De 5 beste wegwerpcamera’s van 2023

De Ilford Ilfocolor Rapid Retro is onze favoriete keuze.

Met een goede wegwerpcamera leg je mooie momenten op foto vast, waar je maar wil. Van je huwelijk, een feestje of die reis naar ongekend terrein, waar je liever geen dure digitale camera in je tent laat liggen. Met een goedkope wegwerpcamera loop je geen risico’s en houd je toch een leuk en tastbaar aandenken over aan je heel bijzondere belevenis.

Het is bovendien een beetje teruggaan in de tijd. Want fotograferen met fotofilmpjes is pure nostalgie. En als je dacht dat filmpjes niet meer gemaakt werden, heb je het mis. Ze zijn aan een ware revival bezig en zijn momenteel heel populair. Ze worden vaak gebruikt voor een reis, trouw of feestje.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende toestellen van onder andere Ilford, Fujifilm, Kodak en Agfa. Daarbij hebben we rekening gehouden met het gebruiksgemak, de ISO-waarde en de flitser. Lees hieronder verder om de beste wegwerpcamera voor jouw budget te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Ilford Ilfocolor Rapid Retro

 • Zachte, romantische retrokleuren
 • 400 ISO voor binnen en buiten
 • Ingebouwde flitser
 • Korte sluitertijd
 • Beperkt flitsbereik
 • Laadtijd van de flitser

De beste wegwerpcamera is niet alleen een klein fototoestel waarvan de behuizing goed gemaakt is en de flitser ver reikt. Het is ook een camera waarin een goede fotofilm zit. En zo komen we vaak uit bij de gekende fotomerken uit het analoge verleden, die filmpjes en andere fotoproducten maakten, met hun specifieke kenmerken.

Ilford is zo’n merk uit de professionele fotowereld dat kan bogen op een rijk verleden. Dat zie je ook aan de Ilfocolor Rapid Retro die, zoals de naam al aangeeft, prachtige retrofoto’s oplevert. Met zachte kleuren die je zowaar heimwee doen krijgen naar de vorige eeuw. Het is een goede wegwerpcamera voor romantische trouwfeesten en gezellige kampvuuravonden. In de cassette zit een filmrolletje van 400 ISO met plaats voor 27 opnamen. De fotocamera is na het aanzetten meteen gebruiksklaar. Je hoeft enkel nog op de ontspanknop te drukken.

De ingebouwde lens zit onder de optische zoeker en heeft een vaste brandpuntafstand van 35 millimeter, waarmee je een ruim kader in beeld brengt. Je onderwerp staat wel best voldoende dichtbij. Want de flitser heeft een bereik van amper een meter. Het duurt ook vijftien seconden voor die opgeladen is. Voor het overige enkel goede dingen: met een sluitertijd van 1/125 seconde zijn je foto’s scherp. Alleen voor actiefoto’s is deze goede wegwerpcamera niet geschikt. Voorts kun je hem zowel binnen als buiten gebruiken.

Aantal opnames: 27 | ISO: 400 | Flitser: Ja | Waterdicht: Nee

Beste goedkope: Fujifilm Quicksnap Flash

 • Goedkoop
 • 400 ISO voor binnen- en buiten
 • Levendige groen- en roodtinten
 • Groothoek voor landschappen
 • Ingebouwde flitser
 • Beperkt flitsbereik

Fujifilm staat sinds jaar en dag bekend om zijn levendige, felle kleuren. Vooral rood en groen spatten van de kleuren fotofilms af. Dat merk je ook bij de Fujifilm Quicksnap Flash: een goede, maar vooral goedkope wegwerpcamera. Met een filmrol van het eigen huis, die uiteraard ook die heel specifieke kleurkenmerken ondersteunt.

Uit de cassette haal je 27 opnamen. Ideaal voor landschapsfotografie, feestjes en portretten. In de natuur ogen groene kleuren veel intenser. En in de herfst komen ook de rode en geelbruine tinten mooier tot hun recht. Bij portretten geven de rode tinten meer blos op de wangen. De 400 ISO film is geschikt voor binnen- en buitenopnamen. In huis activeer je bij voorkeur de flitser om de ruis in je foto’s beperkt te houden. Want het is bij deze goedkope wegwerpcamera niet mogelijk om de instellingen aan te passen.

