Scroll Top
beste vpn diensten belgië

De 7 beste vpn diensten in België van 2023

Surf veilig online en bewaar je anonimiteit

De beste vpn zorgt ervoor dat je met een gerust hart online kan gaan. Meer dan de consument zelf zijn de gegevens die bedrijven over een consument kunnen verzamelen goud waard. Tijdens je online activiteiten wordt je data verzameld en gebruikt door de websites die je bezoekt. Ook je ISP heeft inzicht in je zoekactiviteiten.

Met een vpn scherm je je gegevens af voor de websites die je bezoekt en verberg je je browsergeschiedenis voor je ISP. Daarnaast kun je ook toegang krijgen tot region-locked content. Lees hier verder om de beste vpn voor jou te vinden.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende opties waaronder NordVPN, HideMyass en Ivacy VPN. Daarbij hebben we voornamelijk rekening gehouden met de veiligheid, de locatie van de servers en het aantal extra features. Lees hieronder verder om de beste VPN voor jouw budget te vinden.

Voordelen:

 • Topklasse snelheid
 • Gebruiksvriendelijke interface
 • 24/7 live-chat ondersteuning

Nadelen:

 • Niet de goedkoopste

Nord VPN is marktleider qua snelheid, en waarschijnlijk ook qua populariteit. Deze vpn is gebaseerd in Panama en heeft meer dan 5200 servers verspreid over 60 landen. Dit houdt in dat er erg veel opties zijn als je region-locked content uit een bepaald land wil zien. Daarnaast is de kans groot dat er een server dichtbij je eigenlijke locatie is, als je geen voorkeur hebt qua plaats en enkel versleuteling wil.

Er worden drie verschillende versleutelingsprotocollen aangeboden: IKEv2/IPSec, OpenVPN en NordLynx, NordVPN’s eigen versie van het WireGuard protocol. Daarnaast biedt de vpn split-tunneling als extra feature, en is er in elke versie van de applicatie een kill switch ingebouwd. Nord heeft z’n populariteit niet gestolen. De vpn biedt uitstekende snelheden, de hoogste van alle concurrenten. Nord beschikt ook over een erg goede supportinfrastructuur met een 24/7 livechat die snel en duidelijk antwoordt. In gebruik is het programma tevens erg gemakkelijk dankzij de simpele user interface.

NordVPN kan rechtstreeks op een VPN router geïnstalleerd worden. Apparaten wiens besturingsplatform niet compatibel is met de vpn software kunnen zo toch nog van de voordelen genieten. De mogelijke nadelen van Nord VPN zijn de prijs, en de hoeveelheid gezamenlijke verbindingen. Het is zeker niet de goedkoopste optie in de klasse, en het maximum aantal actieve apparaten ligt op 6. Voor grote organisaties of uitgebreide families die zich allemaal achter één vpn willen scharen is dit dus niet de beste optie.

Een volledig review van NORDVPN vind je hier.

Compatibel: Windows, Mac, Android, iOS, Linux | Streaming: Netflix, Hulu, Disney, YouTube, iPlayer | Trial: 30 dagen | Aantal toestellen: 6

Voordelen:

 • Uitstekende klantenservice
 • Simpele UI
 • 256-bit AES encryptie

Nadelen:

 • Geen WireGuard

HideMyAss, hetgeen tegenwoordig om imagoredenen als HMA door het leven gaat, pakt uit met z’n servernetwerk. De vpn heeft meer dan 290 locaties verspreid over 1040 servers in meer dan 210 landen. Het bedrijf is gevestigd in de UK. Privacygewijs is dit niet fantastisch, aangezien de UK een streng beleid voert i.v.m. vertrouwelijkheid van gegevens (lid van de Five-Eyes). HMA is er in het verleden al toe gedwongen om gegevens op te geven, maar het bedrijf hanteert tegenwoordig een geverifieerde no logs policy. Dit betekent dat er niets van het surfverkeer van de klant bijgehouden wordt, en er dus weinig gegevens over te leveren vallen.

