Beste VR Bril

De beste VR bril die je momenteel kunt kopen is de Oculus Rift. Het is een comfortabele VR headset met een hoge resolutie en een koptelefoon van topkwaliteit en de controllers zijn intuïtief te gebruiken. Als je graag een VR headset wilt waar je kunt rondlopen in een ruimte kun je beter voor de HTC Vive gaan. Onderaan dit artikel kan u ons onderzoek terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een VR bril.

Onze top 3 – Beste VR Bril

De beste VR bril die je momenteel kunt kopen is de Oculus Rift. Het is een comfortabele en lichte VR bril met een hoge resolutie (2160 x 1200) . Hij is geschikt om langdurig te dragen zonder dat het te zwaar of te warm wordt. De controllers zijn intuïtief en gemakkelijk om te gebruiken. De koptelefoon zit comfortabel op de oren en is beduidend beter in vergelijking met andere VR headsets. Het heeft ook het grootste assortiment van compatibele games.

De Oculus Rift is met andere woorden de meest volledige VR headset die je momenteel kunt kopen. Hou er natuurlijk wel rekening mee dat je over een krachtige PC moet beschikken met moderne processor en een grafische kaart zoals de Geforce GTX 1060 of krachtiger.  

De HTC Vive is een VR bril dat je toelaat om de door een ruimte te lopen en deze bewegingen te laten repliceren in de Virtual Reality. We weten dat er al een HTC Vive Pro bestaat met een hogere resolutie, betere koptelefoon en vernieuwde controllers. Maar aan het dubbele van de prijs van de HTC Vive kunnen we ze niet aanraden. Dat is omdat de HTC Vive qua ervaring bijna identiek is aan de HTC Vive Pro.

Door het feit dat je door je living kunt stappen maakt de VR ervaring beter ten opzichte van andere VR headsets. Er zijn namelijk twee sensors die je moet ophangen waardoor al je bewegingen geregistreerd worden. Voor je het weet zul je door je living lopen en wegduiken om je vijanden te ontwijken. Voorwaarde is natuurlijk dat je er een ruimte voor hebt die je vrij van obstakels kunt maken. Voor mensen die geen ruimte kunnen maken kunnen beter voor de Oculus Rift kiezen.

De Oculus GO is een standalone VR bril waar je geen PC of Playstation voor nodig hebt. Met andere woorden met deze VR bril zit alles wat je nodig hebt in de bril zelf. Best handig voor mensen die geïnteresseerd zijn in VR gaming maar niet het budget hebben voor een dure PC. Het heeft een Snapdragon 821 processor, ingebouwde speakers en een zeer scherpe resolutie (2560×1440) maar een lagere refresh rate. Het is zelfs uitgerust met een batterij zodat je volledig draadloos kunt gamen.

Een totaal ander design dus ten opzichte van de Oculus Rift of de HTC Vive. Deze VR headset is wel bedoeld om al zittend te gebruiken. Er zijn geen externe sensoren dus het kan bewegingen registreren. Je hebt wel een smartphone nodig tijdens de installatie van deze VR bril maar daarna kun je volledig verder met enkel de headset en de controller.

Het is alhoewel wel moeilijk om deze Oculus Go te vergelijken met de Oculus Rift of HTC Vive. Het is eerder te vergelijken met de Daydream van Google of de Gear VR van Samsung. De games waartoe je toegang hebt zijn dus volledig anders bij de Oculus Go als bij de HTC Vive of Oculus Rift.

Het onderzoek

Wat is een VR bril?

VR staat voor Virtual Reality en vandaag bestaan er al VR brillen die je al het gevoel kunnen geven dat je je in een andere wereld bevindt. Momenteel bestaan er twee soorten VR brillen. De goedkope VR brillen bestaan uit een headset met twee lenzen en een opening voor je smartphone. Met deze simpele VR headsets kun je games zoals Gravity Pull spelen die je op Google Play of op de App Store kunt vinden.

De duurdere VR brillen kun je aansluiten op een PC of een Playstation voor een veel realistische Virtual Reality ervaring. Het grote nadeel van deze VR headsets is dat ze duur zijn in aankoop en je er een zeer krachtige PC voor nodig hebt. Je gebruikt deze VR bril in tegenstelling tot een VR bril met smartphone in combinatie met motion trackers die je in je handen houdt. In dit artikel zullen we het vooral hebben over deze soort VR headsets.

VR Bril kopen

Waarop moet ik letten

Specificaties

De belangrijkste specificatie van een VR headset is de resolutie. Hoe hoger de resolutie hoe realistischer het beeld zal zijn. Het gezichtsveld van de VR Headset is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet met dode hoeken zit. Sommige VR brillen hebben in de hoeken van je zicht gewoon zwarte vlekken wat afdoet van de Virtual Reality ervaring.

Comfort

Een goede VR headset zit gemakkelijk rond je hoofd en kun je gemakkelijk afstellen. Sommige headsets worden na een tijd spelen zeer warm en/of zwaar waardoor het gamen onaangenaam wordt.

Touch Controllers

De touch controllers vervangen de controller (of de muis en toetsenbord) waarmee je normaal gezien een game mee bediend. In de eerste plaats moeten ze over strap beschikken zodat je deze over je pols kunt hangen. In de tweede plaats moeten ze ook stevig zijn want ook al hangen ze vast aan je pols kun je nog beginnersfouten maken door op een lamp of een vriendin te slaan (de schrijver spreekt helaas uit ervaring).

Beschikbare games

Momenteel bestaan er nog niet zoveel games voor VR brillen. Hou hier rekening mee wanneer je een VR bril koopt. Je kunt namelijk niet dezelfde games spelen met een VR Bril voor een Playstation als je met de HTC Vive kunt spelen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.