Scroll Top

De 7 beste wasmiddelen 2024

Onze favoriete keuze is Dash Pro Regular.

De beste wasmiddelen verwijderen effectief vlekken en ander vuil uit je kledij. Alle wasmiddelen claimen vlekken te verwijderen. Daarom is het moeilijk om te weten welke nu echt werken. Onze conclusie is dat er geen wasmiddel bestaat voor al je kleren. Het is belangrijk om je wasmiddel af te stemmen op de kledij die je wil wassen.

Lees de wasvoorschriften op je textiel. Kies hierbij de juiste aanbevolen wasmiddelen die het textiel op de best mogelijke manier verzorgen. Delicate stoffen vragen een specifiek product die zacht is voor je kleding.

Verder houd je rekening met de kleuren van je kleding. Zwarte kleding en witte kleding vragen een product wat hun kleur zo mooi mogelijk houdt. Een frisse en aangename geur is uiteraard ook belangrijk bij de keuze voor een wasmiddel. Of een geur al dan niet aangenaam is, is dan ook iets heel persoonlijk.

Om de was resultaten te optimaliseren is het belangrijk om de was zo goed mogelijk te sorteren. Donkere was, witte was en gekleurde was gaat apart. Kleding wordt het best binnenstebuiten gewassen om het textiel zo goed mogelijk te beschermen tegen wrijving. Bij sterk vervuilde was gebruik je best wat meer product dan was die enkel hoeft opgefrist te worden.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende producten en merken. Lees hier verder om het beste wasmiddel voor jouw kleren te vinden.

Onze selectie wasmiddelen

Beste wasmiddel voor witte was: Dash Pro Regular Waspoeder

Voordelen:

 • Uitstekend resultaat in één wasbeurt
 • Verwijdert moeiteloos lastige vlekken
 • Geschikt voor de kookwas
 • Lekkere frisse geur
 • Geweldig resultaat, ook op lage temperaturen

Nadelen:

 • Niet geschikt voor delicate stoffen
 • Lost moeilijker op in koud water

Waspoeder is de beste keuze om je witte kleding stralend wit te houden. In tegenstelling tot vloeibaar wasmiddel blijft het bleekmiddel in poedervorm stabieler. Waspoeder kun je eenvoudig doseren met een schepje. De hoeveelheid waspoeder die je nodig hebt vind je terug op de verpakking. Wasmiddel voor witte was bevat optische witmiddelen. Hierdoor worden vergeling en verkleuring van textiel voorkomen. Deze optische witmiddelen zorgen niet dat het textiel echt witter wordt, maar het zorgt ervoor dat het textiel witter lijkt. De witmakers hechten zich aan je was en weerkaatsen UV-straling als blauw licht.

Het waspoeder van Dash werkt heel goed tegen hardnekkige vlekken. Het is geschikt voor de kookwas op negentig graden, maar ook op lage temperatuur wassen geeft goede resultaten. Het nadeel van waspoeder is dat wanneer je op lage temperatuur wast er resten op kledij en in de wasmachine kunnen achterblijven. Dash stralend wit waspoeder is zonder twijfel het beste wasmiddel voor de witte was.

Beste wasmiddel voor zwarte was: Robijn Black Velvet

Voordelen:

 • Vernieuwt de zwarte kleur op je textiel
 • Reinigt goed op koude temperaturen
 • Aangename geur

Nadelen:

 • Niet geschikt voor wol en zijde

Het beste wasmiddel voor zwarte was is Robijn black velvet. Zwarte kleding hoort mooi zwart te blijven en niet flets te worden na enkele wasbeurten. Kies daarom ook voor een wasmiddel speciaal voor zwarte of donkere was. Dit wasmiddel bevat care serum, een ingrediënt die helpt om je kleding langer mooi te houden.

Robijn black velvet is extra geconcentreerd waardoor je er minder van nodig hebt, wat ook nog eens goed is voor het milieu. Je zwarte kleding was je best binnenstebuiten op een temperatuur van 30 graden. Niet alleen zwarte was, maar ook donkere was mag hiermee gewassen worden.

Beste wasmiddel voor gekleurde was: Persil Color Gel

Voordelen:

 • Geschikt voor moeilijke vlekken
 • Wast goed op lage temperatuur
 • Aangename geur
 • Persil werkt aan een duurzame ontwikkeling

Nadelen:

 • Vloeibaar wasmiddel is duurder in aankoop dan poeder

Het beste wasmiddel voor gekleurde was is Persil color gel. Persil bestaat intussen al meer dan 100 jaar en heeft al die tijd zijn producten ontwikkeld met als doel om de beste resultaten te bereiken. Met de deep-clean technologie werkt het goed in op moeilijke vlekken.

