceert in zijn laagste stand.

1. Vornado Energy Smart 6303DC

De beste ventilator van 2021

De Vornado 6303DC is volgens ons onderzoek de beste ventilator voor de meeste mensen. Het is een krachtige ventilator die grote hoeveelheden lucht kan verplaatsen zonder al te veel lawaai te maken. Het grote voordeel van de Vornado is dat het ontworpen is om een vortex te creëren. Hierdoor kan het veel meer lucht verplaatsen in vergelijking met een gewone ventilator. Ondanks zijn compacte vorm is het krachtig genoeg voor grotere ruimtes. Op zijn hoogste stand produceert het 59 decibel wat vergelijkbaar is met het geluid van een vaatwasser. Op zijn laagste stand produceert het 30 decibel wat bijna niet waarneembaar is. Maar ongeacht de stand is het in staat om grote hoeveelheden lucht te verplaatsen. Wanneer het ‘s avonds afkoelt plaats je hem voor een raam en richt je het naar binnen. Op die manier kan je grote hoeveelheden frisse lucht van buiten naar binnen zuigen om je huis af te koelen.

De Vornado 6303DC heeft een zeer simpel ontwerp en is voorzien van een afstandsbediening. Je kan kiezen uit 99 verschillende standen zodat je de ideale balans tussen geluid en koeling kunt instellen. Ook kan je een timer instellen voor wanneer je gaat slapen zodat je hij vanzelf uitvalt. Door het simpele ontwerp is hij ook gemakkelijk om open te maken. Dit moet je een paar keer per jaar doen om opgehoopte stof te verwijderen. Deze ventilator kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een krachtige ventilator om een kamer af te koelen.

2. Duux Whisper Flex

Een stille ventilator voor de slaapkamer

De Duux Whisper Flex is een staande ventilator die uitgerust is met een accu. Hierdoor hang je niet vast aan een stopcontact en kun je het plaatsen waar je maar wilt. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig buiten een boek lezen met wat verkoeling zonder te moeten prutsen met verlengdraden. Op de laagste stand gaat de batterij bijna 18 uur mee, op de hoogste stand kan hij het ongeveer 2 uur uithouden. Je kan hem bedienen aan de hand van een draaiknop of met de meegeleverde afstandsbediening. Hij beschikt over 26 verschillende standen zodat je de optimale balans tussen geluid en verkoeling kunt vinden. Op zijn luidste stand produceert hij 50 decibel geluid en op zijn laagste stand slechts 13 decibel.

Dit is nauwelijks waar te nemen en daarom is deze stille ventilator ideaal voor een slaapkamer. Hij is niet enkel zeer stil maar je kan hem ook in nachtmodus zetten waardoor het LCD scherm na 10 seconden uitvalt. Zo kan je een hele nacht van een lichte bries genieten zonder wakker te liggen van het lawaai. Heb je dat liever niet kun je de ingebouwde timer instellen zodat hij automatisch uitschakelt wanneer je aan het slapen bent. Deze stille ventilator kunnen we aanraden wanneer je ‘s nachts naar verkoeling zoekt. Door ‘s nachts een lichte bries over je heen te laten blazen kan je namelijk gemakkelijker lichaamswarmte verliezen en in slaap vallen.

3. Dyson Pure Hot+Cool

Beste ventilator voor de slaapkamer

De Dyson Pure Hot+Cool is een zeer dure ventilator die we aan een beperkte groep gebruikers kunnen aanraden. Hij kan namelijk niet enkel ventileren maar ook verwarmen en zelfs lucht filteren. Hiervoor maakt hij gebruik van twee vervangbare filters. De HEPA filter heeft als functie om kleine partikels uit de lucht te halen terwijl de carbon filter schadelijke gassen neutraliseert. Indien er veel verkeer in de buurt passeert is de kans groot dat je luchtkwaliteit niet optimaal is. Een toestel zoals de Dyson Pure Hot+ Cool kan je helpen om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren.

