Beste Webcam

Om een goede stream of vlog te hebben moet je een goede streamruimte hebben. Onze zoektocht naar de beste webcam dient om de streamers en vloggers op weg te helpen. Wat maakt een goede webcam, hoe moet je kiezen, welk budget komt hierbij kijken? Webcams kunnen worden gebruikt om te chatten, of bijvoorbeeld om te vloggen of te streamen. Hierbij bekijken we de ruime selectie aan webcams op de markt en onderzoeken we wat de verschillen zijn, voor welke doeleinden deze het meest geschikt zijn en wat voor prijskaartje hier aan mag hangen. Met de informatie stellen we een top vijf beste webcams van 2020 samen.

Beste Webcam 2020

Op zoek naar de beste webcam voor 2020? De Logitech HD C920 voldoet aan al onze eisen. Deze cam is met zijn 1080p Full-HD opnameresolutie en een 15 megapixel sensor resolutie een ware krachtpatser. Ga in gesprek met vrienden en collega’s, maak video’s of start een vlogkanaal. De C920 maakt dit allemaal mogelijk. De C920 kan met zijn 2 ingebouwde microfoons geluid opnemen in stereo, zodat iedereen kan horen hoe u daadwerkelijk klinkt. De glazen lens heeft een autofocus functie en met behulp van automatische lichtcorrectie hoeft u zich nooit meer druk te maken om beeldkwaliteit. Installatie kan snel en eenvoudig worden gedaan met de bijgeleverde handleiding. Of het nou gaat om vloggen of livestreaming, de Logitech C920 is de beste webcam 2020.

“Beste webcam 2020” – Doorgelicht

De Razer Kiyo is naar onze mening de beste gaming webcam – voor streamers een ideale camera. De Razer Kiyo heeft een moderne uitstraling en ziet er professioneel uit. Deze webcam met microfoon ondersteunt een maximale resolutie van 1080p Full-HD bij het opnemen in 30 fps en een resolutie van 720p HD bij 60 fps. De sensor resolutie betreft 4 megapixels.

Bovendien heeft deze webcam een ringlamp (spotlight), om de lens heen, welke aan te passen is met verschillende verlichtingsniveaus. De camera is met de bijgeleverde handleiding eenvoudig te installeren en kan met de computer worden verbonden via USB. De Razer Kiyo ondersteunt opnames met softwarepakketten als Open Broadcaster Software (OBS) en Xsplit en is hier eenvoudig voor te configureren.

“Editor’s pick 2020” – Doorgelicht

De Microsoft LifeCam Studio is ideaal voor streamers en vloggres. De webcam is klein en compact waardoor deze makkelijk op je laptop of scherm kan integreren. Deze webcam PC neemt op in HD-kwaliteit (1080p) en toont hierbij heldere en kleurrijke beelden. De framerate is ingesteld op een maximum van 30 frames per seconde waardoor er meer gefocust wordt op de beeldkwaliteit. Voor het maken van facecam video’s of voor het houden van videogesprekken is dit meer dan voldoende.

De autofocus zorgt ervoor dat je beelden altijd scherp zijn. Opnames worden gemaakt in een beeldverhouding van 16:9 en de TrueColor technologie zorgt hierbij voor kleurrijke videobeelden, onder verschillende lichtomstandigheden. De Microsoft Lifecam heeft een heldere ingebouwde microfoon die uitermate geschikt is voor het opnemen van geluid.

“Best Vlogger webcam” – Doorgelicht

De Logitech C525 is de beste camera als het gaat om prijs / kwaliteit. Deze externe webcam kan aan uw laptop of monitor worden vastgeklemd of op uw bureau worden geplaatst. Deze cam kan videobeelden opnemen met een maximale resolutie van 720p HD (1280 x 720) en heeft een sensor resolutie van 8 megapixels. De ingebouwde microfoon kan via USB aangesloten worden op het systeem. Via de software kunt u kiezen voor 2 methodes van opname, normaal en optimaal. Waarbij bij de 2e optie de webcam focust op de framerate in plaats van de beeldscherpte. De C525 is te gebruiken zonder software, maar de standaard functionaliteit is uit te breiden met de Logitech Software. Hiermee kunt u direct foto’s en videos maken en deze delen via social media.

“Beste prijs / kwaliteit webcam” – Doorgelicht

De Trust Spotlight Pro is een webcam met microfoon die goedkoop maar efficiënt is. Dit model is vooral geschikt voor het maken van online videogesprekken waarbij de beeldkwaliteit niet al te belangrijk is. De camera neemt op in 480p wat voldoende is voor normale videogesprekken. Wilt u een hogere resolutie, dan loopt de prijs vaak al wat op. De Trust Webcam Spotlight Pro heeft een sensor resolutie van 1.3 megapixel en is voorzien van dimbare LED-lampen, zodat u altijd helder beeld krijgt. Het geluid van de ingebouwde microfoon is helder en de webcam kan tegen een stootje. Dit toestel is op de computer aan te sluiten via USB en vereist geen verdere set-up, zodat u direct kunt beginnen met opnemen.

“Basic goedkope webcam 2020” – Doorgelicht

Het onderzoek

Waarom een webcam kopen?

Een webcam is een kleine camera bestemd voor het opnemen van beeldmateriaal of om te kunnen streamen. De meeste laptops beschikken over een ingebouwde camera, echter is de beeldkwaliteit hiervan vaak matig en kan deze niet volledig naar wens geconfigureerd worden. Een externe (losse) webcam is hier een goede oplossing voor. Externe cams bestaan in diverse soorten en maten en variëren als het gaat om functionaliteit. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een webcam met microfoon of een vlogging webcam.