Het werd getest op hardnekkige vlekken die wekenlang zijn ingedroogd. Persil color gel zorgt ervoor dat de kleuren langer mooi blijven en brengt een aangename en langdurige frisheid in je textiel. Licht vervuilde was kan perfect gewassen worden met weinig product op 20 graden. Voor vuilere was gebruik je best wat meer product en een hogere temperatuur tot 40 graden. Afhankelijk van hoe vuil de was is en hoeveel lastige vlekken er aanwezig zijn op het textiel kies je de juiste hoeveelheid wasmiddel. De juiste dosering vind je terug op de verpakking.

Beste wasmiddel voor wol en delicate was: Woolite Wol & Zijde met Keratine

Voordelen:

 • Geschikt voor zijde, wol en andere delicate stoffen
 • Voorkomt het pluizen van wol
 • Zacht en geconcentreerd product
 • Frisse, bloemige geur
 • Beschermt tegen rafelen van stoffen
 • Beschermt tegen uitrekken en inkrimpen

Nadelen:

 • Op lage temperatuur zijn hardnekkige vlekken moeilijk te verwijderen

Voor delicate stoffen is Woolite wol & zijde heel geschikt. Dit wasmiddel voor delicate was houdt kleding als nieuw.  Woolite wol en zijde reinigt, verfrist en herstelt de zachtheid van je kleding dankzij de FibreFlex technologie. Het wasmiddel maakt de vezels in je textiel elastischer waardoor delicate kledij weer als nieuw aanvoelt. Wist je dat keratine vaak gebruikt wordt in haarbehandelingen omwille van zijn herstellende eigenschappen?

Was je delicate stoffen bij voorkeur met de hand. Wanneer je toch voor de wasmachine kiest, zorg dan dat je je textiel wast op een speciaal programma geschikt voor delicate was. Kijk naar de wasvoorschriften op je textiel en was nooit hoger dan op 30 graden. Maak ook geen gebruik van wasverzachter en stop je delicate was vooral niet in de droogkast.

Beste wasmiddel voor allergie: Le chat Sensitive 0%

Voordelen:

 • Bevat geen parfum
 • Geen bewaarmiddelen
 • Geen kleurstoffen

Nadelen:

 • Niet geschikt voor de kookwas

Le chat sensitive is het ideale wasmiddel voor de supergevoelige huid. De producten van Le Chat zijn altijd met zorg voor de gevoelige huid samengesteld. Maar met Le Chat sensitive 0% gaan ze nog een stapje verder. Het hypoallergeen wasmiddel bevat marseillezeep dat gekend is voor zijn natuurlijke zachtheid. Dit wasmiddel bevat geen parfum, geen kleurstoffen en geen bewaarmiddelen. Het werd ontwikkeld met een wetenschappelijk team van allergologen en dermatologen.

Wanneer je een gevoelige huid hebt kun je ook deze tips in gedachten houden: Stop niet te veel was in je wasmachine, zo ben je zeker dat je textiel voldoende gespoeld zal worden. Gebruik nooit meer wasmiddel dan er op de verpakking wordt aangegeven. Kijk op de verpakking hoeveel je exact nodig hebt. Was je kleren voor het eerste gebruik, zo ben je zeker dat schadelijke stoffen uit je kledij gewassen zijn. Gebruik enkel wasverzachter die ook hypoallergeen is.

Beste ecologisch wasmiddel: Ecover Universal

Voordelen:

 • Goed voor het milieu
 • Vegan
 • Zuinig in gebruik

Nadelen:

 • Niet geschikt voor kookwas
 • Niet geschikt voor wol of zijde

Wie graag zorgt voor de natuur kan niet zonder ecologisch wasmiddel. Steeds meer mensen leven milieubewuster en duurzamer. Ecologische wasmiddelen bevatten minder schadelijke stoffen. Het wasmiddel van Ecover is gemaakt van biologisch afbreekbare, plantaardige ingrediënten. Het bevat geen fosfaat of fossiele grondstoffen.

Het wast prima en heeft een heel natuurlijk aroma: fris, zonder overheersend te zijn. Denk hierbij aan kamperfoelie, jasmijn en lelie. Ecover vloeibaar wasmiddel bestrijdt hardnekkige vlekken, is zacht voor de planeet en voor je huid. Je hebt er niet veel van nodig om goede resultaten te behalen, Ecover is dus een zuinig product. De missie bij Ecover is duidelijk: een duurzame levensstijl omarmen.

