De 5 beste webcams van 2021

Streamen, vloggen of gewoon voor je home office; een goede webcam zorgt voor betere kwaliteit beeld

Om een goede stream of vlog te hebben moet je een goede streamruimte hebben. Onze zoektocht naar de beste webcam dient enerzijds om de streamers en vloggers op weg te helpen, anderzijds om je raad te geven als je op zoek bent naar een simpele goede webcam. Maar wat maakt een goede webcam, hoe moet je kiezen, welk budget komt hierbij kijken? Ze kunnen worden gebruikt om te chatten, of bijvoorbeeld om te vloggen of te streamen. Hierbij bekijken we de ruime selectie aan webcams op de markt en onderzoeken we wat de verschillen zijn, voor welke doeleinden deze het meest geschikt zijn en wat voor prijskaartje hier aan mag hangen. Met de informatie stellen we een top vijf beste webcams van 2021 samen.

LOGITECH HD C920

Op zoek naar de beste webcam voor 2021? De Logitech HD C920 voldoet aan al onze eisen. Deze cam is met zijn 1080p Full-HD opnameresolutie en een 15 megapixel sensor resolutie een ware krachtpatser. Ga in gesprek met vrienden en collega’s, maak video’s of start een vlogkanaal. De C920 maakt dit allemaal mogelijk. De C920 kan met zijn 2 ingebouwde microfoons geluid opnemen in stereo, zodat iedereen kan horen hoe u daadwerkelijk klinkt. De glazen lens heeft een autofocus functie en met behulp van automatische lichtcorrectie hoeft u zich nooit meer druk te maken om beeldkwaliteit. Installatie kan snel en eenvoudig worden gedaan met de bijgeleverde handleiding. Of het nou gaat om vloggen of livestreaming, de Logitech C920 is de beste webcam 2021.

Wil je een webcam met afdekbare lens dan kan je ook de C920s kopen.

“Prijs / kwaliteit webcam 2021” – Doorgelicht

LOGITECH BRIO – 4K WEBCAM

Tegenwoordig zijn 4K webcams in. Mensen zitten thuis en meetings gebeuren van op afstand, dus er is meer en meer nood aan scherpe webcams en kwalitatief beeld. Een goed beeld en goed geluid heeft namelijk een positief effect op een meeting. Mensen niet goed zien of niet begrijpen is nooit voordelig. Daarbij is het ook aangenaam als het bedrijf de kosten van de camera draagt! De Logitech Brio is tegenwoordig de beste 4K webcam.

Een mooi ontwerp, een handige klem en heel wat intelligente software om het beste uit de camera te halen. De ultra HD resolutie is 4x scherper dan een Full HD webcam. Met de ingebouwde HDR software wordt de helderheid van het beeld ook automatisch geoptimaliseerd. Dit toestel heeft ook een zeer sterke digitale zoom (5x). Hierdoor kan je een brede kijkhoek gebruiken, of inzoomen en recht op één persoon focussen. Het beeld wordt ook automatisch scherpgesteld, dus ook hier geen problemen. Het laatste voordeel is de ingebouwde infrarood, waardoor je makkelijk aan gezichtsherkenning kan doen om je in te loggen. Het grote nadeel is de prijs, dus hopen dat je bedrijf de kost voor jou wil dragen!

“Beste 4k webcam 2021” – Doorgelicht

RAZER KIYO – STREAMING WEBCAM

De Razer Kiyo is naar onze mening de beste gaming webcam – voor streamers een ideale camera. De Razer Kiyo heeft een moderne uitstraling en ziet er professioneel uit. Deze webcam met microfoon ondersteunt een maximale resolutie van 1080p Full-HD bij het opnemen in 30 fps en een resolutie van 720p HD bij 60 fps. De sensor resolutie betreft 4 megapixels.

Bovendien heeft dit toestel een ringlamp (spotlight), om de lens heen, welke aan te passen is met verschillende verlichtingsniveaus. De camera is met de bijgeleverde handleiding eenvoudig te installeren en kan met de computer worden verbonden via USB. De Razer Kiyo ondersteunt opnames met softwarepakketten als Open Broadcaster Software (OBS) en Xsplit en is hier eenvoudig voor te configureren.

“Beste webcam voor gamers” – Doorgelicht

MICROSOFT LIFECAM STUDIO

De Microsoft LifeCam Studio is ideaal voor streamers en vloggres. De webcam is klein en compact waardoor deze makkelijk op je laptop of scherm kan integreren. Deze webcam PC neemt op in HD-kwaliteit (1080p) en toont hierbij heldere en kleurrijke beelden. De framerate is ingesteld op een maximum van 30 frames per seconde waardoor er meer gefocust wordt op de beeldkwaliteit. Voor het maken van facecam video’s of voor het houden van videogesprekken is dit meer dan voldoende.

