De 7 beste videocamera’s van 2022
De beste opties voor videografen, fotografen en vloggers.
Als fotograaf heb je ongetwijfeld begrepen dat sommige momenten in het leven te belangrijk zijn om ze zomaar te laten voorbijgaan. Om onvergetelijk mooie herinneringen te bewaren aan een huwelijk, de communie of het lentefeest van de kinderen, een babyborrel of een party met vrienden, sta jij op de eerste rij. Zodat je prachtige foto’s van het evenement kunt nemen en grote delen ervan op video kunt vastleggen.
Hoe leuk zou het dan zijn om je goede fotocamera om te kunnen toveren naar de beste videocamera die er bestaat. Om twee vliegen in een klap te slaan. Alleen of met de hulp van een partner of vriend. In ons onderzoek hebben we ons toegelegd op die multifunctionele camera’s, waarmee fotograferen en filmen vlekkeloos verloopt. Zodat je geen zorgen aan je hoofd hebt tijdens die mooie momenten, maar je je ten volle op de creatieve invulling van je werk kunt concentreren. Met uitmuntende foto’s en een prachtige video als eindresultaat. Wij helpen je bij het maken van de juiste keuzes.
Onze selectie videocamera
- Beste prijs-kwaliteit: Panasonic Lumix DC-GH6 bij Coolblue
- Beste 4K: Sony A7III Videokit bij Coolblue
- Beste professionele: Canon EOS 5D Mark IV bij Coolblue
- Beste goedkope: Canon EOS M50 Mark II Starterskit bij Coolblue
- Beste mini: Sony ZV-1 Vlog bij Coolblue
- Beste voor op reis: Fujifilm X-T3 WW bij Coolblue
- Beste koop: Nikon Z fc Videokit bij Coolblue
In dit artikel
Beste prijs-kwaliteit: Panasonic Lumix DC-GH6
- 4K-kwaliteit aan 120 fps
- Interne beeldstabilisatie
- Dynamic range boost
- 315 scherpstelpunten
- Stof- en weerbestendig
- Micro four thirds sensor
- Beperkte connectiviteit
De Panasonic Lumix DC-GH6 is een goede videocamera voor wie professioneel ogende films wilt maken. Je scoort gegarandeerd met de heldere opnamen in 4K-kwaliteit aan 120 fps. Waardoor veel creatieve toepassingen mogelijk worden, tijdens het filmen en bij het monteren. Denk maar aan het scherp vertragen en uitvergroten van videobeelden van belangrijke momenten waarbij je wat langer wilt blijven stilstaan
Dankzij de Panasonic Dynamic Range Boost film je in verschillende lichtomstandigheden. Afhankelijk van het gebouw waarin je filmt word je geconfronteerd met verschillende lichtbronnen. Bovendien zorgt de functie voor een aanzienlijke ruisreductie bij een hoge ISO-waarde. Waardoor de beeldkwaliteit op punt blijft.
Een minpuntje is de kleine micro four thirds sensor met cropfactor 2. Maar voor de rest is dit een sterke systeemcamera met veel voordelen. Zoals de body met ingebouwde beeldstabilisatie, een draadloze flitsaansturing, een 2,5 mm jack microfoonaansluiting, ISO-waarden tussen 100 en 25.600, een 3 inch kantelbaar aanraakscherm en 315 scherpstelpunten.
Type: systeemcamera | Sensor: micro four thirds | Megapixels: 25,2 MP | Max. videoresolutie: 4K @ 120 fps
Beste 4K: Sony A7III Videokit
- 5-assige beeldstabilisatie
- 693 scherpstelpunten
- Complete videokit
- 4K videokwaliteit
- Full frame sensor
- Beperkte connectiviteit
- Gevoelig voor fijn stof
Ondanks het feit dat je met de Sony A7III slechts aan 30 frames per seconde filmt in 4K, is dit toch de beste videocamera met die beeldkwaliteit. Omdat de full frame sensor veel groter en beter is dan de micro four thirds sensor van de Panasonic Lumix DC-GH6.
En dat verschil valt op bij je films, maar ook en vooral bij de foto’s die je neemt. Want je foto’s print je groter zonder kwaliteitsverlies, omdat ruis veel minder in je beelden voorkomt. Zelfs wanneer je de maximale ISO-waarde van 204.800 instelt.
