De 9 beste vitamine D-supplementen van 2022

Van pillen en poeder tot smelttabletten en druppels.

Het beste vitamine D-supplement geeft je lichaam een stevige boost. Het zorgt voor gezonde en sterke botten en een sterk immuunsysteem. Daarnaast bevordert het de aanmaak van insuline en reguleert het de bloeddruk en de hartfunctie. Ten slotte heeft vitamine D een positief effect op je stemming.

Aangezien er weinig bronnen zijn van vitamine D, kan een supplement zeker in de winter een goede aanvulling zijn op een gevarieerd dieet en een gezonde levensstijl. Vitamine D bestaat uit in twee vormen, D2 en D3, lees hier verder om het beste vitamine D-supplement voor jou te vinden.

Onze selectie

Disclaimer
Neem voor alle zekerheid contact op met een arts alvorens een supplementenkuur te beginnen. Lees altijd de bijsluiter om te weten hoeveel en hoelang je supplementen in mag nemen. Hou ze ook uit het bereik van kinderen.

Beste prijs-kwaliteit: Solgar Vitamin D-3

 • Kleine tabletten
 • Gluten- en lactosevrij
 • Dagdosering
 • Donkere glazen verpakking biedt optimale bescherming
 • Niet geschikt voor vegetariërs ondanks label

Deze capsules zijn klein en daarom makkelijk om te slikken. Capsules zorgen voor een snelle opname in het lichaam en ze zijn door hun beschermend laagje makkelijker te slikken dan tabletten. Je kan de capsules eventueel doorprikken en door je eten mengen als je niet graag slikt. Ze zijn gluten- en lactosevrij, dus je hoeft je geen zorgen maken over intoleranties.

De hoeveelheid vitamine D, 25 µg, die in elke capsule zit, is ideaal voor dagelijks gebruik. Hierdoor is er minder kans dat je vergeet je supplementen in te nemen en blijft het vitamine D-gehalte in je bloed constant. Ten slotte zitten ze ook in een donkere glazen verpakking waardoor de capsules optimaal beschermd zijn tegen zuurstof, vocht en licht. Daardoor kan je de capsules langer bewaren.

Het nadeel is dat er op het label staat dat deze supplementen geschikt zijn voor vegetariërs, maar er zit visleverolie in en de beschermende laagjes van de capsules zijn gemaakt van rundergelatine. Dit betekent dus dat ze eigenlijk niet vegetarisch zijn.

Beste hoge dosis: Trenker Vitamine D

 • Hoge dosis
 • Kleine tabletten
 • Genoeg tabletten voor acht maanden
 • Moeilijk in twee te breken
 • Geen dagdosering

Dit vitamine D-supplement is hoog gedoseerd en dus speciaal voor mensen met een ernstig tekort aan vitamine D. Per dag moet een gemiddelde volwassene 100 microgram vitamine D opnemen. In een half kauwtablet Vitamine D6000 Trenker zit 75 microgram werkzame stof. In een gemiddeld vitamine D-supplement zit 25 microgram werkzame stof, dus er is een groot verschil tussen dit product en andere producten.

Het is enkel aangeraden om 75 microgram vitamine D in te nemen als je arts dat geadviseerd heeft. Een teveel aan vitamine D kan immers schadelijke gevolgen hebben. De tabletten zijn klein én je slikt er elke dag maar een halve, dus ze zijn niet lastig om in te nemen. Ze zijn ook gemaakt om dagelijks in te nemen waardoor er minder kans is dat je een vergeet.

Het nadeel van deze tabletten is dat het moeilijk is om ze in twee te breken of te snijden. Dit is echter noodzakelijk omdat de dagelijkse dosis slechts een half tablet bedraagt. Daarom zou het eventueel makkelijker zijn om een supplement te kopen met een dagdosis van 75 microgram. Die hoef je dan niet in twee te breken. De doos bevat 120 tabletten, daar kom je zo’n acht maanden mee toe.

 • Makkelijk in te nemen
 • Natuurlijke appelsmaak
 • Geschikt voor vegetariërs
 • Bevat geen gluten, gelatine, alcohol en kunstmatige kleur- en smaakstoffen.
 • Niet geschikt voor kinderen tot en met tien jaar
 • Toegevoegde suikers

Deze spray is makkelijk in te nemen en is een aangenaam alternatief voor vitamine D in de vorm van een pil. De spray is speciaal ontwikkeld voor mensen die moeite hebben met het slikken van pillen of capsules.  Het is aanbevolen om het supplement in de mond te spuiten, maar je kan het eventueel ook op je eten aanbrengen. Het smaakt naar appels en is gemaakt van natuurlijke producten. Hierdoor lusten kinderen dit supplement ook. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is één spraydosis, die 25 µg vitamine D3 bevat.

