Scroll Top
Beste waterfilterkan

De 5 beste waterfilterkannen voor thuis van 2024

De BRITA Marella XL is onze favoriete keuze

De beste waterfilterkan maakt jouw water zo zacht en zuiver mogelijk. Hij verwijdert ongewenste deeltjes, zoals kalk, vuil, lood of metaal uit het water. Dit zorgt ervoor dat het water beter smaakt.

De kannen bestaan in verschillende groottes en met verschillende filters. Wij onderzochten alle waterfilterkannen op de markt. In dit artikel laten we weten wat onze favorieten zijn en geven we uitleg over waterfilterkannen. Lees hieronder verder om de beste waterfilter voor jou te vinden.

Onze selectie waterfilters

Beste prijs-kwaliteit: BRITA Marella XL

Voordelen:

 • MAXTRA+ MicroFlow Technology
 • Melding voor vervangen filter
 • De meeste onderdelen zijn vaatwasserbestendig
 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Beschikbaar in kleinere versie

Nadelen:

 • Kan wat lekken
 • Past niet in de koelkast

De BRITA Marella XL filtert ongewenste deeltjes uit het water aan de hand van de MAXTRA+ MicroFlow Technology. Hierdoor smaakt het water zacht en fris. De zeef zorgt ervoor dat grove deeltjes uit de leidingen gefilterd worden. De filter verwijdert daarnaast metalen en kalk uit het water.

Hij geeft zelf aan wanneer de filters vervangen moeten worden. De filters zijn op verschillende plekken verkrijgbaar, maar ze zijn aan de dure kant. Gelukkig bestaan er voordeelverpakkingen om geld te besparen. Het deksel van de kan lekt bij sommige gebruikers een beetje tijdens het schenken. Zorg er dus voor dat je het correct op de kan plaatst.

De onderdelen van de waterkan mogen in de vaatwasser, behalve het deksel. Daarin zit namelijk de batterij voor de filterindicator. De Marella XL past niet in de koelkast, maar de kleinere versie, de Brita Marella Cool, wel. De filterkan produceert een ruime hoeveelheid water.

Materiaal: Kunststof  | Inhoud: 3,5 liter

Beste goedkope: BRITA Fill & Serve

Voordelen:

 • Compact
 • Goedkoop
 • Eenvoudig schoon te maken
 • Vaatwasbestendige kan
 • Veelzijdige MicroDisc filters

Nadelen:

 • Aan de kleine kant
 • Filter geen kalk

Ben je op zoek naar een goedkope waterfilterkan, dan is dit de beste optie. De Fill & Serve kan van BRITA filtert het water efficiënt. De Pure-Taste-Technologie zorgt ervoor dat alle kleine deeltjes en vuiltjes uit het water verdwijnen. Deze kan is compact en relatief goedkoop. Je maakt de kan eenvoudig schoon of stopt hem in de vaatwasser. Houd er rekening mee dat het deksel niet mee in de vaatwasser mag.

Een filter gaat ongeveer vier weken mee. Dit staat gelijk aan ongeveer 150 liter water. Gebruikers geven aan dat de filter discs betaalbaar zijn en goed werken. Ze passen trouwens ook op de Fill & Go drinkflessen van Brita. Door middel van actieve koolstof van kokosnootschalen filteren ze allerlei stoffen en kleine deeltjes uit kraanwater. Ook pesticiden en hormonen worden opgevangen door de filter. Wel blijven mineralen, zoals calcium en magnesium, in het water aanwezig.

Doordat de filterkan zo compact is, is deze ook aan de kleine kant. Van de 1,3 liter water die in de kan past, wordt slechts 0,5 liter per keer gefilterd. Wel is de kan gemaakt van BPA-vrij materiaal. De filterkan past in de deur van de meeste koelkasten. Verder heeft de kan een klikdeksel dat niet drupt tijdens het gebruik.