Deze 4K videocamera heeft de TIPA-onderscheiding in België en Nederland binnengehaald. Waarmee Sony opnieuw zijn expertise bewijst op het vlak van fotograferen en filmen. Foto’s neem je als JPEG of RAW. Video’s hebben een MPEG-4 AVCHD indeling. De videokit bevat handige accessoires die van pas komen bij het filmen.
Zoals een microfoon met 20 cm mini jackkabel, een SmallRig kooi waarmee je de camera met toebehoren op je statief bevestigt en een video powerbank led. Voorts heeft deze goede videocamera een 5-assige beeldstabilisatie, een elektronische zoeker en een 3 inch kantelbaar aanraakscherm. Dankzij de 693 scherpstelpunten, schiet je scherpe 4K beelden.
Type: systeemcamera | Sensor: full frame | Megapixels: 24,2 MP | Max. videoresolutie: 4K @ 30 fps
Beste professionele: Canon EOS 5D Mark IV
- Full frame spiegelreflex
- Microfoonaansluiting
- Draadloze aansturing
- Verwisselbare lenzen
- Prima connectiviteit
- Dure videocamera
- Geen beeldstabilisatie
De duurste videocamera uit ons onderzoek is de EOS 5D Mark IV van Canon. Maar je krijgt daarvoor een professionele full frame spiegelreflex in de plaats, waarmee je 30,4 megapixel foto’s neemt en in 4K-kwaliteit filmt, aan 24 frames per seconde.
Wat ruim voldoende is om scherpe en heldere video’s te maken in moeilijke lichtomstandigheden, zoals in een kerk of in een stadhuis. De ISO-waarde stel je in tussen 50 en 102.400. De fasedetectie autofocus legt de scherpte op je onderwerp en houdt die vervolgens vast. Op het grote 3,2 inch LCD-aanraakscherm kun je de scènes volgen en snel bijsturen.
Tussen twee opnamen door verwissel je de lens waardoor je wijde shots met alle genodigden op het huwelijk varieert met close-ups van het huwelijkspaar. Zodat je het koppel mooie herinneringen aan die dag bezorgt, met een professioneel gemaakte film.
Deze camera heeft 61 scherpstelpunten, een 3,5 mm jack microfoonaansluiting en een hotshoe voor een externe flitser. Bijkomende lichtbronnen stuur je draadloos aan. Ook bij slecht weer werk je voort. De camera is stof- en spatwaterbestendig. Hij heeft een GPS-sensor. En de bestanden zet je over naar je computer via wifi, USB of NFC.
Type: spiegelreflexcamera | Sensor: full frame | Megapixels: 30,4 MP | Max. videoresolutie: 4K @ 24 fps
Beste goedkope: Canon EOS M50 Mark II Starterskit
- Volledige starterskit
- Goedkope videocamera
- Interne beeldstabilisatie
- Kantelbaar LCD-scherm
- Fasedetectie autofocus
- Gevoelig voor fijn stof
- Niet weerbestendig
Zoek je een budget videocamera, dan heeft Canon met de EOS M50 Mark II de ideale starterskit voor jou. Bij de goedkope videocamera zit een cameratas, groothoeklens en geheugenkaart, zodat je voor weinig geld snel aan de slag kunt gaan.
Deze systeemcamera met APS-C sensor is ideaal voor wie net begint te fotograferen en filmen. De EF-lenzen die je bij de camera koopt, passen ook op andere EOS-modellen van Canon, waardoor je investeringen nooit verloren gaan. Zelfs niet wanneer je na een tijd naar een duurdere body doorgroeit.
De Canon EOS M50 Mark II beschikt over een bijzonder nauwkeurig fasedetectie autofocussysteem en elektronische beeldstabilisatie. De ISO-waarden variëren van 100 naar 25.600. Via het kantelbare aanraakscherm volg je de actie en stuur je de videocamera snel bij.
De lichtgewicht camerabody van 388 gram neem je gemakkelijk mee op reis. Zo gebruik je deze camera niet alleen om grote feesten te filmen, maar ook thuis en tijdens de gezinsvakantie. Wanneer jullie vreemde culturen ontdekken en leuke trekpleisters bezoeken. Je video’s deel je via wifi en bluetooth met je smartphone en pc en vervolgens met het thuisfront.
