Beste wereldkaart

Het kopen van een wereldkaart is de ideale manier om jouw geografische kennis bij te schaven. Een wereldkaart in jouw bezit staat gelijk aan een wereld vol creativiteit en dromen. Wie houdt er nu niet van reizen en verschillende culturen ontdekken? Bovendien is een kaart van de wereld een prachtig decoratiestuk om eender welke ruimte op te fleuren. In onderstaande top 5 vatten we de beste wereldkaarten en wereldbollen voor jong en oud samen. Daarna leggen we uit waarop je moet letten bij het kopen van een wereldkaart.

TOP 5 – Beste wereldkaarten 2020

ANWB WERELDKAART

Deze uitgebreide wereldkaart, die in de breedte 140 cm en in de hoogte 80 cm meet, heeft alles wat je maar kan wensen. De landen worden stuk voor stuk afgebeeld in een fraaie kleur. Onderaan de kaart kan je per land ook bijhorende vlag vinden. De tijdzones, lengte-en breedtegraden maken deze kaart compleet.

“Beste grote wereldkaart”

De twee ophangogen zorgen ervoor dat je de kaart op een eenvoudige manier aan de muur kan bevestigen. Ook is deze ANWB Wereldkaart voorzien van metalen stangen onder en boven. Die voorkomen dat de kaart gaat krullen en maken dat hij mooi recht aan de muur hangt.

LUCKIES KRAS WERELDKAART – SCRATCH MAP DELUXE

De Luckies Kras Wereldkaart is geweldig interactief en vernieuwend. Elke keer dat je thuiskomt van een reis ligt deze kaart op jouw te wachten om de reis in stijl af te sluiten. De goudkleurige kraslaag, die over de hele kaart ligt, kras jij van het land dat je bezocht hebt.

“Beste kras wereldkaart”

Zou behoud je een mooi overzicht van waar je al geweest bent, maar vooral van waar je nog naartoe wilt. Onder de kraslaag heeft elk land zijn eigen prachtige kleurtje gekregen zodat de kaart na het krassen ook perfect bruikbaar is.

WERELDKAART POSTER MULTI

Heb je iets minder ruimte beschikbaar? Dan is deze kaart van de wereld perfect voor jou. In de breedte meet deze wereldkaart slechts 61 cm, zodat je hem makkelijk op de muur kwijt kan. Doordat deze kaart in de hoogte nog 91,5 cm meet, hoef je niet in te boeten aan kwaliteit. Zo blijft de kaart makkelijk leesbaar.

“Beste kleine wereldkaart”

Verder is deze wereldmap enorm gedetailleerd en dus uiterst geschikt om een educatieve rol te spelen. Het kwalitatief hoogwaardige papier waarop deze poster wordt afgedrukt is bestand tegen heel wat impact.

WERELDBOL GLOBE SOLID

Deze prachtige wereldbol heeft 2 standen. Zonder de verlichting aan zie je het fysische kaartbeeld. Het reliëf en de natuur per locatie komen dan naar voren. Als je het licht aandoet  komen de landsgrenzen tevoorschijn en kan je de landen makkelijk van elkaar onderscheiden.

“Beste lichtgevende wereldbol”

Met deze verlichte wereldbol kan je voor het slapengaan wegdromen over de landen die je zeker nog wilt bezoeken. De stevige kwaliteit en het mooie ontwerp maken dat je deze wereldbol lang wilt en kunt gebruiken.

WERELDBOL GLOBE FAMILY LINE

Een wereldbol is natuurlijk een schitterend educatief hulpstuk. Je leert de geografische ligging en de hoofdsteden per land kennen. Deze interactieve wereldbol gaat echter nog een stapje verder. Het verschil is dat je op deze wereldbol ook kan zien welke dieren waar leven.

“Meest kindvriendelijke wereldbol”

Deze extra eigenschap maakt de wereldbol het perfecte cadeau voor alle kinderen die net iets meer willen leren over de wereld. De mooie verlichting maakt dat je hem ook in het donker kan gebruiken.

Het onderzoek

Waarom een wereldkaart kopen?

