Beste VR Bril

Een VR bril of virtual reality bril is een bril die je op je hoofd zet om games te kunnen spelen in een virtuele realiteit. Volgens ons onderzoek is de Oculus Rift S de beste VR bril die je momenteel kunt kopen. Je hebt er wel een krachtige PC voor nodig wat niet voor iedereen haalbaar is. Daarom raden we ook de Oculus Quest aan, om games te spelen met deze standalone VR bril heb je geen PC, PS4 of smartphone nodig. Voor mensen die een PS4 hebben raden we de VR bril PS4 aan, deze bundels zijn vrij betaalbaar en bevatten meerdere games. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een VR bril.

Beste VR Bril 2020

Volgens ons onderzoek is de Oculus Rift S de beste VR bril die je momenteel kunt kopen. Deze VR bril is geschikt voor mensen die over een krachtige PC beschikken en toegang willen tot de grootste selectie aan VR games. De Oculus Rift S is niet te vergelijken met andere VR brillen omdat hij veruit de beste VR ervaring geeft die je momenteel kunt kopen. Op vlak van resolutie is er weinig verschil maar door de verhoogde helederheid is het veel moeilijker om individuele pixels te onderscheiden van elkaar. Het contrast en de helderheid zorgen voor een uitstekende VR beleving. Je hoeft geen externe sensors op te hangen in de kamer omdat de VR bril uitgerust is met vijf camera’s die je bewegingen  nauwekeurig registreren. Deze inside-tracking werkt zeer goed en is eenvoudiger aangezien je geen externe sensors moet ophangen in de kamer waar we wilt gamen. Enigste nadeel is dat je bewegingen achter je rug niet altijd goed geregistreerd worden.

“Beste VR bril 2020”

Het is een comfortabele en lichte VR bril met een goede bouwkwaliteit. Vanboven is er een velcrostrip dat je kunt aanpassen en achteraan is er een wieltje voorzien om de bril aan te spannen of losser te maken. Er is vanbinnen ook voldoende ruimte voorzien zodat het geschikt is voor de meeste brildragers. De Oculus Rift S is dus geschikt om langdurig te dragen zonder dat hij te zwaar of te warm wordt. Het voordeel van de vernieuwde Oculus Rift S is dat je veel minder last hebt van zogenoemde ‘God rays’. Deze Oculus VR bril kunnen we aanraden aan mensen die een krachtige computer hebben en de beste VR beleving willen die momenteel bestaat.

De Oculus Quest is een standalone VR bril, dit wil zeggen dat je geen computer, PS4 of smartphone nodig hebt om het te kunnen gebruiken. Het enigste wat je nodig hebt is een Oculus account om games te kunnen downloaden. Het grootste voordeel van de Oculus Quest is dat het de eerste standalone VR bril is die je stappen kan registreren. Aan de hand van de twee controllers en vier infrarood cameras op de bril wordt je locatie in een kamer nauwkeurig bijgehouden. De toegevoegde waarde hiervan is dat alles volledig draadloos werkt en je volledig in de virtuele wereld kunt duiken zonder je zorgen te maken over de locatie van de kabels.

“Beste standalone VR bril”

Aan de technische kant heeft hij een OLED scherm met een resolutie van 1600 x 1440 pixels met een refresh rate van 72 Hz. Hij maakt gebruik van een Snapdragon 835 om alle huidige games vlot te draaien. Bij normaal gebruik gaat de batterij ongeveer twee uur mee maar je kan een externe batterij aansluiten op deze VR bril om dit te verlengen. Op vlak van opslagruimte heb je de keuze uit een 64GB versie en een 128GB versie. Voor de meeste mensen is 64GB voldoende gezien de meeste VR games minder dan 3GB zijn. Met uitzonedring van nieuwe games zoals The Climb die 10GB opslagruimte nodig hebben. Het design is simpel en met een gewicht van 470 gram is het zeer licht. Je bevestigd hem op je hoofd aan de hand van drie comfortabele velcrostrips. Door het ontwerp en het lichte gewicht is het geschikt om langdurig te gamen zonder dat het oncomfortabel wordt. Voor mensen die geen krachtige PC of PS4 hebben maar toch VR games willen spelen is de Oculus Quest de beste VR bril die je kunt kopen.

De Oculus GO is een standalone VR bril waar je geen PC of Playstation voor nodig hebt. Met andere woorden met deze VR bril zit alles wat je nodig hebt in de bril zelf. Best handig voor mensen die geïnteresseerd zijn in VR gaming maar niet het budget hebben voor een dure PC. Het heeft een Snapdragon 821 processor, ingebouwde speakers en een zeer scherpe resolutie (2560×1440) maar een lagere refresh rate. Het is zelfs uitgerust met een batterij zodat je volledig draadloos kunt gamen.

