Scroll Top
beste wafelijzer 2020

De 9 beste wafelijzers van 2023

Wafels, lukken of galetten bakken voor zalige familiemomenten.

Met de beste wafelijzers bak je keer op keer perfecte wafels. Wanneer het buiten kouder wordt, maken we het binnen graag gezellig. Er is dan ook niets fijner dan samen wafels bakken op een regenachtige zondag. Combineer je verse wafels met ijs, fruit of een warme chocolademelk en de dag kan niet meer stuk.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende wafelijzers. Daarbij hebben we rekening gehouden met het type rooster, het vermogen en het bakresultaat. Lees hier verder om het beste wafelijzer voor jou te vinden.

Onze selectie wafelijzers

Beste prijs-kwaliteit: FriFri BMC 2000

Voordelen:

 • Budgetvriendelijk
 • Wafelijzer met verwisselbare platen
 • Consistent bakresultaat
 • Beschermlaag uit teflon

Nadelen:

 • Losmaken van bakplaat neemt wat tijd in beslag
 • Andere bakvormen afzonderlijk aan te kopen

De Frifri BMC 2000 staat bovenaan de lijst omwille van zijn consistente bakresultaten. Dit komt enerzijds door de kwalitatieve bakplaten uit teflon, en anderzijds door de gebruiksvriendelijke thermostaat. Deze kan je bedienen aan de hand van een grote draaiknop bovenaan het toestel. De temperatuur blijft zo consistent en zorgt voor een perfect gebakken goudgele wafel.

Dit wafelijzer wordt standaard geleverd met een 4 × 7 bakvorm. Er bestaan nog zeven andere bakvormen voor dit toestel waaronder bijvoorbeeld een hartjes wafelijzer, een wafelijzer voor fijne galetten of lukken en een wafelijzer voor Brusselse en Luikse wafels. Deze dien je helaas afzonderlijk aan te kopen. Het voordeel is wel dat je maar één toestel nodig hebt om al deze verschillende wafels te maken.

Om de platen te verwijderen moet je twee schroeven met de hand losdraaien. Dit kan wat tijd in beslag nemen. Je kan hiervoor een eenvoudig muntstuk gebruiken. Dit wafelijzer is een uitstekende aanwinst en zal je goede bakresultaten opleveren tegen een betaalbare prijs.

Beste goedkope: Tristar WF-2195

Voordelen:

 • Budgetvriendelijk
 • Korte baktijd
 • Antiaanbaklaag

Nadelen:

 • Niet vaatwasserbestendig

Goedkoop wafels bakken doe je met dit toestel van Tristar. Het vermogen van 1000 Watt zorgt voor smaakvolle wafels binnen de vijf minuten. Je kan twee wafels tegelijk bakken met dit toestel en de bakplaten zijn voorzien van een antiaanbaklaag waardoor je zonder vetstof aan de slag kunt. Hierdoor krijg je de versgebakken wafels ook bijzonder gemakkelijk uit hun bakvorm.

Op het wafelijzer staan verschillende lampjes die aangeven of je kan starten met bakken. Met de draaiknop kun je ook de kleur van je wafel kiezen. Sommige mensen verkiezen namelijk een lichte wafel, terwijl anderen een wafel verkiezen met een mooie bruine kleur. De slipvoetjes onderaan het toestel zorgen voor een stabiel gebruik tijdens het bakken.

Een klein minpuntje aan dit goedkoop wafelijzer is dat de bakplaten niet afneembaar zijn. Je kan ze dus niet kwijt in de vaatwasmachine. Gelukkig maakt de antiaanbaklaag het relatief eenvoudig om de platen schoon te houden.