De spray bevat geen gluten, gelatine, alcohol of kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Als ouder hoef je je dus geen zorgen maken als je kind glutenintolerant is. Het is ook geschikt voor vegetariërs. Het nadeel is dat kinderen tot en met tien jaar deze spray niet mogen gebruiken. Als je kind dus jonger is dan tien jaar en een vitamine D-tekort heeft, dan is dit product niet geschikt. De spray bevat ook toegevoegde suikers waardoor het minder gezond is dan sommige alternatieven.

Beste druppels: D-ixX Liquid Druppels

 • Makkelijk te doseren
 • Natuurlijke frambozensmaak
 • Honderd procent natuurlijk
 • Zonder emulgatoren, bewaarmiddelen of water
 • Druppelen kan leiden tot overschrijding van de aanbevolen hoeveelheid

Dit product is het beste vitamine D-supplement in druppelvorm. Net als een spray zijn druppels handig voor mensen die niet houden van pillen slikken. Je kan nauwkeurig de juiste hoeveelheid doseren met de druppelaar waardoor dit supplement voor het hele gezin geschikt is. Je kan namelijk minder druppels geven aan je kinderen en meer aan volwassenen. Elke druppel bevat zo’n 5 µg vitamine D. De aanbevolen dagelijkse dosis is twee tot vijf druppels.

Druppels neem je ook direct op via het zachte weefsel van de mond terwijl vitamines in de vorm van een pil eerst de maag en de darmen moeten bereiken. Je kan de druppels puur innemen met een lepel of ze bijvoorbeeld door yoghurt mengen. Deze kan je makkelijk zelf maken met een yoghurtmaker. Vitamine D is oplosbaar in vet, dus kan je het supplement ook door een troebele drank mengen.

De druppels smaken naar frambozen waardoor kinderen het aangenaam vinden om ze in te nemen. Bijkomend zijn ze honderd procent natuurlijk en bevatten ze geen emulgatoren, bewaarmiddelen of water. Het nadeel van de druppelaar is dat de druppels erg vlot stromen. Je zou dus enkele druppels te veel kunnen doseren en de aanbevolen innamehoeveelheid overschrijden.

 • Makkelijk te doseren
 • Honderd procent natuurlijk
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • Gluten- en lactosevrij, zonder toegevoegde suikers
 • Moeilijk te vinden

Dit supplement is beste vegan vitamine D-supplement, gemaakt van algen. Het is hoog gedoseerd en je kan de hoeveelheid makkelijk aanpassen met de druppelaar omdat elke druppel 5 microgram vitamine D3 bevat. Zo kan je de dosis van dit product aanpassen aan de ernst van het vitamine D-tekort. Elke druppel bevat zo’n 5 µg vitamine D. De aanbevolen dagelijkse dosis voor volwassenen is vijf tot tien druppels.

Het is honderd procent natuurlijk, plantaardig en bevat geen gluten, lactose of toegevoegde suikers. Het is dus geschikt voor vegetariërs en veganisten aangezien veganisten geen dierlijke producten consumeren. Vitamine D3 is een voedingssupplement dat bijna altijd gewonnen wordt uit schapenwolvet, dus het is uitzonderlijk dat dit product veganistisch is en vitamine D3 bevat.

Vitamine D2-supplementen zijn in tegenstelling tot de meeste vitamine D3-supplementen wel plantaardig, maar uit onderzoek blijkt dat vitamine D3 een hogere vitamine D-concentratie heeft en langer werkzaam blijft in het lichaam. Vegetariërs en veganisten hebben vaak supplementen nodig aangezien de meeste bronnen van vitamine D vis, vlees of zuivelproducten zijn. Het nadeel is dat dit product moeilijker te vinden is.

Beste voor ouderen: Vista-D3

 • Smelttablet
 • Bevat geen zout of gluten
 • Hogere dosis
 • Smaakt naar pepermunt
 • Bevat toegevoegde suikers

Soms hebben ouderen een minder goede balans en daardoor ook een hogere kans om te vallen en zich pijn te doen. Als hun botten broos zijn, zullen ze bijgevolg ook zwaardere blessures oplopen. Aangezien vitamine D de botten versterkt, kan dit een belangrijke factor zijn voor een lang en gezond leven.

