Scroll Top
Beste waterkoker kopen 2022

De 7 beste waterkokers van 2023

De Philips HD9351/90 is onze favoriete keuze

De beste waterkokers zijn veilig, stevig en beschikken over instelbare temperatuur. Naast het zetten van thee kan je een waterkoker gebruiken om soep te maken, eitjes te koken of koffie te zetten. Een waterkoker met temperatuurregeling is ideaal voor mensen die vaak witte of groene thee drinken.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Philips, Siemens, SMEG, Russell Hobbs en Kitchenaid. Hierbij hebben we onder andere rekening gehouden met het vermogen, inhoud en materiaal van de waterkoker.

Maar ook design is belangrijk, een retro design waterkoker hoef je niet op te bergen maar kan je op je keukenblad laten staan. Of eerder een glazen optie die er niet alleen modern uitziet maar ook goed werkt. Lees hieronder verder om de beste waterkoker voor jouw budget te vinden.

Onze selectie waterkokers

Beste prijs-kwaliteit: Philips HD9351/90

Voordelen:

 • Signaal wanneer het water warm is
 • Automatische ontkalkingsfilter
 • De prijs
 • Meervoudige beveiliging
 • Duurzame roestvrijstalen behuizing

Nadelen:

 • Geen warmhoudfunctie
 • Geen instelbare thermostaat

Deze Philips-waterkoker met een vermogen van 2200 W en een volume van 1,7 liter doet wat het moet doen en dat voor een lage prijs. Deze 360° draaibare Philips-waterkoker van roestvrijstaal is uitgerust met een antislipvoet en controlelampje. Je hebt de mogelijkheid om de schenkkan van de voet af te halen om het inschenken te vereenvoudigen.

Ook leuk is dat de waterkoker in drie verschillende kleuren beschikbaar is, zo kun je zelf kiezen welke versie het beste past in jouw interieur. De waterkoker is trouwens gemaakt van een duurzame volledig roestvrijstalen behuizing. Dat geeft deze Philips-waterkoker dan ook een langere levensduur ten opzichte van modellen met een plastic behuizing.

Het toestel schakelt zich vanzelf uit wanneer het niet gebruikt wordt en geeft ook een signaal wanneer het water warm is. Philips heeft de waterkoker daarbovenop ook voorzien van een automatische ontkalkingsfilter, droogkookbeveiliging en oververhittingsbeveiliging. Het venster geeft je zicht op hoeveel water er al in de kan zit.

Er is goed nagedacht geweest bij het ontwerpen van deze waterkoker wat er toe heeft geleid dat alle essentiële functies aanwezig zijn in een duurzaam design op basis van RSV- materialen.

Beste goedkope: Philips HD9318/20

Voordelen:

 • Groot volume
 • Overzichtelijke kopjesaanduiding
 • Snel te reinigen kalkfilter
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Behuizing van kunststof wordt heet

De Philips-waterkoker die doet wat het moet doen, namelijk zorgen dat je van een heerlijke tas thee of instantkoffie kunt genieten. Voor de prijs moet je al helemaal niet twijfelen en je krijgt er ook heel wat voor terug. Zo heeft de waterkoker een volume van 1,7 liter, dit met een vermogen van 1850 W.

Je kan de waterkoker 360° draaien en het is uitgerust met de overzichtelijke kopjesaanduiding. Zo weet je heel eenvoudig voor hoeveel kopjes water je aan het zetten bent, geen verspilling van water nog van elektriciteit. Dit locatie van de indicator voor het waterniveau bevindt zicht trouwens aan de zijkant. Ook handig is dat je de schenkkan van de voet af kan halen om het inschenken te vereenvoudigen.

De behuizing van de waterkoker is gemaakt uit kunststof. Met een matzwart glanzende afwerking in een modern vorm. Door de behuizing gemaakt van kunststof is het wel noodzakelijk om de kan tijdens gebruik enkel aan het handvat vast te houden.

Het toestel schakelt zich vanzelf uit wanneer het water gekookt is. Philips heeft de waterkoker daarbovenop ook voorzien van een kalkfilter die heel eenvoudig onder de kraan proper te houden is.