Het liefst gaat u natuurlijk voor de beste webcam, een toestel die aan al uw wensen voldoet. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de beeldkwaliteit van de camera. In 2020 is een resolutie van 720p (HD) of 1080p (Full-HD) toch wel een belangrijke eis en hier houden we dan ook rekening mee bij het maken van onze top 5.

Maakt u veel videogesprekken of wilt u video’s op een eenvoudige manier kunnen opnemen? Een ingebouwde microfoon is hier een goede oplossing voor.

Digitale Camera vs Webcam?

Er bestaan vele soorten camera’s en ze werken allemaal net weer even anders. Wat is nou precies het verschil tussen een digitale camera en een webcam? En waarom verschillen de prijzen hier tussen zo veel? Het grootste verschil zit hem in de beeldkwaliteit en de functionaliteit.

Een webcam voor PC kan kwalitatieve video’s maken, maar biedt vaak niet de mogelijkheid om scherpe foto’s te maken. Ook ondersteunt een digitale camera meestal een hogere resolutie en kan deze worden aangepast met andere lenzen en sensoren. Een webcam is compact en eenvoudig binnen uw werkplek te integreren. Deze kan via USB of Wifi op uw systeem worden aangesloten. Het toestel biedt niet dezelfde functionaliteit als een digitale camera, maar het verschil in de prijsklasse maakt dit het toch een goede oplossing voor het opnemen van beeld en voor streaming.

Welke soorten webcams zijn er?

Ingebouwde webcam

De meeste laptops zijn voorzien van een ingebouwde camera. Deze is vaak van matige kwaliteit en is voornamelijk bedoeld voor het maken van eenvoudige beeldopnames. Het beeld van de camera kan alleen bekeken worden op de computer waar deze op aangesloten is, tenzij er gebruik wordt gemaakt van software van een derde partij. Voor het filmen in een hogere resolutie en met een betere framerate moet u al snel overschakelen naar een externe webcam.

Externe webcam

Een externe webcam functioneert bijna hetzelfde als een ingebouwde camera. Het grote verschil zit in de manier waarop deze met de computer verbonden wordt. Ze kunnen worden aangesloten via usb, hdmi of draadloos via Wifi. Voor een webcam geldt dat er maar één gebruiker tegelijkertijd mee kan werken. Ook kan het beeld niet direct via het internet gedeeld worden tenzij er gebruik wordt gemaakt van extra software.

IP-camera

Wanneer een webcam via een kabel naar de router loopt of draadloos kan worden aangesloten is er sprake van een IP-camera. Een IP-camera is een losstaande camera met een eigen besturingssysteem. Meerdere personen kunnen de camera benaderen en het beeldmateriaal kan op het internet bekeken worden (op een website of via een app). Er is geen extra hardware nodig om de beelden te kunnen bekijken en de camera’s kunnen overal worden geplaatst.

Beveiligingscamera

Het doel van een beveiligingscamera is anders dan die van een gewone webcam omdat deze voor het grotendeels hetzelfde functioneren. Beveiligingscamera’s zijn externe IP-camera’s die vaak aan het plafond worden gehangen en verbonden zijn via Wifi of met een kabel naar de router. De mogelijkheid om het beeldmateriaal online te bekijken verschilt per model. De meeste nieuwe beveiligingscamera’s ondersteunen deze optie.

Een Webcam kopen

waar moet ik op letten?

Of het nou gaat om een simpele webcam of een webcam voor streaming, het is belangrijk om een keuze te maken die past bij uw persoonlijke situatie. Als het gaat om functionaliteit komen de meeste webcams voor grotendeels overeen. Er zijn echter enkele aspecten waar u rekening mee moet houden. Belangrijke aspecten zijn de resolutie (hoe scherp moet het beeld zijn), de connectiviteit (de manier waarop de camera met de computer kan communiceren) en de gebruiksvriendelijkheid (kan de camera eenvoudig ingesteld en bestuurd worden).

Het kan wenselijk zijn om de camera in een andere kamer op te hangen, als u bijvoorbeeld meer ruimte nodig heeft of met behulp van een Greenscreen opnames wilt maken. Hierbij moet u dus kiezen voor een externe webcam met Wifi ondersteuning. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de bestemming van de webcam.

Onze criteria voor de beste webcam

In ons onderzoek gaan we op zoek naar de beste webcam. Hierbij kijken we naar de specificaties van een divers assortiment aan webcams. We onderzoeken wat de minimale eisen moeten zijn, voor welke doeleinden deze gebruikt kunnen worden en de gebruiksvriendelijkheid ervan. Natuurlijk houden we ook rekening met het prijskaartje. Het model moet redelijk recent op de markt zijn gebracht en nog steeds te koop zijn. Op basis van deze informatie stellen we een top 5 samen en wordt er uiteindelijk bepaald wat de beste webcam voor 2020 is.

Wat mag een webcam kosten?

De gemiddelde prijs van een webcam ligt in 2020 tussen de € 40,- en de € 80,-. Webcams zijn gebruiksvriendelijk, kunnen eenvoudig worden ingesteld en raken niet snel defect. Dit type camera is, in het algemeen, een stuk goedkoper dan digitale camera’s en de hoogte van de prijs wordt voornamelijk bepaald aan de hand van de beschikbare functionaliteit en de beeldresolutie. Mocht dit toch iets boven uw budget zitten, dan is er ook nog de optie om te kijken naar 2e hands modellen of een wat ouder model.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.