Vitamine D kan ook in de huid aangemaakt worden onder invloed van zonlicht, maar aangezien de oudere huid dunner wordt, maakt ze minder vitamine D aan. Dit is nog een reden om ervoor te zorgen dat je als senior voldoende vitamine D binnen krijgt. Dit product komt in de vorm van een smelttablet en is dus makkelijk op te zuigen door mensen met slikproblemen. Je kan het ook oplossen in water. De dosis bevat 50 microgram werkzame stof in plaats van de gewoonlijke 25, dus deze tabletten zijn geschikt voor mensen met een ernstiger tekort aan vitamine D. Dit goede vitamine D-supplement smaakt naar pepermunt. Het bevat geen zout of gluten, maar wel toegevoegde suikers waardoor het minder natuurlijk is dan sommige alternatieven.

Beste voor zwangere vrouwen: Omnibionta Pronatal+

 • Bevat ook andere nutriënten
 • Duidelijke overgang van Pronatal naar Pronatal+ en naar Postnatal+
 • Tabletten en capsules zijn gelabeld
 • Erg grote tabletten

Dit is het beste vitamine D-supplement voor zwangere vrouwen. Het draagt bij tot een goede ontwikkeling en groei van de organen van de baby. Naast een hoge dosis vitamine D bevat dit supplement ook zorgvuldig geselecteerde nutriënten zoals foliumzuur, , C en E, mineralen en  (DHA). DHA ondersteunt de ontwikkeling van de ogen en hersenen van de foetus. Dit supplement bevat geen gelatine van runderen of varkens. Dagelijks neem je een tablet en een capsule in. Erg handig is dat de dagen van de week vermeld zijn op de tabletten en capsules, zo kan je je niet vergissen.

Het handige aan dit product is dat je Omnibionta Pronatal kan slikken van zodra je een kinderwens hebt. Eens je zwanger bent, schakel je best over naar Omnibionta Pronatal+ en na de geboorte stap je weer over naar Omnibionta Postnatal tot je stopt met borstvoeding. Het is niet helemaal duidelijk of dit supplement geschikt is voor vegetariërs of veganisten. Gebruikers geven ten slotte aan dat de tabletten erg groot zijn en niet aangenaam om te slikken.

Beste voor kinderen: Pediakid Vitamine D3 Gummies

 • Vorm en smaak van snoep
 • Honderd procent natuurlijk
 • Gelatine-, gluten- en lactosevrij
 • Zonder conserveringsmiddelen, kunstmatige aroma’s of kleuren
 • Toegevoegde suikers

Dit supplement is aantrekkelijk voor kinderen omdat het op snoep lijkt. Het smaakt niet alleen naar aardbeien, maar komt ook in de vorm van een gummibeertje. Dit zorgt ervoor dat je je kinderen dus niet steeds moet overtuigen om hun supplementen in te nemen.

De hoeveelheid vitamine D is specifiek gericht op kinderen aangezien er maar vijf microgram in zit in plaats van de gewoonlijke 25 microgram voor volwassenen. Dit product zorgt voor een goede groei en botontwikkeling bij kinderen en draagt bij tot de goede werking van het immuunsysteem, wat uiteraard zeer belangrijk is bij opgroeiende kinderen.

De gummies zijn honderd procent natuurlijk en bevatten geen gelatine, gluten, lactose of conserveringsmiddelen. Er zitten geen kunstmatige aroma’s of kleuren in, maar ze bevatten wel toegevoegde suikers.

Beste voor baby’s: VitaminFit K + D3 Baby Druppels

 • Honderd procent natuurlijk
 • Geschikt bij borstvoeding
 • Gluten- en lactosevrij, zonder toegevoegde suikers
 • Donkere glazen verpakking biedt optimale bescherming
 • Pipetje kan verstopt raken

Dit vitamine D-supplement wordt met vitamine K1 gecombineerd en komt in de vorm van druppels. Vitamine D3 versterkt het immuunsysteem en zorgt voor een goede groei en ontwikkeling van de botten. Het vitamine D-gehalte in moedermelk is relatief laag en kan niet verhoogd worden door middel van het dieet van de moeder. Daarom kan je supplementen toedienen aan je baby zodra hij één week oud is.

Vitamine K1 draagt bij tot een goede bloedstolling en is belangrijk voor de aanmaak van botten. Tijdens de zwangerschap krijgt de baby te weinig vitamine K binnen via de placenta. Na de geboorte is vitamine K1 slechts in kleine hoeveelheden aanwezig in moedermelk en kan de moeder het gehalte in haar melk niet beïnvloeden door middel van haar dieet. Pas na drie maanden heeft een baby voldoende darmbacteriën om zelf efficiënt vitamine K1 aan te maken, dus een aanvulling kan nuttig zijn.