“Goedkope VR bril”

Een totaal ander design dus ten opzichte van de Oculus Rift of de HTC Vive. Deze VR headset is wel bedoeld om al zittend te gebruiken. Er zijn geen externe sensoren dus het kan bewegingen registreren. Je hebt wel een smartphone nodig tijdens de installatie van deze VR bril maar daarna kun je volledig verder met enkel de headset en de controller. Het is alhoewel wel moeilijk om deze Oculus Go te vergelijken met de Oculus Rift of HTC Vive. Het is eerder te vergelijken met de Daydream van Google of de Gear VR van Samsung. De games waartoe je toegang hebt zijn dus volledig anders bij de Oculus Go als bij de HTC Vive of Oculus Rift.

De Sony Playstation VR is een VR bril voor mensen die al een PS4 of PS4 Pro hebben. Hij is gemakkelijk te installeren, je kan er veel verschillende games mee spelen en het geeft een goede VR beleving. De bundel die we aanraden bevat een VR bril, de camera en 5 games waaronder Skyrim. De VR bril wordt ook apart verkocht zonder camera. Nadeel is wel dat je sowieso de camera nodig hebt om games in VR te kunnen spelen. Daarom raden we aan om een bundel te kopen aangezien dit goedkoper is dan de VR bril en camera apart aan te kopen. We kunnen deze VR bril aanraden aan mensen die niet in een dure gaming PC willen investeren maar wel al over een PS4 of PS4 beschikken.

“VR bril PS4”

De Samsung Gear VR is een goedkope VR bril die werkt op basis van een smartphone. Het is qua prestaties vergelijkbaar met de Oculus Go standalone VR bril. Alleen is deze VR bril een stuk goedkoper omdat het gebruik maakt van je smartphone. Hij heeft dus geen ingebouwde processor of batterij, het is enkel een headset met twee lenzen. Het voordeel hiervan is dat je juist zoals een standalone VR bril niet vasthangt aan een kabel aan je PC en dus vrij kunt bewegen. Wil je games kunnen spelen die je beweging tracken moet je wel de versie kopen inclusief de controller. Deze kan namelijk je locatie in een ruimte registreren samen met de beweging van je hand. Het nadeel is dat de VR beleving minder realistisch is. Ook ben je gebonden aan een aantal modellen van Samsung. Enkel Samsung Galaxy S en Note smartphones zijn compatibel met deze VR bril.

“VR bril smartphone”

Het onderzoek

Wat is een virtual reality bril

VR staat voor Virtual Reality en vandaag bestaan er al VR brillen die je al het gevoel kunnen geven dat je je in een andere wereld bevindt. Momenteel bestaan er twee soorten VR brillen. De goedkope VR brillen bestaan uit een headset met twee lenzen en een opening voor je smartphone. Met deze simpele VR headsets kun je games zoals Gravity Pull spelen die je op Google Play of op de App Store kunt vinden.

De duurdere VR brillen kun je aansluiten op een PC of een Playstation voor een veel realistische Virtual Reality ervaring. Het grote nadeel van deze VR headsets is dat ze duur zijn in aankoop en je er een zeer krachtige PC voor nodig hebt. Je gebruikt deze VR bril in tegenstelling tot een VR bril met smartphone in combinatie met motion trackers die je in je handen houdt. In dit artikel zullen we het vooral hebben over deze soort VR headsets.

VR bril waar op letten

Specificaties

De belangrijkste specificatie van een VR headset is de resolutie. Hoe hoger de resolutie hoe realistischer het beeld zal zijn. Het gezichtsveld van de VR Headset is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet met dode hoeken zit. Sommige VR brillen hebben in de hoeken van je zicht gewoon zwarte vlekken wat afdoet van de Virtual Reality ervaring.

Comfort

Een goede VR headset zit gemakkelijk rond je hoofd en kun je gemakkelijk afstellen. Sommige headsets worden na een tijd spelen zeer warm en/of zwaar waardoor het gamen onaangenaam wordt.

Touch Controllers

De touch controllers vervangen de controller (of de muis en toetsenbord) waarmee je normaal gezien een game mee bediend. In de eerste plaats moeten ze over strap beschikken zodat je deze over je pols kunt hangen. In de tweede plaats moeten ze ook stevig zijn want ook al hangen ze vast aan je pols kun je nog beginnersfouten maken door op een lamp of een vriendin te slaan (de schrijver spreekt helaas uit ervaring).

Beschikbare games

Momenteel bestaan er nog niet zoveel games voor VR brillen. Hou hier rekening mee wanneer je een VR bril koopt. Je kunt namelijk niet dezelfde games spelen met een VR Bril voor een Playstation als je met de HTC Vive kunt spelen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.