Type: systeemcamera | Sensor: APS-C | Megapixels: 24,1 MP | Max. videoresolutie: 4K @ 25 fps
Beste mini: Sony ZV-1 Vlog + GP-VPT2BT Grip + ECM-W2BT
- Kleine videocamera
- Draadloze microfoon
- Fasedetectie autofocus
- 180° kantelbaar scherm
- Handige cameragrip
- Kleine 1 inch sensor
- Beperkte connectiviteit
De Sony ZV-1 vlogcamera is een kleine videocamera met een handige grip en draadloze microfoon, die je gemakkelijk meeneemt om live verslag uit te brengen van de gebeurtenissen waarvan je zelf deel uitmaakt. Je vlog voorzie je van commentaar terwijl je je tussen de genodigden beweegt.
En je registreert ook hun getuigenissen in een directe reportagestijl. De mini videocamera weegt amper 294 gram. Maar hij heeft toch alles wat je nodig hebt om vlot te filmen. Zoals een 3 inch kantelbaar aanraakscherm, een microfoonaansluiting, een hotshoe en een fasedetectie autofocussysteem.
Aan een kleine videocamera zijn ook nadelen verbonden. De 1 inch sensor maakt het net iets lastiger om foto’s groot te printen zonder kwaliteitsverlies. Video’s daarentegen zijn helder en scherp en van een uitstekende 4K-kwaliteit. In de camera past een micro SD-kaart van maximaal 512 GB, waarop je foto’s en video’s opslaat tot je ze overzet naar je pc.
Dat kan via je wifinetwerk of bekabeld via USB. De compact camera heeft een beperkte connectiviteit, geen zoeker en een kunststof body die net iets minder goed tegen stof en water kan.
Type: compact camera | Sensor: 1 inch | Megapixels: 20,1 MP | Max. videoresolutie: 4K @ 30 fps
Beste voor op reis: Fujifilm X-T3 WW
- 10-bit kleurdiepte
- Kantelbaar scherm
- 425 scherpstelpunten
- Weerbestendige body
- Stofverwijderingssysteem
- Geen aanraakscherm
- Beperkte connectiviteit
Met de Fujifilm X-T3 WW maak je prachtige reisreportages. Deze goede videocamera met optische beeldstabilisatie registreert heldere, getailleerde en stabiele video’s van uitgestrekte landschappen, architecturale pareltjes en andere bezienswaardigheden op reis.
Met een fraaie 10-bit kleurdiepte die in vergelijking met de normale 8-bit weergave een grotere variatie aan nuances en kleuren bevat. Zodat de blauwe lucht boven de groene grasvlakten of het goudgele strand beter tot zijn recht komt. De contrast detectie autofocus, met 425 scherpstelpunten, speelt daar handig op in.
Voorts heeft de camera een elektronische zoeker, een 3 mm jack microfoonaansluiting, een hotshoe voor een externe flitser en een 3 inch kantelbaar scherm. In dit geval is het geen aanraakscherm. En ook de beperkte connectiviteit is een minpunt.
Om je foto’s en video’s te verplaatsen, gebruik je wifi of bluetooth. Andere opties zijn er niet. De camera weegt 539 gram en is weerbestendig. Wanneer je op het strand fotografeert, komt het stofverwijderingssysteem goed van pas. Maar tracht toch vooral voorzichtig te zijn, wanneer je de lens verwisselt. Want in een systeemcamera zit geen spiegel om de APS-C sensor te beschermen.
Type: systeemcamera | Sensor: APS-C | Megapixels: 26,1 MP | Max. videoresolutie: 4K @ 24 fps
Beste koop: Nikon Z FC Videokit
- Lichte videocamera
- LCD-aanraakscherm
- 209 scherpstelpunten
- Volledige filmuitrusting
- Stofverwijderingssysteem
- Niet waterdicht
- Geen cameragrip
De laatste beste videocamera is de Nikon Z FC met statief en microfoon als onderdelen van een extra videokit die bij de camera hoort. Waardoor je meteen een vrij complete uitrusting hebt om prachtige films te maken van de aangekondigde babyborrel of het grote familiefeest.
Plaats deze goede camera op een statief om vlot te kunnen filmen. Want aan de systeemcamera zit geen handgreep zoals je die verwacht. De body met retro-ontwerp ziet eruit als een eenvoudige rechthoek zonder snufjes. Maar de werkelijkheid is enigszins anders.
De camerabody weegt 390 gram en is daardoor gemakkelijk te manoeuvreren. De APS-C sensor heeft een cropfactor van 1,5. In de camera zit een stofverwijderingssysteem. Hij telt 209 scherpstelpunten en aan de rugzijde bevindt zich een 3 inch kantelbaar aanraakscherm.