HMA scoort degelijk op snelheidstests en kan gebruik maken van OpenVPN en IKEv2/Ipsec, maar niet van WireGuard. Dit is een nadeel, omdat WireGuard het nieuwste en snelste vpn protocol op de markt is. Als je op dit moment dus voor HMA kiest, loop je de best mogelijke prestaties mis. Dit is hoogstwaarschijnlijk echter een tijdelijk nadeel. Een vpn dient mee te evolueren met de technologie erachter, dus na verloop van tijd zal HMA de Wireguard standaard ook moeten adopteren.

HMA is beschikbaar voor een prijs die zich in de middenmoot van het aanbod situeert. Verder beschikt de vpn wel over split-tunneling mogelijkheden, en een browserextensie proxy zit mee in het pakket inbegrepen. Over pakket gesproken, HMA heeft drie verschillende abonnementen, jaarlijks, tweejaarlijks, en driejaarlijks. Elk van die opties is echter in twee uitvoeringen beschikbaar. In de ene uitvoering kunnen er vijf toestellen simultaan verbonden worden, in de andere 10. De prijs voor die tweede optie ligt natuurlijk iets hoger, maar biedt een verruiming van het doelpubliek voor HMA.

Compatibel: Windows, Mac, Android, iOS, Linux | Streaming: Netflix, Hulu, Disney, YouTube, iPlayer | Trial: 7 dagen | Aantal toestellen: 5/ 10

Voordelen:

 • Goede prijsopties
 • Torrenten mogelijk
 • Split tunneling

Nadelen:

 • Mac software mist features

Ivacy is het overwegen waard voor de consument die voornamelijk op kosten gefocust is. Deze VPN biedt enkele nuttige features en voordelen voor een laag prijspunt. Zo werkt Ivacy uitstekend met Netflix, Hulu en de rest van de voorname streamingplatformen dankzij een toegewijde streaming-modus. Ook is torrenten met deze vpn mogelijk.

Qua features is er de mogelijkheid tot split tunneling, m.a.w. het kiezen van welk internetverkeer verloopt via de vpn, en welk verkeer niet. De nadelen van deze vpn zijn dat de functies en interface minder uitgebreid zijn op Macs, iPhones en iPads. Zo kan de Mac-versie van Ivacy slechts gebruikmaken van het IKEv1 protocol, hetgeen ondertussen verouderd is en opgevolgd is door IKEv2. Ook de kill switch functie, die ervoor zorgt dat de internetverbinding automatisch beëindigd wordt wanneer de vpn bescherming hapert, is niet op Mac beschikbaar.

Ivacy bewaart ook enkel het email-adres van gebruikers opgeslagen in zijn databases, afgezien daarvan worden er geen gegevens van gebruikers weerhouden. Ze zijn gebaseerd in Singapore. Dat land maakt geen deel uit van de Five Eyes landen. Maar Ivacy heeft in het verleden wel samengewerkt met die alliantie en staat erom bekend sommige gegevens uit te wisselen. Dat, gepaard met de verminderde functionaliteit op Mac zijn de nadelen bij het overwegen van dit product.

Compatibel: Windows, Mac, Android en iOS | Streaming: Netflix, Hulu, Disney, YouTube, iPlayer | Trial: 7 dagen | Aantal toestellen: 5

Voordelen:

 • Uitstekende gratis aanbieding
 • Safeswap
 • Ipv6 lekbescherming

Nadelen:

 • Bescheiden servernetwerk

AtlasVPN, gebaseerd in de US en met meer dan 750 servers in 30 landen, is een sterke kandidaat voor de titel van de beste VPN. Deze vpn biedt een rijke combinatie aan features, afgewogen tegen relatief weinig nadelen.

Zo is er een volledig kosteloze versie beschikbaar. Deze is niet in staat om Netflix te unblocken, maar biedt wel snelle en beveiligde internettoegang via servers in de US, Nederland en Singapore. Voor streaming maakt dit dus geen verschil, maar voor normaal surfverkeer is de gratis versie het overwegen waard.

