De 5 beste versterkers van 2021

Verbeter je audio-setup met een goede receiver of versterker

Een versterker of receiver is het hart van je audio-installatie: alle signalen gaan erdoorheen en worden versterkt om vervolgens uit je luidsprekers te knallen. Volgens ons onderzoek is de Marantz PM 6006 de beste versterker voor de meeste mensen: hij heeft verschillende digitale ingangen, de mogelijkheid om twee paar luidsprekers aan te sluiten en klinkt vooral uitstekend. Dat doet het model ook nog eens met een erg goede prijs-kwaliteitsverhouding. Welke versterker of receiver je precies nodig hebt, hangt vooral af van je eigen smaak en specifieke noden, dus lees vooral verder om te weten te komen welk apparaat het beste bij jou past.

Marantz PM6006

Beste versterker 2021

Voordelen 

 • Goede prijs-kwaliteitsverhouding
 • Goede ingebouwde DAC
 • Lage vervorming
 • Twee paar luidsprekers aansluitbaar

Nadelen

 • Bouwkwaliteit kon beter
 • Geen usb-aansluiting
 • Geen Bluetooth

Cambridge CXA-80

Extra budget: Beste versterker topklasse

Voordelen 

 • Uitstekende Wolfson-DAC
 • USB-ingang
 • XLR-ingang

Nadelen

 • Duur
 • Opletten met hoogohmige speakers
 • Geen platenspeleringang

Yamaha R-N303D

Versterker met ingebouwde wifi

Voordelen 

 • Multiroom
 • Ingebouwde wifi en Bluetooth
 • Ongelofelijk veel audioformaten

Nadelen

 • Opletten met laagohmige speakers
 • Geen aptX
 • Slechts een paar luidsprekers aansluitbaar

Denon RCD-N10

Editor’s pick 2021

Voordelen 

 • Multiroom
 • Compact
 • CD-speler

Nadelen

 • Geen DAB+
 • Geen platenspeleringang
 • Slechts een paar luidsprekers aansluitbaar

Pioneer A-10AE

Goede goedkope versterker

Voordelen 

 • Goedkope versterker
 • Veel (analoge) ingangen

Nadelen

 • Geen DAC
 • Geen afstandsbediening
 • Slechts een paar luidsprekers aansluitbaar
Audio receiver amplifier kopen

Tot zover de suggestieve top 5 beste versterkers.
Meer apparatuur nodig, bekijk ook de lijst beste soundbars of home cinema sets.

Audio versterkers vergelijken

Wat is een versterker?

Een versterker is het centrum van je muziekinstallatie. Hij heeft een eenvoudige, maar uiterst belangrijke taak: de inkomende signalen zo zuiver mogelijk versterken opdat ze door je luidsprekers in geluid kunnen worden omgezet. Een receiver is een versterker die nog iets meer kan: signalen ‘ontvangen’ van een radiozendmast of het internet. De onderste twee apparaten uit de vergelijking hierboven zijn receivers. Omdat zij eigenlijk twee (bij de Denon zelfs drie) apparaten in één zijn, bieden ze meer gebruiksgemak en zijn ze wellicht makkelijker te integreren in je interieur. Daar staat tegenover dat je veelal een beetje inboet op geluidskwaliteit: er zijn immers meer componenten die op elkaar inwerken. De beste versterkers steken erboven uit door hun uitstekende geluidskwaliteit en extra functies. Hiervoor heb je wel voldoende budget nodig.

versterker met ingebouwd wifi
De Denon RCD-N10 is zowel een versterker, receiver als een CD-speler.

Een gewone versterker is volledig geoptimaliseerd voor één taak. Een versterker kan nog opgedeeld worden in een aparte voor- en eindversterker. Dit zijn dure apparaten voor de ware audiofiel, waar we in dit artikel niet op ingaan. Merk op dat we ons in dit artikel beperken tot versterkers en receivers met twee kanalen (stereo), die hoofdzakelijk bedoeld zijn voor het luisteren naar muziek. Wil je een surroundervaring, dan moet je op zoek naar een AV-receiver. Heb je nog een oude maar kwalitatieve versterker op zolder staan? Door er een netwerkspeler of audio streamer kun je een oude versterker naar de 21ste eeuw brengen. Meer over de beste netwerkspelers kun je op volgende pagina vinden.