Materiaal: Kunststof | Inhoud: 1,3 liter

Beste grote: BRITA Flow Cool

Voordelen:

 • Grote capaciteit
 • Tapkraan
 • Ideaal voor groot gezin of kantooromgeving
 • Gemakkelijk in gebruik
 • De meeste onderdelen zijn vaatwasserbestendig

Nadelen:

 • Moeilijker bij te vullen

Voor een grote waterfilterkan moet je bij de BRITA Flow Cool zijn. Hier past maar liefst 8,2 liter water in. Hiervan wordt 5,2 liter water per keer gefilterd. Ook deze waterkan is gemaakt van BPA-vrij materiaal en gaat ontzettend lang mee. Hierdoor beleef je lange tijd plezier aan deze waterkan. Water tap je gemakkelijk met het tapkraantje aan de voorkant.

Allereerst haalt de zeef alle grove deeltjes uit het water. Deze deeltjes zijn vaak afkomstig uit de waterleidingen. Daarna maakt het filter het water zachter en haalt het andere ongewenste stoffen, zoals lood en kalk, uit het water. Je vult de filterkan door het deksel open te schuiven en het water in de kan te gieten. Daarna doet de kan het werk.

Deze waterkan geeft zelf aan wanneer de filters aan vervanging toe zijn. Dit is ongeveer na vier weken of na 100 liter. De Maxtra+ filters zijn wat duurder, maar ze zijn verkrijgbaar in voordeelverpakkingen. Vanwege de grootte van de waterkan past hij niet in de deur van de koelkast. Wel kan je de kan in de koelkast schuiven. De kan is 22 centimeter hoog en ruim 30 centimeter breed. De onderdelen van de waterfilter, behalve het deksel, mogen tot slot in de vaatwasser.

Materiaal: Kunststof | Inhoud: 8,2 liter

Beste design: ZeroWater Ready Pour

Voordelen:

 • NSF-gecertificeerd
 • Volledig vaatwasserveilig
 • Vijf filtertechnieken
 • Filteren gaat snel
 • Inclusief TDS-meter

Nadelen:

 • Past niet in koelkastdeur
 • Duur
 • Filters zijn duur

De waterfilterkan met het beste design is de ZeroWater Ready Pour. Deze kan heeft een inhoud van 2,4 liter. Dit betekent dat je per dag genoeg water voor een persoon kan filteren. ZeroWater gebruikt vijf filtertechnieken om kraanwater zo optimaal mogelijk te filteren. Hiermee halen de filters bezinksel, koolstof, chloor en andere ongewenste stoffen uit het water. Ook is ZeroWater het enige merk dat NSF-gecertificeerd is met betrekking tot chroom en lood.

Allereerst filtert de kan de grovere deeltjes uit het water. Daarna zorgt een meerlaagse filter ervoor dat alle andere ongewenste stoffen ook uit het water verdwijnen. Vervolgens filtert de kan ongewone ionen uit het water. In de laatste stap zit een zeef die alle overblijvende stoffen uit het water filtert. Hierna is het water klaar om te drinken.

De verschillende onderdelen van de filterkan zijn gemakkelijk schoon te maken. Ook is het veilig om de filterkan in de vaatwasser te stoppen, zelfs het deksel. Helaas past de waterfilter niet in de koelkastdeur. Ook zijn de filters aan de dure kant. Het filteren van het water gaat wel snel en effectief. Gebruikers proeven merkbaar zachter water na het filteren. Om te weten of je de filter moet vervangen, stop je de meegeleverde TDS-meter in het gefilterde water.

Materiaal: Kunststof  | Inhoud: 2,4 liter

Voordelen:

 • Digitaal indicatiescherm
 • BPA-vrij materiaal
 • Redelijk grote capaciteit
 • Goedkoop
 • Betaalbare filters

Nadelen:

 • Past niet in koelkastdeur
 • Niet vaatwasserbestendig

De Aigostar Pure 30LDV is de beste koop. Deze kan heeft een relatief lage prijs en ook de filters zijn niet duur. Dit maakt de kan en de filters betaalbaar voor de meeste mensen. Deze kan is gemaakt van BPA-vrij materiaal en heeft een redelijk grote capaciteit. Van de 3,5 liter die in de kan past, filtert de kan 2 liter. Je doet het water eenvoudig in de automatische vulopening bovenaan de kan.