Net zoals bij de beste wegwerpcamera werk je met een vaste ISO waarde, een ingebouwde lens met vaste brandpuntsafstand en een door de fabrikant gekozen veilige sluitertijd. Die voorkomt dat je bewegingsonscherpte in je foto’s krijgt. De Fujifilm Quicksnap Flash is een compacte camera die gemakkelijk in een kinderhand past. Ideaal voor tijdens een schooluitstap.

Aantal opnames: 27 | ISO: 400 | Flitser: Ja | Waterdicht: Nee

 • Artistieke zwart-wit foto’s
 • Oneindig veel grijsnuances
 • Krachtige ingebouwde flitser
 • Groot scherpstelbereik
 • Geen kleurenfoto’s mogelijk

De beste wegwerpcamera voor zwart-witfotografie is de Professional Tri-X Black & White van Kodak. Deze fotofilmfabrikant maakt ook kleurenfilms, maar gooide altijd al hoge ogen met zijn artistieke T-max zwart-witfilms en plukt daar tot op vandaag de vruchten van. De foto’s zijn contrastrijk, met in de witte en zwarte delen voldoende details en een oneindige hoeveelheid grijstinten ertussen. Bij een digitale camera heb je bijvoorbeeld maar 256 grijsnuances, wit en zwart inbegrepen.

Bovendien vertoont de film een mooie korrel, die je 27 zwart-wit foto’s nog meer karakter geven. Dat zie je aan de print. Het camerahuis bevat behalve de film ook een zoeker, een krachtige flitser en een vaste 30 millimeter lens. De flitser belicht elementen binnen een straal van drie meter voor de camera. Wat verder is dan bij de meeste wegwerpcamera’s.

En de lens is ook bijzonder, want die bestaat uit twee kunststof delen die het mogelijk maken om het scherpstelbereik uit te breiden van een meter naar oneindig zodat alles in het beeldkader scherp op de foto komt. De sluitertijd is ingesteld op 1/125 seconde om trillingen op te vangen. De beste wegwerpcamera is eenvoudig te bedienen, met één druk op de knop. Zo bereik je zelfs als hobbyfotograaf professionele resultaten waarmee je kunt opscheppen bij je vrienden.

Aantal opnames: 27 | ISO: 400 | Flitser: Ja | Waterdicht: Nee

Beste onderwater: Agfa Le Box Ocean

Het nadeel van zwart-witfoto’s uit een filmrol is dat er geen kleurenversie van bestaat, zoals dat wel het geval is wanneer je digitale foto’s neemt. Maar analoge zwart-witfoto’s zijn kwalitatief gezien beter. Bij onderwaterfotografie haal je de beste resultaten ook uit een wegwerpcamera, zoals de waterproof wegwerpcamera van Afga. De kleurenfilms van Kodak en Agfa hebben namelijk een grote voorliefde voor blauw en geel, waardoor die tinten extra worden benadrukt. Dat is ideaal voor foto’s van de onderwaterwereld, met kleurrijke vissen tegen een blauwe achtergrond.

Le Box Ocean is de beste onderwater wegwerpcamera. Je kunt ermee door de gietende regen lopen en de zee ingaan. Deze waterproof wegwerpcamera houdt het filmpje met 27 opnamen droog tot op een diepte van ongeveer drie meter. Daardoor is het geen probleem om met deze camera te snorkelen, zwemmen of duiken. De buitenzijde bestaat uit harde kunststof.

De onderwater wegwerpcamera heeft een grote optische zoeker waarmee je elk onderwerp goed ziet, ook al draag je een duikbril. Een flitser is niet voorzien, maar het flitslicht zou door de brekingsindex van het water wellicht toch zijn doel missen. Bovendien heeft de camera dit flitslicht niet nodig om heldere beelden te schieten. Wanneer je weer op het droge bent, overhandig je het doosje simpelweg aan de afdrukcentrale. Die maakt er mooie prints van.