Dit supplement is honderd procent natuurlijk en het is dus geschikt voor baby’s die borstvoeding krijgen. Het bevat geen gluten of lactose en er zijn geen suikers aan toegevoegd. Je kan de supplementen toevoegen aan de melk of je kan ze puur geven. Met de druppelaar kan je nauwkeurig afmeten hoeveel druppels de baby krijgt. De druppels zitten in een donkere glazen verpakking waardoor ze optimaal beschermd zijn tegen zuurstof, vocht en licht. Met een flesje kom je ruim een maand toe. Heel wat gebruikers geven ten slotte aan problemen te hebben met het pipetje, dat makkelijk verstopt raakt.

Tot zover onze mening over de beste vitamine D supplementen dat je online kan kopen.
Doe altijd het nodige onderzoek en consulteer een arts als nodig.
Meer raad over supplementen (vitamine C, Omega 3) kan je vinden op de verzorgings-pagina.

vitamine D3
Afbeelding: Canva.com

Hoe weet je of je een vitamine D-tekort hebt?

Dertig procent van de bevolking heeft een chronisch tekort aan vitamine D, wat meestal veroorzaakt wordt door een tekort aan zonlicht. Symptomen van een vitamine D-tekort zijn vermoeidheid of een tekort aan energie, broze botten, bloedend tandvlees, pijn, trillingen of spier- en gewrichtskrampen, lusteloosheid of angstaanvallen. Vitamine D geeft je immuunsysteem een boost en is op die manier een belangrijke factor in de afweer tegen virale infecties zoals griep of covid. Ook als je toch griep of corona ontwikkelt, zorgt een gezond vitamine D-gehalte ervoor dat je de ziekte beter doorstaat.

Je kan enkel door middel van een bloedonderzoek te weten komen of je een vitamine D-supplement nodig hebt. Als je arts vermoedt dat je botproblemen, spierzwakte of te weinig blootstelling aan zonlicht hebt, zal hij een bloedafname doen. Als je een groot tekort hebt aan vitamine D, kan hij je aanraden om supplementen met een hoog vitamine D-gehalte in te nemen of gedurende een zekere periode injecties toedienen. Je behandelend arts zal je de juiste dosis voorschrijven.

Mensen met een hoger risico op een vitamine D-tekort zijn ouderen, zwangere vrouwen, baby’s, kinderen tot achttien jaar, vrouwen na de menopauze en mensen met een donkere huid.

beste vitamine D3
Afbeelding: Canva.com

Welke soort vitamine D heb ik nodig?

Er bestaan twee soorten vitamine D, namelijk vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol). Je lever en nieren verwerken deze vitamines en creëren daarna de actieve vorm van de vitamine, namelijk calcitriol.

Vitamine D2 is volledig plantaardig, maar het lichaam slaat hem minder efficiënt op dan vitamine D3. Vitamine D2 is dus meer geschikt als je een veganistisch dieet volgt. Vitamine D2 is goedkoper om te produceren en wordt meer gebruikt dan D3 om voedsel te verrijken.

Vitamine D3 heeft een dierlijke oorsprong en wordt ook door je huid aangemaakt na blootstelling aan zonlicht. D3 wordt ook uit vette vis of vislevers gewonnen. Er zijn ook kleine hoeveelheden D3 aanwezig in eigeel, kaas en rundvlees. Het is de meest voorkomende vorm.

Daarnaast kan je ervoor kiezen om vitamine D-supplementen in de vorm van tabletten, capsules, een spray of druppels in te nemen. Het is beschikbaar in poedervorm, maar dat is moeilijker te vinden.

vitamine D supplement
Afbeelding: Canva.com

Wanneer kan ik het best vitamine D nemen?

Omdat vitamine D oplost in vet, neem je het supplement best in combinatie met een maaltijd omdat je lichaam het op die manier beter opneemt. Je kan zelf kiezen of je dit bij je ontbijt, lunch of avondeten doet omdat je bij elke maaltijd vet opneemt in je lichaam.

Je koopt best een supplement dat je dagelijks kan innemen in plaats van wekelijks of maandelijks. Als je het dagelijks inneemt, blijft het vitaminegehalte in je bloed stabiel. Het is ook handig om een vast tijdstip te kiezen dat past in je routine. Zo wordt het een gewoonte om je dagelijkse dosis in te nemen en is er minder kans dat je je supplement vergeet.

In België is er in de herfst en in de winter weinig zonlicht, dus zijn dit de ideale momenten om je vitamine D-gehalte wat aan te vullen. Wel tachtig procent van de Belgen heeft in de winter een vitamine D-tekort. Je kan het supplement echter ook het hele jaar door innemen. Je bespreekt dit best met je huisarts.

vitamine D3 supplement
Afbeelding: Canva.com

Tot zover het artikel ‘Beste vitamine D3 supplement’ – Laatste update 21/04/2022

Lees meer artikels in de categorie ‘Gezondheid’

Related Posts

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.