Scroll Top
Vinyl album

De 25 beste vinylplaten

Essentiële classic vinyl albums om in huis te halen

Vinyl kent een ongekende revival. Voor het eerst in dertig jaar piekt de wereldwijde vraag naar vinyl op zo’n 200 miljoen exemplaren. Effectief stokt de jaarlijkse productie op 160 miljoen exemplaren. En meer dan dubbel zoveel platen staan in de wachtrij om geperst te worden.  

Voor het eerst sinds de technologische revolutie van de compact disc, we schrijven 1986, overvleugelt de verkoop van vinyl die van de cd’s. Qua omzet bijna twee keer zoveel.    

Vinyl is een verademing voor de muziekindustrie én elke belevende muziekliefhebber. Classic albums worden van zolder gehaald, gaan tweede hands grif over de toonbank of worden opnieuw uitgebracht als retro platen op ‘new vinyl’.  

Welke 25 essentiële classics albums mogen in geen enkele hedendaagse platencollectie ontbreken? We zetten ze voor je op een rijtje. Met als ‘bonustrack’ een vergelijking van ‘180 gram audiofiel vinyl album’ en ‘coloured vinyl record’ met het  ‘oude lp-vinyl’. 

The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band

De originele Sgt. Pepper’s mag in zijn oorspronkelijke vorm in geen enkele platencollectie ontbreken. Bij voorkeur de volledig analoge Parlophone-persing van vóór midden van jaren ’80.

In 1966 besluiten The Beatles om zich volledig te storten op nieuw studiowerk. De conceptuele basis en weelderige verpakking van Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band zijn baanbrekend. Een kunstwerk op zich.

Het album weerspiegelt het positivisme van de jaren ’60 uit. De perfecte soundtrack voor ‘The Summer of Love’, ontluikend in een weelderig decor van psychedelische sound. De diversiteit aan songs maken van dit album een muzikale caleidoscoop.

De huidige vinylversie bewijst hoe technologie de originele mastertapes kan verbeteren, zonder de oorspronkelijke sound aan te tasten.

Metallica – The Black Album

Meer dan 35 miljoen ‘Black Albums’ zijn verkocht. Meer dus, dan er pinguïns op Antarctica leven. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat dit ‘doorbraak album’ van Metallica verschijnt. Een periode waarin we ons op een kruispunt bevinden: Operatie ‘Dessert Storm’ ligt net achter ons en de Berlijns muur valt. Met ‘The Black Album’ als muzikale bulldozer die de tijd mee heeft om uit te groeien tot absolute klassieker.

Metallica laat zich horen van hun ‘zachtere’ kant. Sober in tempo en volume. Sterk door eenvoud en krachtig door van hun vaste ‘Speed Metal’-stijl af te wijken. Verdriet, liefde, verlangen en angst vormen de dominerende thematiek op dit classic album, dat als heruitgave anno nu schoon, diep en helder klinkt.

ABBA – Gold

Vreemd genoeg is het Zweedse droomkwartet op sterven na dood als hun compilatie-album ‘Gold’ begin jaren ’90 de wereldwijde ABBA-revival inluidt. ‘Gold’ breekt alle eerdere verkooprecords van de groep: naar schatting 29 miljoen exemplaren.

Negentien tijdsmonumenten uit bijna 10 jaar hithistorie komen samen op dit album, dat tot 2021 alleen als cd-box verkrijgbaar is.

Uitgerekend in 2021, het jaar van de grote ABBA comeback met het nieuwe album ‘Voyage’, verschijnt als voorbode een ‘Limited Edition Gold Vinyl’. Op de kop af 25 jaar na de originele release van ABBA.

Dit geremasterde dubbel-album is opnieuw geperst in 180 gram goudkleurig vinyl.

Pink Floyd – The Dark Side of the Moon

Één van de succesvolste én invloedrijkste vinyl albums dat generatie na generatie blijft fascineren. ‘The Dark Side of the Moon’ maakt van Pink Floyd een tijdloze superband. Roger Waters tekent voor én het concept én alle songteksten. Met spraakmakende thema’s zoals dood, oorlog, paranoia en vervreemding als ‘Leitmotiv’.

Na een preview voor de pers verfijnt de band het album in wording, voordat het terugkeert naar de Abbey Road studio en begin 1973 ‘Dark Side of the Moon’ het levenslicht ziet. Een quasi perfecte productie met tape loops en elektronische effecten. Alle nummers op het album groeien uit tot klassiekers.