De autofocus zorgt ervoor dat je beelden altijd scherp zijn. Opnames worden gemaakt in een beeldverhouding van 16:9 en de TrueColor technologie zorgt hierbij voor kleurrijke videobeelden, onder verschillende lichtomstandigheden. De Microsoft Lifecam heeft een heldere ingebouwde microfoon die uitermate geschikt is voor het opnemen van geluid.

“Best Vlogger webcam” – Doorgelicht

LOGITECH C525

De Logitech C525 is de beste camera als het gaat om prijs / kwaliteit. Deze externe webcam kan aan uw laptop of monitor worden vastgeklemd of op uw bureau worden geplaatst. Deze cam kan videobeelden opnemen met een maximale resolutie van 720p HD (1280 x 720) en heeft een sensor resolutie van 8 megapixels. De ingebouwde microfoon kan via USB aangesloten worden op het systeem. Via de software kunt u kiezen voor 2 methodes van opname, normaal en optimaal. Waarbij bij de 2e optie de webcam focust op de framerate in plaats van de beeldscherpte. De C525 is te gebruiken zonder software, maar de standaard functionaliteit is uit te breiden met de Logitech Software. Hiermee kunt u direct foto’s en videos maken en deze delen via social media.

“Goede goedkope webcam” – Doorgelicht

Beste webcam 2020

Tot zover onze top 5 beste webcam.
Meer home office spullen nodig? Lees dan ook de lijst beste microfoon of ga voor een goede bureaustoel en monitor.

Webcams vergelijken

Wat is een goede webcam?

Een webcam is een kleine camera bestemd voor het opnemen van beeldmateriaal of om te kunnen streamen. De meeste laptops beschikken over een ingebouwde camera, echter is de beeldkwaliteit hiervan vaak matig en kan deze niet volledig naar wens geconfigureerd worden. Desktops en monitors hebben geen ingebouwde camera. Een externe (losse) webcam is hier een goede oplossing voor. Externe webcams bestaan in diverse soorten en maten en variëren als het gaat om functionaliteit. Ja kan bijvoorbeeld kiezen voor een webcam met microfoon of een vlogging webcam.

Het liefst ga je natuurlijk voor de beste webcam, een toestel die aan al je wensen voldoet. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de beeldkwaliteit van de camera. In 2021 is een resolutie van 720p (HD) of 1080p (Full-HD) toch wel een belangrijke eis en hier houden we dan ook rekening mee bij het maken van onze top 5.

Maak je veel videogesprekken of wil je video’s op een eenvoudige manier kunnen opnemen? Een ingebouwde microfoon is hier een goede oplossing voor.

Digitale Camera vs Webcam?

Er bestaan vele soorten camera’s en ze werken allemaal net weer even anders. Wat is nou precies het verschil tussen een digitale camera en een webcam? En waarom verschillen de prijzen hier tussen zo veel? Het grootste verschil zit hem in de beeldkwaliteit en de functionaliteit.

Een camera voor PC kan kwalitatieve video’s maken, maar biedt vaak niet de mogelijkheid om scherpe foto’s te maken. Ook ondersteunt een digitale camera meestal een hogere resolutie en kan deze worden aangepast met andere lenzen en sensoren. Een webcam is compact en eenvoudig binnen uw werkplek te integreren. Deze kan via USB of Wifi op uw systeem worden aangesloten. Het toestel biedt niet dezelfde functionaliteit als een digitale camera, maar het verschil in de prijsklasse maakt dit het toch een goede oplossing voor het opnemen van beeld en voor streaming.

Welke soorten webcams zijn er?

Ingebouwde webcam

De meeste laptops zijn voorzien van een ingebouwde camera. Deze is vaak van matige kwaliteit en is voornamelijk bedoeld voor het maken van eenvoudige beeldopnames. Het beeld van de camera kan alleen bekeken worden op de computer waar deze op aangesloten is, tenzij er gebruik wordt gemaakt van software van een derde partij. Voor het filmen in een hogere resolutie en met een betere framerate moet u al snel overschakelen naar een externe camera.

Externe webcam

Een externe webcam functioneert bijna hetzelfde als een ingebouwde camera. Het grote verschil zit in de manier waarop deze met de computer verbonden wordt. Ze kunnen worden aangesloten via usb, hdmi of draadloos via Wifi. Voor een webcam geldt dat er maar één gebruiker tegelijkertijd mee kan werken. Ook kan het beeld niet direct via het internet gedeeld worden tenzij er gebruik wordt gemaakt van extra software.