Voordelen:

 • Mooi design
 • Instelbare temperatuur
 • Warmhoudfunctie
 • Ideaal voor verschillende theesoorten

Nadelen:

 • Trage kooksnelheid (2min.)
 • Deels gemaakt uit kunststof

De Siemens TW86103P Sensor for Senses heeft een vermogen van 2400 W en een volume van 1,5 liter. Hiermee zet je al een heel aantal kopjes. De kan is 360° draaibaar en heeft een afzonderlijke voet. Het is natuurlijk vooral het feit dat deze waterkoker maar liefst 4 verschillende temperatuurstanden ter beschikking heeft wat deze waterkoker zo populair maakt.

Je kan eenvoudig de temperatuur instellen op 70, 80, 90 of zelfs 100 graden. Dat kan je trouwens doen door bovenaan op het handvat eenvoudig met de drukknoppen de temperatuur van jouw keuze in te stellen. Een andere zeer geliefde functie is de warmhoudfunctie. Hiermee kan je het water voor wel 30 minuten langer op de gewenste temperatuur houden.

Het venster geeft je zicht op hoeveel water er al in de kan zit en kan je terugvinden aan de zijkant van de waterkoker aan het handvat. Voor de beveiliging van dit apparaat heeft Siemens het verwarmingselement afgesloten, is er een droogkookbeveiliging en schakelt de waterkoker ook automatisch uit.

Naast de beveiliging heeft Siemens ook gedacht aan de looks en haal je met dit apparaat een prachtig ontwerp in huis. Zo bevat waterkoker details van roestvrijstaal aan de buitenkant en op de bodem van de waterkoker. Aan de binnenzijde van de waterkoker zijn de zijkanten gemaakt van duurzaam BPA-vrije kunststof.

Beste retro design: SMEG KLF03

Voordelen:

 • Stijlvol
 • Verkrijgbaar in erschillende kleuren
 • Uitneembare kalkfilter

Nadelen:

 • Niet dubbelwandig
 • De prijs

Wanneer je op zoek bent naar een stijlvolle retrowaterkoker die een blikvanger zal zijn op jouw aanrecht, dan is het model KLF03PGEU van Smeg wel de waterkoker voor jou. Deze designwaterkoker met een wattage tot 2400 W en een volume van 1,7 liter is verkrijgbaar in acht verschillende leuke kleuren.

Van de typische zwarte of chroom kleurige waterkokers, tot ook lichte pasteltinten voor de mensen die wel houden van wat meer kleur. Smeg heeft aan iedereen gedacht. Deze waterkoker met een retrodesign is afgewerkt in inox en kunststof, en heeft een draaivoet van 360° en voor de veiligheid ook antislipvoetjes. Je kan de schenkkan van de voet afhalen om zo eenvoudiger het kokende water in te schenken..

Om het toestel te ontkalken, kan de kalkfilter (ook gemaakt uit inox) uit het toestel genomen en afgewassen worden. De waterkoker schakelt zichzelf automatisch uit wanneer het een temperatuur van 100 °C bereikt heeft of wanneer het geen water detecteert.

We raden je aan om de waterkoker steeds bij het handvat vast te nemen. Dit omdat wanneer het toestel in werking is, de behuizing opwarmt . Het handvat is daarom heel goed geïsoleerd. Voor de veiligheid hebben ze er bij Smeg aan gedacht om ook het verwarmingselement te verbergen.

Beste kleine voor thuis: Kitchenaid 5KEK1222

Voordelen:

 • Goede kwaliteit
 • Mooie look
 • Compact

Nadelen:

 • Geen kijkvenster
 • Prijs

Met de Kitchenaid 5KEK1222 heb je een compacte retrowaterkoker in de vorm van een fluitketel bij jou in de keuken staan. De look komt er mede dankzij de mooie gebogen greep bovenop de waterkoker. Dit compacte retro-design past in iedere keuken. Je hebt de keuze uit vijf leuke kleuren: onyxzwart, keizerrood, roestvrijstaal, amandelwit en wit.

