Beste Ventilator

Een ventilator kopen doe je meestal tijdens de warmste periode van het jaar. Het kan een goedkope oplossing zijn om voor de nodige verfrissing te zorgen. Hieronder raden we een staand model, een stille ventilator voor op een bureau en een Dyson ventilator aan. Onderaan dit artikel kun je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het aankopen van een ventilator.

Onze top 5 – Beste Ventilator 2019

De Vornado 630B is volgens ons onderzoek de beste ventilator voor de meeste mensen. Het is een krachtige ventilator die grote hoeveelheden lucht kan verplaatsen zonder al te veel lawaai te maken. Het grote voordeel van de Vornado is dat het ontworpen is om een vortex te creëren. Hierdoor kan het veel meer lucht verplaatsen in vergelijking met een gewone ventilator. Ondanks zijn compacte vorm is het krachtig genoeg voor grotere ruimtes. Op zijn hoogste stand produceert het 52 decibel wat vergelijkbaar is met het geluid van een frigo. Op zijn laagste stand produceert het 43 decibel wat vergelijkbaar is met een gefluister op de achtergrond. Maar ongeacht de stand is het in staat om grote hoeveelheden lucht te verplaatsen. Wanneer het ‘s avonds afkoelt plaats je hem voor een raam en richt je het naar binnen. Op die manier kan je grote hoeveelheden frisse lucht van buiten naar binnen zuigen om je huis af te koelen.

“De Vornado 630B is een vrij stille ventilator die veel lucht kan verplaatsen en met een garantie van 5 jaar komt”

De Vornado 630B heeft een zeer simpel ontwerp. Het heeft geen timer of afstandbediening, enkel een draaiknop met 3 standen. Het voordeel van dit ontwerp is dat er ook weinig aan kapot kan gaan. De stevige bouwkwaliteit wordt onderstreept door de 5 jaar garantie die Vornado aanbiedt. Door het simpele ontwerp is hij ook gemakkelijk om het open te maken. Dit moet je een paar keer per jaar doen om opgehoopte stof te verwijderen.

“Beste ventilator”

De Honeywell HT900E is niet de beste ventilator maar kost minder dan de helft in vergelijking met de Vornado 630B. De Honeywell ventilator is een stuk kleiner en een pak lichter. Je kan het zowel op een oppervlakte plaatsen als tegen je muur monteren. Dit is ook geen gewone ventilator maar een die ontworpen is om een vortex te creëren. Het is wel, mede door zijn kleiner formaat, minder krachtig dan de Vornado. Het voordeel is wel dat met 39 decibel op de laagste stand het nog een klein beetje stiller is.

“De Honeywell HT900E is een stille ventilator dat compact en betaalbaar is”

De Honeywell HT900E heeft een simpel ontwerp met vanachter een handvat. Hierdoor kan je het gemakkelijk verplaatsen van de ene kamer naar de andere. Vlak onder het handvat bevindt zich de draaiknop om de snelheid te regelen. Persoonlijk heb ik liever dat de draaiknop zich aan de zijkant bevindt. Zo kan ik altijd in een oogopslag zien op welke stand de ventilator zich bevindt. Nadeel is dat je deze ventilator niet zo gemakkelijk uit elkaar haalt. Hierdoor is het iets lastiger om deze ventilator regelmatig te kuisen en te onderhouden.

“Stille ventilator”

De Dyson Air Multiplier AM07 kost 559 euro en kost een veelvoud van de meeste andere ventilatoren. Maar als de aankoopprijs van minder belang is en je op zoek bent naar het beste dan is deze Dyson ventilator iets voor jou. Door het innovatief ontwerp zonder bladen is het een zeer veilig toestel. Mensen met jonge kinderen of huisdieren moeten zich geen zorgen dat ze zich aan de ventilator kunnen verwonden. Maar het ontbreken van bladen zorgt niet enkel voor veiligheid maar voor extra gebruiksvriendelijkheid. Een gewone tafelventilator of staande ventilator moeten namelijk een aantal keer per jaar uit elkaar gehaald worden om het stof uit te kuisen. En door het ontbreken van bladen is het ook een stuk stiller in vergelijking met andere modellen. Hierdoor is deze stille ventilator uitermate geschikt voor in de slaapkamer. Je kan deze namelijk ‘s avonds laten draaien zonder dat je nachtrust verstoor wordt.

