De 9 beste vitamine C supplementen van 2022

Versterk jouw immuunsysteem.

Voor onder andere een goede weerstand en het bestrijden van vermoeidheid is het belangrijk om het beste vitamine C supplement voor jou te vinden. Je lichaam kan zelf geen vitamine C aanmaken, dus is het belangrijk dat je voldoende vitamine C opneemt in je dieet om je immuunsysteem een boost te geven, zeker in tijden van corona. Supplementen kunnen je hierbij helpen en het proces makkelijker maken. Je kan ze vinden in de vorm van capsules, (kauw)tabletten, een pil, druppels, poeder of zelfs gummies.

Vergeet niet dat voedingssupplementen geen gevarieerd dieet of een gezonde levensstijl vervangen en dat je de aanbevolen hoeveelheid niet mag overschrijden. Als je een aandoening hebt, geneesmiddelen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft, raadpleeg je best je arts voordat je supplementen begint te gebruiken. Vitamine C is goed voor je immuunsysteem, lees hier verder om het beste vitamine C supplement voor jou te vinden.

Onze selectie

Disclaimer
Neem voor alle zekerheid contact op met je dokter of diëtist alvorens een supplementenkuur te beginnen. Lees altijd de bijsluiter om te weten hoeveel en hoelang je supplementen in mag nemen. Hou ze ook uit het bereik van kinderen.

Beste prijs-kwaliteit: Solgar Vitamin C

 • Capsulevorm
 • Dagdosering
 • Optimaal verpakt
 • Vegan
 • Gluten-, lactose- en sucrosevrij
 • Geen toegevoegde smaak

Dit supplement biedt een goede prijs-kwaliteitsverhouding en is dus globaal gezien het beste vitamine C-supplement. Het komt in de vorm van capsules waardoor het niet enkel makkelijk te slikken is, maar je kan de inhoud ook mengen met voeding. Dit zorgt ervoor dat het ook gebruiksvriendelijk is voor mensen die problemen hebben met slikken . Het is gedoseerd voor dagelijks gebruik, dus is er minder kans dat je er een vergeet in te nemen. De dosis is hoog, 1.000 milligram, dus dit supplement is vooral geschikt voor mensen met een vitamine C tekort.

De capsules zijn verpakt in een donker glazen flesje dat hen optimaal beschermt tegen zuurstof, vocht en licht. Er zitten geen conserveermiddelen in dit supplement, maar door de goede verpakking kan je het toch lang bewaren. In dit product zit geen gluten of lactose en er zijn geen suikers aan toegevoegd. Het is dus natuurlijk en geschikt voor mensen met intoleranties. Het nadeel van dit product is dat het niet ideaal is voor kinderen. Het is afgestemd op volwassenen en er werd geen smaakje aan toegevoegd.

Beste liposomaal: Biocyte Vitamine C Liposomal

 • Liposomaal
 • Dagdosering
 • Gluten- en lactosevrij
 • Niet vegetarisch
 • Geen toegevoegde smaak

Dit vitamine C supplement is ontwikkeld met een microcapsuletechniek. De actieve ingrediënten van de vitamine zijn omhuld in liposomen of microdeeltjes met dezelfde structuur als celmembraan. Hierdoor bereikt een groot percentage van de actieve stof de algemene circulatie en wordt een groot deel opgenomen in je cellen. Het is dus effectiever dan niet-liposomale vitamine C.

Wat handig is aan dit supplement, is dat het gedoseerd is om dagelijks ingenomen te worden. Hierdoor is er minder kans dat je er een vergeet in te nemen. Het bevat ook geen gluten of lactose. Er wordt wel gelatine in verwerkt waardoor het niet past in een vegetarisch of veganistisch dieet.

Dit product moet je slikken, maar als je hier moeilijkheden mee hebt, kan je de capsules eventueel ook openen en de inhoud door je eten of drinken mengen. Er is geen smaakje aan toegevoegd, dus dit supplement heeft niet het fruitige aroma van sommige andere vitamine C supplementen.

Beste bruistablet: Lucovitaal Super Vitamine C

 • Bruistablet
 • Lekkere sinaasappelsmaak
 • Dagdosering
 • Tabletten zijn niet deelbaar
 • Niet geschikt voor jonge kinderen

Deze bruistabletten zijn geschikt voor mensen die een zwaar tekort aan vitamine C hebben en die niet goed kunnen slikken. De tabletten hebben een frisse sinaasappelsmaak en het voordeel is dat een tablet snel oplost in water. Ze zijn gedoseerd voor dagelijkse consumptie waardoor je vitamine C waarden erg stabiel blijven in vergelijking met een supplement dat je wekelijks inneemt.