Qua beveiliging is AtlasVPN met de nieuwste ontwikkelingen in het gebied: 256-bit encryptie, WireGuard, en IPv6 lekbescherming. Daarnaast heeft AtlasVPN ook een eigen technologie die nog uniek is in de vpn niche genaamd Safeswap.

Safeswap zorgt ervoor dat het IP-adres dat je als masker gebruikt geregeld geroteerd wordt, zodat je nog veel moeilijker te traceren bent. AtlasVPN beschikt over een ‘pool’ aan IP-adressen voor de Safeswap functie. Gebruikers met de functie actief krijgen dus na bepaalde tijdsintervallen automatisch en naadloos een nieuw IP-adres toegewezen, zonder dat de verbinding daarvoor onderbroken hoeft te worden.

Het nadeel van AtlasVPN is dat het in vergelijking met de gevestigde waarden zoals NordVPN en ExpressVPN over een kleiner servernetwerk beschikt. Sommige landen zullen dus geen servers herbergen, wat een probleem kan zijn als je naar de Netflix van een specifiek land wil surfen om een bepaalde serie te kijken. Los daarvan heeft Atlas echter geen manifeste nadelen. Het kleinere servernetwerk zal ook mettertijd verholpen worden, aangezien Atlas een relatief nieuw en nog groeiend bedrijf is.

Compatibel: Windows, Mac, Android en iOS | Streaming: Netflix, Hulu, Disney, YouTube, iPlayer  | Trial: Ongelimiteerd | Aantal toestellen: Onbeperkt

Voordelen:

 • Ondersteunt alle platformen
 • Split Tunneling
 • Kan ISP-throttling omzeilen

Nadelen:

 • Limiet op simultane connecties

Deze in de Britse Maagdeneilanden geregistreerde vpn is zonder twijfel één van de beste vpns op de markt. ExpressVPN biedt meer dan 3000 servers, wat neerkomt op meer dan 160 locaties verdeeld over 94 landen. Elk mainstream pc-besturingssysteem wordt ondersteund: Windows, Mac en Linux zijn van de partij, maar ook ChromeOS wordt niet vergeten.

Qua mobiele besturingssystemen worden Android, iOS, maar ook KindleFire ondersteund.Daarnaast kan je het ook gebruiken voor smart TVs, gaming consoles en VPN routers. Als extra feature biedt ExpressVPN Split Tunneling aan, en snelheden die alleen voor NordVPN de duimen moeten leggen.

Wat snelheid betreft: ExpressVPN is uitgerust om de opzettelijke vertragingen opgelegd door je internetprovider (gekend als ISP throttling) te omzeilen. Het enige nadeel aan ExpressVPN is de limiet op simultane verbindingen. Grote families of kleine bedrijven komen misschien niet toe met maar 5 simultaan actieve toegelaten verbindingen.

Compatibel: Windows, Mac, Android en iOS | Streaming: Netflix, Hulu, Disney, YouTube, iPlayer | Trial: 30 dagen | Aantal toestellen: 5

Voordelen:

 • Beste prijs-kwaliteit
 • Ongelimiteerde connecties
 • Double-hop

Nadelen:

 • Snelheden iets trager dan directe concurrenten

Surfshark is een minder gekende naam in de vpn wereld, maar verdient zijn plaats in de ranking van beste vpns. Surfshark biedt robuuste versleuteling en streamingsontgrendeling en doet dit aan prijzen die veel rivalen ondermijnen. Daarbovenop biedt Surfsh               ark ongelimiteerde gelijktijdige gebruikers.

De meeste vpns hebben een limiet op het aantal apparaten dat geactiveerd kan worden, die ligt meestal tussen de 5 en 10. Surfshark heeft zo’n limiet dus niet, en staat zelfs toe dat alle gebruikers gelijktijdig gebruik maken van de dienst zonder dat er beperkingen op de snelheid geplaatst worden.  Deze combinatie van features kroont Surfshark tot beste prijs-kwaliteit keuze.