In 2011 zijn de originele analoge tapes volledig geremastered en komen op 180 grams vinyl uit.

Eagles – Hell Freezes Over

Nadat de The Eagles uiteenvallen antwoordt Don Henley op de vraaag wanneer deze band nog eens samen speelt ‘When hell freezes over’. Vrij vertaald, als de hel bevriest. In 1994 is dit een feit als de band weer samen optreedt. Eerst voor een MTV-special, die elf opnamesessies plus een nieuw gearrangeerde versie van ‘Hotel California’ oplevert. Gevolgd door een Hell Freezes Over Tour.

Maar eerst verschijnt nog het album met Henley’s citaat al titel. Het tweede live-album van The Eagles met als bijzonder pareltje ‘Love will keep us alive’. Een nieuw, nooit eerder op single verschenen, nummer dat het op eigen kracht het tot een radiohit schopt.

Deze twee-LP is opnieuw gemasterd en mag op ‘new vinyl’ in geen enkele collectie ontbreken.

Arctic Monkeys – AM

Hun albumdebuut is meteen raak. De Britse Indie rockband Artics Monkeys blijkt geen toevalstreffer. In 2006 scoren ze met het snelst verkochte album ooit in Groot-Brittannië. Tot vijfmaal toe slaan ze een Brit-award aan hun haak en twee keer zelfs een Grammy-nominatie.

Niveau vasthouden en blijven vernieuwen wacht als grootste uitdaging na een vliegende start. Het zorgt voor een stroomversnelling in hun volwassen worden. Met als tastbaar én hoorbaar bewijs AM; hun 5e album. Inmiddels een classic album dat in haar releasejaar met het predicaat ‘album of the year’ opeist. Als singletrack schopt ‘Do I wanna know’ het tot een hitklassieker. Schaamteloos trekt Arctic Monkeys op dit album de soundregisters van andere muziekgenres en bands open. Hoe kleine jongens groots klinken.

Fleetwood Mac – Rumours

Waar liefdesverdriet en relatiebreuken al niet toe kunnen leiden. Rumours is het muzikale verwerkings- en afreageerproces van de vijf groepsleden binnen Fleetwood Mac. Met als zoete (of zure) oogst een tijdloos album, waarvan 45 miljoen exemplaren moeiteloos de weg naar de platenspeler weten te vinden. Het geheim? De bandleden zetten hun privé problemen aan de kant en laten hun muzikale klik spreken.

Kenners categoriseren de sound van hun sterke popsongs als ‘California pop’. Oorwurmers, die door hun grote toegankelijkheid oppervlakkig lijken, maar dat zeker niet zijn!

‘Rumours’ is niet gedateerd en klinkt net zo actueel in 2022 als eind jaren zeventig. Deze magie maakt dit vinyl album tot een onmisbaar standaardwerk binnen elke platencollectie.

Adèle – 30

Het beste en krachtigste album van Adèle ooit. Net als haar vorige albums 19, 21 en 25 ‘verraadt’ ook dit album haar leeftijd. Niet helemaal, want met enige vertraging door corona loopt 30 niet helemaal synchroon met haar werkelijke leeftijd: 33.

Op dit album heeft de afgeslankte zangeres zich muzikaal opnieuw uitgevonden. Verrassend, tegelijk vertrouwd, maar vooral heel erg goed. In haar songs deelt ze haar persoonlijke liefdesavonturen. Niks nieuws overigens. Maar nu voegen haar overlopende gevoelens rondom haar scheiding een extra dimensie toe aan dit album. Vanuit een emotioneel stukje zelfberouw. Dit zorgt voor een nieuw geluid dat we niet eerder van Adèle hebben gehoord. Een iconisch album en kassucces van 2021.

Supertramp – Crime of the Century

De Britse symfonische rockband lijkt na twee albums op sterven na dood als ze door hun rijke investeerder in de steek worden gelaten. En hun platenmaatschappij weinig brood in een vervolg ziet. Dat maakt bij het bandduo Hodgson en Davies geheime krachten los. Supertramp slaat terug met een meesterwerk: ‘Crime of the Century’.

Op dit vinyl album manifesteert Supertramp zich door hun kenmerkende sound binnen het genre progressieve rock. Élke albumtrack groeit uit tot een onvergankelijke klassieker. ‘Crime of the Century’ overstijgt bijna het beste van tijdgenoot Pink Floyd.

‘Dreamer’ levert de band in 1974 haar eerste hitnotering op. En ‘School’ – vreemd genoeg – in 1990 de laatste…

Sinds 2014 is een geremasterde versie op 180 grams vinyl verkrijgbaar.