De kindse verwondering over het bestaan van deze planeet en al zijn landen moet iets zijn dat we dagelijkse kunnen ervaren. Bij het zien van de kaart kan je al beginnen dromen over je volgende vakantie. Mensen die hun geografische kennis willen bijschaven hebben uiteraard ook baat bij wereldkaarten. Geografische kennis komt altijd van pas: op school, in de zakenwereld, in je vriendenkring,… Een kaart van de wereld laat je veel beter zien en begrijpen hoe de wereld in elkaar zit dan de app op je smartphone. Bovendien is het ook nog eens een mooi decoratiestuk voor bij jouw thuis of op je kantoor.

Wereldkaart kopen,
Waar op letten

Geografie en informatie

De informatie die je op je wereldkaart wilt zien hangt natuurlijk af van het doel waarvoor je de kaart wilt gebruiken. Een kaart van de wereld voor de les aardrijkskunde is anders dan degene die je thuis hangt als decoratie.

De meeste wereldkaarten zijn voorzien van de volgende basiselementen.

  • Plaatsnamen: Sommige kaarten hebben geen enkele plaatsnaam. Andere zijn dan weer voorzien van alle plaatsnamen en eventueel aangevuld met de belangrijkste steden per land.
  • Legende: Een legende is handig om de kaart juist interpreteren. Dit komt vooral van pas bij kaarten die iets meer verklaring nodig hebben, zoals een economische of topografische wereldkaart.
  • Datum: Dit is voornamelijk belangrijk bij een politieke wereldkaart. De landsgrenzen zijn doorheen de jaren immers meermaals veranderd.
  • Kompas: Met een kompas kan je makkelijk de oriëntatie van de kaart bepalen. Al is dit voor meeste wereldkaarten vanzelfsprekend, aangezien het Noorden quasi altijd bovenaan ligt.

Grootte

 Waar wil je de kaart plaatsen? Wereldkaarten en wereldbollen komen in verschillende groottes. De grootte van de kaart is dus een factor die je moet overwegen bij het aankopen. De ruimte die je beschikbaar hebt zal bepalen hoe groot de wereldkaart die je wilt kopen mag zijn. Bovendien speelt de grootte ook een rol in de leesbaarheid van de kaart.

Dimensie en projectie

Kaarten worden gemaakt in 2D versies, die meestal aan de muur gehangen worden. Maar ook in 3D vorm, beter bekend als de wereldbol. Een wereldbol is een miniatuurversie van de echte aarde en geeft heel mooi de verhouding weer. Aan de andere kant heb je de kaart van de wereld in 2D die je in één oogopslag een volledig en overzichtelijk beeld geeft van onze planeet.  De projectie is de manier waarop de landen in verhouding tot elkaar en de rest van de Aarde weergegeven wordt. De Mercator projectie is daarvan de meest gebruikelijke.

Kader en bescherming

Sommige wereldkaarten zijn geplastificeerd, andere niet. Een geplastificeerde kaart is beschermd tegen scheurtjes en vuil. Er zijn ook kaarten met een kader. Die zijn vaak duurzamer en makkelijk op te hangen.

Verschillende soorten wereldkaarten

Politieke wereldkaart

Dit is meest voorkomende kaart van de wereld. Hierop worden de landsgrenzen aangeduid. Bij dit type kaart kan je best naar de datum kijken, aangezien landsgrenzen doorheen de jaren veranderen. Een wereldkaart die gedateerd is, noemen we een historische wereldkaart. Die geeft de landsgrenzen van het verleden aan.

Topografische wereldkaart

Deze kaart geeft inzicht in het reliëf. Hoogtelijnen zijn typerend voor deze kaart, ze maken de gebergtes in de wereld makkelijk herkenbaar. Ook rivieren, wateren en bepaalde streken komen duidelijk naar voren.

Economische wereldkaart

Op de economische wereldkaart vind je logischerwijze economisch getinte informatie. De legende geeft meer uitleg bij de kleurencode die op de kaart wordt gebruikt. De informatie komt in de vorm van demografische, economische en sociale gegevens.

Klimatologische wereldkaart

Dit is een specifieke wereldkaart die de verschillende klimaten weergeeft. De kaart geeft antwoord op de vraag of de zone een vochtig, droog, gematigd, warm of koud klimaat heeft. Dit gaat gepaard met een gerelateerde fauna en flora.

Interactieve wereldkaart

Een interactieve wereldkaart is een leuk alternatief voor de klassieke wereldkaart. Tegenwoordig zijn er kaarten waar je de plaatsen die je nog wilt bezoeken kan aanduiden. Of net omgekeerd, de plaatsen die je al bezocht hebt kan wegschrappen.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.