Met een volume van 1,25 liter is deze gebruiksvriendelijke waterkoker met een brede vulopening en antidruppelschenktuit geschikt voor een kleiner gezin. Het toestel is 360° draaibaar en je kan de schenkkan van de voet met snoer afhalen voor meer bewegingsvrijheid tijdens het inschenken. Bovendien heeft het een antislipvoet en verwijderbare antikalkfilter.

Dit toestel heeft een wattage van 2200 W en is voorzien van een LED lichtindicator in de aan- en uitknop. Het waterniveau is niet zichtbaar van de buitenkant, al zijn er aan de binnenzijde uit roestvrijstaal wel waterpeilstreepjes voorzien zodat je de waterkoker met de gewenste hoeveelheid water kan vullen. Het is ook de aluminium greep die zal worden gebruikt om de waterkoker op een koele en veilige manier te kunnen oppakken.

Beste mini voor op reis: Navaris reis waterkoker

Voordelen:

 • Compact
 • Licht
 • Stevig materiaal
 • Inclusief 2 drinkbekers

Nadelen:

 • Geen kalkfilter
 • Geen afzonderlijke voet

De ideale waterkoker om op reis te gaan. Dit eerst en vooral dankzij zijn kleine afmetingen van 16 x 11 x 17 cm. Hierdoor kun je deze miniwaterkoker heel eenvoudig opbergen in je koffer, rugzak of tas. De inhoud van deze waterkoker is hierdoor 0,5L en weegt het slechts 570 gram, wat genoeg is voor tijdens het kamperen.

Het vermogen komt op 1100 W voor deze miniwaterkoker. Voor de veiligheid heeft men gedacht aan een dubbelwandig afwerking waardoor de buitenkant voor minder zal opwarmen in vergelijking met andere waterkokers. Ook is er een oververhittingsbeveiliging en een droogkookbeveiliging.

Bij de waterkoker van Navaris heeft men gebruik gemaakt van robuust roestvrij staal en kunststof waardoor de ketel slijtbestendig is bij regelmatig gebruik. De binnenste behuizing van de waterketel is dan weer gemaakt van roestvrij staal. Hierdoor komen er geen microdeeltjes in het gekookte water terecht.

Als extra is het leuk dat deze waterkoker komt inclusief twee drinkbekers gemaakt van kunststof die je kan bewaren in de waterkoker.

Beste glazen: Russell Hobbs Glass

Voordelen:

 • Mooi design
 • Volledig doorzichtig
 • Led-verlichting

Nadelen:

 • De kan enkel vasthouden aan het handvat

De Russell Hobbs Glass waterkoker beschikt over een ingebouwde verlichting waarmee de waterkoker blauw kleurt tijdens het koken. Wat in combinatie met de glazen behuizing een mooi effect geeft op ieders keukenblad. Vaak is dat ook de reden waarom mensen kiezen voor een glazen waterkoker.

Met een ruime inhoud van 1,7 liter is de waterkoker ook geschikt voor de grotere gebruikers. Je kookt er namelijk water voor 7 koppen thee mee. Je kan de waterkoker 360° draaien en heeft ook een indicator langs beide zijden. Ideaal dus voor zowel links- als rechtshandigen.

De waterkoker heeft als extra ook een snelkookfunctie voor 1 kopje. Hiervoor vul je de kan tot aan de aangegeven 1-kopsaanduiding. Je hebt de mogelijkheid om de schenkkan van de voet af te halen om het inschenken te vereenvoudigen. Ook schakelt de waterkoker automatisch uit ter beveiliging en is het verwarmingselement afgesloten. Met de uitneembare kalkfilter houd je de waterkoker eenvoudig proper.

Een groene waterkoker die uitgegoten wordt.
Afbeelding:Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een waterkoker?

Materiaal

RVS of roestvrijstaal is onderhoudsvriendelijk en heel eenvoudig schoon te maken. Spreekt men bij de waterkoker van een dubbele wand, dan heb je een waterkoker in uitvoering van zowel RVS als kunststof. Hierdoor worden sommige onderdelen van de waterkoker minder warm dan andere.