Daft Punk – Random Access Memories

Dansmuziek en disco nieuw leven inblazen. Oftewel ‘the life back to music’ brengen. Met deze missie stort het duo Daft Punk zich op dit (dans)album. Hoe dolgedraaid ‘Get Lucky’ ook is en klinkt, het zet – versterkt door de onweerstaanbare Nile Rodgers gitaarriffs –  jong en oud in beweging. Trek daarnaast nog een discoblik open met Giorgio Moroder en Paul Williams en je maakt van een album een pure (disco en dans)sensatie.

De tracks lijken soms wat simpel, maar hoeveel grote wereldhits zijn dat niet? ‘Random Access Memories’ brengt het plezier helemaal terug in de dansmuziek. De productie is feilloos, het geluid voortreffelijk, de disco van weleer herleeft. Wedden dat niemand op dit vinyl album kan blijven stil zitten?

ABBA – Voyage

Zou een supergroep van toen nog kunnen aarden in de hitlijsten van nu? Na veertig jaar stiekeme hoop herrijst ABBA met het album ‘Voyage’ uit het niets. Lang verwacht, maar toch nog onverwachts.

‘Voyage’ is door de onmiskenbare sound écht ABBA . Uptempo hits uit het gouden compositorisch brein Bjorn en Benny, die op het eerste oor simpele wijsjes lijken. Maar wie goed luistert, ontdekt dat deze composities zonder uitzondering aan de lange rij ABBA hits kunnen worden gerijgd..

‘Money, money, money’? Nee, ‘Voyage’ markeert het definitieve en tevens laatste vinyl-avontuur van deze supergroep. ABBA steekt hun laatste reis door de seventies- en begin eightiessound in een onsterfelijk jasje. En scoort meteen het beste verkochte vinyl album van 2021.

Stevie Wonder – Songs in the Key of Life

Aan dit legendarische vinyl album heeft Stevie Wonder meer dan twee jaar gewerkt. Een autobiografische meesterwerkje, opgenomen in twee verschillende studio’s.

‘Little Stevie Wonder’ is net twaalf als hij een contract bij Motown tekent. Vijf lp’s later zet hij een ‘masterpiece’ neer door zich te ontdoen van het keurslijf van het platenlabel. Motown heeft er vrede mee als het album voor torenhoge verkoopcijfers zorgt.

Vanaf de eerste groef plaatst het album je in de wereld van de zwarte muziek door de mix van soul, R&B, pop en jazz.

Het album neigt sterk naar hét ‘Best of’ album van deze Motown grootheid.

Een classic album als dubbel lp in 180 grams vinyl met als toetje een speciale EP (7” single).

Jimi Hendrix – Live at Woodstock

De manager van The Rolling Stones ziet geen graten in de muziek van Jimi Hendrix. Animals-bassist Chass Chandler daarentegen wel als hij zijn gitaar aan de wilgen hangt en besluit om nieuwe artiesten te gaan producen. Hij haalt Hendrix naar Londen om een band te formeren: The Jimi Hendrix Experience, die meteen een wereldhit scoort met ‘Hey Joe’. Een zogenaamde ‘murder ballad’, wat wil zeggen dat in het nummer een moord wordt bezongen.

‘Hey Joe’ is het slotnummer op de geremasterde 3 vinyl versie van ‘Live at Woodstock’. Vijftien nummers waaronder Jimi’s legendarische vertolking van ‘Star Spangled Banner’ maken deze live-registratie tot een tijdsdocument. Binnen het magere aanbod Hendrix op ‘new vinyl’ is dit live-album de beste keuze.

Neil Young – Harvest Moon

De verwisseling met ‘Harvest’ is begrijpelijk. De muzikale sfeer op ‘Harvest Moon’ ligt het verlengde van dit standaardwerk. Slim genoeg wordt ‘Harvest Moon’ (exact 20 jaar na Harvest) ook zo ‘verkocht’.

Eenmaal op de draaitafel overtreft dit 19e studioalbum van Young alle verwachtingen.  In bijna dezelfde muzikale bezetting én het samenspel van Ben Keith. Neil Young kiest dit keer iets vaker voor de akoestische dan de elektrische gitaar, de piano of de banjo.