De elektronische zoeker geeft het beeld van het LCD-scherm verkleind weer, zodat je ook via die weg de actie kunt volgen. Dankzij de meegeleverde microfoon neem je gericht gesprekken op zonder al te veel achtergrondgeluiden. In de camera past een lithium-ion batterij en een SD-kaart voor je foto’s en films. Die bestanden zet je over naar je computer via bluetooth of wifi, om ze met je familie te delen.
Type: systeemcamera | Sensor: APS-C | Megapixels: 20,9 MP | Max. videoresolutie: 4K @ 30 fps
Tot zover het artikel over ‘De 7 beste videocamera’s 2022’. Je kan ook opteren voor een digitale fotocamera die ook video kan vastleggen. Meer goedkopere alternatieven vind je in de vorm van camcorders. Met een goede spiegelreflexcamera kun je goede foto’s nemen maar je kan er ook mooie video’s mee maken.
Waarop letten bij het kopen van een videocamera?
Type camera
Het is een ongeschreven wet dat in een ruimere camerabody de grootste sensor past, die de beste kwaliteit van foto’s aflevert. Omdat je die op groot formaat kunt printen zonder ruis en met behoud van scherpte. Dat is belangrijk om weten wanneer je van plan bent om naast films ook foto’s aan te bieden. Een kleinere videocamera daarentegen ligt beter in de hand en werkt net iets gemakkelijker wanneer je een vlog maakt waarbij je deelneemt aan het evenement en midden in de actie staat. Want een grote camera is zwaarder en plaats je het beste op een statief.
Je moet dan kiezen wat voor films je wilt maken. Koop een goede spiegelreflexcamera met full frame sensor als het jouw bedoeling is om professionele films af te leveren. Een systeemcamera met APS-C sensor is een goed en goedkoper alternatief. Maar weet dat de sensor gevoeliger is voor stof, omdat die niet wordt beschermd door een spiegel. Een compact camera is nog beter hanteerbaar. Maar de kleine sensor heeft het nadeel dat de kwaliteit van de beelden net iets minder is. Ga op zoek naar het juiste compromis.
Sensor
Het formaat van de sensor speelt een grotere rol bij fotografie dan bij videografie. De scherpte en de details nemen duidelijk toe wanneer je een grotere sensor in je camera hebt, waardoor je foto’s veel sterker kunt uitvergroten en als poster te printen. De videoresolutie zit anders in elkaar. En toch zal de grootte van de sensor ook hier een rol van betekenis spelen.
De scherptediepte in beeld bepaal je door het diafragma te veranderen. Maar bij een grotere sensor is het scherptegebied tot 2 maal minder diep dan bij kleine sensoren. Waardoor het aantal creatieve mogelijkheden in het laatste geval aanzienlijk wordt beperkt. Wil je een bokeh-effect creëren en de persoon in de voorgrond afbeelden tegen een totaal onscherpe achtergrond, ben je duidelijk beter af met een full frame sensor.
Videoresolutie
De beste videocamera heeft een filmresolutie van minstens 8.840 bij 2.160 pixels. Die ultra HD of 4K kwaliteit wordt gebruikt in bioscopen. Waardoor je je films behalve op een breedbeeldtelevisie ook op een groot scherm kunt tonen. Full HD met 1.920 bij 1.080 pixels wordt vandaag nog in de meeste huiskamers gebruikt. Maar met het oog op de toekomst, investeer je beter in 4K. Een nog lagere HD of HD ready resolutie is niet aan te raden. Lage resoluties zijn vooral handig als je je video’s alleen op het internet post.
Beeldstabilisatie
Een goede beeldstabilisatie in de camera zorgt ervoor dat je rustige video’s maakt, zonder storende trillingen. Dat is vooral belangrijk wanneer je van plan bent om de filmcamera in de hand te houden. Anders wordt de film vrij onrustig. Het aantal frames per seconde speelt natuurlijk ook een rol. Voor een goede film heb je minstens 24 fps nodig. Dit volstaat voor gewone handelingen, zoals je die filmt tijdens de meeste ceremonies. Ben je van plan om je op snelle sporten toe te leggen, ga je naar 60 fps. Vanaf 120 fps heb je de creatieve mogelijkheid om je video’s aanzienlijk te vertragen en in slow motion af te spelen.
Hoe we vergelijken en testen
Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.
Voor dit artikel werden 18 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.
Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op beeldkwaliteit, type camera, sensoren en prijs.