Door het innovatief ontwerp zonder bladen is het een zeer veilig toestel. Mensen met jonge kinderen of huisdieren moeten zich geen zorgen dat ze zich aan de ventilator kunnen verwonden. Maar het ontbreken van bladen zorgt niet enkel voor veiligheid maar voor extra gebruiksvriendelijkheid. Een gewone tafelventilator of staande ventilator moeten namelijk een aantal keer per jaar uit elkaar gehaald worden om het stof uit te kuisen. De app laat je toe om deze ventilator tot in de kleinste details in te stellen volgens je persoonlijke voorkeuren. In de zomer kun je hem gebruiken om af te koelen en in de winter kan hij ook nog verwarmen. Daarom is hij volgens ons de beste ventilator die je voor je slaapkamer kunt kopen. Alleen is hij aan zijn huidige prijs (599 euro op moment van schrijven) moeilijk aan te raden. Voor die prijs kun je een mobiele airco kopen die effectief in staat is om de temperatuur van een kamer te verlagen.

4. Tristar VE5931

Een kleine en goedkope ventilator

De Tristar VE5931 is een kleine ventilator die verrasend krachtig is. Ondanks zijn compacte vorm kan hij veel lucht verplaatsen zonder al te veel lawaai te maken. Een geluidsniveau van 49 decibel is vergelijkbaar met dat van een vaatwasser. Het is daarenboven een goedkope ventilator zonder al te veel poespas. Er is geen afstandsbediening, dus je kan hem niet vanuit je luie zetel bedienen.

Verder zijn er maar drie standen zodat je vaak geen optimale balans kunt vinden tussen geluid en verkoeling. Wat we een grote plus vinden is het feit dat het rooster gemakkelijk is om af te nemen zodat je deze ventilator gemakkelijk kunt proper maken. Deze ventilator kunnen we aanraden aan mensen die een ventilator voor op hun bureau zoeken.

5. Bestron ASV45ZR

Een goedkope staande ventilator

De Bestron ASV45ZR is een staande ventilator die zeer betaalbaar is. Ondanks zijn lage aankoopprijs kan hij dankzij zijn grote bladen heel wat lucht verplaatsen.  Ook is hij voorzien van een afstandsbediening zodat je hem vanop afstand kunt bedienen. Dankzij de timer kun je hem instellen om automatisch uit te vallen na een bepaalde periode. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je wat verluchting wilt wanneer je gaat slapen. Nadat je in slaap bent gevallen schakelt hij automatisch uit.

Met 3 standen heb je niet veel keuze hoe je deze ventilator wilt instellen. Maar vinden het wel handig dat je hem kunt inschuiven wanneer je hem in de winter in de garage of op zolder wilt opbergen. Ook krijg je vijf jaar garantie wat de bouwkwaliteit van deze staande ventilator onderstreept. De Bestron ASV45ZR kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een goedkope maar performante ventilator.

Ventilatoren vergelijken

Welke soorten ventilatoren bestaan er?

Staande ventilator

Een staande ventilator of statiefventilator is herkenbaar aan zijn in de hoogte verstelbaar statief en voet. Ze zijn goedkoop in aankoop en je kan ze overal in je woning op de grond plaatsen.  De meeste modellen kunnen gedeeltelijk rond hun as draaien maar je kan ze ook vastzetten. Het grootste nadeel van deze soort ventilator is dat het bestaat uit roterende bladen die gevaarlijk kunnen zijn indien een kind of huisdier voorbij de bescherming geraakt.

Vroeger bestonden er enkel modellen die je manueel kon aan- en afzetten. Ondertussen bestaan er ook modellen die je met een afstandsbediening, Bluetooth of zelfs wifi kunt besturen. Via een applicatie op je smartphone kun je het toestel inschakelen en de snelheid bepalen. Maar de echte dure staande ventilatoren zijn degene met een ingebouwde accu zoals de Duux Whisper Flex.

Torenventilator

Een torenventilator heeft de vorm van een cilinder en geen zichtbare bladen. Op vlak van design zijn ze een stuk mooier in vergelijking met een staande ventilator. En door hun verticale vorm kunnen ze ook lager op de grond koelen. Ze kunnen rond hun as roteren om verschillende delen van de kamer van luchttoevoer te voorzien.

Het nadeel is dat ze door hun ontwerp doorgaans minder lucht kunnen verplaatsen alhoewel ze duurder ten opzichte van een staande ventilator. Maar het grootste voordeel is dat ze veiliger zijn omdat ze geen grote roterende bladen hebben. Ze zijn bovendien een stuk compacter met een hoogte van ongeveer 70 cm.