Deze waterfilter heeft een digitaal scherm op de bovenkant. Dit scherm geeft aan wanneer de filters aan vervanging toe zijn. Afhankelijk van het verbruik zal dit ongeveer om de 60 dagen zijn. Het filter verwijdert zowel stoffen die de smaak van water veranderen als schadelijke deeltjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan lood en koper. Ook het kalkgehalte zal merkbaar afnemen. Daarna is het water drinkbaar of te gebruiken in een bruiswatertoestel.

Een minpunt is dat de waterfilterkan te groot is voor de koelkastdeur. Ook zijn de onderdelen van de kan niet vaatwasserbestendig. Wel is het gemakkelijk om de kan met de hand af te wassen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer je de filter vervangt. De kan lekt niet wanneer je het water uitschenkt.

Materiaal: Kunststof | Inhoud: 3,5 liter

Kort samengevat

Een waterfilterkan zuivert het water van ongewenste stoffen zoals kalk, metalen of bezinksel uit de leidingen. Dit maakt de smaak en de kwaliteit van het water beter. Er zijn verschillende waterfilterkannen die je kan aanschaffen. Deze maken gebruik van verschillende technologieën om het water te zuiveren van ongewenste stoffen zoals metalen en pesticiden.

Onze persoonlijke favoriet is de BRITA Marella XL. In deze kan past maar liefst 3,5 liter water. De kleinere versie, de BRITA Marella Cool, past zelfs in de deur van je koelkast. Ook mogen de meeste onderdelen in de vaatwasser. De unieke filtertechniek zorgt voor zuiver water. Deze filterkan is verkrijgbaar voor een relatief lage prijs.

Beste prijs-kwaliteit waterfilterkan

Waar op letten bij het kopen van een waterfilterkan?

Inhoud

Waterfilterkannen zijn er in allerlei soorten en maten. De kleinste kan uit onze selectie heeft een capaciteit van 1,3 liter. Deze filtert 0,5 liter water. De grootste kan heeft een capaciteit van maar liefst 8,2 liter water. Hier kan je dus een hele tijd mee doen.

Woon je alleen en gebruik je de waterfilterkan alleen voor drinkwater, dan is een kleine kan voldoende. Het is in dat geval niet nodig om een grote waterfilterkan aan te schaffen. Dit neemt alleen maar meer ruimte in beslag. Heb je een groot gezin of gebruik je het water ook om apparaten mee schoon te maken, kies dan voor een grotere variant. Je hebt dan meer gefilterd water nodig per dag.

Let er bij de inhoud ook op dat de totale inhoud verschilt van de gefilterde inhoud. Een deel van het water blijft immers in het filtergedeelte zitten tot er weer ruimte is in de kan. Giet je de kan helemaal leeg, dan moet je dus even wachten tot het resterende water door het filter druppelt. Het is goed om dit in gedachten te houden bij het aanschaffen van een filterkan.

Kosten

Wanneer je een waterfilterkan aanschaft, zijn dit niet de enige kosten die je maakt. Niet alleen de kan zelf kost geld, maar ook de filters die erin moeten. Bij sommige waterkannen zitten een of meerdere filters inbegrepen. Hier kan je een start mee maken. Later is het nodig om nieuwe filters te kopen om de oude filters te vervangen.

De kosten van de nieuwe filters kunnen hoog oplopen. Zoek daarom eerst uit welke filters nodig zijn voor de kan die je wil kopen. Bekijk wat de prijs is van deze filters en of het deze investering waard is voor jou. Sommige filters zijn verkrijgbaar in voordeelpakketten. Hiermee koop je een groter aantal filters in een keer voor een lager bedrag per filter.

Veel waterfilterkannen geven zelf aan wanneer het tijd is om een filter te vervangen. Grofweg moet een filter om de vier weken vervangen worden. Dit ligt echter aan het type kan en aan het type filter. Bij BRITA-kannen moet je het filter na vier weken vervangen, ook al heb je nauwelijks water gefilterd. Bij andere kannen wordt het reële debiet gemeten. In nog andere gevallen meet je zelf regelmatig de kwaliteit van het gefilterde water. Daalt de kwaliteit, dan is het filter aan vervanging toe. Kijk dit dus altijd goed na voordat je een waterfilterkan aanschaft.