De titeltrack ‘Harvest Moon’ is een aangenaam zoetsappig nummer met hoog  kippenvelgehalte.  Om het ‘warmere’ gevoel te versterken is gebruik gemaakt van analoge opnameapparatuur uit de jaren 70. Een klasse lp, waar je beslist naar op zoek moet gaan. Duimen dat het album nog verkrijgbaar is.

Marvin Gaye – What’s going on

De krachtige boodschap van de titeltrack blijft pijnlijk actueel. ‘What’s Going On’ is een  maatschappijkritisch muzikaal meesterwerk dat de tand des tijds overleeft. Oorspronkelijk bedoeld als verwijzing naar de Vietnamoorlog. Marvin moet dreigen met een staking om zijn platenmaatschappij te overtuigen.

Zijn broer Frankie vecht al drie jaar in Vietnam, als dit album uitkomt. In 1984 sterft Marvin in de armen van zijn broer Frankie. Vermoord door zijn vader. Een paar jaar eerder slaat Marvin op de vlucht en vestigt zich in… Oostende.

‘What’s Going On’ is de soundtrack van het leven in de VS. Onvervalste soul, funk, jazz en blues uit de jaren ’70 vloeien in elkaar over. Terecht uitgeroepen tot één van de beste vinylalbums ooit.

Michael Jackson – Thriller

Als het hitsucces door de slechte recensie van het duet Jackson en McCartney begint te slabakken, moet een nieuw album (ruim drie jaar na ‘Off The Wall’) het tij keren. Producer Quincy Jones brengt achthonderd nummers terug naar negen en ‘Thriller’ is geboren. Toch stuwt het singlesucces van ‘Billie Jean’ pas voor goed het album naar de top van de charts. Bijna driekwart jaar lang eist ‘Thriller’ de nummer 1-positie op en ‘baart’ zeven hitsingles op rij. Dat verheft ‘Thriller’ tot een waar hitalbum. En met 55 miljoen verkochte exemplaren – sommige schattingen lopen zelfs op tot 100 miljoen – een van de best verkochte album aller tijden. Bij gelegenheid van 25 jaar Thriller is er destijds een re-release verschenen.

Elvis – Elvis Presley (Debut Album)

In 1956 debuteert Elvis Presley met een rock-‘n-roll album, tevens het eerste binnen dit genre dat ooit de top van de hitlijsten bereikt. In de VS verschijnt het album als ‘Debut Album’. De eerste originele Britse uitgave titelt ‘Rock n’ Roll’ en bevat vijf nummers van het ‘Debut Album’, aangevuld met zeven andere Presley-songs.

Het oorspronkelijke ‘Debut Album’ telt twaalf tracks, met als sterke opener ‘Blue Suede Shoes’. In 2021 verschijnt een ‘new vinyl’ versie. Naast de oorspronkelijke tracks wordt het album verrijkt met vier bonustracks, waaronder ‘Don’t Be Cruel’, ‘Shake, Ratlle and Roll’ en ‘Heartbreak Hotel’.  Samen met een bonus-cd, allemaal gestoken in een replica van de originele hoes, voor haast een prijs van toen. Doen!

Rolling Stones – Sticky Fingers

‘Sticky Fingers’ wordt beschouwd als een van de beste Stones albums. Niet alleen opvallend door de hitklassiekers zoals ‘Brown Sugar’, ‘Wild Horses’ of de countryballad ‘Dead Flowers’.

De hoes is een gewaagde eyecatcher. Popartkunstenaar Andy Warhol komt met een mannenkruis in een strakke spijkerbroek met échte rits. Maak je de rits open, dan zie je een witte slip met de naam van Warhol in goud.

De platenmaatschappij dreigt met een claim. De rits kan namelijk de vinylplaat beschadigen. De rits wordt daarop iets naar beneden getrokken, zodat de sluiting niet op het label of vinyl drukt.

In 2015 is het album uit 1971 opnieuw uitgebracht op 180 grams vinyl, gestoken in een hoes mét authentieke rits. Een echt hebbedingetje.

Nirvana – Nevermind

‘Nevermind’, het tweede en meest bekende album van Nirvana, zorgt voor de muzikale koersverandering van deze voormalige Sub Pop Singles Club Band. Nirvana breekt door, en hoe. Het album wordt beschouwd als een van de beste rockalbums aller tijden. Met ‘Smell Like Teen Spirit’ als een onvergankelijke hitparel.

30 jaar later herrijst ‘Nevermind’ als ‘Limited Deluxe Edition’ als twee LP-set op 180 grams vinyl.

