De Beste Weegschaal van 2020

beste personenweegschaal 2020

Met een nieuwe personenweegschaal of smart weegschaal kun je naast je gewicht ook je vetpercentage en spiermassa meten. Na 32 uur onderzoek en het vergelijken van 48 verschillende modellen zijn we tot de conclusie gekomen dat de Medisana BS436 Connect de beste weegschaal van 2020 is. Hij kan zowel je gewicht, vetpercentage als spiermassa nauwkeurig meten. Hij kan resultaten van acht verschillende personen opslaan waarna je ze kan raadplegen via een handige app op je smartphone. De beste weegschaal voor sporters is de Tanita BC545N omdat hij vetpercentage en spiermassa per lichaamsonderdeel (benen, armen en buik) kan meten. 

De beste weegschaal van 2020

De beste weegschaal van 2020

De Medisana BS 436 Connect is volgens ons onderzoek de beste personenweegschaal voor de meeste mensen. Deze smart weegschaal kan je vetpercentage meten door gebruik te maken van een elektronisch signaal. Naast het meten van je gewicht en je vetpercentage kan hij ook een inschatting maken van je spiermassa, botmassa en vochtgehalte. Al deze metingen worden bijgehouden op een app die je kunt downloaden op je smartphone. Hiervoor moet je wel zorgen dat je weegschaal en smartphone verbonden zijn met Bluetooth.

Deze smart weegschaal kan ook je BMI berekenen of je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calorieën berekenen, maar dat vonden we niet zo accuraat. Wil je een accurate inschatting van hoeveel calorieën je mag eten om je doel te berekenen dan raden we volgende website aan. De hoeveelheid calorieën die je namelijk nodig hebt hangt af van verschillende factoren. Hij is geschikt voor mensen die tot 150kg wegen en kan tot op 100 gram nauwkeurig meten. Verder kan hij het profiel van 8 verschillende gebruikers opslaan, handig als je van plan bent om het met andere gezinsleden te gebruiken. Voor ons is het de beste smart weegschaal omdat hij betaalbaar is maar wel over alle belangrijkste functionaliteiten beschikt.

Beste weegschaal voor sporters

De Tanita BC 545N is de beste weegschaal voor sporter omdat het betere metingen kan uitvoeren. Dit komt omdat het elektronisch signaal niet enkel je voeten maar ook via je handen wordt verstuurd. Hierdoor kan er een nauwkeurigere inschatting gemaakt worden van je vetpercentage maar dus ook van je spiermassa en botmassa. Maar wat we vooral handig vinden is dat het vetpercentage en de spiermassa per lichaamsonderdeel wordt gemeten. Zo krijg je aparte metingen voor je benen, armen, torso en buik. Het meten van je buikvet kan belangrijk zijn omdat het een belangrijke indicator is van algemene gezondheid. Maar je kan ook meten welke lichaamsdelen ten opzichte van de rest van je lichaam een lage spiermassa hebben en je training naargelang aanpassen.

Om dit visueel weer te geven wordt elke spiergroep een score gegeven. Aan de hand van een kleurencode (groen, geel en rood) wordt aangegeven of de waarde in kwestie goed, matig of slecht is. Zo kun je in een oogopslag zien welke spiergroepen onderontwikkeld zijn ten opzichte van de rest van je lichaam. Je kan alle metingen bekijken op de Tanita app via je smartphone. Het voordeel van de weegschaal is dat hij tot 5 dagen lang metingen kan opslaan alvorens je je smartphone via Bluetooth moet verbinden om de gegevens te laten synchroniseren. Deze smart weegschaal kunnen we aanraden aan mensen die hun fysieke conditie nauwkeurig willen opvolgen.

Goedkope weegschaal met vetpercentage

De Medisana BS 444 Connect komt in veel opzichten overeen met de BS 436 Connect. Met zijn witte kleur en kleiner formaat valt hij minder op in een badkamer. Het heeft wel geen verlicht scherm en is iets minder accuraat. Maar het heeft wel dezelfde functies als weegschalen die twee keer zo duur zijn (of meer). Hij kan namelijk ook je vetpercentage, vochtgehalte en spier- en botmassa meten en synchroniseren met je smartphone (via Bluetooth). En dat is voldoende voor de meeste mensen onder ons.

Het berekenen van je vetpercentage kan handig zijn maar ga er niet vanuit dat het percentage dat wordt weergegeven heel precies is. Het kan wel handig zijn om een referentiepunt te hebben en te zien hoe dat percentage in de loop van de maanden afneemt zodat je je vooruitgang kunt meten. Ga er gewoon niet vanuit dat de weergegeven percentages heel accuraat zijn. Om accurate metingen te krijgen raden we aan om je telkens ‘s avonds te wegen wanneer je goed gehydrateerd bent.

