Scroll Top
Witte weegschaal op parket

De 6 beste slimme weegschalen van 2024

Vergelijk de beste slimme personenweegschalen van het afgelopen jaar.

Met alles dat ‘slim’ wordt gaan we op zoek naar de beste slimme personenweegschaal. Met een slimme weegschaal kun je naast je gewicht ook je vetpercentage en spiermassa meten.

Door gebruik te maken van een klein elektronisch signaal dat door je lichaam gaat kan een smart weegschaal een volledige lichaamsanalyse uitvoeren in plaats van enkel je gewicht te meten. Zwangere vrouwen en mensen met een pacemaker of ander medisch implantaat moeten daarom opletten dat voor een model kiezen met een veilige modus die geen elektronisch signaal door jouw lichaam stuurt.

We maken een selectie van onze favoriete modellen, aangepast aan elke situatie en budget. De beste slimme weegschalen kan je tegenwoordig verbinden met je smartphone, smartwatch of activity tracker. Lees onderin verder om te weten waar je op moet letten bij het vergelijken.

Onze selectie slimme weegschalen

Beste vetpercentage: Withings Body +

Voordelen:

 • Wifi en bluetooth
 • App met veel features
 • Kan tot 8 profielen onthouden
 • Groot anti-slip oppervlak

Nadelen:

 • Prijs

De Withings Body+ is de beste keuze voor mensen die op zoek zijn naar een slimme weegschaal waarmee ze naast hun gewicht ook andere gegevens kunnen opvolgen. De mogelijkheid om onder andere je vetpercentage en spiermassa te tracken kan je helpen om je vooruitgang beter op te volgen.

De applicatie is gebruiksvriendelijk en integratie met andere apps zoals Google Fit, Apple Health of MyFitnessPal is zeer eenvoudig. Door al je informatie op een plek te groeperen kan de app je begeleiden en tips geven om gezondere gewoontes te ontwikkelen. Het is geen goedkope slimme weegschaal maar hij kan meer dan andere weegschalen die veel duurder zijn.

Beste lichaamsanalyse: Tanita RD-545

Voordelen:

 • Nauwkeurige meting per lichaamsonderdeel
 • Geschikt voor atleten en top sporters
 • App met veel features
 • 5 jaar garantie

Nadelen:

 • Enkel bluetooth
 • Zeer stevige prijs

De Tanita RD-545 is de beste weegschaal voor atleten die een nauwkeurige lichaamsanalyse nodig hebben. Omdat het elektronisch signaal niet enkel je voeten maar ook via je handen wordt verstuurd is de meting nauwkeuriger in vergelijking met de meeste andere weegschalen.

De meting is niet enkel nauwkeuriger maar het vetpercentage en de spiermassa kan per lichaamsonderdeel gemeten worden. Zo krijg je aparte metingen voor je benen, armen, torso en buik. Daarnaast meet het ook je caloriebehoefte, spierkwaliteit en visceraal vet (het vet rondom de organen).

Het meten van je buikvet kan belangrijk zijn omdat het een belangrijke indicator is van algemene gezondheid. Maar je kan ook meten welke lichaamsdelen ten opzichte van de rest van je lichaam een lage spiermassa hebben en je training naargelang aanpassen.

Om dit visueel weer te geven wordt elke spiergroep een score gegeven. Aan de hand van een kleurencode (groen, geel en rood) wordt aangegeven of de waarde in kwestie goed, matig of slecht is. Zo kun je in een oogopslag zien welke spiergroepen onderontwikkeld zijn ten opzichte van de rest van je lichaam.

Je kan alle metingen bekijken op de Tanita app via je smartphone. Het voordeel van de weegschaal is dat hij tot 5 dagen lang metingen kan opslaan alvorens je je smartphone via Bluetooth moet verbinden om de gegevens te laten synchroniseren. Deze smart weegschaal kunnen we aanraden aan atleten die hun fysieke conditie nauwkeurig willen opvolgen.

Voordelen:

 • Goedkoop
 • Kan tot 8 profielen onthouden
 • Gebruiksvriendelijke app

Nadelen:

 • Enkel Bluetooth

De Medisana BS 444 Connect is een goedkope weegschaal. Met zijn witte kleur en kleiner formaat valt hij minder op in een badkamer. Hij heeft wel geen verlicht scherm en is iets minder accuraat. Maar hij heeft wel dezelfde functies als weegschalen die twee keer zo duur zijn (of meer).

Naast je gewicht kan hij ook je vetpercentage, vochtgehalte en spier- en botmassa meten en synchroniseren met je smartphone (via bluetooth). En dat is voldoende voor de meeste mensen onder ons. Het berekenen van je vetpercentage kan handig zijn maar ga er niet vanuit dat het percentage dat wordt weergegeven heel precies is.