Beste professionele: Tefal XL King Size

Voordelen:

 • Twee verschillende bakplaten
 • Vaatwasserbestendig
 • Geschikt voor Brusselse wafels

Nadelen:

 • Prijzig
 • Groot formaat

De Tefal 4 in 1 King-Size is een professioneel wafelijzer voor mensen die wafels van uitstekende kwaliteit willen bakken. Aan de hand van een uitklapbare handgreep kun je de wafels eenvoudig omdraaien. Dit is belangrijk om tot een mooi bakresultaat te komen. Natuurlijk willen we het toestel ook compact kunnen opbergen in onze keukenkast. De handgreep kan daarom ingeklapt worden. Het is namelijk een zeer groot toestel, een pak groter in vergelijking met de andere wafelijzers in dit artikel.

Dankzij de grote afmetingen is dit het ideale toestel om Brusselse wafels te bakken. Andere wafelijzers zijn vaak te klein om dit type wafels te bakken. Standaard komt dit toestel met twee verschillende bakplaten. Een bakplaat om Brusselse wafels te maken en een grill bakplaat waarmee je heerlijke croque-monsieurs kunt maken. De platen zelf kun je eenvoudig losklikken na het bakken. Een wafelijzer met de hand afwassen is vaak een hele karwei. We zijn dus zeer blij dat deze bakplaten in de vaatwasser mogen.

Verder is er een plastic schaal voorzien die je onder het toestel kunt plaatsen om vuiligheden op te vangen. Dit professioneel wafelijzer kunnen we aanraden aan mensen die vaak wafels, croque-monsieurs of panini’s bakken.

Beste Brusselse wafels: Domo DO9052W

Voordelen:

 • Toestel warmt snel op
 • Korte baktijd
 • Antiaanbaklaag

Nadelen:

 • Handgreep kan warm worden
 • Niet vaatwasserbestendig

Ben je op zoek naar een goed wafelijzer die Brusselse wafels kan bakken? Met dit toestel van Domo zet je twee heerlijke exemplaren op tafel in een kleine vijf minuten. Het vermogen van 1200 Watt zorgt voor een snelle opwarming van het wafelijzer; terwijl het draaisysteem van 180 graden zorgt voor het luchtige resultaat van de typische Brusselse wafel.

Na de bereiding van het deeg verdeel je twee porties over de onderste bakvormen. Daarna sluit je het wafelijzer en draai je het meteen om. Het deeg verdeelt zich zo over de volledige vorm waardoor je een extra luchtig resultaat krijgt. Het is wel belangrijk om het toestel binnen de 10 seconden om te keren.

Na het draaien dien je nog een goede drie à vier minuten te wachten en je kan aan tafel. De platen dien je helaas zelf schoon te maken. Ze zijn niet afneembaar, en passen dus niet in de vaatwasmachine. Let tijdens het bakken ook op, want het toestel kan warm worden aan de buitenkant.

Beste met verwisselbare platen: Nova Multi Grill

Voordelen:

 • Vaatwasserbestendig
 • Antiaanbaklag
 • Drie bakplaten

Nadelen:

 • Bovenste plaat geeft minder warmte

Deze multifunctionele contactgrill van Nova is een wafelijzer met verwisselbare platen. Handig voor mensen die op zoek zijn naar een toestel die niet enkel wafels, maar ook croque-monsieurs of panini’s bakt. Het toestel komt namelijk standaard geleverd met drie platen: een plaat om wafels te bakken, een plaat om croque-monsieurs te bakken en een dubbelzijdig plaat met een geribbeld patroon om hamburgers of groenten op te grillen. Je kan deze grill zelfs volledig openklappen en gebruiken voor een fondue avond.

De bakplaten kun je eenvoudig los maken van het toestel. Een extra pluspunt is dat deze voorzien zijn van een antiaanbaklaag. Zo komen je wafels gemakkelijk los uit de bakvorm. Je kan de bakplaten trouwens ook kwijt in de vaatwasmachine. De Nova Multi Grill (verkrijgbaar bij Collishop) en de Princess Multi Grill (verkrijgbaar bij Bol.com) zijn twee identieke toestellen. Het enige verschil is het logo aan de bovenkant. We raden dus aan om de goedkoopste optie te nemen van de twee.

Een klein nadeel is het ontbreken van vergrendeling op de bakplaat. Dit zorgt namelijk voor een egaal bakresultaat. Gebruikers geven ook aan dat de bovenste plaat iets minder warmte geeft.