Op vlak van extra beveiliging heeft Surfshark double hop, wat in feite neerkomt op het rerouten van je IP-adres door twee VPN connecties in plaats van één. Het is aan te raden deze feature enkel te gebruiken wanneer veiligheid een absolute prioriteit is en je minder nood hebt aan snelheid.

Ondanks al z’n voordelen heeft Surfshark een nadeel op het vlak van snelheden, die liggen in elke configuratie iets lager dan die van de directe concurrentie. Voor de doorsnee gebruikerservaring doet dit weinig afbreuk, maar in configuraties zoals double-hop die de snelheid als sterk beperken wordt dit gebrek des te meer voelbaar.

Compatibel: Windows, Mac, Android en iOS | Streaming: Netflix, Hulu, Disney, YouTube, iPlayer | Trial: 30 dagen | Aantal toestellen: 5

Voordelen:

 • Automatische serverkeuze
 • Ondersteunt peer-to-peer
 • Interface biedt veel controle

Nadelen:

 • No-logs policy niet geverifieerd

Deze optie is ook één van degenen die mikt op de titel van “beste vpn”, en met reden. CyberGhost is gelokaliseerd in Roemenië, hetgeen geen problemen biedt qua privacybeleid. CyberGhost beschikt over meer dan 7700 servers, 500 locaties allen verspreid over meer dan 90 landen. Het programma werkt op alle populaire platformen.

Een belangrijke feature van cybergost is hoe het automatisch verbinding maakt met de beste mogelijke server voor de gekozen gebruiksdoeleinden. Voor degenen die geregeld leunen op torrents voor entertainment biedt CyberGhost ondersteuning voor peer to peer bestandstransacties, iets dat niet vanzelfsprekend is voor een vpn.

De interface van CyberGhost wordt veel geprezen voor zijn veelzijdigheid en aanpasbaarheid; desondanks is die ook gemakkelijk te begrijpen en gebruiksvriendelijk. Een nadeel van CyberGhost is dat het claimt met een no-logs policy te werken, maar dat die niet geaudit is door en onafhankelijk bedrijf.

Compatibel: Windows, Mac, Android en iOS | Streaming: Netflix, Hulu, Disney, YouTube, iPlayer | Trial: 45 dagen | Aantal toestellen: 7

Goede vpn diensten belgië
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een vpn diensten België?

Veiligheid

De veiligheid van een vpn hangt van een veelheid aan facetten af. De belangrijkste factoren die de veiligheid van een vpn bepalen zijn de encryptie, gebruikte protocollen, en logs policy. De meest gebruikte protocollen zijn OpenVPN, IKEv2/IPSec, WireGuard en SoftEther. Die maken allemaal gebruik van AES-256 encryptie, de huidige standaard voor versleutelingsalgoritmen. Computers zijn erg efficiënt in het kraken van versleutelingen. AES-256 geldt als huidige standaard omdat de huidige computertechnologie honderden jaren nodig zou hebben om eender welke AES versleuteling te decoderen. PPTP is een ouder protocol met 128-bit encryptie, niet meer aan te raden met het oog op de betere opties op de markt.

Een andere erg belangrijk criterium in het beoordelen van de veiligheid van een VPN dienst is de logs policy. Dit komt neer op het beleid dat het bedrijf achter de VPN voert i.v.m. het verzamelen, bewaren, en commercialiseren van je data.

Het veiligste is een vpn die een no-logs policy hanteert en dus geen gegevens van de consument verzamelt en al zeker niet bewaart of doorverkoopt. Onder no-logs policies zijn de allerbeste degenen die door een onafhankelijk bedrijf gevalideerd zijn. Een vpn aanbieder kan immers loze beweringen maken over de veiligheid van zijn product. Zonder extern onderzoek zijn die niet te vertrouwen.

Servers

De bescherming die vpns bieden is gestoeld op de servers in hun arsenaal. De IP-adressen die gebruikers van een vpn aannemen wanneer de vpn actief is zijn gekoppeld aan serverbatterijen die over de wereld verspreid staan. Het is belangrijk om te weten hoeveel verschillende servers een vpn aanbiedt, m.a.w. hoe uitgebreid je aanbod is.