Het kan wel handig zijn om een referentiepunt te hebben en te zien hoe dat percentage in de loop van de maanden afneemt zodat je je vooruitgang kunt meten. Ga er gewoon niet vanuit dat de weergegeven percentages heel accuraat zijn. Om accurate metingen te krijgen raden we aan om je telkens ‘s avonds te wegen wanneer je goed gehydrateerd bent.

Beste veilige: Qardiobase 2

Voordelen:

 • Veilig voor zwangere vrouwen
 • Stijlvol en beschikbaar in twee kleuren
 • Oplaadbaar met microUSB
 • Wifi en bluetooth

Nadelen:

 • Prijs
 • App kon beter

De Qardiobase 2 is een stijlvolle smart weegschaal die over een veilige modus beschikt voor zwangere vrouwen en mensen met een medisch implantaat zoals een pacemaker. Dankzij zijn anti-slip oppervlakte en stevige basis is ook veilig om te gebruiken.

Unieke features aan deze weegschaal is de haptische waarneming dat de weegschaal laat vibreren om te laten weten dat de weging succesvol is. Daarnaast kun je ook in plaats van het weergeven van je gewicht instellen om een emoji te laten verschijnen. Zo kun je je gewicht (en andere gegevens) op je smartphone raadplegen zonder de ongewenste opmerkingen van je partner.

Beste Garmin: Index S2 Smart

Voordelen:

 • Eenvoudige integratie met de Garmin Connect app
 • Beschikbaar in twee verschillende kleuren
 • Kan tot 16 profielen onthouden

Nadelen:

 • Stevige prijs

De Garmin Index S2 Smart is een slimme personenweegschaal die we aanraden aan mensen die al over een Garmin smartwatch beschikken. Het grootste voordeel van deze weegschaal is namelijk dat alle metingen in dezelfde applicatie worden bijgehouden.

Op die manier kun je al je workouts en de evolutie van je vetpercentage en spiermassa in de Garmin Connect app opvolgen. Deze smart weegschaal van Garmin is wel een stuk duurder in vergelijking met de Medisana Connect. Dit komt omdat deze Garmin weegschaal uitgerust is met wifi. Het voordeel van wifi is dat je je smartphone niet via bluetooth moet laten verbinden met je weegschaal.

Zoals de andere slimme weegschalen kan hij niet enkel je gewicht en vetpercentage meten maar ook je vochtgehalte, spiermassa en botmassa. Hij is geschikt voor mensen tot 150 kg en kan het profiel van maar liefst 16 verschillende personen opslaan. Hij werkt op basis van 4 AA batterijen die ongeveer 9 maanden meegaan bij normaal gebruik.

Beste Fitbit: Aria Air

Voordelen:

 • Eenvoudige integratie met de Fitbit app
 • Stevige bouwkwaliteit
 • Duidelijk en helder display

Nadelen:

 • Geen meting van vetpercentage
 • Geen meting van spiermassa
 • Enkel bluetooth

Deze weegschaal kan geen elektronisch signaal door je lichaam sturen waardoor het geen inschatting van je vetpercentage of spiermassa kan maken. We kunnen hem daarom enkel aanbevelen aan Fitbit gebruikers die op zoek zijn naar een toestel waarmee ze eenvoudig hun gewicht en BMI kunnen opvolgen. Om je gewicht te synchroniseren moet je zorgen dat je smartphone via bluetooth verbonden is met de weegschaal. De Fitbit Aria Air kan namelijk geen gegevens niet lokaal opslaan om op een later moment te synchroniseren.

Persoon op een weegschaal in een badkamer

Waar op letten bij het kopen van een slimme weegschaal?

Nauwkeurige meting

Een smart weegschaal voor consumenten is niet zo accuraat als een professionele weegschaal. Enkel een professionele weegschaal zoals je die bij de dokter of in een ziekenhuis vindt is in staat om zeer nauwkeurig je gewicht te meten. Gelukkig is het voor consumenten niet zo belangrijk om tot op de laatste 50 gram nauwkeurig te meten.

Wat we wel belangrijk vinden is of een weegschaal consistent is in zijn metingen. Met andere woorden moet hij telkens hetzelfde gewicht weergeven wanneer je er drie keer na elkaar gaat opstaan. 

Lichaamsanalyse

De meeste smart weegschalen zijn in staat om je vetpercentage en spiermassa te meten. Dit doen ze door een elektronisch signaal door je lichaam te sturen. Helaas worden deze metingen sterk beïnvloed door de hoeveelheid vocht in je lichaam.