Beste voor hartjes: Bestron ASW217

Voordelen:

 • Compact toestel
 • Originele vorm
 • Korte bereidingstijd
 • Antiaanbaklaag

Nadelen:

 • Geschikt voor één type wafel
 • Niet geschikt voor vaatwasmachine

De Bestron ASW217 is een rond wafelijzer waarmee je hartvormige wafels tevoorschijn tovert. Schotel je partner een romantisch dessert voor of bak deze leuke wafels samen met de kinderen. Met deze bakvorm kan je maar liefst vijf wafels tegelijk klaarmaken. Gezien het compacte formaat van dit toestel zijn de bakplaten direct warm, en ook je wafels zijn in een mum van tijd gebakken. Afhankelijk van het gekozen recept duurt het ongeveer drie minuten tot je de wafels op tafel kunt zetten.

Niet alleen tover je met dit wafelijzer leuke hartjes tevoorschijn, het is ook een budgetvriendelijke keuze voor je portefeuille. De bakplaten zijn nochtans van degelijke kwaliteit en voorzien van een antiaanbaklaag. Helaas kun je met dit toestel maar één soort wafel bakken. De platen kun je niet verwisselen. Zo komen we ook bij het grootste nadeel van dit toestel. Het is niet mogelijk om de platen schoon te maken in de vaatwasmachine. Gelukkig komt het meeste vuil wel los door de antiaanbaklaag.

Beste voor lukken of galetten: Tristar WF1170

Voordelen:

 • Oblie-ijzeraccessoire in hoorntjesvorm
 • Compact toestel
 • Budgetvriendelijk

Nadelen:

 • Niet vaatwasserbestendig

Verkies je liever harde wafels zoals galetten of stroopwafels? In dat geval heb je een volledig ander toestel nodig. Met dit ronde wafelijzer van Tristar maak je niet alleen heerlijke stroopwafels; je kan er ook ijshoorntjes mee maken. Om je hoorntje in de juiste vorm te krijgen, kun je gebruik maken van het bijgeleverde accessoire. Dit bestaat uit een voorgevormde hoorntjesvorm op een stokje. Na het bakken wikkel je de verse wafel rond de vorm. Een leuke aanwinst voor als je creatieve desserts met zelfgemaakt ijs op tafel wilt zetten.

De bakplaten zijn relatief eenvoudig schoon te maken. De structuur is namelijk minder diep dan die van een klassiek wafelijzer. Hierdoor blijven restjes niet gemakkelijk steken in de bakvorm. Natuurlijk zouden we pas echt blij zijn moesten de platen afneembaar zijn. Los van dit kleine minpuntje hebben we verder niets aan te merken op dit apparaat. Het is namelijk ook een compact toestel om op te bergen in je keukenkast en het handvat blijft goed koel tijdens het bakken.

Beste gietijzer: The Windmill

Voordelen:

 • Kan buiten gebruikt worden
 • Egaal bakresultaat
 • Wafelijzer blijft lang warm

Nadelen:

 • Eenvoudig toestel
 • Geen antiaanbaklaag

Dit rustieke wafelijzer uit gietijzer doet denken aan de traditionele wafels die oma vroeger bakte. Natuurlijk is dit apparaat niet voorzien van een uitgebreid assortiment aan knopjes en mogelijkheden. Je bakt met dit gietijzeren wafelijzer een eenvoudige, nostalgische wafel. Het gietijzer zorgt voor een goede verdeling van de warmte, met een egaal bakresultaat als gevolg.

Extra leuk aan dit toestel is dat je het ook buiten kan gebruiken aan een open vuur of op de barbecue. Het is natuurlijk wat wennen aan de traditionele manier van wafels bakken, en het kan wat oefening vergen om je wafel in een mooie vorm uit het toestel te krijgen. Er is namelijk geen antikleeflaag voorzien.