Dit supplement heeft een hoge vitamine C dosis, 1.000 milligram per tablet, dus het is specifiek gericht op mensen met een ernstig tekort. Het nadeel is dat je de tabletten moeilijk kan delen en dat je dus geen kleinere dosis kan innemen eens je tekort (deels) is weggewerkt. In dit geval schakel je beter over naar een alternatief met een lagere dosering.

Een teveel aan vitamine C kan belastend zijn voor de nieren en kan een laxerend effect hebben. Het kan ook leiden tot een te hoog ijzergehalte en een tekort aan koper in je bloed, dus houd je aan de aanbevolen innamehoeveelheid. Ten slotte is Lucovitaal Super Vitamine C 1000 niet geschikt voor jonge kinderen. Voor hen koop je beter gummies of kauwtabletjes.

Beste gebufferde: The Herborist Buffered C

 • Minder zuur
 • Gecombineerd met andere nutriënten
 • Honderd procent natuurlijk
 • Geen conserveermiddelen, kleur-, geur- of smaakstoffen
 • Grote verpakking
 • Kan sporen bevatten van week- of schaaldieren

Dit supplement bevat gebufferde vitamine C of ascorbaat, wat inhoudt dat het minder zuur is dan gewone vitamine C of ascorbinezuur. Het zuur van niet-gebufferde vitamine C kan je maag en darmen irriteren als je het in hoge dosissen consumeert. Bij gebufferde vitamine C verbindt het ascorbinezuur met de mineralen magnesium, kalium en calcium. Door vitamine C te bufferen ontstaan er zouten in plaats van zuren. Hierdoor neemt je lichaam de vitamine makkelijker op en wordt je maag minder geïrriteerd.

De capsules zijn van honderd procent natuurlijke oorsprong. Het supplement bevat namelijk vitamine C uit West-Indische kers en ginsenosiden uit Panax Ginseng. Ginseng ontspant en stimuleert het zenuwstelsel, vermindert stress en verbetert de hersenfunctie. De capsules bevatten ook bioflavonoïden die zorgen voor de goede opname van de vitamine. Ze zijn vrij van kunstmatige conserveermiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen.

Het nadeel van dit product is dat het niet geschikt is voor mensen met een allergie of intolerantie voor week- of schaaldieren. Dit betekent niet dat het product niet vegetarisch of veganistisch is, maar in de fabriek waar dit supplement wordt geproduceerd, worden ook week- en schaaldieren verwerkt. Als je allergisch bent of een intolerantie hebt, kan zelfs een kleine contaminatie tot een reactie leiden. In dat geval kies je dus beter voor een ander supplement.

Beste poeder: Springfield Ester-C

 • Makkelijk te doseren op maat
 • Minder zuur
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Geen toegevoegde smaak

Springfield Ester-C 250 is een vitamine C supplement in de vorm van een poeder, waardoor je de innamehoeveelheid erg precies kan doseren. Zo kan je kiezen om het één tot drie keer per dag in te nemen door het te mengen in een glas water. Het is ook gebufferd, dus de vitamine C is verbonden met calcium en metabolieten die er onder andere voor zorgen dat je lichaam de vitamine goed opneemt. Dit gebufferde vitamine C supplement (ascorbaat) is dus minder zuur dan andere die gewone vitamine C (ascorbinezuur) gebruiken.

Doordat dit supplement niet in de vorm van capsules komt, zit er geen gelatine in en is het geschikt voor vegetariërs en veganisten. Net als bruistabletten of supplementen in druppelvorm , is het geschikt voor ouderen of mensen die moeilijkheden hebben met slikken. Het nadeel is dat er geen smaak is toegevoegd en dat het dus eerder neutraal smaakt. Ten slotte geven we nog mee dat één afgestreken maatschepje gelijk staat aan een dosis van 600 milligram.

Beste kauwtabletten: Trenker Vitamine C

 • Zuig- of kauwtablet
 • Kersensmaak
 • Dagdosering
 • Geschikt voor vegetariërs
 • Tabletten zijn niet deelbaar

Vitamine C 500 van het merk Trenker is een zuig- of kauwtablet met een aangename kersensmaak. Ook ouderen met kauwproblemen kunnen gebruikmaken van dit supplement aangezien ze het kunnen opzuigen. In elke tablet zit 500 milligram vitamine C. Dit supplement is geschikt voor een vegetarisch dieet.

