Scroll Top
beste vetverbrander

De 5 beste vetverbranders van 2024

De 24hr Fatburn is onze favoriete keuze

De beste vetverbrander helpt je om jouw ideale lichaamsgewicht te bereiken. Studies tonen aan dat meer en meer mensen een te hoge BMI hebben. Dit is niet verwonderlijk, gezien de stijgende populariteit van fastfood. De grens tussen deze calorierijke maaltijden wordt elke dag kleiner. Met slechts een paar handelingen op je smartphone wordt jouw pizza of kebab aan de deur geleverd.

Een stijgend aantal mensen gaat dan ook op zoek naar een oplossing om van overtollige calorieën af te geraken. De recente keto hype is hier een mooi voorbeeld van. Ook vetverbranders kunnen mede een oplossing bieden. In combinatie met gezonde voeding en een actieve levensstijl verdwijnen de overbodige calorieën als sneeuw voor de zon.

Onze selectie vetverbranders

Beste prijs-kwaliteit: 24hr Fatburn

Voordelen:

 • Bevat cholinebitartraat
 • Bevat biotine
 • Avondcapsule bevat minder cafeïne
 • Eenvoudige capsulevorm

Nadelen:

 • Sommige gebruikers ervaren buikpijn
 • Beperkt aantal capsules per verpakking

De 24hr Fatburn is een uniek supplement dat bestaat uit twee soorten capsules: een ochtend- en een avondcapsule. De belangrijkste ingrediënten van de ochtendcapsule zijn cafeïne, l-carnitine, groene thee extract en cholinebitartraat. Cholinebitartraat speelt een belangrijke rol bij vetverbrandende processen in de lever.

Om goed te kunnen slapen bevat de avondcapsule minder cafeïne. Belangrijke componenten in deze capsule zijn l-carnitine, groene thee extract en biotine. Vitamine H of biotine is nodig voor een goed metabolisme van de macronutriënten. Elke verpakking bevat 60 capsules (30 ochtendcapsules en 30 avondcapsules) die eenvoudig in te nemen zijn. De prijs per capsule bedraagt ongeveer 0,25 euro.

Een aantal personen meldt dat ze buikpijn ervaren. Anderen zeggen dan weer dat ze niets merken. Hierbij is het belangrijk om te weten dat sport en een gebalanceerd dieet noodzakelijk zijn voor een goede werking van een vetverbrander. Daarnaast kan de impact van een vetverbrander ook verschillen van persoon tot persoon.

Vorm: Capsules | Belangrijkste ingrediënten: Groene thee extract, l-carnitine en cafeïne | Inhoud: 60 capsules

Beste goedkope: Pure Guarana

Voordelen:

 • Budgetvriendelijk
 • Eenvoudige capsulevorm
 • GMP gecertificeerd
 • Voor vegetariërs en veganisten
 • Grote verpakking

Nadelen:

 • Cafeïne-effect niet altijd voelbaar

Als het op prijs aankomt, dan is Pure Guarana een goedkope vetverbrander. Dit supplement bevat slechts één hoofdbestanddeel: guarana. Dit maakt het een geschikt alternatief voor veganisten en vegetariërs die op zoek zijn om overtollig vet weg te werken. In de geneeskrachtige plant guarana zitten stoffen met nutritionele waarden zoals bijvoorbeeld vitamine C en B.

Er wordt aanbevolen twee capsules per dag te nemen. Guarana bevat meer cafeïne dan koffie, waardoor de capsules best in de ochtend genomen worden. Een verpakking bevat 180 capsules aan een kleine prijs van ongeveer 0,11 euro per capsule.

Personen die houden van het opwekkende cafeïnegevoel van guarana worden gewaarschuwd. Er zijn een aantal gebruikers die melden dat ze geen verandering in energieniveau voelen bij inname.

Vorm: Capsule | Belangrijkste ingrediënten: Guarana  | Inhoud: 180 capsules

Beste voor vrouwen: Oenobiol Microbio Slim

Voordelen:

 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Goede bron van vitamine B
 • Met probiotica
 • Geen cafeïne

Nadelen:

 • Duur

Oenobiol Microbio Slim is een product voor personen die op een meer rustige en elegante manier overtollige vetten willen verbranden. De aanwezigheid van probiotica Lactobacillus gasseri en Lactobacillus plantarum beklemtoont dat de focus ligt op een optimale werking van de spijsvertering.

Het is echter belangrijk op te merken dat het effect van de probiotische stammen nog niet erkend is. Door de gehaltes vitamine B2, B6 en B12 is Oenobiol Microbio Slim ook een goed supplement voor vegetariërs en veganisten die risico lopen op een vitamine B tekort. Het product bevat geen cafeïne, waardoor het ook interessant is voor cafeïnegevoelige personen.

Een verpakking bevat 60 tabletten. Aanbevolen wordt om twee tabletten per dag te nemen voor het slapengaan. De prijs van één tablet bedraagt ongeveer 0,67 euro. Hierdoor is Oenobiol Microbio Slim één van de duurdere producten.