Beste smart weegschaal voor Garmin gebruikers

De Garmin Index Smart Scale is een smart weegschaal die we aanraden aan mensen die al over een Garmin smartwatch beschikken. Het grootste voordeel van deze weegschaal is namelijk dat alle metingen in dezelfde applicatie worden bijgehouden. Op die manier kun je al je workouts en de evolutie van je vetpercentage en spiermassa in de Garmin Connect app opvolgen. Deze smart weegschaal van Garmin is wel een stuk duurder in vergelijking met de Medisana Connect. Dit komt omdat deze Garmin weegschaal uitgerust is met wifi. Het voordeel van wifi is dat je je smartphone niet via Bluetooth moet laten verbinden met je weegschaal.

Zoals de andere slimme weegschalen kan hij niet enkel je gewicht en vetpercentage meten maar ook je vochtgehalte, spiermassa en botmassa. Hij is geschikt voor mensen tot 150 kg en kan het profiel van maar liefst 16 verschillende personen opslaan. Hij werkt op basis van 4 AA batterijen die ongeveer 9 maanden meegaan bij normaal gebruik.

Beste smart weegschaal voor Fitbit gebruikers

De Fitbit Aria 2 is een slimme weegschaal die we voornamelijk aanraden aan mensen die al over een Fitbit beschikken. Heb je namelijk al een Fitbit activity tracker of smartwatch dan worden je workouts al bijgehouden in de Fitbit App. De Fitbit Aria 2 is dan een perfecte aanvulling om onder andere je gewicht en vetpercentage automatisch bij te houden. Zo moet je niet meer manueel je gewicht toevoegen in de app. Hij kan zowel via Bluetooth als via wifi verbinding maken met je smartphone om alle gegevens te synchroniseren. Het installeren van deze smart weegschaal is eenvoudig, je gaat gewoon naar de Fitbit app en je klikt op de knop om een bijkomend toestel toe te voegen.

De Aria 2 is vooral handig om je verder te helpen om gewicht te verliezen. Hij kan je gewicht en vetpercentage meten maar geeft geen inschatting van je spiermassa waardoor hij minder geschikt is voor de sporters onder ons. Wel kan hij het profiel van acht verschillende gebruikers bijhouden waardoor hij geschikt is voor grotere gezinnen. De AA batterijen gaan ongeveer zes maanden mee voordat ze moeten vervangen worden. Ondanks het feit dat hij een stuk goedkoper is dan de Garmin Index Scale is hij wel nog altijd dubbel zo duur in vergelijking met de Medisana BS436 Connect. Daarom kunnen we deze slimme weegschaal enkel aanraden aan mensen die momenteel al over een Fitbit activity tracker of smartwatch beschikken.

Het onderzoek

Heb jij een smart weegschaal nodig?

Veel mensen kunnen voordeel halen door regelmatig een weegschaal te gebruiken. Meten is weten en als je ver boven (of onder) een normaal gewicht zit kan dit zeer slechte gevolgen hebben voor je gezondheid. Door je regelmatig te wegen kun je de evolutie van je gewicht in de gaten houden en eventuele actie ondernemen als je merkt dat het de verkeerde richting opgaat. Recente studies hebben aangewezen dat mensen die gewicht hebben verloren en zich wekelijks wegen meer kans hebben om het verloren gewicht eraf te houden. Door hormonen, hydratatie en soort maaltijd kan je gewicht wel sterk variëren doorheen de dag. Daarom raden we aan om je telkens rond hetzelfde uur te wegen.

Vroeger werd aangeraden om je bij voorkeur ‘s ochtends vroeg voor het ontbijt te wegen. Maar bij een smart weegschaal mag je dit juist niet doen. Deze meten namelijk op basis van een elektronisch dat door je lichaam wordt gestuurd. En wanneer je ‘s ochtends vroeg uit je bed stapt ben je uitgedroogd en is zo’n type meting minder betrouwbaar. Weeg je dus bij voorkeur ‘s avonds rond hetzelfde uur. Zo krijg je meer betrouwbare informatie van je smart weegschaal. Gewicht is maar een eigenschap van een goede gezondheid. Daarom raden we aan om niet te fixeren enkel en alleen op gewicht om je gezondheid te bepalen. Gezonde voeding, sport en beperkte consumptie van alcohol spelen een veel belangrijkere rol om je lichaam gezond te houden.