De tabletten zijn handig ontworpen in die zin dat ze gedoseerd zijn om dagelijks ingenomen te worden. Zo wordt de inname routine en is er minder kans dat je een tablet vergeet in te nemen. Afhankelijk van je situatie kan je één tot twee tabletten per dag innemen. Een dosering met twee tabletten per dag is vooral gericht op mensen met een ernstig vitamine C tekort.

Als je minder dan 500 milligram vitamine C nodig hebt per dag, is deze smelttablet minder goed geschikt. Je kan de tabletten immers niet doormidden breken. In dat geval schakel je beter over naar een kauwtablet met een lagere dosis.

 • Honderd procent natuurlijk
 • Sinaasappel- en mandarijnsmaak
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Gluten- en lactosevrij, zonder toegevoegde suikers
 • Raw
 • Duur
 • Je moet meerdere keren sprayen

Deze spray is gemaakt voor mensen die niet graag pillen slikken, maar die toch een vitamine C supplement nodig hebben. Het is honderd procent natuurlijk, dus er zijn geen artificiële smaak-, geur- of kleurstoffen aan toegevoegd. Het bevat geen gluten of lactose, dus ook mensen met een intolerantie kunnen deze spray gebruiken.

Het supplement smaakt naar sinaasappel en mandarijn en is gemaakt op basis van de Amla bes, ook wel de Indiase kruisbes genoemd. Deze bes is gekend voor zijn effect tegen huidveroudering en is een goede plantaardige bron van vitamine C. Dit supplement smaakt van nature zoet en dus er zijn geen suikers aan toegevoegd. Deze spray is geschikt voor vegetariërs en veganisten aangezien er geen dierlijke producten in verwerkt zijn.

Wat uitzonderlijk is aan dit supplement is dat het volledige productieproces zonder verhitting gemaakt wordt. De ingrediënten die terug te vinden zijn in de bijsluiter zijn nooit verhit boven de 46 graden. Het nadeel is dat één spraydosis slechts twaalf milligram vitamine C bevat. Op die manier ben je dus snel door het flesje heen. Dit is dan ook een duurder product.

 • Lijkt op snoep
 • Honderd procent natuurlijk
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Gluten- en lactosevrij
 • Toegevoegde suikers

Deze gummies zijn gericht op kinderen, maar ze zijn ook geschikt voor volwassenen of ouderen. Ze hebben de consistentie van snoep, komen in de vorm van gummibeertjes en smaken naar West-Indische kers, een zoetzure smaak. Ze honderd procent plantaardig, dus ze zijn geschikt voor vegetariërs en veganisten. Daarnaast zijn ze ook gluten- en lactosevrij, dus als je kind intolerant is, kan het nog steeds zonder problemen dit supplement innemen.

Dit supplement is niet geschikt voor kinderen jonger dan drie jaar, maar tot die leeftijd hebben ze doorgaans geen nood aan extra vitamine C. Baby’s eten vanaf ongeveer vier maanden groente- en fruitpapjes, waardoor ze via hun voeding voldoende vitamine C binnenkrijgen. Als ze te veel vitamine C innemen, krijgen ze zelfs darmkrampen.

Het nadeel is dat er suikers zijn toegevoegd waardoor de Pediakid gummies minder gezond zijn dan een alternatief. Door deze toevoeging zullen kinderen deze gummies echter niet snel afwijzen.

 • Minder zuur
 • Makkelijk te doseren op maat
 • Honderd procent natuurlijk
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Gluten- en lactosevrij, zonder toegevoegde suikers
 • Geen toegevoegde smaak

Dit is het beste vitamine C supplement in de vorm van druppels omdat het onder andere ook gebufferd is. Het bevat namelijk de ontzuurde vorm van vitamine C en er is calcium aan toegevoegd, waardoor je maag niet geïrriteerd raakt. Het druivenpit extract zorgt ervoor dat je lichaam de vitamine sneller en beter opneemt. Van gebufferde vitamine C heb je bovendien minder nodig dan van de gangbare variant.