4K webcam

Op zich is dit gelijk aan een externe of ingebouwde camera. Toch is er nood om te vermelden dat 4K webcams bestaan omdat er wel degelijk een enorme verschil in kwaliteit is tussen een goede, en de beste webcam. Deze worden voornamelijk gebruikt in grote meetingrooms waar er veel mensen zichtbaar zijn. De kwaliteit van een 4K webcam kan er voor zorgen dat iedereen goed zichtbaar is. Daarnaast is er ook nood aan een 4K webcam voor streamers en vloggers die hier hun beroep van maken. De toestellen hebben ingebouwde software om het beeld zo goed mogelijk weer te geven. De 4K verwijst naar de resolutie van het beeld, een 4k webcam is vier keer zo scherp als Full HD beeld. Ingebouwde HDR technologie zorgt ervoor dat de 4k webcam een zo goed mogelijk beeld geeft.

4K webcam

IP-camera

Wanneer een webcam via een kabel naar de router loopt of draadloos kan worden aangesloten is er sprake van een IP-camera. Een IP-camera is een losstaande camera met een eigen besturingssysteem. Meerdere personen kunnen de camera benaderen en het beeldmateriaal kan op het internet bekeken worden (op een website of via een app). Er is geen extra hardware nodig om de beelden te kunnen bekijken en de camera’s kunnen overal worden geplaatst. Hiervoor kijk je best naar de lijst beste IP camera’s.

Beveiligingscamera

Het doel van een beveiligingscamera is anders dan die van een gewone webcam omdat deze voor het grotendeels hetzelfde functioneren. Beveiligingscamera’s zijn externe IP-camera’s die vaak aan het plafond worden gehangen en verbonden zijn via Wifi of met een kabel naar de router. De mogelijkheid om het beeldmateriaal online te bekijken verschilt per model. De meeste nieuwe beveiligingscamera’s ondersteunen deze optie.

Goede webcam vergelijken

Webcam kopen,
waar op letten?

Of het nou gaat om een simpele camera of een webcam voor streaming, het is belangrijk om een keuze te maken die past bij uw persoonlijke situatie. Als het gaat om functionaliteit komen de meeste webcamsv oor grotendeels overeen. Er zijn echter enkele aspecten waar u rekening mee moet houden. Belangrijke aspecten zijn de resolutie (hoe scherp moet het beeld zijn), de connectiviteit (de manier waarop de camera met de computer kan communiceren) en de gebruiksvriendelijkheid (kan de camera eenvoudig ingesteld en bestuurd worden).

Het kan wenselijk zijn om de camera in een andere kamer op te hangen, als u bijvoorbeeld meer ruimte nodig heeft of met behulp van een Greenscreen opnames wilt maken. Hierbij moet u dus kiezen voor een externe webcam met Wifi ondersteuning. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de bestemming van het toestel.

Webcam voor PC

We gaan er meestal van uit dat een webcam altijd gebruikt wordt met een Pc of laptop. Maar dit is niet altijd waar, je kan een webcam soms ook aansluiten op een smartphone, tablet, en soms zelf smart tv’s. Op zich niet zo belangrijk waar je het voor gaat gebruiken, weet gewoon zeker dat het toestel compatibel is. De verbinding gebeurt meestal via USB, dus zolang je hier een opening voor hebt is alles ok.

Daarbij moet je dan kijken of de webcam compatibel is met het besturingssysteem van je toestel. Chrome, Android, iOS – afhankelijk van jouw voorkeur moet het toestel compatibel zijn. Let hier op! De meeste kunnen alles aan, maar je moet je maar eens vergissen.

Goede webcam kwaliteit

Ook zeer belangrijk aan een webcam is de kwaliteit van het beeld. Hoeveel megapixels worden opgenomen, en aan welke resolutie of scherpte. Vroeger was dit niet zo belangrijk en werd hier redelijk weinig aandacht aan besteed. Webcams hadden een maximale resolutie van 1080p – en Full HD optie. Tegenwoordig gaan we verder en is het zelf mogelijk een 4K webcam aan te kopen. Deze leveren een zeer helder beeld op.

Wel is het belangrijk dat het aantal megapixels ook goed zit. Het heeft geen zin om aan 4K resolutie te filmen als je maar 4 megapixels hebt. Een webcam met uitstekende kwaliteit heeft meer dan 6 MP. Weet dat een telefoon tegenwoordig bijvoorbeeld 12 MP heeft.