Vet, bot, vocht en spieren hebben namelijk verschillende weerstanden. Het signaal komt die weerstanden tegen en de gegevens worden omgezet tot meetbare waarden. Bij hele goedkope weegschalen zal de meting niet zo precies zijn zegt Aarts in een interview met NPO. “De techniek heet bio-impedantie. In de medische wereld wordt deze techniek ook gebruikt, maar dan wel preciezer dan een weegschaal voor in de badkamer.” M

et andere woorden kan een smart weegschaal je een meting geven van je vetpercentage en spiermassa. Alleen is het belangrijk om je in achterhoofd te houden dat deze niet zo accuraat zijn in vergelijking met professionele weegschalen.

Bovendien kunnen de metingen sterk afwijken wanneer je gedehydrateerd bent. Door het gebrek aan vocht in je lichaam kan het zijn dat je spiermassa onderschat wordt door de weegschaal.

Connectiviteit

Wij zijn persoonlijk grote voorstander van een weegschaal die automatisch je gewicht kan opslaan. Hierdoor kan de evolutie van je gewichtsverlies (of toename) makkelijk volgen op je smartphone. Hou er wel rekening mee dat weegschalen met bluetooth een stuk duurder zijn in vergelijking met een gewone weegschaal.

Er bestaan bovendien ook weegschalen die in plaats van bluetooth gebruik maken van wifi. Deze zijn duurder maar het voordeel is wel dat je smartphone niet in de buurt moet zijn van de weegschaal wanneer je je weegt. De metingen worden opgeslagen in de cloud en worden met je smartphone gesynchroniseerd, ongeacht zijn locatie. 

Display

Een duidelijk scherm is vooral belangrijk voor mensen die iets minder goed zien vanop afstand. Beeld je in dat je ‘s avonds nog wilt wegen maar je je lenzen al hebt uitgedaan of je bril al in de schuif ligt. Dan is het gemakkelijk om een weegschaal te hebben met een groot verlicht display zodat je zonder bril of lenzen toch nog je gewicht kunt aflezen.

Witte weegschaal op parket

FAQ – vaak gestelde slimme weegschaal vragen

Heb jij een smart weegschaal nodig?

Veel mensen kunnen voordeel halen door regelmatig een weegschaal te gebruiken. Meten is weten en als je ver boven (of onder) een normaal gewicht zit kan dit zeer slechte gevolgen hebben voor je gezondheid. Door je regelmatig te wegen kun je de evolutie van je gewicht in de gaten houden en eventuele actie ondernemen als je merkt dat het de verkeerde richting opgaat.

Recente studies hebben aangewezen dat mensen die gewicht hebben verloren en zich wekelijks wegen meer kans hebben om het verloren gewicht eraf te houden. Door hormonen, hydratatie en soort maaltijd kan je gewicht wel sterk variëren doorheen de dag. Daarom raden we aan om je telkens rond hetzelfde uur te wegen.

Vroeger werd aangeraden om je bij voorkeur ‘s ochtends vroeg voor het ontbijt te wegen. Maar bij een smart weegschaal mag je dit juist niet doen. Deze meten namelijk op basis van een elektronisch dat door je lichaam wordt gestuurd. En wanneer je ’s ochtends vroeg uit je bed stapt ben je uitgedroogd en is zo’n type meting minder betrouwbaar. Weeg je dus bij voorkeur ’s avonds rond hetzelfde uur. Zo krijg je meer betrouwbare informatie van je smart weegschaal.

Gewicht is maar een eigenschap van een goede gezondheid. Daarom raden we aan om niet te fixeren enkel en alleen op gewicht om je gezondheid te bepalen. Gezonde voeding, sport en beperkte consumptie van alcohol spelen een veel belangrijkere rol om je lichaam gezond te houden.

Hoe meet een weegschaal jouw vetpercentage?

Het meten van je vetpercentage gebeurd aan de hand van een elektronisch signaal dat door je lichaam wordt gestuurd. Vet heeft namelijk een andere weerstand dan vocht. Hoe meer vet je hebt hoe meer weerstand de weegschaal zal meten. Deze weerstand wordt dan omgezet naar een ingeschat vetpercentage.

Omdat alle weegschalen die je vetpercentage meten werken met een elektronisch signaal is het belangrijk om goed gehydrateerd te zijn. Meet je je namelijk ’s ochtends wanneer je helemaal uitgedroogd bent kunnen zich zware afwijkingen voordoen.

Doordat er een elektronisch signaal door je lichaam wordt gestuurd is een slimme weegschaal niet geschikt voor zwangere vrouwen of mensen met een pacemaker.

Een weegschaal en twee voeten

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 17 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, nauwkeurigheid, verbindingsopties, display en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Verzorging’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.