Wat is het verschil tussen een versterker en receiver?

Heb je een versterker of receiver nodig? De geluidskwaliteit zal bij een versterker doorgaans iets beter zijn. Een aparte versterker geeft je ook de mogelijkheid om je tuner of netwerkspeler later te upgraden; bij een receiver zit je ‘vast’ aan hetzelfde apparaat. Heb je al een goede (internet)radiotuner of netwerkspeler? Dan ben je beter af met een versterker. Daar staat tegenover dat een receiver meer gebruiksgemak biedt: minder apparaten, minder kabels, makkelijker te integreren in het interieur. Een receiver is duurder dan een versterker die een gelijkaardige (of zelfs betere) geluidskwaliteit biedt, maar je moet wel geen geld meer uitgeven aan een tuner en/of netwerkspeler. Bovendien zijn de afspeelapparatuur en versterker in een receiver doorgaans perfect op elkaar afgestemd: weer een zorg minder.

Versterker kopen, waar op letten

Er zijn heel wat parameters bij de aankoop van een versterker of receiver, waarbij je persoonlijke smaak en wat je er precies mee wil doen een grote rol spelen. Iedereen zomaar hetzelfde model aanraden, zou erg dom zijn. Met onderstaande parameters proberen we je zoveel mogelijk te helpen om te bepalen wat je precies nodig hebt, opdat je een persoonlijke keuze zou kunnen maken. Het is belangrijk dat de versterker bij jouw past. Koop geen versterker met functies dat je niet nodig hebt. In deze lijst gaan we op zoek naar de beste versterker voor jouw noden.

1. De rest van de keten

Het cliché dat een ketting maar zo goed is als de zwakste schakel, gaat zeer goed op voor een muziekinstallatie. Een versterker staat niet op zichzelf, maar wordt altijd verbonden met afspeelapparatuur aan de ene kant en luidsprekers aan de andere kant. Een dure versterker zal, wanneer de fabrikant je niet probeert te bedriegen, duurdere en dus meestal ook betere componenten hebben en daardoor een zuiverder signaal doorgeven. Het heeft absoluut geen zin om een state-of-the-art-platenspeler te combineren met een dito versterker, als je daar vervolgens twee flutluidsprekertjes gaat aanhangen. Het zuivere signaal gaat dan gewoon verloren. Wanneer je wat bespaart op afspeelapparatuur, kun je iets meer geld uitgeven om je luidsprekers op hetzelfde niveau te brengen, en dan zal het eindresultaat beter zijn.

beste versterker 2020

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je uitgaven te spreiden in de tijd en later betere luidsprekers te kopen; in dat geval kun je voorlopig wel genoegen nemen met de goedkopere luidsprekers. Het omgekeerde, fantastische luidsprekers en een fantastische versterker aansluiten op matige afspeelapparatuur, maakt het eindresultaat zelfs slechter. Een matige platenspeler of een matige DAC produceert vervorming en/of bijgeluiden, die een matige versterker met matige luidsprekers toch niet laat horen. De topapparaten versterken deze echter genadeloos mee. Wanneer je wilt upgraden, begin dus altijd bij het begin van de ketting.

2. Aansluitingen

Welke afspeelapparatuur wil je gaan aansluiten? Heb je een platenspeler, dan heb je een speciale platenspeleringang nodig. Een platenspeler produceert een zwakker signaal dan andere afspeelapparatuur, dat eerst voorversterkt moet worden. Als je zeker weet dat je nooit een platenspeler gaat kopen, dan zal je een platenspeleringang nooit gebruiken. Wil je daarentegen digitale apparaten aansluiten, dan heb je waarschijnlijk digitale ingangen en een DAC nodig (zie verder). Ga je een computer aansluiten, let er dan op dat je een versterker met een USB-ingang kiest.