“De Dyson AM07 is performant en heeft een prachtig design, maar aan meer dan 500 euro is hij moeilijk aan te raden”

Deze Dyson ventilator kan 90 graden draaien en door zijn hoogte van bijna 1 meter heb je een ongeëvenaarde verspreiding van lucht. De meeste andere ventilatoren kunnen maar op een beperkte hoogte lucht verspreiden. Door het slanke en lange design van de Dyson AM07 kan de lucht optimaal verspreid worden. En dankzij de 10 snelheidsinstellingen kan je hem tot de perfectie instellen. Als je op zoek bent naar een performante ventilator met een mooi design dan is deze Dyson ventilator ideaal voor u.

“Ventilator Dyson”

De Tristar VE-5899 is volgens ons de beste staande ventilator voor de meeste mensen. Het is een goedkope maar performante ventilator die je overal gemakkelijk kunt plaatsen. Hij is makkelijk te verstellen en de kop kan zowel verticaal en horizontaal zwenken. Met 3 standen heb je niet veel keuze hoe je deze ventilator wilt instellen maar de standen die er zijn waren wel ideaal. Mooi meegenomen is dat deze ventilator makkelijk op te plooien en weg te bergen is, ideaal wanneer je hem even niet meer nodig hebt.

“Ventilator op voet”

De Tristar VE5931 is een goede tafelventilator dat krachtig is en veel lucht kan verplaatsen zonder al te veel lawaai te maken. Met een geluidsniveau van 39 decibel een zeer stille maar ook zeer performante ventilator. Het is daarenboven een van de meest betaalbare ventilatoren die we hebben onderzocht die genoeg vermogen heeft om de wind door een grote ruimte te sturen. Het is ook een vrij compacte ventilator, het ongeveer de grootte van een voetbal. Wat we een grote plus vinden is het feit dat het rooster gemakkelijk is om af te nemen zodat je deze ventilator gemakkelijk kunt proper maken. Deze ventilator kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een stille ventilator die ze op hun bureau willen zetten.

“Kleine ventilator”

De Gembird USB ventilator is ideaal voor mensen die naar extra afkoeling zoeken op het werk. In veel kantoorgebouwen mag je namelijk niet je eigen ventilator meenemen om in het stopcontact te steken. Dit kun je omzeilen door een USB ventilator aan te schaffen. Ze zijn goedkoop (minder dan 10 euro) en je kunt ze aansluiten op je laptop of desktop. Het nadeel van een PC ventilator is dat ze vrij luidruchtig zijn voor de meeste kantooromgevingen.

“Computer ventilator”

Een ventilator op batterijen is ideaal om mee te nemen naar je kantoor of op reis. Je kan de meegeleverde batterij op voorhand opladen. Een volledig opgeladen batterij gaat 4 uur mee op de laagste stand en 2 uur mee op de hoogste stand. Het is vooral handig om het te plaatsen op een strategische plek waar je afkoeling zoekt maar geen toegang hebt tot een stopcontact.

“Ventilator op batterijen”

Het onderzoek

Warme zomer op komst

Het jaar 2018 was een extreem warm jaar, vooral tijdens de maanden juli en augustus was het zeer heet. De komende jaren is de kans groot dat we gelijkaardige zomers zoals 2018 zullen krijgen. Hier zit een heel technische uitleg achter maar simpel gesteld zijn er 3 grote oorzaken. 

“De bovengemiddelde temperatuur van de Atlantische Oceaan is een van de drie factoren die er voor zorgt dat het momenteel zo warm is in Europa”

De eerste reden is de huidige temperatuur van de Atlantische Oceaan. Het is namelijk zo dat doorheen de jaren er altijd periodes geweest zijn dat temperatuur van de Atlantische Oceaan hoger ligt dan gemiddeld. Dit komt door een proces dat thermohaliene circulatie noemt. Om het simpel te houden dit proces is de circulatie van water tussen de verschillende oceanen ten gevolge van de dichtheid en temperatuur van het water. En momenteel zitten we dus in een fase waar de Atlantische Oceaan een stuk warmer is dan normaal terwijl andere oceanen koeler zijn. De bovengemiddelde temperatuur van de Atlantische Oceaan is een van de drie factoren die er voor zorgt dat het momenteel zo warm is in Europa.