Vorm: Tabletten | Belangrijkste ingrediënten: Knotswierextract  | Inhoud: 60 tabletten

Voordelen:

 • Creatine aanwezig voor sporters
 • L-tyrosine aanwezig voor sporters
 • Te combineren met shake
 • Aangename perziksmaak

Nadelen:

 • Duur

De Hulk Fatkiller Peach Lemonade is een goede keuze voor mannen die naast vetverbranding ook nog dat tikkeltje spiermassa willen opbouwen. De belangrijkste vetverbrandende ingrediënten in dit supplement zijn cafeïne, groene thee extract, guarana en l-carnitine. Voor explosieve workouts bevat deze vetverbrander ook creatine en l-tyrosine. Beide stoffen hebben een positief effect op het cognitieve vermogen.

Het aanbevolen gebruik bedraagt twee porties per dag: s ’ochtends en voor de sportsessie. Hulk Fatkiller Peach Lemonade komt in poedervorm en bevat per verpakking zo’n 42 doseringen. Per aanbevolen dosering van 7 gram poeder kost deze vetverbrander 0,79 euro.

Door de poedervorm en de aangename perziksmaak kan je dit supplement ook gemakkelijk combineren met een eiwitshake in jouw favoriete shakebeker. Voor dit product zijn weinig gebruikersreviews beschikbaar. Hierdoor is het mogelijk dat sommige negatieve effecten nog niet gekend zijn.

Vorm: Poeder | Belangrijkste ingrediënten: Guarana, l-carnitine, cafeïne en groene thee extract  | Inhoud: 300 gram

Beste natuurlijke: Super Groene Thee

Voordelen:

 • Voor vegetariërs en veganisten
 • Beval chroom
 • Grote verpakking

Nadelen:

 • Niet voor cafeïnegevoelige mensen

De Super Groene Thee Vetverbrander is de juiste keuze als je een meer natuurlijke vetverbrander wil. De actieve ingrediënten zijn voornamelijk van plantaardige afkomst: groene thee, cafeïne, guarana, gemberwortel en blaaswierextract.

Gember en blaaswier bestrijden allebei overtollig vet door de spijsvertering en stofwisseling in het lichaam te bevorderen. Naast deze plantaardige extracten bevat het supplement ook nog chroom. Dit essentiële mineraal is nodig voor de metabole processen en speelt bijgevolg een belangrijke rol bij vetverbanding.

Het is aanbevolen om een tablet ‘s ochtends te nemen. Elke verpakking bevat zo’n 60 tabletten die ongeveer 0,33 euro per capsule kosten. Cafeïnegevoelige personen moeten opletten bij dit product. In één tablet zit 198 mg cafeïne.

Vorm: Tabletten | Belangrijkste ingrediënten: Guarana, groene thee extract, gemberwortel, blaaswierextract en cafeïne | Inhoud: 60 tabletten

Kort samengevat

Het is gemakkelijk om te verdwalen bij het kiezen van een goede vetverbrander. Er zit veel variatie tussen de werkingsmechanismen, de ingrediënten en de vorm.

Vetverbranders met l-carnitine zijn omwille van hun unieke werkingsmechanisme enkel geschikt voor intensieve sporters.  De 24hr Fatburn en Hulk Fatkiller Peach Lemonade zijn vetverbranders die l-carnitine bevatten.

Veel vetbranders bevatten ook cafeïne of ingrediënten die cafeïne bevatten. Deze stof vermindert de eetlust en verhoogt het basaal energieverbruik. In combinatie met een ketodieet kunnen koolhydraatvrije vetverbranders een grote impact hebben op overtollig vet. De Pure Guarana is een voorbeeld van zo’n ketovriendelijke vetverbrander.

Vormgewijs is er een verschil tussen capsules, poeders en pillen. De Hulk Fatkiller Peach Lemonade is een geschikte keuze voor personen die een poedersupplement willen.

Natuurlijk vetverbrander
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een vetverbrander?

Groene thee extract

Groene thee-extract is een veelgebruikt ingrediënt in veel vetverbranders en er wordt aangenomen dat het verschillende mechanismen heeft die kunnen bijdragen aan gewichtsverlies en vetverbranding.

Een manier waarop groene thee-extract kan helpen bij vetverbranding, is door het metabolisme te verhogen. Groene thee bevat catechines, met name epigallocatechinegallaat. Van deze stof is aangetoond dat ze de stofwisseling en het energieverbruik verhoogt. Dit betekent dat je lichaam gedurende de dag meer calorieën verbrandt.

Deze catechines hebben ook nog een tweede functie. Ze onderdrukken namelijk de eetlust. Bij een verminderde calorie-inname zal het lichaam sneller vetreserves verbranden.

Cafeïne

Cafeïne is een stimulerend middel dat vaak wordt aangetroffen in vetverbranders. Het heeft verschillende potentiële mechanismen die kunnen bijdragen aan vetverbranding.

