Beste Ventilator

Een ventilator kopen doe je meestal tijdens de warmste periode van het jaar. Het kan een goedkope oplossing zijn om voor de nodige verfrissing te zorgen. Hieronder raden we een staand model, een stille ventilator voor op een bureau en een Dyson ventilator aan. Onderaan dit artikel kun je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het aankopen van een ventilator.

Beste Ventilator 2020

De Vornado 6303DC is volgens ons onderzoek de beste ventilator voor de meeste mensen. Het is een krachtige ventilator die grote hoeveelheden lucht kan verplaatsen zonder al te veel lawaai te maken. Het grote voordeel van de Vornado is dat het ontworpen is om een vortex te creëren. Hierdoor kan het veel meer lucht verplaatsen in vergelijking met een gewone ventilator. Ondanks zijn compacte vorm is het krachtig genoeg voor grotere ruimtes. Op zijn hoogste stand produceert het 59 decibel wat vergelijkbaar is met het geluid van een vaatwasser. Op zijn laagste stand produceert het 30 decibel wat bijna niet waarneembaar is. Maar ongeacht de stand is het in staat om grote hoeveelheden lucht te verplaatsen. Wanneer het ‘s avonds afkoelt plaats je hem voor een raam en richt je het naar binnen. Op die manier kan je grote hoeveelheden frisse lucht van buiten naar binnen zuigen om je huis af te koelen.

“Beste ventilator 2020”

De Vornado 6303DC heeft een zeer simpel ontwerp en is voorzien van een afstandsbediening. Je kan kiezen uit 99 verschillende standen zodat je de ideale balans tussen geluid en koeling kunt instellen. Ook kan je een timer instellen voor wanneer je gaat slapen zodat je hij vanzelf uitvalt. Door het simpele ontwerp is hij ook gemakkelijk om open te maken. Dit moet je een paar keer per jaar doen om opgehoopte stof te verwijderen. Deze ventilator kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een krachtige ventilator om een kamer af te koelen.

De Duux Whisper Flex is een staande ventilator die uitgerust is met een accu. Hierdoor hang je niet vast aan een stopcontact en kun je het plaatsen waar je maar wilt. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig buiten een boek lezen met wat verkoeling zonder te moeten prutsen met verlengdraden. Op de laagste stand gaat de batterij bijna 18 uur mee, op de hoogste stand kan hij het ongeveer 2 uur uithouden. Je kan hem bedienen aan de hand van een draaiknop of met de meegeleverde afstandsbediening. Hij beschikt over 26 verschillende standen zodat je de optimale balans tussen geluid en verkoeling kunt vinden. Op zijn luidste stand produceert hij 50 decibel geluid en op zijn laagste stand 13 decibel.

“Stille ventilator slaapkamer”

Dit is nauwelijks waar te nemen en daarom is deze stille ventilator ideaal voor een slaapkamer. Hij is niet enkel zeer stil maar je kan hem ook in nachtmodus zetten waardoor het LCD scherm na 10 seconden uitvalt. Zo kan je een hele nacht van een lichte bries genieten zonder wakker te liggen van het lawaai. Heb je dat liever niet kun je de ingebouwde timer instellen zodat hij automatisch uitschakelt wanneer je aan het slapen bent. Deze stille ventilator kunnen we aanraden wanneer je ‘s nachts naar verkoeling zoekt. Door ‘s nachts een lichte bries over je heen te laten blazen kan je namelijk gemakkelijker lichaamswarmte verliezen en in slaap vallen.

De Dyson Pure Hot+Cool is een zeer dure ventilator die we aan een beperkte groep gebruikers kunnen aanraden. Hij kan namelijk niet enkel ventileren maar ook verwarmen en zelfs lucht filteren. Hiervoor maakt hij gebruik van twee vervangbare filters. De HEPA filter heeft als functie om kleine partikels uit de lucht te halen terwijl de carbon filter schadelijke gassen neutraliseert. Indien er veel verkeer in de buurt passeert is de kans groot dat je luchtkwaliteit niet optimaal is. Een toestel zoals de Dyson Pure Hot+ Cool kan je helpen om de luchtkwaliteit in je huis te verbeteren. In de zomer kun je hem gebruiken om af te koelen en in de winter kan hij ook nog bijverwarmen. Daarom is hij volgens ons de beste ventilator die je voor je slaapkamer kunt kopen. Alleen is hij aan zijn huidige prijs (599 euro op moment van schrijven) moeilijk aan te raden.