Hoeveel apparaten wil je aansluiten? Als je al veel verschillende apparaten hebt (tuner, platenspeler, cd-speler, netwerkspeler, spelconsole …), dan heb je uiteraard ook veel verschillende ingangen nodig.

Heb je een uitgang nodig? Veel versterkers hebben ook een ‘line out’. We vermoeden dat je geen cassetterecorder meer zal willen aansluiten, maar voor bijvoorbeeld het digitaliseren van je platen is zo’n uitgang wel noodzakelijk.

beste versterker
De Cambridge CXA-80 heeft een waslijst aan ingangen maar je kan er geen platenspeler op aansluiten.

3. DAC

Meer en meer versterkers beschikken over een Digital-to-Analog Converter (DAC). Heb je die nodig? Dat hangt opnieuw af van de rest van de keten. Afspeelapparatuur wordt steeds digitaler, maar de meeste apparaten beschikken zelf over een DAC. Het is mogelijk dat een kwalitatieve cd- of netwerkspeler een betere DAC heeft dan die in je versterker. In dat geval sluit je hem dus beter via de analoge aansluiting aan. Een goedkope DAB+-radio of een spelconsole sluit je beter digitaal aan. Je kunt perfect een goedkoop apparaat digitaal aansluiten op een dure versterker. In dat geval is de opmerking over vervorming en bijgeluiden van hierboven niet meer geldig: het analoge signaal wordt immers pas in de versterker geconstrueerd, waardoor bijgeluiden en vervorming niet worden overgebracht. Er zijn verschillende digitale aansluitingen (optisch, coaxiaal, usb …). Welke je nodig hebt, hangt af van je afspeelapparatuur.

versterker met DAC
DAC staat voor 'digital to analog' en wordt gebruikt om een digitaal signaal om te zetten in een analoog signaal.

4. Vermogen

Het vermogen (uitgedrukt in Watt) van een versterker zegt op zich weinig. Een versterker van 80 W is niet per se beter dan in van 40 W. Veel meer hangt af van de combinatie met je luidsprekers. Alle hier besproken versterkers hebben meer dan voldoende vermogen om een flinke ruimte te vullen met geluid.

Mag je een versterker van 80 W aansluiten op luidsprekers van 40 W? Ja, maar als je de volumeknop (heel) ver opendraait, loop je het risico je luidsprekers op te blazen.

Mag je een versterker van 40 W aansluiten op luidsprekers van 80 W? Ja, maar we raden het niet aan. Om luid genoeg te klinken, zal je de volumeknop vaak wat verder moeten opendraaien, waardoor het signaal kan oversturen. Daardoor kun je je luidsprekers beschadigen. Een goede match is hier alweer belangrijk.

5. Impedantie

De impedantie (uitgedrukt in Ohm) zegt opnieuw weinig op zichzelf, maar is wel belangrijk in combinatie met je luidsprekers. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de weerstand die het elektrische signaal in de luidsprekers ondervindt en hoe minder vermogen de versterker kan leveren. Daardoor moet je de volumeknop verder opendraaien. Hier zijn doorgaans wel hoge toleranties ingebouwd. We raden aan om binnen deze toleranties te blijven. Wanneer je versterker een tolerantie van 8-16 Ohm aangeeft, dan sluit je daar beter luidsprekers van minimaal 8 Ohm op aan.

6. DAB+

Een receiver heeft, naast een versterkergedeelte, altijd ook minstens een fm-radio. Ben je daar veel mee? Eigenlijk niet. Ten eerste valt de fm-ontvangst in veel (goed geïsoleerde) huizen tegen, zeker op de benedenverdieping. Vroeger zat er een fm-signaal op de kabel, nu niet meer. Ten tweede zal de fm-band er ooit mee stoppen ten voordele van DAB+. Of dat al in 2023 zal zijn, durven we te betwijfelen, maar je toestel zal wellicht nog niet kapot zijn wanneer het gebeurt.