Ook is niet alleen het absolute aantal belangrijk, maar de hoeveelheid landen moet ook in acht genomen worden. De bepaalde landen waarin servers beschikbaar zijn, zijn van belang bij het omzeilen van regional content blocks.

Als je een serie wil kijken die bijvoorbeeld enkel beschikbaar is op de Zuid-Koreaans versie van Netflix, is een Zuid-Koreaans IP een must. Variatie is allemaal goed en wel, maar snelheid is ook een belangrijke factor. Des te verder een server gelegen is van de eigenlijke locatie van de gebruiker, des te trager de gebruikerservaring zal zijn. Afhankelijk van de kwaliteit van de servers kan die vertraging echter deels opgevangen worden door hoogwaardigheid in technologie.

Streaming

Streamingdiensten zijn zich erg bewust van het feit dat consumenten vpns gebruiken om aan series en films te geraken die eigenlijk niet in hun land beschikbaar zijn. Deze titels zijn niet beschikbaar omdat de contracten die Netflix onderhandelt met de verdelers van de series locatie gebonden zijn. Met het oog op maximaliseren van winst worden series enkel gelicentieerd op plekken waar ze geacht worden het meest rendabel te zijn, licenties zijn immers duur. Als consument ben je daar echter de dupe van, je wil natuurlijk dat je voor je maandelijkse lidgeld toegang krijgt tot de volledige catalogus van een streamingdienst.

Daarom heb je dus een vpn nodig om je locatie te maskeren en je gegevensverkeer te encrypteren. Streamingdiensten zijn zich hier echter bewust van en zijn er niet van gediend dat er tegen hun beleid ingegaan wordt. Enkele jaren geleden zijn de controles op het gebruik van vpns en proxies drastisch verstrengd, waardoor die diensten ook moesten innoveren. Een mindere vpn of proxy wordt gedetecteerd door je streamingsdienst van keus, en maakt het onmogelijk om tv te kijken. De streamingsdienst zal immers weigeren om content te spelen tot je de dienst uitschakelt. Wat soms ook gebeurt is dat een vpn niet gedetecteerd wordt maar er gewoon niet in slaagt om de beoogde regio gebonden content te unlocken. Dan eindig je met een ingeschakelde vpn, maar exact hetzelfde aanbood waaraan je gewend bent. Let er daarom op dat de vpn die je op ogen hebt expliciet vermeld wordt als werkend met je streamingservice naar keuze.

Android vpn
Afbeelding: Canva.com

Features

Naast het encrypteren van je surfverkeer, het maskeren van je IP-adres en het ontgrendelen van region locked media kunnen extra functies of security features ook doorwegen in het maken van je uiteindelijke keuze. De bekendste onderscheidingen zijn de aan- of afwezigheid van split tunneling en double hop.

Split tunnelling staat toe om je internetverkeer via twee kanalen te leiden: een met vpn ingeschakeld en een zonder. Deze methode wordt ingeschakeld omdat een vpn verbinding, ondanks dat ze merkbaar voordeel levert door de toegevoegde veiligheid en anonimiteit, afbreuk doet aan de snelheid van je verbinding. Sommige activiteiten hebben misschien niet noodzakelijk beschermen of maskering nodig, en verlopen dus beter via een sneller, onbelemmerd netwerkkanaal.

Een andere reden is de nood aan toegang tot apparaten op het LAN, zoals printers. Die verbinding wordt verbroken door het gebruik van een vpn, dus het is handig om sommige apps daarvan vrij te stellen.

Een ander nuttig feature is double hop. Double hop is in essentie een double vpn verbinding voor optimale veiligheid, waarbij je vpn adres nogmaals een vpn instantie toegewezen krijgt. Dit is quasi ontraceerbaar en onkraakbaar. Maar het zorgt er wel voor dat je verbindingssnelheid sterk vertraagd wordt.