Tafelventilator

Een tafelventilator kun je zien als een staande ventilator zonder het statief. Zoals naam al verklapt zijn ze ontworpen voor op een tafel of bureau te plaatsen. Ze zijn ideaal voor studenten of zelfstandigen die op zoek zijn naar afkoeling terwijl ze aan het werken of aan het studeren zijn. Waar ze minder voor geschikt zijn is het verfrissen van een volledige kamer.

Omdat de bladen kleiner zijn moeten ze bovendien sneller draaien om dezelfde hoeveelheid lucht te verplaatsen in vergelijking met een statiefventilator. Hierdoor maken ze doorgaans meer lawaai wat niet zo handig is wanneer je je moet concentreren.

Vloerventilator

Vloerventilatoren worden voornamelijk gebruikt door fabrieken of andere bedrijven. Ze zijn ideaal om grote hoeveelheden lucht aan te voeren in grote ruimtes. Dit doen ze dankzij hun grote diameter. Zo bestaan er modellen die een diameter van een halve meter of groter hebben. Door hun grote afmetingen worden ze meestal niet in een woning geplaatst. Maar als je minder begaan met design en eerder op zoek bent naar maximale verkoeling dan kan een vloerventilator misschien wel iets voor jou zijn.

beste ventilator 2020

Luchtreiniger

Er bestaan ondertussen ook luchtreinigers met een ventilatiefunctie. De meeste gekende modellen zijn de Dyson toestellen zoals de Dyson Pure Hot+Cool. Dit toestel is voorzien van een HEPA filter waardoor het zeer kleine stofpartikels maar ook bacteriën kan filteren. Door de lucht te filteren kan het de luchtkwaliteit van je woning verbeteren. Naast het filteren van lucht zijn ze ook in staat om koele lucht of warme lucht te blazen.

Ondanks het feit dat dit zeer dure toestellen zijn mag je ze niet verwarren met een mobiele airco. Een Dyson luchtreiniger of ventilator is niet in staat om de temperatuur van een kamer te laten zakken. Enkel airconditioning kan de temperatuur van een kamer laten zakken omdat ze voorzien zijn van een gesloten systeem met koelvloeistof.

Plafondventilator

Het plaatsen van een plafondventilator is een stuk moeilijker. Ze moeten hoog genoeg hangen zodat je niet aan de draaiende bladen kunt. Bovendien moet het aansluitingspunt stevig genoeg zijn om zo’n zwaar toestel te dragen. Je ziet ze voornamelijk in de Verenigde Staten hangen, in België zijn ze vrij zeldzaam. Het voordeel van een plafondventilator is dat geen ruimte innemen en heel wat lucht kunnen verplaatsen. Let op dat de richting waarin de plafondventilator belangrijk is. In de zomer draaien de bladen tegen de wijzers van de klok in om lucht naar beneden te blazen.

Tips om je woning te koelen met een ventilator

Warme temperaturen gaan vaak hand in hand met lage windsterkte. Ook al zet je ‘s avonds alle ramen open is het soms moeilijk om frisse lucht binnen te krijgen. Om de warme lucht buiten te krijgen kun je een ventilator aan je venster zetten die de warme lucht naar buiten blaast. Dit werkt wel enkel als de kamer die je probeert af te koelen verbonden is met een koelere gang. Door warme lucht uit je kamer te blazen wordt er een druk gecreëerd waardoor koele lucht van de gang in de kamer wordt getrokken. Maar op een warme zomerdag is de temperatuur in je kamer waarschijnlijk lager dan de buitentemperatuur en heeft deze methode geen zin.

“Wanneer het buiten frisser is dan binnen dan kun je best je ventilator voor het raam plaatsen en naar binnen richten”

Zolang het buiten warmer is dan binnen gebruik je best je ventilator door het direct op jezelf te richten. Het zal voor de nodige afkoeling zorgen door je lichaamswarmte te laten ontsnappen. Om extra verkoeling te bekomen kun je een kom met ijs of icepacks voor je ventilator plaatsen. Het ijs zal beginnen smelten waardoor er een frisse mist zal ontstaan. Door er een ventilator voor te plaatsen kun je die friste jouw richting uit blazen.