Een voordeel van de druppelaar is dat je de dosis heel precies kan aanpassen aan je leeftijd en individuele behoefte. Je kan er bovendien voor kiezen om je dagdosering te spreiden over meerdere innamemomenten. Voor een gelijkmatige opname is het beter om het supplement meerdere keren per dag in te nemen, maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Je kan dit supplement puur innemen of door je eten of drinken mengen.

Dit supplement is ook honderd procent natuurlijk en plantaardig waardoor het ook voor vegetariërs en veganisten geschikt is. Er zijn geen suikers toegevoegd en er zit geen gluten of lactose in dit product. Het nadeel is wel dat er geen lekker smaakje is toegevoegd.

Tot de beste vitamine C supplementen dat je online kan kopen.
Let altijd op bij het innemen van supplementen en consulteer een arts als nodig. Lees ook steeds de bijsluiter en hoe je het product kan en mag gebruiken.
Hou ze ook altijd weg van kinderen.

Meer advies vind je op de verzorgingspagina. Hier geven we bijvoorbeeld ook raad bij het uitkiezen van omega 3 supplementen.

beste vitamine C supplement
Afbeelding: Canva.com

Hoe weet je of je een vitamine C tekort hebt?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor volwassenen is 70 milligram. Zwangere vrouwen hebben dan weer 90 milligram nodig en vrouwen die borstvoeding geven 110 milligram.

De eerste tekenen van een vitamine C tekort kunnen zich manifesteren in de vorm van vermoeidheid, ontstoken tandvlees en pijn in de gewrichten. Als je lang een tekort aan vitamine C hebt, vermindert je weerstand, vertraagt de wondgenezing en kan in uitzonderlijke gevallen uiteindelijk scheurbuik ontstaan. In België is het echter heel zeldzaam dat iemand een dergelijk ernstig tekort heeft aan vitamine C. Je kan een tekort vermijden met een evenwichtig dieet en door veel fruit en groenten te eten.

Als je toch gewicht verliest, vaak vermoeid bent of merkt dat blauwe plekken en wonden traag genezen, kan het zijn dat je een tekort hebt aan vitamine C. In dat geval pas je best je dieet aan en slik je vitamine C supplementen. Tandvleesbloedingen, onderhuidse en inwendige bloedingen kunnen echter wijzen op scheurbuik. In dat geval neem je best contact op met je arts.

vitamine c supplemente
Afbeelding: Canva.com

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C, ofwel ascorbinezuur, is een antioxidant. Het biedt je lichaamscellen weerstand en helpt met vermoeidheid. Zelf kan je geen vitamine C aanmaken, dus je haalt het uit je voeding, meer bepaald uit groenten en fruit. Zo hebben spruitjes, boerenkool, groene kool, rode paprika, tuinbonen, broccoli, zwarte bessen, kiwi’s en aardbeien een heel hoog vitamine C-gehalte.

Vitamine C zorgt ervoor dat je lichaamsweefsels goed groeien, ontwikkelen en herstellen. Het houdt net zoals je botten en je tanden sterk en daarnaast is het nodig voor de opname van ijzer, wondheling, de vorming van collageen en voor een sterk immuunsysteem. Daarnaast vertraagt het de huidveroudering, beschermt het je lichaam tegen scheurbuik en is het een belangrijke factor in de strijd tegen dementie.

Goede vitamine C
Afbeelding: Canva.com

Wanneer kan ik het best vitamine C nemen?

Vitamine C is wateroplosbaar, wat inhoudt dat je het gehalte dat je lichaam niet opneemt, uitscheidt via de urinewegen. Daarom is het niet aangeraden om je supplement op een lege maag in te nemen, maar bij of na een maaltijd. Op die manier boots je na hoe je normaal gezien vitamine C opneemt en ontstaat er een interactie met de andere stoffen in de voeding.

Vitamine C verbetert ook de opname van ijzer uit de maaltijd. Je kan het ‘s ochtends, tijdens de middag of als tussendoortje innemen, maar liefst niet ‘s avonds. Hoe meer je de inname verspreidt over de dag, hoe beter. Er bestaan ook vitamine C supplementen die je wekelijks kan innemen, maar een dagelijkse dosis heeft een beter effect. Ten slotte is het een goed idee om je vitamine C supplement aan te vullen met . Vitamine B is vooral belangrijk voor de stofwisseling en het zenuwstelsel.

goed vitamine C
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste omega 3 supplementen’ – Laatste update 08/04/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Gezondheid’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.