Beste Weerstandsbanden

Volgens ons onderzoek bestaat de beste weerstandsband niet. Afhankelijk van de soort oefeningen die je wilt doen is de ene weerstandsband al geschikter dan de andere. Er zijn drie verschillende soorten weerstandsbanden. Er zijn mini bands die je rond je armen of benen spant voor stabilisatieoefeningen. Superbands daarentegen zijn veel dikker en sterker dan mini bands en kunnen gebruikt worden voor assisted pull ups of bench press. Aan de andere kant zijn er nog sets van weerstandsbanden waaraan je handgrepen kunt hangen. Onderaan dit artikel kan u ons artikel terugvinden en waar u op moet letten bij het kopen van een weerstandsbanden.

Beste Weerstandsbanden

Deze set van Siston bestaat uit vijf verschillende weerstandsbanden die gemaakt zijn van latex. Elke weerstandsband heeft een aparte kleur om het weerstandsniveau aan te geven. Het verschil met gewone weerstandsbanden is dat je aan het uiteinde van deze weerstandsbanden een handgreep kunt verankeren zodat je bijkomende oefeningen kunt doen. De weerstandsbanden zelf zijn smalle slangen die hol zijn van binnen. Door het feit dat je deze weerstandsbanden aan elkaar kunt verbinden kun je de spanning opbouwen voor zwaardere workouts.

Los van de weerstandsbanden zit er in deze set ook twee handgrepen, twee enkelbanden, een deuranker en een tas om alles proper weg te steken. Het deuranker is handig omdat je het afhankelijk van de oefening die je wilt doen op verschillende hoogtes achter een deur kunt hangen. Deze set kunnen we aanraden aan mensen die thuis veel verschillende oefeningen doen.

Superbands zien eruit als zeer grote elastieken. De superbands van Tunturi worden apart verkocht en zijn verkrijgbaar in vijf verschillende kleuren. Elke kleur heeft een verschillend weerstandsniveau. Een superband kan onder andere gebruikt worden om je te helpen bij het doen van een pull up. Je hangt de superband rond de pull up bar en je gaat er in staan. Door de spanning zal de superband je omhoog helpen bij je pull up. Naarmate je progressie maakt kun je een superband gebruiken die minder ondersteuning geeft tot je je pull ups zonder assistentie kunt doen. Hieronder kun je een video terugvinden van een Assisted Pull Up met een Superband.

Maar je kunt superbands niet enkel gebruiken voor pull ups maar ook voor stretching, bench press en schouderoefeningen. Volgende handleiding bevat meer dan 20 verschillende pagina’s met oefeningen. 

Mini bands zijn weerstandsbanden in de vorm van lussen met een diameter van ongeveer 30 cm. Ze worden vooral gebruikt door ze rond je armen of benen te spannen. Mini bands zijn zeer goedkoop en nemen zo weinig ruimte in dat je ze gewoon in en schuif kunt smijten. Deze kleine weerstandsbanden worden vooral gebruikt om op te warmen. Zo kan je ze bijvoorbeeld rond je benen spannen om je gluteus medius (heupspier) te activeren. Maar je kan het ook gebruiken om je schouders op te warmen voor een zware workout zoals je op onderstaand video kunt zien.

 

De set van Panathletic bestaat uit vijf verschillende weerstandsbanden elk met een aparte kleuren. Wat we extra handig vonden is dat de weerstand niet enkel wordt aangegeven met de kleur maar ook door middel van een beschrijving (heavy, medium of light). Zo kun je direct op zicht zien of je met een lichte of een zware weerstandsband aan het oefenen bent. De diameter van 30 cm is vrij smal maar het zorgt er wel voor dat je onmiddellijk spanning hebt vanaf de start van je oefening. Zelfs voor grotere mensen is een diameter van 30 cm voldoende om rond hun benen te krijgen. Ben je echter zeer stevig of groot kun je beter de mini bands van Tunturi kopen met een diameter van 50 cm.

Het onderzoek

Waarom zou je ons advies vertrouwen?

Het gebruik van weerstandsbanden heb ik besproken met Stijn Du Pré. Stijn is een kinesist en eigenaar van Art of Sports in De Pinte. Art of Sports is een multidisciplinaire groepspraktijk van kinesitherapie, osteopathie en personal training. De ART staat voor Assisted Rehab and Training. Je kan er dus niet enkel terecht om te revalideren van blessures of voor de behandeling van chronische klachten maar ook voor het bereiken van sportieve doelstellingen. Zij maken dagelijks gebruik van weerstandsbanden om patiënten te helpen revalideren. Maar je krijgt ook oefeningen mee die je dagelijks thuis moet doen. Als je thuis over weerstandsbanden beschikt kun je meer soorten oefeningen doen die je bij je revalidatie kunnen helpen.

Los van revalidatie kunnen weerstandsbanden ook gebruikt worden voor het trainen van spieren. Volgend onderzoek uit Noorwegen heeft een vergelijking gemaakt tussen het gebruik van weerstandsbanden en een cable pulley machine of halters. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat bij oefeningen zoals bij lateral pulldowns, unilateral rows en deadlifts het trainingseffect van weerstandsbanden even groot is. Een ander onderzoek heeft aangetoond dat weerstandsbanden een waardig alternatief zijn ten opzichte van dumbbells voor flyes en reverse flyes. Het is dus niet altijd nodig om duur materiaal te kopen dat veel ruimte inneemt. Weerstandsbanden zijn een goedkoop alternatief om huis je spieren te trainen.

Soorten weerstandsbanden

Een set van weerstandsbanden zoals die van Siston hebben een anker waaraan je een handvat kunt bevestigen. Je kan er niet enkel een handvat aan vast maken maar je kan de weerstandsbanden aan elkaar hangen. Zo kan je de spanning verhogen wanneer je niet voldoende hebt aan de zwarte band. In zo’n soort set komt ook vaak een sluitstuk dat je achter een deur kunt steken. Hierdoor kun je een breed gamma aan verschillende oefeningen doen.

Een powerband kan het best omschreven worden als een zeer brede elastiek. Je kan ze rond een pull up bar hangen om assisted pull ups uit te voeren. Maar je kan ze ook gebruiken in combinatie met een bench press om spanning te creëren in je neergaande beweging.

Mini bands zijn kleine ronde weerstandsbanden die rond de benen of de armen worden gespannen. Ze worden vaak gebruikt door lopers om op te warmen. Maar ze zijn ook handig voor mensen die hun schouders willen opwarmen voor een workout.

Waarom weerstandsbanden kopen

Weerstandsbanden kun je zowel gebruiken voor revalidatie als voor het trainen van je spieren. Je kan het vrij goedkoop kopen en het neemt minder ruimte in vergelijking met dumbbells. Bij een kinesist wordt een weerstandsband vaak gebruikt in revalidatieoefeningen. Vaak gaat het dan om oefeningen met lichte weerstand om bijvoorbeeld een schouder of knie te versterken. Maar weerstandsbanden kunnen ook gebruikt worden voor oefeningen op lichaamsgewicht. Bij pull ups kunnen ze bijvoorbeeld ontlastend gebruikt worden wanneer je nog niet sterk genoeg bent om een volledige pull up te doen. 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.