De pan, die een ronde vorm heeft, bakt maar liefst vier wafels tegelijk. Het is natuurlijk ook fijn dat je geen elektriciteit nodig hebt wanneer je de wafels bakt aan een open vuur. Ben je dus op zoek naar een goed wafelijzer om te gebruiken tijdens gezellige avonden, dan kan dit toestel weleens een goede aanwinst zijn voor jou. Tot slot is het ook een budgetvriendelijke keuze, aangezien overige toestellen in gietijzer vaak bijzonder prijzig zijn.

Voordelen:

 • Zowel voor zoete als hartige wafels
 • Koele handgreep tijdens het bakken
 • Roterend wafelijzer
 • Origineel resultaat

Nadelen:

 • Moeilijk om schoon te maken
 • Niet geschikt voor vaatwasmachine

Voor echte trendy desserts dien je bij dit bubble wafelijzer van Princess te zijn. Hiermee tover je zeshoekige wafels tevoorschijn in een originele bubbelstructuur. Om je dessert volledig af te maken kan je je wafel serveren met verschillende toppings zoals fruit, chocola of caramel. Zelfs hartige toppings passen uitstekend bij dit type wafel. Denk hierbij aan de combinatie van zalm met roomkaas en dille. Voor trendy resultaten is dit veruit het beste wafelijzer.

Niet alleen oogt deze wafel zeer hip, ze smaken ook bijzonder luchtig. Het is namelijk een roterend wafelijzer. Deze draaitechniek wordt ook gebruikt bij Brusselse wafels. De handgreep blijft goed koel tijdens het bakken waardoor je er een leuke activiteit met de kinderen kan van maken. Hoewel het toestel voorzien is van een antiaanbaklaag, kan het schoonmaken een uitdagende karwei zijn. In de diepe structuren van de bakvorm blijven namelijk gemakkelijk restjes steken. Dit kan vervelend zijn aangezien je het toestel met de hand dient schoon te maken.

Een wafelijzer naast een stapel wafels op een bord.
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een wafelijzer?

Bakresultaat

Voor een luchtig bakresultaat zoek je best een toestel die kan roteren tijdens het bakken. Het deeg kan zich zo mooi verdelen over de volledige bakvorm, met een luchtig resultaat als gevolg. Andere zaken die een rol spelen bij een consistent bakresultaat zijn een instelbare thermostaat en bakplaten van goede kwaliteit. Denk hierbij aan een kwalitatieve antiaanbaklaag. Je wilt namelijk niet dat een stuk van je wafel blijft kleven in het toestel. Verder moet een wafelijzer vocht kunnen laten ontsnappen anders eindig je met een slappe wafel.

Een aanpasbare thermostaat stelt je in staat om zelf de temperatuur te regelen. Een laatste tip om mooie wafels te krijgen is om het toestel voldoende lang te laten opwarmen. Uiteraard zal dit sneller gaan wanneer je een toestel kiest met een hoog vermogen. Tot slot kun je het toestel voor het eerste gebruik best even insmeren met olie.

Gebruiksgemak

Afhankelijk van het type bakplaten zal je minder of meer werk hebben aan de schoonmaak van je wafelijzer. Afneembare bakplaten zijn meestal geschikt om in de vaatwasmachine te plaatsen. Zo heb je uiteraard het minste werk nadien. Er zijn helaas veel toestellen waarbij je de bakplaten niet kunt losmaken. Ze zitten in het toestel verwerkt.

Wanneer je een dergelijk toestel aankoopt kun je best letten op de aanwezigheid van een antiaanbaklaag. Dit maakt het schoonmaken nadien toch iets vlotter. Verder kun je letten op een handvat dat koel blijft tijdens het bakken of een toestel met meerdere bakvormen. Zo hoef je maar één toestel aan te kopen, en kan je toch verschillende soorten wafels bakken. Dit is niet alleen goed voor je portefeuille, maar ook voor de ruimte in je keukenkast.