Een generatiealbum, dat nog steeds volledig bij de tijd klinkt. Het ‘new vinyl’ album brengt je even terug naar de begintijd van dit trio uit Seattle. Naast het originele materiaal van toen, trakteert dit jubileum vinyl op een drietal bonustracks. Medio mei 2022 verschijnt nog een luxe Nevermind-box met 8 (!) langspeelplaten

George Michael – Listen Without Prejudice Vol. 1

De oogst is bijzonder mager als je internet afstruint op zoek naar een lp van George Michael. Zelfs tweedehands is het aanbod schaars en prijzig. Een enkele gebruikte ‘Faith’ bijvoorbeeld voor ruim € 75. Op ‘new vinyl’ scoor je voor pakweg de helft ‘Listen Without Prejudice Vol. 1’

Na zijn debuutalbum ‘Faith’ is dit het tweede studioalbum waarmee George Michael zich met twee vingers in zijn neus wereldwijd in de top 10 van de albumlijsten weet te nestelen. Deze heruitgave als stand-alone album op lp telt tien geremasterde tijdloze songs met een boodschap. Zoals ‘Freedom! 90’, waarbij de tekst zinspeelt op Michael’s worstelende gevoelens rondom het uit de kast komen.

Najaar 2022 volgt ‘Symphonica’ als new vinyl album.

Coldplay – A Rush Of Blood To The Head

Volgens insiders met stip Coldplay’s beste studioalbum tot nu toe. Met als keerzijde van de medaille, dat Coldplay hierop nog niet klinkt als ’s werelds grootste act. De zware druk van het tweede albumsyndroom heeft de band weten te ontwijken. Met als resultaat een grootser album dan ‘Parachutes’, hun debuut-album.

‘Clocks’ blijft een van de meest herkenbare nummers, terwijl ‘The Scientist’ door het eenvoudige pianowerk blijft zorgen voor een tot tranen toe bewogen muziekbeleving.

Het zijn echter de niet singlehits, die ‘A Rush Of Blood To The Head’ verheffen tot een classic album. ‘Warning Sign’ en ‘Green Eyes’ parelen als ingetogen, prachtige melodieën.

Dit 180 grams vinyl album neemt je bijna 54 minuten mee op een emotionele muziekreis.

Amy Winehouse – Back To Black

Met vijf van de elf singlehits schaart dit album zich inmiddels tot de ‘classic albums’. Gewoon fantastisch van een fantastische zangeres, waar de zelfdestructieve kant het heeft gewonnen van haar artistieke keerzijde.

In vijf maanden tijd is haar tweede album gereed. Geproduceerd door Mark Ronson en Salaam Remi. De sound neigt sterk naar de meidengroep producties uit de jaren 50’en 60’. Met een gevoel van authentieke soul door alle studiomuzikanten in één ruimte te zetten en live op te nemen. Samen met de doorleefde stem van Amy, die dan nog maar 22 jaar oud is.

Een vinyl album dat vanaf de eerste groef beklijft en nog lang blijft hangen. Probeer wel te gaan voor de ‘limited edition’ inclusief ‘Valerie’.

Johnny Hallyday – Hello Johnny

Een legende, die buiten de Franstalige (muziek)wereld gekscherend ‘de grootste rockster waar je nog nooit van gehoord hebt’ wordt genoemd. Zijn thuisland Frankrijk daarentegen adoreert hem als de Franse Elvis. Ook in België, mede dankzij zijn Belgische vader.

Zijn sterke stem en spectaculaire shows zijn goed voor 57 albums en een verkooprecord van meer dan 110 miljoen exemplaren. ‘Johnny’, een stukje Franse cultuur erfgoed, verliest op 74-jarige leeftijd de strijd tegen kanker. Zijn muziek blijkt onsterfelijk.

Er is nog heel wat te krijgen op vinyl. Zoals ‘Hello Johnny’, een van zijn best verkochte albums. Oorspronkelijk uit 1960 en opnieuw uitgebracht in het jaar van zijn overlijden.

Een chansons LP met o.a. ‘Souvenirs, Souvenirs’, ‘Je Veux Me Promener’ en ‘T’aimer Follement’.

Hooverphonic – A New Stereophonic Sound Spectacular

De band krijgt al meteen de poppen aan het dansen als dit album verschijnt. De band mag hun naam ‘Hoover’- je weet wel van die stofzuigers –  niet gebruiken en verandert die in ‘Hooverphonic’. Dit dwarsboomt hun carrière allerminst. De dromerig experimentele symfonische sound uit België slaat tot ver buiten de landsgrenzen aan. Hun nummers worden gebruikt in tal van films en onder een aflevering van CSI.