De tweede reden waarom het zo warm is komt door de ‘jet stream’. De ‘jet stream’ of straalstroom  is een zeer sterke wind die in de regel op 9 à 10 kilometer hoogte waait. Momenteel is deze straalstroom zeer zwak, in andere woorden beweegt de wind minder snel dan normaalgezien het geval is. Hierdoor onstaat er een hoog drukgebied boven Europa waardoor aanvoer van koude lucht wordt tegengehouden.

De derde en laatste reden is door de opwarming van de aarde. Simpelweg gezegd wordt het elk jaar iets warmer door een toename van broeikasgassen zoals CO2 en methaangas. De combinatie van de opwarming van de aarde samen met een zwakke ‘jet stream’ en een warme Oceaan zorgt ervoor dat we in 2018 een zeer warme zomer hadden. Maar deze factoren zullen de komende jaren aanhouden waardoor we zeer warme zomers kunnen verwachten in België. Een ventilator kan je helpen om tijdelijk af te koelen. Maar je kan het ook gebruiken om ‘s nachts koude lucht aan te zuigen door het voor een raam te plaatsen.

Huis koelen met ventilator

Warme temperaturen gaan vaak hand in hand met lage windsterkte. Ook al zet je ‘s avonds alle ramen open is het soms moeilijk om frisse lucht binnen te krijgen. Om de warme lucht buiten te krijgen kun je een ventilator aan je venster zetten die de warme lucht naar buiten blaast. Dit werkt wel enkel als de kamer die je probeert af te koelen verbonden is met een koelere gang. Door warme lucht uit je kamer te blazen wordt er een druk gecreëerd waardoor koele lucht van de gang in de kamer wordt getrokken. Maar op een warme zomerdag is de temperatuur in je kamer waarschijnlijk lager dan de buitentemperatuur en heeft deze methode geen zin.

“Vanaf dat het buiten frisser is dan binnen dan kun je best je ventilator voor het raam plaatsen en naar binnen richten”

Zolang het buiten warmer is dan binnen gebruik je best je ventilator door het direct op jezelf te richten. Het zal voor de nodige afkoeling zorgen door je lichaamswarmte te laten ontsnappen. Om extra verkoeling te bekomen kun je een kom met ijs of icepacks voor je ventilator plaatsen. Het ijs zal beginnen smelten waardoor er een frisse mist zal ontstaan. Door er een ventilator voor te plaatsen kun je die friste jouw richting uit blazen.

Vanaf dat het buiten frisser is dan binnen dan kun je best je ventilator voor het raam plaatsen en naar binnen richten. Op die manier kan het frisse lucht van buiten naar binnen trekken. Door met twee of meerdere ventilatoren te werken kan je een luchtstroom creëren. Stel dat je een raam aan de noordkant dan plaats je daar een ventilator die naar binnen wijst. Aan de zuidkant zet je ook een raam open met een ventilator die naar buiten wijst. Op die manier kan je grote hoeveelheden warme lucht naar buiten blazen terwijl je frisse lucht aanvoert. Op onderstaande Youtube film kun je nog een aantal tips zien hoe je je huis kunt koel houden zonder airconditioning.

Ventilator kopen waar op letten

Je wilt een ventilator die zo stil mogelijk is met een maximale luchtverplaatsing. Een ventilator zal op de warmste dagen namelijk een aantal uren per dag draaien. Daarom is het vervelend om een toestel te kopen dat zeer veel lawaai maakt. We raden aan om ventilatoren te kopen die onder de 60 decibel draaien en bij voorkeur onder de 45 decibel.

Een ventilator die veel te hard blaast is niet aangenaam. De krachtigste ventilatoren zijn dus niet altijd de beste ventilatoren. Een goede ventilator geeft een aangename bries die zo ver mogelijk door de kamer gaat.

Een traditionele ventilator met bladen is moeilijk om te kuisen. Als iets moeilijk is om te kuisen is de kans klein dat je dit regelmatig gaat doen. Het nadeel is wel dat de ventilator onder het stof en haar zal komen te zitten waardoor het minder efficiënt zal draaien op termijn. We raden aan om een model te zoeken waarvan je het rooster makkelijk kunt afnemen. En neem bij voorkeur een model zonder bladen zoals die van Dyson (als je een groot budget hebt).

Indien je een ventilator koopt met een rooster moet de grille nauw genoeg zijn dat kinderen hun vingers er niet kunnen tussen krijgen. De veiligste ventilatoren zijn de ventilatoren zonder bladen zoals die van Dyson. Nadeel is dat deze modellen redelijk prijzig zijn.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.