Vermogen

Wafelijzers met een hoger vermogen warmen in een korte tijd op. Je wafels zullen ook sneller klaar zijn bij het bakken zelf. Zo kun je vlot aan tafel gaan, want je wilt natuurlijk niet te lang wachten om je wafel op te eten. Idealiter is het toestel voorzien van een thermostaat zodat je de temperatuur zelf kan regelen naar de gewenste warmte. Op die manier kun je de instelling aanpassen naar je eigen voorkeur. Heb je liever een zacht gebakken wafel of verkies je eerder een bruin gekleurd exemplaar?

Kies voor een snel resultaat een wafelijzer met een vermogen van minstens 1000 Watt. Snel wafels bakken is bijvoorbeeld ook belangrijk als je voor meerdere personen tegelijk aan het bakken bent. Je wilt je gasten niet te lang laten wachten, en we eten de wafels natuurlijk liefst als ze net uit het wafelijzer komen.

Vorm

Tegenwoordig kun je wafels bakken in allerlei vormen en structuren. Je kan kiezen voor wafels in de vorm van hartjes of bubbels, of ga je liever voor een klassieke Luikse wafel met een trendy topping? De keuze van je toestel hangt dus voornamelijk af van welke wafels je wilt gaan bakken.

Wanneer je voor de luchtige Brusselse wafels gaat, is het belangrijk om een toestel te kiezen die voldoende groot is. Let hierbij ook op dat je het toestel kan roteren. Dit is namelijk nodig voor het typerende luchtige resultaat. Bij een harde wafel heb je een volledig ander toestel nodig. Deze toestellen hebben een ondiepe structuur en zijn omwille van die reden vaak gemakkelijker schoon te maken.

Onderhoud

Natuurlijk hebben we liefst zo weinig mogelijk afwaswerk nadien. Bij een wafelijzer kan je daarom best kiezen voor een toestel met uitneembare bakplaten. Deze kun je meestal wel kwijt in de vaatwasmachine. Ook de aanwezigheid van een antiaanbaklaag kan het afwassen een stuk aangenamer maken. Vooral bij de klassieke wafels en deze met een bubbelstructuur is een kwalitatieve antiaanbaklaag aangewezen.

Het spreekt voor zich dat een wafelijzer voor harde wafels een minder diepe structuur heeft, en dus eenvoudiger schoon te maken is. Let verder ook op het design van je wafelijzer. Hoe minder hoekjes en kantjes, hoe minder kans je loopt op uitgebreid poetswerk na het bakken.

Twee wafels in een wafelijzer.
Afbeelding: Canva.com

Hoe maak je wafels met wafelijzer?

 1. Smeer de bakplaten van het wafelijzer goed in met zonnebloemolie (gebruik hiervoor een siliconen kwastje).
 2. Sluit het wafelijzer.
 3. Steek de stekker van het wafelijzer in het stopcontact.
 4. Zet de schakelaar aan en zet de thermostaat op het maximum.
 5. Wanneer de maximale temperatuur bereiktis , laat u het wafelijzer nog ongeveer 10 minuten staan.
 6. Smeer ondertussen de bakplaten opnieuw in met een zonnebloemolie.
 7. Nu is het wafelijzer voldoende heet en ingevet om wafels te beginnen bakken.
 8. Als je bij het openen van het wafelijzer rook ziet ontsnappen laat het dan eerst heel even afkoelen voor je het deeg erin giet.

Hoe maak een wafelijzer schoon?

 1. Wacht tot het wafelijzer volledig is afgekoeld.
 2. Gebruik keukenpapier om kruimels en olie op te kuisen.
 3. Gebruik een vochtige doek om de buitenkant van het wafelijzer schoon te vegen.
 4. Om aangebakken resten te verwijderen, giet je er een paar druppels zonnebloemolie op.
 5. Laat het een paar minuten intrekken.
 6. Veeg de aangebakken resten weg met een vochtige doek.
 7. Zorg ervoor dat uw wafelijzer volledig droog is voor het op te bergen.
Een rond wafelijzer naast een kom met beslag.
Afbeelding: Canva.com

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 19 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 9 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, gebruik, vermogen, grootte, vorm en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.