De 5 beste vouwfietsen van 2021

Ideaal voor woon- werkverkeer, met een goede compacte vouwfiets pak je makkelijk de trein en fiets je de laatste kilometers

De beste vouwfiets die je momenteel kunt kopen is de Dahon Mariner D7. Het heeft een vergelijkbare bouwkwaliteit als de Brompton vouwfiets maar heeft in de basis meer opties. Het is namelijk uitgerust met spatborden, een bagagedrager en 7 versnellingen. Dit allemaal aan de helft van de prijs van een Brompton plooifiets met dezelfde uitrusting. Onder onze top 5 beste vouwfiets kan je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten als je een vouwfiets wil kopen.

Dahon Mariner D7

De beste vouwfiets die je momenteel kunt kopen is de Dahon Mariner D7. Deze vouwfiets heeft een goede bouwkwaliteit, fietst zeer vlot en heeft een goede basisuitrusting. Het heeft namelijk 7 versnellingen, spatborden en een bagagedrager. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat hij snel in en uit kan geklapt worden. Op deze video kun je zien dat het in minder dan 20 seconden kan ingeklapt en uitgeklapt worden.

Voor mensen die een Brompton plooifiets te duur vinden maar op zoek zijn naar ‘the next best thing’ kunnen best kiezen voor de Dahon Mariner D7. Deze Dahon vouwfiets kost de  helft van de prijs van een Brompton plooifiets met dezelfde uitrusting.

BTWIN TILT 500

Je hebt ze mogelijk al op straat gezien, de BTWIN fietsen van Decathlon zijn zeer populair. Enerzijds gaat het om een simpel klein ontwerp met grote wielen om makkelijk te fietsen. Anderzijds geniet je van de prijs / kwaliteit verhouding van Decathlon producten.

Voor een kleine € 320 haal je deze compacte vouwfiets in huis. Met 7 versnellingen en een aluminium geraamte blijft het makkelijk fietsen. Ook het opbergen en opvouwen is makkelijk dankzij de handige scharnieren. Populair en vooral positieve reviews, heb je het budget dan koop je met deze Tilt 500 één van de beste vouwfietsen.

MBM BLOIS 20 INCH

Grote wielen heeft als voordeel dat je sneller kan fietsen, of alvast minder moeite moet doen voor dezelfde afstand. Deze 20 inch wielen samen met het stadsfiets ontwerp zorgt voor een unieke vouwfiets. Daarnaast is deze fiets even goed als andere vouwfietsen, 6 versnellingen van Shimano, goede remmen en een aluminium geraamte.

In totaal heb je voor 14.9 kg aan fiets. Beide remmen zijn V-brakes, afentoe moet je dus enkel de remblokjes vervangen. Deze vouwfiets is uitgerust met baggagerek en spatborden.

Popal Reload F207

De Popal Reload F207 is een goedkope vouwfiets met een rijke uitrusting. Hij komt namelijk standaard met spatborden, bagagedrager, 6 versnellingen en verlichting (ledlampen). Dit zijn allemaal opties waarvoor jij bij een Brompton plooifiets voor moet bij betalen. Deze Popal vouwfiets is niet de beste vouwfiets, maar ze is zeer stevig en fiets gemakkelijk.

Enkel is het zadel redelijk laag waardoor het niet geschikt is voor mensen die groter zijn dan een 1m90. Het zadel is ook vrij hard maar dat sommige mensen verkiezen dit. Ook omdat een vouwfiets iets is om korte afstanden mee af te leggen zien we dit niet als iets negatief.

Het verschil moet natuurlijk wel ergens zitten, de bouwkwaliteit is natuurlijk niet even robuust als de Dahon of Brompton plooifietsen. Maar als je op zoek bent naar een goedkope vouwfiets dan kun je in deze prijscategorie geen betere vinden.

Brompton Vouwfiets

De Brompton vouwfiets is de meest compacte die er momenteel is op de markt. Opgeplooid is het nog een stuk compacter dan de Mariner D7. Door het compacte formaat kan je deze vouwfiets zeer gemakkelijk op de trein, tram of bus meepakken. Maar het zal ook in de koffer van elke wagen passen.