Klantendienst

Vpns zijn spijtig genoeg niet foolproof, en ze opereren binnen een niche die constant in flux is. Streamingdiensten en eigenlijk de industrie in het algemeen werkt eraan om zich tegen vpns te wapenen, dus detectie en protectie van en tegen vpns wordt aan de lopende band aangescherpt. Stel: je bent van Amerikaanse Netflix shows aan het genieten bent en ineens krijg je een melding dat je vpn gebruik opgemerkt is.

Het is belangrijk om het bedrijf te kunnen contacteren zodat je je configuratie terug werkende kan krijgen, of geldelijke restitutie kan ontvangen. Een goede klantendienst is bereikbaar via meerdere kanalen (mail, sociaal netwerk, livechat, telefoon, …) en antwoordt snel en constructief. Een medewerker die behulpzaam is maar weken op zich laat wachten brengt geen zoden aan de dijk, net zomin als een snelle helper die alleen in vage abstracties communiceert.

Besturingssysteem vpn
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een vpn?

Een vpn versleutelt je internetverkeer en maskeert je IP-adres. Wat houdt dit concreet in? Als je via een onbeveiligd netwerk surft is het voor criminelen een peulenschil om je gegevens te ontvreemden door je internetactiviteit te monitoren. Je bankverrichtingen, routes, alles ligt voor het grijpen. Een vpn zorgt ervoor dat die gegevens gecodeerd worden en niet zomaar leesbaar meer zijn. Zelfs als kwaadwillige individuen de gegevens te pakken krijgen zullen ze er op die manier geen informatie uit af kunnen leiden.

Een tweede functie van de vpn is het maskeren van je eigenlijke IP-adres. Je IP-adres is gelinkt aan je computer en bevat locatiedata. Het is dus niet alleen je persoonlijke “naam” als je online gaat via een bepaald toestel, het is ook je locatie. Om die gevoelige gegevens veilig te stellen loopt je verkeer bij het gebruik van een vpn door een server op een plek naar keuze. Hiermee gaat gepaard dat je surft onder het mom van een IP-adres dat aan die server verbonden is. Je surfgedrag kan dus enkel naar de server herleid worden, niet naar jou persoonlijk.

Waarom een vpn gebruiken?

Een vpn gebruik je om region locked content te ontgrendelen, maar op een fundamenteler niveau vooral om je verkeer te beschermen van nieuwsgierige derde partijen. Daaronder vallen hackers die uit zijn op je bankgegevens, maar ook je eigen ISP, of Internet Service Provider. Dat is met andere woorden het bedrijf waar je een internetcontract bij hebt. Nadruk op het woord “bedrijf”. Je ISP kan je internetgebruik analyseren en commercialiseren door je boekgeschiedenis beschikbaar te stellen voor targeted ads, maar kan je verbinding ook naar believen throttlen als je inzicht toestaat.

Sommige diensten hebben namelijk contracten met ISPs om voorrang te krijgen en zullen dus sneller laden. Andere diensten die veel bandbreedte gebruiken en dus de beschikbare bandbreedte in een omgeving disproportioneel belasten zullen ten behoeve van andere klanten in de omgeving gelimiteerd worden. Een ISP kan deze throttling beslissingen echter enkel maken als ze inzicht hebben in wat je aan het doen bent online, als je ISP niet weet wat er gaande is zullen ze ook niet de beslissing vellen om te throttlen.

Hoe kies je de beste vpn aanbieder?

Je kiest de beste vpn aanbieder door te overwegen welke vpn jou de juiste functies biedt aan de meest voordelige prijs. Je moet weten wat je wil van een vpn. Als je geen interesse hebt in meer geavanceerde features zoals split tunneling en double hop en tevreden bent met een meer barebones vpn die gewoon elke streaming service kan deblokkeren, dan mik je daarop.

De sleutel tot het kiezen van de beste vpn aanbieder voor jou noden is duidelijk afbakenen wat je van de dienst verwacht. Er zijn ook heel wat antivirus softwares die een VPN in hun pakket bundelen.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, features, streaming, hoeveelheid servers, veiligheid en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Computer & Laptops’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.