Afmetingen

Een waterfilterkan kan heel wat ruimte in beslag nemen. Vooral kannen met een grotere capaciteit kunnen niet overal staan. Sommige mensen vinden het fijn om de waterfilterkan in de koelkast te zetten. Ook dit is niet met iedere kan mogelijk. Zoek daarom altijd de afmetingen van de filterkan op. Bereken of dit past op de plek waar jij de waterkan wil neerzetten.

Het kan verleidelijk zijn om een grotere waterfilterkan te kopen. Hiermee filter je meer water in een keer, waardoor je een voorraad hebt. Denk echter goed na of dit echt nodig is. Misschien is het fijner om je water koel te kunnen zetten dan een voorraad te hebben. Kies in dat geval voor een kleinere waterkan.

Ook als je de waterkan niet in de koelkast wil zetten, is het belangrijk om de afmetingen te kennen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan wanneer je de filterkan ergens neer wil zetten. Zorg ervoor dat je een goede, koele plek hebt voor de kan.

Hoe goed werkt een waterfilter?

Een waterfilterkan is bedoeld om ongewenste stoffen zoals kalk uit kraanwater te filteren. Allereerst gaat het hier om vuiltjes en bezinksel van de leidingen. Daarnaast gaat het om ongewenste stoffen. Denk hierbij aan lood, metaal en kalk. Een filter verwijdert ook hormonen en pesticiden uit het water. Dit draagt allemaal bij tot schoner en zuiverder water.

Het filteren van water beïnvloedt ook de smaak. Het maakt het water minder bitter. Sommige mensen vinden dit aangenamer en drinken liever gefilterd water. Voor andere mensen maakt de smaak niet uit. Zij vinden het simpelweg een fijn idee dat het water gefilterd is.

Goed om te weten is dat goede filters vaak ontzettend effectief zijn. Dat betekent echter ook dat mineralen uit het water gefilterd worden. Denk hierbij aan magnesium en calcium. Dit zijn mineralen die je lichaam nodig heeft. Ook goede stoffen verdwijnen dus uit gefilterd water.

Is gefilterd water gezond?

Veel mensen filteren hun water omdat zij denken dat dit gezonder is. Dit is echter niet het geval. Gefilterd water is niet gezonder dan ongefilterd kraanwater. Zoals hierboven beschreven halen filters niet alleen ongewenste stoffen uit het water, maar ook belangrijke mineralen. Verder is kraantjeswater van prima kwaliteit. Het is veilig om de stoffen binnen te krijgen die in het kraanwater zitten.

In sommige gevallen is gefilterd kraanwater toch een goed idee. Heeft je huis bijvoorbeeld leidingen van koper of lood, dan filtert een filterkan dit uit het water. Ook zorgt een filter ervoor dat kalk verdwijnt uit het water. Water zonder kalk is fijn voor huishoudelijke apparaten, zoals een waterkoker. Door alleen gefilterd water te gebruiken, hebben deze apparaten minder snel kalkaanslag.

Ook is er een belangrijk smaakaspect verbonden aan gefilterd water. Zo smaakt een kopje thee of koffie volgens de meeste mensen beter als het gezet is met gefilterd water. Mensen die ooit een waterontharder hebben laten plaatsen zullen ook gemerkt hebben dat dit een effect heeft op de smaak van het kraantjeswater.

Een laatste aandachtspunt is het tijdig vervangen van de filters. Waterfilters werken ontzettend goed, totdat ze te oud zijn. Na verloop van tijd verzamelen er zich bacteriën in en rond het filter. Maak de kan dus regelmatig schoon en vervang de filters op tijd. Doe je dit niet, dan loop je de kans om vervuild water te drinken.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Om de beste waterfilterkannen te vinden werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, inhoud, filter, afmeting, kosten en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.