“Beste ventilator slaapkamer”

Door het innovatief ontwerp zonder bladen is het een zeer veilig toestel. Mensen met jonge kinderen of huisdieren moeten zich geen zorgen dat ze zich aan de ventilator kunnen verwonden. Maar het ontbreken van bladen zorgt niet enkel voor veiligheid maar voor extra gebruiksvriendelijkheid. Een gewone tafelventilator of staande ventilator moeten namelijk een aantal keer per jaar uit elkaar gehaald worden om het stof uit te kuisen. De app laat je toe om deze ventilator tot in de kleinste details in te stellen volgens je persoonlijke voorkeuren.

De Tristar VE5931 is een kleine ventilator die verrasend krachtig is. Ondanks zijn compacte vorm kan hij veel lucht verplaatsen zonder al te veel lawaai te maken. Een geluidsniveau van 49 decibel is vergelijkbaar met dat van een vaatwasser. Het is daarenboven een goedkope ventilator zonder al te veel poespas. Er is geen afstandsbediening, dus je kan hem niet vanuit je luie zetel bedienen.

“Kleine ventilator”

Verder zijn er maar drie standen zodat je vaak geen optimale balans kunt vinden tussen geluid en verkoeling. Wat we een grote plus vinden is het feit dat het rooster gemakkelijk is om af te nemen zodat je deze ventilator gemakkelijk kunt proper maken. Deze ventilator kunnen we aanraden aan mensen die een ventilator voor op hun bureau zoeken.

De Bestron ASV45ZR is een staande ventilator die zeer betaalbaar is. Ondanks zijn lage aankoopprijs kan hij dankzij zijn grote bladen heel wat lucht verplaatsen.  Ook is hij voorzien van een afstandsbediening zodat je hem vanop afstand kunt bedienen. Dankzij de timer kun je hem instellen om automatisch uit te vallen na een bepaalde periode. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je wat verluchting wilt wanneer je gaat slapen. Nadat je in slaap bent gevallen schakelt hij automatisch uit.

“Staande ventilator”

Met 3 standen heb je niet veel keuze hoe je deze ventilator wilt instellen. Maar vinden het wel handig dat je hem kunt inschuiven wanneer je hem in de winter in de garage of op zolder wilt opbergen. Ook krijg je vijf jaar garantie wat de bouwkwaliteit van deze staande ventilator onderstreept. De Bestron ASV45ZR kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een goedkope maar performante ventilator.

Het onderzoek

Warme zomer op komst

Het jaar 2018 was een extreem warm jaar, vooral tijdens de maanden juli en augustus was het zeer heet. De komende jaren is de kans groot dat we gelijkaardige zomers zoals 2018 zullen krijgen. Hier zit een heel technische uitleg achter maar simpel gesteld zijn er 3 grote oorzaken. 

“De bovengemiddelde temperatuur van de Atlantische Oceaan is een van de drie factoren die er voor zorgt dat het momenteel zo warm is in Europa”

De eerste reden is de huidige temperatuur van de Atlantische Oceaan. Het is namelijk zo dat doorheen de jaren er altijd periodes geweest zijn dat temperatuur van de Atlantische Oceaan hoger ligt dan gemiddeld. Dit komt door een proces dat thermohaliene circulatie noemt. Om het simpel te houden dit proces is de circulatie van water tussen de verschillende oceanen ten gevolge van de dichtheid en temperatuur van het water. En momenteel zitten we dus in een fase waar de Atlantische Oceaan een stuk warmer is dan normaal terwijl andere oceanen koeler zijn. De bovengemiddelde temperatuur van de Atlantische Oceaan is een van de drie factoren die er voor zorgt dat het momenteel zo warm is in Europa.

De tweede reden waarom het zo warm is komt door de ‘jet stream’. De ‘jet stream’ of straalstroom  is een zeer sterke wind die in de regel op 9 à 10 kilometer hoogte waait. Momenteel is deze straalstroom zeer zwak, in andere woorden beweegt de wind minder snel dan normaalgezien het geval is. Hierdoor onstaat er een hoog drukgebied boven Europa waardoor aanvoer van koude lucht wordt tegengehouden.