Plus blijft het water ook langer warm en dien je het minder vlug weer op te warmen. Het is als derde ook mogelijk om te kiezen voor een waterkoker van glas. Heel vaak zie je dat deze glazen waterkokers ook uitgerust zijn ledverlichting. Hierdoor krijg je vanaf de onderkant een mooi lichteffect terwijl het water kookt.

Met een waterkoker uit glas is er dan wel het risico tot het breken van het glas. Ook vettige vingers zie je al vlugger op een glazen oppervlakte.

Veiligheid

De waterkoker kan op verschillende manieren beveiligd worden. Zo kan je met een dubbele wand ervoor zorgen dat de waterkoker langs de buitenzijde niet warm aanvoelt. Maar ook vanbinnen zijn er allerhande elementen die bijdragen aan de veiligheid.

Denk daarbij aan het afschermen van het verwarmingselement om jezelf niet te verbranden. Een droogkookbeveiling opdat de waterkoker stopt met opwarmen wanneer er geen water in zit. Automatisch uitschakelen en een uitneembare filter voor kalk zijn ook twee handige beveiligingsfuncties.

Design

Voor sommige mensen speelt het design van de waterkoker geen enkele rol, sinds het voor hen enkel een gebruiksvoorwerp is. Andere mensen hebben dan misschien niet zo veel plaats in hun kasten of zoeken juist naar een blikvanger voor op het keukenblad.

Weet gewoon dat smaken verschillen en je waterkokers tegenwoordig in verschillende kleuren kan vinden, net zoals je retro kan gaan of eerder naar de moderne kant neigt. Wat wel belangrijk is betreffende het design is de inhoud van je waterkoker. Heb je nood aan een grote hoeveelheid of juist niet. Hierbij moet je wel iets langer stilstaan bij je dagelijks gebruik.

Instelbare temperatuur

Er bestaan heel wat verschillende soorten thee en deze moeten dan ook op een verschillende temperatuur gedronken worden. Daarom is het voor theeliefhebbers belangrijk om de verschillende soorten thee op de juiste temperatuur te kunnen drinken.

Kies in dat geval dan voor een waterkoker waarbij je zelf de temperatuur kunt instellen. Groene thee kun je bijvoorbeeld het beste drinken op een temperatuur van 70 tot 80 graden. Zwarte thee daarentegen kun je het beste drinken op 95 graden.

Een halfvolle waterkoker op het aanrecht.
Afbeelding:Canva.com

Hoe werkt een waterkoker?

Wanneer je een waterkoker aanzet stroomt er elektriciteit door een spoel. Deze spoel zit in de waterkoker en heeft een elektrische weerstaand. Hierdoor heeft elektriciteit moeite om er doorheen te gaan.

Na verloop van tijd begint de spoel op te warmen waardoor het koude water tot een kookpunt wordt verhit. De ingebouwde thermostaat zorgt ervoor dat de waterkoker uitschakelt wanneer de gewenste temperatuur bereikt is.

Hoe ontkalk je een waterkoker?

Er bestaan producten die je in de winkel kan kopen om een waterkoker te ontkalken. Maar met simpele producten die de meeste mensen in hun keuken hebben staan kan je ook eenvoudig een waterkoker ontkalken.

Vul je waterkoker voor de helft met water en de andere helft met citroensap. Je kan de citroensap ook vervangen door azijn. Breng het mengsel tot een kookpunt en laat het daarna een halfuur staan. Daarna giet je de waterkoker uit en spoel je het grondig uit voor je het opnieuw in gebruik neemt.

Hoe lang gaat een waterkoker mee?

De levensduur van een goede waterkoker is ongeveer vijf jaar. Ondanks dat een waterkoker een vrij eenvoudig toestel is kunnen onderdelen na verloop van tijd beginnen slijten. Wanneer je thee een metaalachtige smaak begint te krijgen is het tijd om je waterkoker te vervangen.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, materiaal, veiligheid, ontwerp, temperatuur en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.