Aantal opnames: 27 | ISO: 400 | Flitser: Nee | Waterdicht: Ja

Beste herbruikbare: Ilford Camera Sprite 35-II

Ben je op zoek naar een meer duurzame oplossing, dan is de herbruikbare wegwerpcamera van Ilford helemaal jouw ding. Voor de prijs van amper twee kartonnen wegwerpcamera’s die je maar één keer kunt gebruiken, heb je een stevige kunststof camera met polsband waarin je zelf fotofilms steekt, in kleur of zwart-wit, al naargelang je voorkeur en de omstandigheden. Voor nog meer fotografieplezier en minder afval.

De beste milieuvriendelijke herbruikbare wegwerpcamera is een kopie van de Sprite 35 uit de zestiger jaren. Hij heeft zijn degelijkheid toen al bewezen en de nieuwe versie ligt nu zelfs nog beter in de hand. Bovendien spreken zijn felle kleuren kleine kinderen aan. Hij is ook compact en licht, waardoor kinderen hem vaak als eerste camera gebruiken waarmee ze kunnen experimenteren.

De herbruikbare wegwerpcamera werkt net als de eerste analoge compact camera’s. Aan de rugzijde open je de klep van de camerabody om het filmrolletje aan te brengen. Je sluit de camera weer, richt hem op je onderwerp en duwt de ontspanknop in om de opname te maken. Daarna wikkel je de film op een spoel, zodat hij klaar staat voor de volgende foto.

Op de camera zit een optische zoeker, een 31 millimeter vaste lens en een krachtige ingebouwde flitser. Die activeer je door het schuivertje aan de voorzijde te verplaatsen. Het duurt dan vijftien seconden voor de flitser opgeladen is en je heldere foto’s kunt nemen. De vaste diafragmaopening is f/9.0 en de sluitertijd staat op 1/120 seconde. De ISO waarde bepaal je zelf aan de hand van de gekozen film. Koop geen films van 100 of 200 ISO, maar ga voor gevoeligheden tussen 400 en 3.200 ISO.

Aantal opnames: 24 tot 36 | ISO: 400 tot 3.200 | Flitser: Ja | Waterdicht: Nee

Een vrouw die een foto trekt met een wegwerpcamera

Waarop letten bij het kopen van een wegwerpcamera?

Aantal opnames

Met een goede wegwerpcamera neem je 27 foto’s. Eigenlijk gaat het om een filmpje van 24, zoals je vroeger de keuze had tussen 24 en 36 opnamen. Maar doordat het filmrolletje door de fabrikant zelf in de wegwerpcamera wordt aangebracht, kan dit in optimale omstandigheden gebeuren.

Zo gaat er niets van de film verloren en kunnen ook op de aanloopstrook opnamen worden gemaakt die zwart worden wanneer je de film zelf zou monteren. Als je zelf monteert, zou het begin van de filmstrook al licht vangen voor je nog maar aan fotograferen toekomt en bijgevolg zie je enkele negatieven in rook opgaan.

ISO

In een goede en goedkope wegwerpcamera zit standaard een film van 400 ISO omdat die voldoende lichtgevoelig is om zowel binnen als buiten foto’s te nemen. Toch is het mogelijk om de ruis in je foto’s beperkt te houden. Bij een herbruikbare wegwerpcamera kies je zelf welke film je gebruikt.

Zo kies je een lichtgevoeligere film van 800, 1.600 of 3.200 ISO wanneer je van plan bent om in heel slechte lichtomstandigheden foto’s te nemen. Bijvoorbeeld tijdens een schoolfeest in een overdekte ruimte, waar het licht in de zaal wordt gedempt. Zo heb je meer kans om duidelijke, correct belichte foto’s te nemen. 100 en 200 ISO zijn geen optie omdat de cameralens onvoldoende licht doorlaat om met die beperkte ISO waarde aan de slag te gaan. Met een onderbelichte fotofilm ben je niets.

