Beste Weerstation

Volgens ons onderzoek is het het beste weerstation voor de meeste mensen de Netatmo NWSS01-EC. Het is een weerstation met een elegant design, uitgerust met een handige app voor je smartphone en uitbreidbaar met verschillende binnen- en buitenmodules. Ben je eerder op zoek naar een professioneel weerstation met alle sensoren dan kijk je beter naar de Alecto WS-5500. Onderaan dit artikel kun je ons onderzoek terugvinden en waar je op moet letten bij het kopen van een weerstation.

TOP 5 – Beste Weerstation 2020

Volgens ons onderzoek is de Netatmo NWS01-EC het beste weerstation voor de meeste mensen. Hij kan temperatuur, luchtvochtigheid, omgevingsgeluiden en CO2 meten en beschikt over een handige app om al deze info weer te geven. De applicatie kan je zowel downloaden voor een iPhone als voor een Android maar je kan de info ook raadplegen op een computer via de website van Netatmo. De kit bestaat uit twee sensoren, een staat buiten en de andere blijft binnen om de info via wifi naar de servers van Netatmo te sturen. Je kan via de applicatie verschillende waarschuwingen instellen zodat je op de hoogte wordt gebracht wanneer er een verhoogd CO2 niveau is of een plotse daling in luchtdruk.

“Beste weerstation 2020”

Qua design zijn het moderne en onopvallende sensoren die geschikt zijn om op een tafel te zetten of op te hangen aan de muur. Nadeel is wel dat het niet volledig waterdicht is en dat het de sensor voor buiten best onder een afdak geplaatst wordt. Je kan ook bijkomende sensoren kopen om de luchtkwaliteit in andere kamers te meten. Je kan een extra module apart kopen om regenval te meten, die is gelukkig wel waterdicht. Volgens Netatmo is deze regenmeter accuraat tot 1mm/uur. Naast de regenmeter kun je ook nog een aparte windmeter kopen. Deze module kun je gebruiken om nauwkeurig windsnelheden, windrichting en windstoten te meten. Alle metingen komen overzichtelijk in de applicatie terecht waar je alle statistieken in detail kunt bekijken. Dit weerstation komt aan een stevige prijs maar is vooral handig omdat je waarschuwingen naar je smartphone kunt sturen en je metingen kunt opslaan en over lange termijn bekijken.

De Alecto WS-5500 is een professioneel weerstation met buitensensor. Het verschil met het Netatmo weerstation is dat de Alecto WS-5500 geen aparte modules heeft. Dit wil zeggen dat je maar 1 module moet installeren. Deze module kan niet enkel temperatuur en luchtvochtigheid meten maar ook de UV straling, luchtdruk, neerslag, windsnelheid, en windrichting. Dankzij een ingebouwde zonnecel kan dit Alecto weerstation zichzelf van energie voorzien wat het gebruiksgemak ten goede komt. Andere weerstations zoals die van Netatmo werken op basis van batterijen die je om het jaar moet vervangen.

“Professioneel weerstation”

Je kan de sensor op maximaal 100 meter van het hoofdstation plaatsen dat zich binnen bevindt. Op het hoofdstation zie je een overzicht van de huidige metingen. Maar deze kun je natuurlijk ook via een applicatie op je smartphone raadplegen. Daarenboven kun je via uitgebreide Weather Underground app je weerstation toevoegen aan een netwerk van meer dan 200.000 duizend andere weerstations. Dit wil zeggen dat je niet enkel toegang hebt tot je eigen metingen maar ook van alle weerstations in de buurt.

Dit Alecto weerstation is niet het beste weerstation maar kost wel minder dan de helft in vergelijking met de Alecto WS-5500 terwijl het gelijkaardige prestaties levert. Juist zoals de Alecto WS-5500 kun je de temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, luchtdruk, neerslag, windsnelheid en windrichting meten. Wat dit Alecto weerstation niet heeft is een sensor om uv-straling te meten en je krijgt ook geen inschatting van de luchtkwaliteit. Verder is er ook geen zonnecel voorzien, in de plaats daarvan wordt de energie geleverd door 6 AA batterijen die jaarlijks vervangen moeten worden.

“Weerstation met buitensensor”

Het hoofdstation heeft een basis zwart-wit scherm maar het geeft wel evenveel gedetailleerde info weer. We vinden het trouwens handiger om de informatie via de smartphone te bekijken. Ook bij dit model van Alecto heb je toegang tot de uitgebreide Weather Underground app. Hier kun je je eigen metingen delen met andere gebruikers en metingen van andere gebruikers in de buurt bekijken. Dit weerstation kunnen we aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar weerstation met buitensensor.

De TFA Spring is een weerstation voor binnen en buiten. Je kan er basiseigenschappen mee meten zoals de temperatuur binnen en buiten, luchtdruk en de luchtvochtigheid. Het hoofdtsation kun je zowel met batterijen gebruiken als aansluiten op netstroom. Zet je op een kast is het gemakkelijk om aan te sluiten op netstroom. Hang je het daarentegen liever op aan de muur dan gebruik je beter batterijen en staat alles mooi zonder draad.