Beste wasmiddel voor baby: Le Chat Baby

Voordelen:

 • Voor de gevoelige huid
 • Effectief tegen vlekken
 • Frisse geur

Nadelen:

 • Niet geschikt voor de kookwas

Le Chat baby is een wasproduct dat werd ontwikkeld onder toezicht van wetenschappers en kinderartsen. Gemaakt om het textiel voor je baby schoon te houden en de gevoelige huid van je baby te beschermen. Het heeft een zachte en heerlijk frisse geur. Het is ook uitermate geschikt om de knuffels en doekjes van je baby mee te wassen. Zo hoef je absoluut geen schrik te hebben wanneer je baby er nadien op sabbelt.

Hoewel de producten zacht zijn voor de gevoelige huid, wil dat niet zeggen dat ze niet doeltreffend zijn. Het wasmiddel werd ontworpen om de gebruikelijke vlekken te verwijderen die op babykledij terecht komen van melk of vlekken door overgeven.

Als tip geven we mee om de kleertjes van je baby voor het eerste gebruik te wassen. Of ze nu nieuw zijn of een tweede kans krijgen. Zo ben je zeker dat eventuele schadelijke restjes uit de kleding gewassen zijn.

Drie bussen wasmiddel naast een mand en handdoeken.

Waar op letten bij het kopen van een wasmiddel?

Kleur

Het beste wasmiddel voor witte was is totaal anders dan het beste wasmiddel voor donkere en zwarte was. Wanneer je dan op zoek gaat naar het beste wasmiddel voor gekleurde was, dan heb je terug een ander product nodig.

Wanneer je de kleuren van je textiel zo mooi mogelijk wil houden dan is de keuze van je wasproduct belangrijk. Niemand wil dat witte kleding grauw wordt of dat zwarte kleding flets wordt.

Materiaal

Wol of andere delicate stoffen worden best met een aangepast wasmiddel gewassen. Ook is het hierbij van belang om kledij op lage temperatuur te wassen. Het beste wasmiddel voor delicate was is speciaal voorzien om het gevoelige textiel zo goed mogelijk te behandelen en te beschermen.

Allergie

Wanneer je kleertjes voor je baby wast, dan wil je de huid van je baby zo goed mogelijk beschermen. Maar ook mensen met een gevoelige huid hebben baat bij het gebruik van een goed hypoallergeen wasmiddel. Mensen met eczeem hebben nood aan zachte producten die hun huid zo goed mogelijk beschermen.

In welk vakje moet het wasmiddel en de waterverzachter

In welk vakje moet het wasmiddel en de waterverzachter?

De meeste wasmachines hebben een lade met drie delen. Er is een gedeelte voor de voorwas, de hoofdwas en de wasverzachter. Wasmiddel doe je in het grootste compartiment. Meestal wordt dat aangeduid met de tekst ‘hoofdwas’, ‘nummer 2’ of een logo met twee streepjes.

Het gedeelte voor de voorwas wordt aangeduid met ‘voorwas’, ‘nummer 1’ of een logo met één streepje. Wasverzachter doe je in het gedeelte dat meestal wordt aangeduid met een zonnetje, sterretje of bloemetje.

Is vloeibaar wasmiddel beter dan poeder?

Vloeibaar wasmiddel is doorgaans beter in het verwijderen van vlekken en vuil uit kleding. Zeker bij koude temperaturen is het beter om vloeibaar wasmiddel te gebruiken. Wasmiddel in poedervorm lost soms moeilijk op in koud water waardoor het minder effectief is. Het kan ook blijven zitten op je kledij of in je wasmachine. Een vuile wasmachine kan op termijn beginnen ruiken. Het is daarom belangrijk dat je leert hoe je een wasmachine moet reinigen.

Wanneer je wast op hoge temperaturen is poeder even effectief als een vloeibaar wasmiddel. Bovendien is poeder ook een stuk goedkoper in aankoop.

Hoe lang is wasmiddel houdbaar?

Bewaar vloeibaar wasmiddel altijd op een koele, droge plaats. Het blijft 6 maanden tot 1 jaar na het openen van de dop houdbaar. Je kan vloeibaar wasmiddel na de houdbaarheidsdatum blijven gebruiken. Het is wel mogelijk dat de werking minder effectief wordt en het zijn geur verliest.

Waspoeder kun je zeer lang bewaren. Tenzij het wordt blootgesteld aan vocht verliest het zijn werkzaamheid niet. Zie je dat je waspoeder is vastgekoekt of kleverig is geworden dan kan je het beter weggooien. In dat geval zal het waspoeder niet goed oplossen in de wasmachine waardoor er zeepresten op de kledij kunnen achter blijven.

Wasmiddel dat in een dop wordt gegoten.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 21 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, kleur, materiaal, allergie en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘kuisen’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.