Ten eerste kan cafeïne de stofwisseling en het energieverbruik verhogen. Deze toename van het metabolisme wordt veroorzaakt door het vermogen van cafeïne om het centrale zenuwstelsel te stimuleren en de productie van bepaalde hormonen, zoals adrenaline en noradrenaline, te verhogen.

Een bijkomend effect van cafeïne is dat het bij sommige mensen de eetlust onderdrukt. Dit kan leiden tot een vermindering van de calorie-inname en gewichtsverlies.

Ten slotte is aangetoond dat cafeïne de trainingsprestaties verbetert en de vetoxidatie tijdens het sporten verhoogt. Dit betekent dat wanneer je traint, jouw lichaam vet mogelijk efficiënter als brandstof kan gebruiken, wat na verloop van tijd kan leiden tot meer vetverlies.

Hoge doses cafeïne kunnen echter negatieve bijwerkingen hebben, waaronder angst, zenuwachtigheid en slapeloosheid.

Guarana

Guarana is een plant afkomstig uit het Amazonegebied en is een veelgebruikt ingrediënt in veel vetverbranders en andere afslanksupplementen. Drie belangrijke componenten van guarana zijn cafeïne, theofylline en theobromine. Deze stimulerende stoffen bevorderen allemaal het energieverbruik van het lichaam. Er wordt ook gerapporteerd dat guarana de eetlust zou verminderen en hierdoor mogelijk ook kan helpen bij gewichtsverlies.

Als bonus suggereren sommige studies dat guarana ook kan helpen om mentale alertheid en cognitieve prestaties te verbeteren.

Het is echter belangrijk op te merken dat guarana ook potentiële bijwerkingen kan hebben, vooral wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Deze kunnen slapeloosheid, angst en problemen met de spijsvertering omvatten.

L-carnitine

Sommige vetverbranders bevatten carnitine. Deze stof is verantwoordelijk voor het transport van vrijgekomen vetten naar de mitochondriën. In de mitochondriën worden de getransporteerde vetten omgezet in energie.

Supplementatie van carnitine is enkel nuttig wanneer er effectief vetten zijn vrijgekomen in de bloedbaan. Bijvoorbeeld na enkele uurtjes op de loopband of hometrainer. Zonder vrijgekomen vetten kan carnitine niets transporteren naar de mitochondriën. Het is dus belangrijk goed te sporten wanneer je supplementeert met carnitine.

Goede vetverbrander
Afbeelding: Canva.com

Wat is een vetverbrander?

Een vetverbrander is een supplement, voedingsmiddel of medicijn dat de vetverbranding in het lichaam verhoogt. Deze producten bevatten vaak een combinatie van ingrediënten zoals cafeïne, groene thee-extract of andere plantenextracten waarvan wordt aangenomen dat ze de stofwisseling van het lichaam stimuleren en de hoeveelheid verbrande calorieën verhogen.

De effectiviteit van vetverbranders is echter een onderwerp van discussie, aangezien hun vermogen om gewichtsverlies te bevorderen mogelijk beperkt is en ze ook potentiële bijwerkingen kunnen hebben. Ananas is een mooi voorbeeld van de vele misvattingen rond vetverbranders. Het enzym bromelaïne in het fruit zou zogezegd vetverbranding verhogen. Echter, in de praktijk is dit enzym al afgebroken in de darm voor het in contact kan komen met vetweefsel.

Hoe werkt een vetverbrander?

Het exacte werkingsmechanisme van vetverbranders kan variëren. De ingrediënten bepalen het mechanisme. De meeste vetverbranders zijn echter ontworpen om het metabolisme van het lichaam te verhogen, wat kan leiden tot een grotere verbranding van calorieën en mogelijk tot gewichtsverlies.

Enkele veel voorkomende ingrediënten in vetverbranders zijn:

 • Cafeïne: dit stimulerende middel kan het energieniveau en de stofwisseling verhogen, waardoor het lichaam meer calorieën kan verbranden.
 • Groene thee-extract: dit bevat catechinen, waarvan wordt aangenomen dat ze de stofwisseling en de afbraak van vet helpen te verhogen.
 • L-carnitine: dit is een aminozuur dat kan helpen bij het transport van vetzuren naar de mitochondriën, waar ze kunnen worden verbrand voor energie.
 • Guarana: deze plant bevat een aantal stimulerende stoffen die het energieverbruik verhogen en helpen honger te stillen.
 • Chroom: aangenomen wordt dat dit mineraal helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, wat kan helpen om hunkeren te verminderen en overeten te voorkomen.

Het is echter belangrijk op te merken dat de effectiviteit van vetverbranders kan variëren afhankelijk van het individu en dat ze altijd moeten worden gebruikt in combinatie met een gezond dieet en een trainingsprogramma.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 13 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, ingrediënten, prestaties en prijs.

Tot zover het artikel beste vetverbrander

Lees meer artikels in de categorie ‘Gezondheid’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.