We schrijven 1996 als ‘A New Stereophonic Sound Spectacular’ uitkomt. 25 jaar later verschijnt een gelimiteerde jubileumeditie op blauw ‘new vinyl’. ‘Een vlakke, rustige en prachtige persing’, aldus een willekeurige review online.

En de feesttaart is nog niet op. ‘Music on Vinyl’ brengt een viertal remix EP’s uit.

Dire Straits – Brothers in Arms

Het bestverkochte album van Dire Straits was een verkoopsucces op het nieuwe medium cd. Ondertussen is ‘Brother in Arms’ vele maken op meerdere geluidsdragers opnieuw uitgebracht. Van SACD tot ‘new vinyl’. Een bewijs van de niet aflatende populariteit ervan.

Vreemd genoeg klinkt de moderne analoge versie beter dan de allereerste persing uit midden jaren 80’. Waarschijnlijk destijds bewust om de geluidskwaliteit van de lp ondergeschikt te maken aan de cd-versie.

De muziek met het schitterende gitaarwerk van Mark Knopfler blijft tijdloos. Ondertussen zijn er legio varianten op vinyl verschenen. Zoals een versie waarop Sting de vocalen uitbreidt in ‘Money for Nothing’. Of de in de beroemde Abbey Road studio half-speed gemasterde versie. ‘Brother in Arms’ blijft onovertroffen mooi.

Een vinyl plaat op een platenspeler naast een fles champagne
Afbeelding: Canva.com

OLD SKOOL OF NEW VINYL

Vinyl LP’s zijn verkrijgbaar in verschillende zwaartes, uitgedrukt in grams. In de old skool  hoogtijdagen van vinyl (70’en 80’ jaren) lag het gemiddelde van de persingen rond 120 tot 140 gram. De platen voelden dus dun aan. Vooral de prijsgunstige persingen voor de discountlabels zoals K-Tel. Dit low budget vinyl lag minder stabiel op de draaitafel.

‘New Vinyl’ is veelal een 180 gram persing. De LP voelt zwaarder en stabieler aan, maar hoor je ook het verschil? De term ‘180 gram audiofiel vinyl’ is vooral een marketing instrument. Ook nu gaat net zoals bij elke hifi audioketen de regel op ‘dat de geluidskwaliteit zo goed is, als de zwakste schakel’. Bij ‘new vinyl’ is dat niet de dikte van de plaat, maar de oorspronkelijke master. De originele tapes of misschien gewoon een CD als master.

Mooi voorbeeld is de ‘180 grams edition’ van de Eagles ‘Live New York 1994’. De hoes doet een klasse geluid vermoeden, maar eenmaal op de draaitafel (Rega) klinkt de LP via een puike installatie (Cambridge en T+A speakers) irritant schel. Eigenlijk niet om aan te horen. Waarschijnlijk dus een slechte master genomen.

Een zwaardere LP verbetert de geluidskwaliteit niet hoorbaar. 180 grams LP’s voorzien vooral in het groeiend verlangen van de consument. Een ‘Mint’-gebruikt exemplaar hoeft niet onder te doen voor ‘new vinyl’.

BLACK OF COLOURED VINYL

Vinyl is van huis uit zwart. Op zwart tekenen zich onvolkomenheden zoals vlekken, krasjes of productiefouten beter af. Het vergemakkelijkt bovendien de handmatige controle tijdens het productieproces. Qua kwaliteit doet coloured vinyl niet onder voor zwart. Met als uitzondering ‘glow in the dark’- vinyl en ‘picture discs’.

Coloured vinyl, oftewel gekleurde vinylplaten, zijn vanuit commercieel oogpunt interessant. Ze vallen meer op en sommige vinylverzamelaars zweren erbij. Opvallen en verkopen dus, net als vroeger. De geluidskwaliteit bij ‘old skool’ gekleurd vinyl was in een enkel geval wel minder. Tegenwoordig kun je coloured vinyl met een gerust hart kopen, zonder vrees voor verlies van geluidskwaliteit. Een coloured vinyl, vaak limited edition, exemplaar is meer voor de show. Een hoorbaar verschil tussen gekleurd en zwart is er nauwelijks of niet.

Een vrouw in bed met een vinylplaat
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden heel wat platen met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Maar laten we eerlijk zijn…. muziek is subjectief. Ieder heeft een eigen smaak.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op verkoopcijfers, relevantie, populariteit en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.