Webcam met autofocus

Een webcam met autofocus is een echt geschenk. Autofocus is een software eigenschap waar de camera zich vanzelf scherpstelt. Tegenwoordig is het normaal om een autofocus ingebouwd te hebben, let hier toch wel op want sommige modellen hebben dit nog niet.

Ook de kijkhoek is van belang. Wil je dat je webcam recht op jou staat of een brede kijkhoek die heel de kamer in acht neemt. Het probleem bij het laatste is dat het beeld uitgerokken zal worden. Dit komt door de bolle lens, die er voor zorgt dat je een brede kijkhoek krijgt. Alles hangt af van jouw gebruik. Ben je een vlogger of streamer dan verkies je waarschijnlijk een webcam die het beeld niet uitrekt en zich makkelijk op jou richt.

Webcam met ingebouwde microfoon

Geen must, maar een handig voordeel. Heeft je webcam een ingebouwde camera dan moet je dit al niet meer apart gaan kopen. Toch is het voor sommigen niet aangeraden om een webcam met micro te hebben. Dit hangt opnieuw af van je gebruik. Een ingebouwde microfoon is vaak niet zo kwalitatief. Ben jij een streamer of vlogger dan heb je nood aan een geweldige microfoon, geen minimum kwaliteit microfoon. Voor zulke mensen is het dus belangrijk een goede webcam te kopen, microfoon niet inbegrepen. Daarnaast moet je dan een goede microfoon kopen.

Webcam met afdekbare lens

Een webcam wordt op een laptop of desktop aangesloten. Je zit hier dagelijks voor en de camera wordt amper weggehaald eens die er op staat. En hier komt dan een privacy vraag opdagen; moet je je camera afdekken of niet. Tegenwoordig is het korte antwoord: Ja.

Een webcam kan je zelf aan of uit zetten, je hebt hier alle controle over. Toch is het zeer goed mogelijk dat je beveiliging niet zo veilig is als we denken. Het is dus mogelijk dat iemand toegang verkregen heeft, en je toestel aan en uit kan zetten. We willen hier zeker geen schrik aanjagen, de spijtige realiteit wil dat we een afdekbare lens aanraden. Hoewel dit in eerste instantie niet teveel kwaad kan is het ook nooit een positief iets. Een persoon dat die moeite doorgaat heeft waarschijnlijk ook geen goede bedoelingen. Een webcam met een afdekbare lens neemt dit probleem weg.

Het is geen must! Je kan een camera zeer makkelijk afdekken met een plakker of wat plakband en papier. Zo maak je je eigen doorkijkluikje en moet je geen speciale webcam aanschaffen. Dit is een evenwaardig alternatief en misschien wel de makkelijkste manier om jezelf te beschermen.

afdekbare webcam kopen

Kleine compacte webcams

Webcams moeten niet teveel plaats innemen. Ze dienen om op een laptop of desktop te staan en daar onopvallend te verblijven. Een webcam moet dus niet te groot zijn, amper iets wegen maar wel zijn nut bewijzen. Omdat ze soms wel eens kunnen vallen is het materiaal ook van belang. Je wil niet dat je webcam uiteen spat eens het de grond raakt.

Wat mag een webcam kosten?

De gemiddelde prijs van een webcam ligt in 2021 tussen de € 40,- en de € 80,-. Webcams zijn gebruiksvriendelijk, kunnen eenvoudig worden ingesteld en raken niet snel defect. Dit type camera is, in het algemeen, een stuk goedkoper dan digitale camera’s en de hoogte van de prijs wordt voornamelijk bepaald aan de hand van de beschikbare functionaliteit en de beeldresolutie. Mocht dit toch iets boven uw budget zitten, dan is er ook nog de optie om te kijken naar 2e hands modellen of een wat ouder model.

4K webcams

Er moet ook een verschil gemaakt worden tussen een gewone webcam en een professionele webcam. Een professionele camera dient niet voor meetings te doen, we bedoelen hiermee echter een webcam voor streamers of vloggers. Een webcam voor mensen die van achter de PC een beroep uitoefenen waar er nood is aan een camera. Voor hen kan een 4K camera het verschil maken voor bezoekers/kijkers. Een 4K webcam zorgt voor haarscherp beeld. Deze toestellen zijn ook veel duurder dan de simpele goede webcam. Een 4K webcam kost al snel boven de 200 euro, met de Logitech Brio als aanvoerder. Deze koop je voor een kleine 320 euro.

Tot zover ons artikel ‘beste webcam 2021’ – Laatste update 29/11/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘cameras’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.