Flitser

Het is belangrijk dat je de lichtomstandigheden een beetje leert inschatten. Fotografeer je buiten in de stralende zon, dan is er geen probleem. Je foto’s zullen helder en contrastrijk zijn waardoor de kleuren volledig tot hun recht komen. Maar fotografeer je binnen of in zwaar bewolkt weer, dan zijn de lichtomstandigheden minder goed en komt er te weinig licht in je kleine fototoestel. Zelfs de beste wegwerpcamera krijgt die situatie niet rechtgetrokken. Je schakelt dan best de hulp van je flitser in.

Maar let op, het flitslicht uit een kleine camera reikt niet ver. Bij een goedkope wegwerpcamera is dat amper een meter. Bij een goede wegwerpcamera mag je op een tot twee meter van je onderwerp staan. En het flitslicht uit de beste wegwerpcamera heeft een bereik van maximaal drie meter. Dat is de grens.

Waterdicht

De behuizing van je wegwerpcamera bepaalt in grote mate of je fotofilm droog blijft. Speel op veilig als je weet dat er water in de buurt is. Let dus op aan zee, bij een zwembad, op kamp of op een festival bij regenachtig weer. Een goedkope wegwerpcamera bestaat immers uit plastic en karton. Vooral dat laatste materiaal is gevoelig voor vocht.

Zelfs fotograferen in de regen kan veel problemen geven. Goede wegwerpcamera’s hebben een kunststof behuizing. Ze kunnen wel tegen een spatje, maar zijn niet waterdicht. Enkel waterproof wegwerpcamera’s en onderwater wegwerpcamera’s zijn hermetisch afgesloten. Zij hebben een waterdichte buitenkant, waardoor je ook in en onder water mooie foto’s kunt nemen.

Een Kodak wegwerpcamera
Afbeelding: Canva.com

Hoe werkt een wegwerpcamera?

Zelfs het kleinste kind kan een wegwerpcamera bedienen. Wegwerpcamera’s zijn zelfs ideaal voor kleinere kinderen. Een smartphone is nog te ingewikkeld en met een wegwerpcamera kunnen ze hun eerste ervaringen opdoen. En voor jou is het pure nostalgie, je haalt je toestel met filmrolletje uit je jaszak, richt het op jouw onderwerp dat je door de zoeker ziet en neemt de foto door op de ontspanknop te drukken.

Wil je de flitser gebruiken, dan activeer je die met de knop of schuiver aan de voorkant van de camera. Na het maken van je opname draai je aan de spoel bovenaan de behuizing om je film klaar te zetten voor de volgende foto. Na 27 opnamen loopt de film vast en is het tijd om hem te laten ontwikkelen.

Waar kan ik mijn wegwerpcamera inleveren?

In elke winkelstraat, die naam waardig, vind je verschillende adressen waarop je wegwerpcamera’s kunt inleveren om de inhoud ervan te laten ontwikkelen. De eerste mogelijkheid is een fotolabo of een vakman bij jou in de buurt: een fotograaf, fotostudio of fotowinkel.

Een tweede optie is je goede wegwerpcamera toe te vertrouwen aan speciaalzaken en grotere winkelketens met een betrouwbare fotoservice zoals Fnac en Hema. Ten slotte kun je terecht bij gekende drogisterijen zoals Kruidvat.

Hoelang duurt het ontwikkelen van de foto’s?

Een film ontwikkelen duurt niet zo lang. Maar het tijdstip waarop je jouw foto’s in handen krijgt, kan sterk variëren al naargelang de service die je kiest. Fotografen leveren vaak een heel directe en snelle service, waarbij het soms mogelijk is om nog dezelfde of de volgende dag je foto’s af te halen.

Bij de speciaalzaken houd je best rekening met een drietal dagen. Bij drogisterijen kan de wachttijd snel oplopen, daar duurt het soms een week tot veertien dagen voor je de resultaten ziet. Naast afdrukken op papier zijn er nog printopties en ook je foto’s laten digitaliseren kan, mits aangepaste levertijden. Overweeg ook een instant camera zoals een Polaroid. Op die manier moet je nooit meer wachten op het laten ontwikkelen van foto’s.

Een vrouw die een foto trket met een wegwerpcamera met een vuurtoren op de achtergrond
Afbeelding: Canva.com

Lees meer artikels in de categorie ‘Camera & Video’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.