Heb je DAB+ nodig? Voor dergelijke toestellen, die toch (vrijwel) nooit van plaats wisselen, raden we eerder internetradio aan. De geluidskwaliteit is doorgaans nog beter en er is een veel grotere keuze aan radiostations. Bovendien is ook de DAB+-ontvangst in sommige huizen ondermaats. Wanneer je geen internet wil verbruiken aan radio of ook wilt luisteren wanneer je internet uitvalt, heb je wel DAB+ nodig. DAB+ is een extra functie en zal het verschil met de beste versterker niet maken. Toch is het een interessante extra.

versterker met internetradio
Een versterker met DAB+ is zeker geen must, kies eerder voor een model met internetradio.

7. Connectiviteit

Connectiviteit met het internet is interessant bij receivers, voor internetradio, maar ook voor streaming. Veel toestellen zijn compatibel met Spotify, Deezer, Tidal … Kijk goed na of het platform waarop jij geabonneerd bent ondersteund wordt – de meeste geconnecteerde receivers hebben ook een app voor je smartphone waarmee je ze makkelijk kunt bedienen. Als je apparaten van Apple hebt, kijk dan na of de receiver Airplay ondersteunt. Veel receivers hebben ook een platform voor multiroom audio, waarmee je verschillende receivers in je huis kunt verbinden. Let er op dat zo’n platform aan bepaalde merken gebonden is (bijvoorbeeld HEOS voor Denon, FlareConnect voor Onkyo en Pioneer …). Ook Bluetooth kan interessant zijn, maar biedt een minder goede geluidskwaliteit dan wifi – het geluid wordt immers opnieuw gecomprimeerd. Als je Bluetooth wil gebruiken, let dan op de beschikbaarheid van aptX, dat minder kwaliteitsverlies geeft dan de standaard SBC-codec.

8. Frequentiebereik

Laat je niet (te) gek maken door getallen. Het aangegeven frequentiebereik loopt vaak tot 80 kHz, terwijl enkel jonge kinderen tot 20 kHz kunnen horen. Volwassenen halen vaak de 16 kHz niet meer. Wat ook vaak terugkomt in specificaties, is Total Harmonic Distortion (THD) of totale harmonische vervorming. Hier maken marketeers graag een race to the bottom van. Hoe minder vervorming, hoe beter, maar algemeen kunnen we stellen dat alles minder dan 1% THD goed is.

Het volledige onderzoek

Beste versterker: Marantz PM 6006

De Marantz PM 6006 is een uitstekende versterker aan een zeer aantrekkelijke prijs. Hij heeft een prima DAC binnenin en genoeg analoge en digitale aansluitingen om de meest veeleisende consument tevreden te stellen. Er zijn een platenspeleringang, vier lijningangen, een analoge uitgang, een coaxiale digitale ingang en een optische digitale ingang. Interessant is ook de mogelijkheid om twee paar luidsprekers aan te sluiten – goed voor wanneer je in verschillende ruimtes naar muziek wilt luisteren.

beste versterker 2020

De versterker kan om met impedanties tussen 4 en 16 Ohm, wat hem geschikt maakt voor een groot aantal luidsprekers. Het enige wat we hier nog missen, is een usb-aansluiting om je laptop aan te sluiten met de beste geluidskwaliteit, en als we echt mierenneuken, dan kon de bouwkwaliteit voor deze prijs ook wat solider. Dit is echter detailkritiek. Voor het geld biedt de Marantz PM 6006 een ware waslijst aan opties en een uitstekende geluidskwaliteit. De afstandsbediening is een mooie extra.

beste versterker

Goedkope versterker: Pioneer A-10

Is je budget wat beperkter en/of heb je geen nood aan een DAC? Dan is de Pioneer A-10 een prima keuze. Voor minder dan 200 euro heb je hier een uiterst degelijk geluid. Hoe is de fabrikant daarin geslaagd? Door zich te concentreren op het essentiële. Dit is een bare-bones-versterker, zonder DAC, zonder afstandsbediening, met maar 1 paar luidsprekeraansluitingen.