Ondanks zijn compact formaat heb je wel het gevoel dat je op een gewone fiets aan het rijden bent. Qua bouwkwaliteit is de Brompton ongeëvenaard maar dat komt ook aan een stevige prijs. Voor dezelfde uitrusting als de Dahon Mariner D7 kom je snel aan het dubbele van de prijs. Voordeel is wel dat je op de website van Brompton volledig zelf je vouwfiets kunt samenstellen. Zo kun je ervoor kiezen om een unieke fiets samen te stellen naar jouw smaak.

Beste vouwfiets kopen

Tot zover onze top 5 vouwfietsen.
Op zoek naar een elektrische vouwfiets – bekijk dan het artikel van ‘Beste Elektrische vouwfiets 2021

Vouwfietsen vergelijken

Voordelen van een vouwfiets

Een vouwfiets is in de eerste plaats voor de pendelaars onder ons. Of je nu de trein, tram of bus neemt soms moet je nog een paar kilometer van de halte naar je werk of huis afleggen. Vaak neemt het teveel tijd in beslag om voor die laatste kilometers nog een bus te nemen of om het te voet af te leggen.

Een plooifiets kan dus handig zijn om die laatste kilometers af te leggen. Het grote voordeel van een vouwfiets is dat je deze kunt opvouwen waardoor je deze op de trein, tram of bus kunt meepakken zonder bijkomende kost. De NMBS rekent bijvoorbeeld wel een bijkomende kost aan om een volwaardige fiets mee te nemen. Bijkomend voordeel is dat je gedurende de werkdag je plooifiets niet moeten laten staan op straat maar mee naar binnen kunt nemen.

Maar vouwfietsen zijn niet enkel voor pendelaars. Mensen die in een stad wonen en een klein appartement hebben kunnen voordeel halen uit een vouwfiets. Een volwaardige fiets neemt vaak teveel ruimte in om in de gang van je appartement te laten staan. Een vouwfiets kun je gemakkelijk mee naar boven nemen en in je appartement wegzetten. Bijkomend voordeel is dat je een plooifiets ook gemakkelijk in de koffer van je wagen kunt meepakken. Zo kun je een uitstap doen met de fiets zonder dat je een bagagedrager op je wagen moet installeren.

Nadelen vouwfiets

We hebben hierboven alle voordelen bekeken van een vouwfiets. Maar er zijn natuurlijk ook nadelen aan het kopen van een plooifiets. Een vouwfiets fietst namelijk nooit zo comfortabel in vergelijking met een volwaardige fiets. De beste vouwfiets zorgt dat deze nadelen zo weinig mogelijk gevoeld worden.

Ook niet iedereen kan een plooifiets gebruiken omdat het maar in beperkte mate kan versteld worden. Mensen groter dan 2 meter kunnen meestal geen plooifiets gebruiken omdat ze te klein zijn. Maar soms is niet enkel de lengte belangrijk maar ook het gewicht. Mensen die meer dan 100 kg wegen kunnen best geen plooifiets gebruiken. Dat gezegd zijnde hangt de maximale lengte en gewicht sterk af van welke plooifiets je koopt.

goede vouwfiets vergelijken

Vouwfiets kopen,
Waar op letten

1. Gewicht

De meeste plooifietsen wegen tussen de 11 en de 14 kg. Om hem comfortabel te kunnen dragen raden we aan om een plooifiets te nemen van 14kg of minder. Een goede vouwfiets mag niet teveel wegen, anders verliest het zijn nut.

2. Versnellingen

We raden aan om voor minstens 6 versnellingen te gaan wanneer je een fiets koopt. Wanneer je een brug of een helling op moet kan het zeer lastig zijn als je maar 2 of 3 versnellingen hebt.

3. Spatborden

Niet alle vouwfietsen zijn standaard uitgerust met spatborden. Let hiervoor op want niks zo vervelend als toe te komen op je werk met spatten op je kleren.

4. Bagagedrager

Een bagagedrager is handig als je graag je tas niet op je rug wilt dragen. Of als je van plan bent om boodschappen te doen met je vouwfiets. Anders heb je dit niet nodig.

5. Grootte van de wielen

Je neemt best een plooifiets met een wielgrootte tussen de 16 en de 20 inch. Kleiner dan 16 inch maakt het moeilijk om te fietsen. Groter dan 20 inch daarentegen maakt het moeilijk om de vouwfiets compact op te plooien.

Tot zover het artikel ‘Beste vouwfiets 2021’ – Laatste update 13/10/2021

Lees meer artikels in de categorie ‘Onderweg & Reizen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.