Vanaf dat het buiten frisser is dan binnen dan kun je best je ventilator voor het raam plaatsen en naar binnen richten. Op die manier kan het frisse lucht van buiten naar binnen trekken. Door met twee of meerdere ventilatoren te werken kan je een luchtstroom creëren. Stel dat je een raam aan de noordkant dan plaats je daar een ventilator die naar binnen wijst. Aan de zuidkant zet je ook een raam open met een ventilator die naar buiten wijst. Op die manier kan je grote hoeveelheden warme lucht naar buiten blazen terwijl je frisse lucht aanvoert.

Op onderstaande Youtube film kun je nog een aantal tips zien hoe je je huis kunt koel houden zonder airconditioning.

 

Waarom is het zo warm?

Het jaar 2018 en 2019 waren extreem warm, vooral tijdens de maanden juli en augustus was het zeer heet. De komende jaren is de kans groot dat we gelijkaardige zomers zoals 2018 zullen krijgen. Hier zit een heel technische uitleg achter maar simpel gesteld zijn er 3 grote oorzaken. 

De eerste reden is de huidige temperatuur van de Atlantische Oceaan. Het is namelijk zo dat doorheen de jaren er altijd periodes geweest zijn dat temperatuur van de Atlantische Oceaan hoger ligt dan gemiddeld. Dit komt door een proces dat thermohaliene circulatie noemt. Om het simpel te houden dit proces is de circulatie van water tussen de verschillende oceanen ten gevolge van de dichtheid en temperatuur van het water. En momenteel zitten we dus in een fase waar de Atlantische Oceaan een stuk warmer is dan normaal terwijl andere oceanen koeler zijn. De bovengemiddelde temperatuur van de Atlantische Oceaan is een van de drie factoren die er voor zorgt dat het momenteel zo warm is in Europa.

De tweede reden waarom het zo warm is komt door de ‘jet stream‘. De ‘jet stream’ of straalstroom  is een zeer sterke wind die in de regel op 9 à 10 kilometer hoogte waait. Momenteel is deze straalstroom zeer zwak, in andere woorden beweegt de wind minder snel dan normaalgezien het geval is. Hierdoor onstaat er een hoog drukgebied boven Europa waardoor aanvoer van koude lucht wordt tegengehouden.

De derde en laatste reden is door de opwarming van de aarde. Simpelweg gezegd wordt het elk jaar iets warmer door een toename van broeikasgassen zoals CO2 en methaangas. De combinatie van de opwarming van de aarde samen met een zwakke ‘jet stream’ en een warme Oceaan zorgt ervoor dat we in 2018 en 2019 een zeer warme zomer hadden. Maar deze factoren zullen de komende jaren aanhouden waardoor we zeer warme zomers kunnen verwachten in België.

Ventilator kopen waar op letten

Geluidsniveau

Je wilt een ventilator die zo stil mogelijk is met een maximale luchtverplaatsing. Een ventilator zal op de warmste dagen namelijk een aantal uren per dag draaien. Daarom is het vervelend om een toestel te kopen dat zeer veel lawaai maakt. We raden aan om ventilatoren te kopen die onder de 60 decibel draaien en bij voorkeur onder de 45 decibel.

Luchtcirculatie

Een ventilator die veel te hard blaast is niet aangenaam. De krachtigste ventilatoren zijn dus niet altijd de beste ventilatoren. Een goede ventilator geeft een aangename bries die zo ver mogelijk door de kamer gaat.

Onderhoud

Een traditionele ventilator met bladen is moeilijk om te kuisen. Als iets moeilijk is om te kuisen is de kans klein dat je dit regelmatig gaat doen. Het nadeel is wel dat de ventilator onder het stof en haar zal komen te zitten waardoor het minder efficiënt zal draaien op termijn. We raden aan om een model te zoeken waarvan je het rooster makkelijk kunt afnemen. En neem bij voorkeur een model zonder bladen zoals die van Dyson (als je een groot budget hebt).

Veiligheid

Indien je een ventilator koopt met een rooster moet de grille nauw genoeg zijn dat kinderen hun vingers er niet kunnen tussen krijgen. De veiligste ventilatoren zijn de ventilatoren zonder bladen zoals die van Dyson. Nadeel is dat deze modellen redelijk prijzig zijn.

Lees meer in de categorie ‘Huis’

Comments (1)

[…] te blazen. Tijdens de nacht kun je hem gebruiken om koele lucht naar binnen te zuigen. Op volgende pagina kun je de beste ventilatoren […]

Comments are closed.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.