goedkope versterker

Wat krijgen we wel? Een platenspeleringang, vier analoge lijningangen en een lijnuitgang en korte signaalpaden voor een zuiver geluid. Als je enkel een platenspeler, een cd-speler, een netwerkspeler en een tuner wilt aansluiten, dan heb je hier meer dan voldoende aan, op voorwaarde dat je digitale bronnen zelf over een goede DAC beschikken. Deze versterker geeft een zeer degelijk geluid aan een uiterst concurrentiële prijs.

goedkope versterker

Versterker van topklasse: Cambridge CXA-80

De Cambridge CXA-80 is een (bijna-)alleskunner, met een waslijst aan ingangen, twee paar luidsprekeruitgangen en een fantastische DAC. Wat ontbreekt, is een platenspeleringang. Platenliefhebbers kunnen natuurlijk altijd zelf een voorversterker aansluiten. De versterker valt op door zijn zeer uitgebalanceerde geluidsbeeld en door zijn USB-ingang. Dankzij de erg goede DAC in de CXA-80, klinkt ook geluid uit je laptop hier uitstekend.

beste versterker 2020

Er zijn ook een coaxiale en twee optische ingangen. Ook de aanwezigheid van een XLR-ingang valt op. Deze connectie wordt vooral in professionele context gebruikt op plaatsen waar er veel elektronische storing is (mengpanelen en microfoons tijdens een optreden, bijvoorbeeld). In huis kan ze handig zijn wanneer je een erg lange kabel gebruikt die langs elektronische storingsbronnen (koelkast, wasmachine …) loopt. De Cambridge is kwalitatief en veelzijdig, maar wel tweemaal zo duur als de Marantz, die toch ook al heel veelzijdig is. Voor wie het beste uit zijn (kwalitatieve!) luidsprekers wil halen.

beste versterker

receiver met Bluetooth: Yamaha R-N303D

Wil je liever een receiver, dan is de Yamaha R-N303D een uitstekende keuze. De receiver slikt haast alle gangbare audioformaten en is compatibel met (even ademhalen): Airplay, Airable, Spotify, Napster, Tidal, Deezer, Qobuz en platformen waar we zelfs nog nooit van gehoord hebben. Hij heeft multiroom, een wifi- en Bluetoothconnectie, internetradio, een DAB+-tuner, een gesofisticeerde app en genoeg ingangen om zelfs de meest veeleisende (audio)gadgetfreak tevreden te stellen.

Er is ook een platenspeleringang. De korte signaalpaden houden het geluid vervormingsvrij. Met deze receiver heb je ongelofelijk veel mogelijkheden en een goed geluid. Het enige wat we missen, is een usb-aansluiting, al was het maar voor een usb-stick. Maar goed, misschien is dat ondertussen wel al ouderwets. Draadloos is hier duidelijk het motto.

Compacte receiver: Denon RCD-N10

De Denon is een compacte receiver. Het is de enige in dit overzicht die niet de standaardbreedte van 43 cm heeft. Je zou kunnen stellen dat dit eigenlijk eerder een miniketen is, want er zit ook nog eens een cd-speler in en je kunt hem ook kopen met bijpassende luidsprekers. Toch is het een erg veelzijdige  receiver die er goed uitziet, goed klinkt en heel wat opties heeft voor een aantrekkelijke prijs, zoals netwerkondersteuning, een usb-poort (voor een stick, niet om een computer op aan te sluiten) en ondersteuning voor Airplay en Spotify.

beste receiver

Wat ontbreekt er? Een DAB+-tuner, een platenspeleringang, een lijnuitgang. Er is maar één analoge lijningang, wel twee optische digitale ingangen. Voor wie uitzicht en prijs van een receiver belangrijker zijn dan het aantal opties en voor wie ‘gewoon’ een goed geluid wil, is dit echter een erg complete optie. Mogen we zelf kiezen dan is dit model voor ons de beste versterker. Voldoende functies en niet meer, daarbij is het een compacte receiver. Heb jij meer nodig? Zoek dan zeker verder.

Tot zover het artikel ‘Beste versterker 2021’ – Laatste update 08/11/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.