“Weerstation binnen en buiten”

Ook de buitensensor kan opgehangen aan de muur maar deze werkt enkel op batterijen die een keer per jaar vervangen moeten worden. Aan de hand van de elektrische barometer zal het een inschatting maken van het weer in de komende 24 uur. Nadeel is wel dat je de metingen niet kunt opslaan of via een smartphone kunt bekijken. Dit weerstation kunnen we dus enkel aanraden aan mensen die op zoek zijn naar een simpel toestel om een aantal basiswaarden te meten.

De Cresta DTW370 kan juist zoals de TFA Spring de temperatuur binnen en buiten meten evenals de luchtdruk en de luchtvochtigheid. Je kan dit weerstation wel niet aansluiten op netstroom omdat het enkel en alleen op batterijen werkt. Je kan ze wel ophangen aan de muur aan de hand van een schroefgat of je kan het ook rechtop op een tafel of kast zetten. De buitensensor kan de temperatuur en luchtvochtigheid meten. Aan de hand van een rood LED lampje dat om de minuut knippert kun je zien of het nog functioneert of niet.

“Goedkoop weerstation”

Om een correct beeld te krijgen van de maandstanden moet je in het begin wel het toestel correct instellen wat niet gemakkelijk is aangezien de handleiding niet altijd even duidelijk is. Eens geïnstalleerd werkt alles wel naar behoren. Juist zoals bij de TFA Spring kun je enkel de hudige metingen aflezen op het hoofdstation en niet via een app op je smartphone. Voordeel van dit weerstation is dat het bijna de helft kost van de TFA Spring en evenveel kan. Enig nadeel is dat je enkel over een eenvoudig zwart-wit scherm beschikt in plaats een mooi kleurenscherm met animaties.

Het onderzoek

Wie moet een weerstation kopen?

Een weerstation kunnen we aanraden aan mensen die interesse om de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 te meten rond hun huis. De metingen die je thuis neemt zijn meestal redelijk accuraat en kunnen je helpen om inzicht te krijgen in je eigen leefomgeving. Moderne weerstations geven niet enkel de huidige metingen waar maar zullen ook telkens historische data bijhouden. Op die manier kun je zelf meten of het bijvoorbeeld gemiddeld gezien warmer aan het worden is door klimaatverandering. Het voordeel van deze hobby is dat buiten de initiële investering er geen bijkomende kosten zijn. Aangezien het weer observeren gratis is maakt het een vrij toegankelijke hobby voor de meeste mensen. Er bestaan zelfs verenigingen zoals de Vlaamse Vereniging voor Weerkunde waar enthousiaste mensen zich bij kunnen aansluiten.

Klimaatverandering is een ‘hot topic’ en meer en meer mensen beginnen hier aandacht voor te krijgen. Je kan veel dingen online vinden maar door zelf het weer in je omgeving bij te houden en het te vergelijken met de waarnemingen die je de vorige jaren gedaan hebt kun je ook een inzicht ontwikkelen hoe het weer in jouw buurt evolueert. Maar het is niet gemakkelijk om je weerstation zo ideaal mogelijk te installeren. Een anemometer is een toestel om de windsnelheid te meten. In een ideale situatie moet die 10 meter boven de grond staan met in een grote omtrek geen obstakels. De ideale situatie creëren om het weer exact te meten is voor de meeste mensen niet mogelijk. Maar dat moet je niet tegenhouden om er mee aan de slag te gaan.

Weerstation kopen waar op letten

Draadloos

Technologie staat ondertussen ver genoeg om alle toestellen draadloos met elkaar te communiceren. Het is al moeilijk genoeg om alle toestellen op de meest ideale positie te installeren. Je wilt daarboven niet nog bijkomend moeten prutsen met draden. Daarom hebben we enkel gekeken naar weerstations die draadloos verbinding kunnen maken.

Meting

Het correct meten van temperatuur en windsnelheid is niet gemakkelijk. Daarom wil je een toestel dat zo accuraat mogelijk is. All in one toestellen die alles proberen te meten zijn minder accuraat dan toestellen die uit verschillende elementen bestaan en die je individueel op de beste locatie kunt installeren.

Bouwkwaliteit

Bouwkwaliteit is belangrijk omdat je weerstation een heel jaar buiten staat. Het moet goed gebouwd zijn zodat het slechte weersomstandigheden kan overleven. Een weerstation moet zowel tegen vrieskou, regenbuien als tegen snikhete dagen kunnen. Let bij het aankopen van een weerstation erop dat het stevig gebouwd is.

Gebruiksgemak

De meeste weerstations zijn complexe toestellen dat continu metingen doen en deze proberen weer te geven. Er zijn grote verschillen tussen de manier waarop verschillende weerstations deze info proberen weer te geven. Onze voorkeur ging uit naar toestellen die intuïtief te gebruiken zijn maar waarmee je alle info zeer gedetailleerd kunt bekijken.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.