Hoe meet een weegschaal vetpercentage?

Het meten van je vetpercentage gebeurd aan de hand van een elektronisch signaal dat door je lichaam wordt gestuurd. Vet heeft namelijk een andere weerstand dan vocht. Hoe meer vet je hebt hoe meer weerstand de weegschaal zal meten. Deze weerstand wordt dan omgezet naar een ingeschat vetpercentage. Omdat alle weegschalen die je vetpercentage meten werken met een elektronisch signaal is het belangrijk om goed gehydrateerd te zijn. Meet je je namelijk ‘s ochtends wanneer je helemaal uitgedroogd bent kunnen zich zware afwijkingen voordoen. Omdat er een elektronisch signaal door je lichaam wordt gestuurd is een slimme weegschaal niet geschikt voor zwangere vrouwen of mensen met een pacemaker.

Wat is een goede weegschaal?

Consistentie

Een smart weegschaal voor consumenten is niet zo accuraat als een professionele weegschaal. Enkel een professionele weegschaal zoals je die bij de dokter of in een ziekenhuis vindt is in staat om zeer nauwkeurig je gewicht te meten. Gelukkig is het voor consumenten niet zo belangrijk om tot op de laatste 50 gram nauwkeurig te meten. Wat we wel belangrijk vinden is of een weegschaal consistent is in zijn metingen. Met andere woorden moet hij telkens hetzelfde gewicht weergeven wanneer je er drie keer na elkaar gaat opstaan. 

Display

Een duidelijk scherm is vooral belangrijk voor mensen die iets minder goed zien vanop afstand. Beeld je in dat je ‘s avonds nog wilt wegen maar je je lenzen al hebt uitgedaan of je bril al in de schuif ligt. Dan is het gemakkelijk om een weegschaal te hebben met een groot verlicht display zodat je zonder bril of lenzen toch nog je gewicht kunt aflezen.

beste weegschaal 2020
Sommige weegschalen hebben een zeer klein en onduidelijk display waardoor je ze moeilijk kunt aflezen zonder bril of lenzen aan.

Smart functies

Wij zijn persoonlijk grote voorstander van een weegschaal die automatisch je gewicht kan opslaan. Hierdoor kan de evolutie van je gewichtsverlies (of toename) makkelijk volgen op je smartphone. Hou er wel rekening mee dat weegschalen met een Bluetooth module een stuk duurder zijn in vergelijking met een gewone weegschaal. Er bestaan bovendien ook weegschalen die in plaats van Bluetooth gebruik maken van wifi. Deze zijn duurder maar het voordeel is wel dat je smartphone niet in de buurt moet zijn van de weegschaal wanneer je je weegt. De metingen worden opgeslagen in de cloud en worden met je smartphone gesynchroniseerd, ongeacht zijn locatie. 

beste weegschaal 2020
Een weegschaal met Bluetooth of Wifi kan je metingen opslaan en met je smartphone synchroniseren.

Metingen

De meeste smart weegschalen zijn in staat om je vetpercentage en spiermassa te meten. Dit doen ze door een elektronisch signaal door je lichaam te sturen. Helaas worden deze metingen sterk beïnvloed door de hoeveelheid vocht in je lichaam.Vet, bot, vocht en spieren hebben namelijk verschillende weerstanden. Het signaal komt die weerstanden tegen en de gegevens worden omgezet tot meetbare waarden. Bij hele goedkope weegschalen zal de meting niet zo precies zijn zegt Aarts in een interview met NPO. “De techniek heet bio-impedantie. In de medische wereld wordt deze techniek ook gebruikt, maar dan wel preciezer dan een weegschaal voor in de badkamer.” Met andere woorden kan een smart weegschaal je een meting geven van je vetpercentage en spiermassa. Alleen is het belangrijk om je in achterhoofd te houden dat deze niet zo accuraat zijn in vergelijking met professionele weegschalen. Bovendien kunnen de metingen sterk afwijken wanneer je gedehydrateerd bent. Door het gebrek aan vocht in je lichaam kan het zijn dat je spiermassa onderschat wordt door de weegschaal.

Maximum gewicht

De meeste weegschalen hebben een maximum gewicht van 150 kg, als je zwaar bent let er dan op dat je een stevige weegschaal koopt. Het viel ons ook op dat goedkopere weegschalen minder accuraat aflezen als je meer dan 120 kg weegt.

Klaar met lezen? Naast een weegschaal om je goede voornemens waar te maken is het ook belangrijk om je tanden dagelijks te poetsen. Op volgende pagina overlopen we de beste elektrische tandenborstels die je momenteel kunt kopen.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.