De derde en laatste reden is door de opwarming van de aarde. Simpelweg gezegd wordt het elk jaar iets warmer door een toename van broeikasgassen zoals CO2 en methaangas. De combinatie van de opwarming van de aarde samen met een zwakke ‘jet stream’ en een warme Oceaan zorgt ervoor dat we in 2018 een zeer warme zomer hadden. Maar deze factoren zullen de komende jaren aanhouden waardoor we zeer warme zomers kunnen verwachten in België. Een ventilator kan je helpen om tijdelijk af te koelen. Maar je kan het ook gebruiken om ‘s nachts koude lucht aan te zuigen door het voor een raam te plaatsen.

Huis koelen met ventilator

Warme temperaturen gaan vaak hand in hand met lage windsterkte. Ook al zet je ‘s avonds alle ramen open is het soms moeilijk om frisse lucht binnen te krijgen. Om de warme lucht buiten te krijgen kun je een ventilator aan je venster zetten die de warme lucht naar buiten blaast. Dit werkt wel enkel als de kamer die je probeert af te koelen verbonden is met een koelere gang. Door warme lucht uit je kamer te blazen wordt er een druk gecreëerd waardoor koele lucht van de gang in de kamer wordt getrokken. Maar op een warme zomerdag is de temperatuur in je kamer waarschijnlijk lager dan de buitentemperatuur en heeft deze methode geen zin.

“Vanaf dat het buiten frisser is dan binnen dan kun je best je ventilator voor het raam plaatsen en naar binnen richten”

Zolang het buiten warmer is dan binnen gebruik je best je ventilator door het direct op jezelf te richten. Het zal voor de nodige afkoeling zorgen door je lichaamswarmte te laten ontsnappen. Om extra verkoeling te bekomen kun je een kom met ijs of icepacks voor je ventilator plaatsen. Het ijs zal beginnen smelten waardoor er een frisse mist zal ontstaan. Door er een ventilator voor te plaatsen kun je die friste jouw richting uit blazen.

Vanaf dat het buiten frisser is dan binnen dan kun je best je ventilator voor het raam plaatsen en naar binnen richten. Op die manier kan het frisse lucht van buiten naar binnen trekken. Door met twee of meerdere ventilatoren te werken kan je een luchtstroom creëren. Stel dat je een raam aan de noordkant dan plaats je daar een ventilator die naar binnen wijst. Aan de zuidkant zet je ook een raam open met een ventilator die naar buiten wijst. Op die manier kan je grote hoeveelheden warme lucht naar buiten blazen terwijl je frisse lucht aanvoert. Op onderstaande Youtube film kun je nog een aantal tips zien hoe je je huis kunt koel houden zonder airconditioning.

Ventilator kopen waar op letten

Geluid

Je wilt een ventilator die zo stil mogelijk is met een maximale luchtverplaatsing. Een ventilator zal op de warmste dagen namelijk een aantal uren per dag draaien. Daarom is het vervelend om een toestel te kopen dat zeer veel lawaai maakt. We raden aan om ventilatoren te kopen die onder de 60 decibel draaien en bij voorkeur onder de 45 decibel.

Luchtcirculatie

Een ventilator die veel te hard blaast is niet aangenaam. De krachtigste ventilatoren zijn dus niet altijd de beste ventilatoren. Een goede ventilator geeft een aangename bries die zo ver mogelijk door de kamer gaat.

Onderhoud

Een traditionele ventilator met bladen is moeilijk om te kuisen. Als iets moeilijk is om te kuisen is de kans klein dat je dit regelmatig gaat doen. Het nadeel is wel dat de ventilator onder het stof en haar zal komen te zitten waardoor het minder efficiënt zal draaien op termijn. We raden aan om een model te zoeken waarvan je het rooster makkelijk kunt afnemen. En neem bij voorkeur een model zonder bladen zoals die van Dyson (als je een groot budget hebt).

Veiligheid

Indien je een ventilator koopt met een rooster moet de grille nauw genoeg zijn dat kinderen hun vingers er niet kunnen tussen krijgen. De veiligste ventilatoren zijn de ventilatoren zonder bladen zoals die van Dyson. Nadeel is dat deze modellen redelijk prijzig zijn.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.