Scroll Top
kleine beste wijnkoelkast tafelmodel

De 5 beste wijnkoelkasten in tafelmodel van 2023

Je favoriete wijnen opslaan in een compacte wijnkast

Een wijnklimaatkast wordt ook wel vaker een wijnkast of wijnkoelkast genoemd. Omdat wijnklimaatkasten in grote en kleine modellen bestaan gaan we in deze lijst op zoek naar de beste wijnkoelkast tafelmodel. Een kleiner formaat is vaak handiger voor mensen met minder plaats in huis. Wil je de wijnkoelkast in de keuken plaatsen, of ergens waar het minder opvalt, dan kan je kiezen voor een wijnkoelkast in tafelmodel. Ook mini wijnkoelkasten worden in deze lijst bekeken. Een tafelmodel wijnkoelkast heeft een maximum capaciteit van 50 flessen. Lees onder onze suggestieve top 5 beste wijnkoelkast tafelmodel verder om te weten hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het aankopen.

LIEBHERR WKB 1812-21

Beste wijnkoelkast tafelmodel, A+ energie

De keuze van beste wijnkoelkast is redelijk snel gemaakt. Er is echter één zeer belangrijke vraag; Single zone of Double zone. Ben je op zoek naar een Single zone wijnkoelkast in tafelmodel? Dan is de Liebherr WKB1812-21 de beste wijnkoelkast in tafelmodel. Enerzijds door de kwaliteit van het toestel. Anderzijds door het aantal flessen dat deze kleine koelkast op kan slaan. Berekenen we de prijs dat je betaald per fles dat men kan opslaan, dan is deze Liebherr ook nog één van de goedkoopste. Ook op verbruik zal je besparen, met A+ is dit het meest energiezuinige tafelmodel.

Op basis van het merk weten we al dat er geopteerd wordt voor topkwaliteit. Daarnaast zien we nog eens dat deze wijnkoelkast geschikt is voor 66 flessen. De glazen deur is UV-werend om zo de wijn optimaal te bewaren. Als enige nadeel zien wij de metalen wijnrekken, waar we liever hout zien. Dit is voornamelijk voor plaats te besparen wat te begrijpen is. De nettoinhoud van 134 liter is bijna even hoog als andere wijnkasten die tot 100 flessen aankunnen. Koelen wordt gedaan aan de hand van een compressor.

Energieklasse: A+ – 66 flessen – Verbruik: 113 kWh/jaar

TRISTAR WR-7516 WIJNKOELKAST

Single zone – Kleine wijnklimaatkast

Gaan we voor energiezuinig in gebruik, dan is de Tristar WR-7516 een optie. Geschikt voor 18 flessen is de Tristar een zeer goede beginners-wijnkoelkast. Opslagruimte voor maximum 18 flessen en A als energielabel, voor een schappelijke prijs. Handig te plaatsen, makkelijk te vervoeren als nodig. Deze wijnkoelkast is simpel maar efficient. Het geluidsniveau van 43 dB is luider dan anderen, maar dit zal niet storen.

Deze wijnklimaatkast is een ‘single zone’ en kan dus slechts één temperatuur regelen. Het is dus niet mogelijk verschillende temperaturen voor verschillende flessen in te stellen. De Tristar maakt gebruik van thermo-elektrische koeling. Dit laat je toe om de koelkast tot 14° onder de omgevingstemperatuur te brengen. Ook trillingen worden goed opgevangen.

Energieklasse: B – 16 flessen – Verbruik: 161 kW/jaar

DOMO – DO909WK

Double zone – kleine wijnklimaatkast

Toch liever een double zone wijnklimaatkast – dit wil zeggen dat je tot 2 verschillende temperaturen gelijktijdig in kan stellen – dan kies je best voor de Domo DO909 (let op tijdelijk beschikbaar). Goed voor 12 flessen van 0,75l. Dit kan misschien weinig lijken maar soms heb je ook niet meer nodig. Door slechts 55 cm breed te zijn is deze mini wijnkoelkast makkelijk te plaatsen, in de keuken of de woonkamer.

De Domo DO909WK oogt ook zeer mooi. Het ergonomische ontwerp past zeer goed bij een interieur van een woning. Het is niet de bedoeling dat je deze wijnkoelkast in de garage of kelder plaatst. Niet enkel door het ontwerp, maar ook omdat die daar niet voor gemaakt is. Voor de grootte van dit toestel is het ook redelijk uniek om twee verschillende zones te hebben. Ook dit is een voordeel van de Domo DO909WK.

Energieklasse: B – 12 flessen – Verbruik: 183 kW/jaar

Haier – WS30GA

Single zone – Wijnklimaatkast tot 50 flessen

Haier brengt met de WS30GA een wijnklimaatkast op de markt voor 30 flessen. Ook deze koeler heeft slechts één regelbare zone wat niet zo ideaal is voor 30 flessen. Toch is het een speciaal model door de nadruk op kwaliteit. Goede wijn moet goed bewaard worden en ook daarom is er nood aan de (voor jouw) beste wijnklimaatkast.

De houten grill zorgt voor een beperkte temperatuurschommeling bij contact met de flessen. Daar waar metalen versies iets kouder zijn en de temperatuur dus beïnvloeden. De Anti UV glazen deur zorgt ervoor dat er geen UV aan de flessen kan, toch kan jij hier makkelijk door kijken om snel de juiste fles te kiezen.  Daarnaast is deze Haier ongelooflijk stil (38 dB)! Ideaal voor in de keuken.

Energieklasse: A – 30 flessen – Verbruik: 133 kW/jaar

CLIMADIFF – CLS28H

Single zone – Wijnklimaatkast tot 28 flessen

Ook wel de stilste wijnkoelkast in deze top 5. De Climadiff maakt gebruik van één zone en heeft een maximale inhoud van 28 wijnflessen. Toch heb je ruimte voor 6 verschillende houten wijnrekken. Deze zijn uitschuifbaar en makkelijk te gebruiken. Hoewel dit toestel een trillingsdemping heeft, om de wijn te beschermen tegen trillingen, is er geen UV lichtbescherming. Let dus op dat deze koelkast niet in de vlakke zon komt te staan. Dit kan invloed hebben op de wijn.

Met slechts één zone kan je maar één soort wijn koel bewaren. Toch heb je met 28 flessen genoeg ruimte voor een arsenaal aan wijn. Door slechts 33 dB aan geluid past deze koelkast ook perfect binnenshuis. In de keuken of ergens opgeborgen, deze compacte kast is redelijk makkelijk te verplaatsen en te verstoppen. Daarbij kan je het ook mooi inbouwen als je dit verkiest, de opties zijn onbeperkt.

Energieklasse: B – 28 flessen – Verbruik: 183 kW/jaar

wijnklimaatkast op tafelmodel

Tot zover onze suggestieve top 5 beste wijnkoelkast tafelmodel.
Zoek je een grotere koeler dan kijk je beter in de lijst van grote wijnklimaatkasten.

Waarom een wijnkoelkast

Exclusieve wijnen

Om wijn echt zo goed mogelijk te bewaren heb je nood aan een wijnkoelkast. Sommige wijnen moeten onder speciale voorwaarden gekoeld worden. Ook moet je ze beschermen tegen de zon en de luchtkwaliteit. Dit kan ook een invloed hebben op de unieke smaak van je wijn. Elke fles heeft een eigen geschiedenis die enkel in de juiste condities bewaard wordt. Van daar de nood aan een goede wijnkoelkast.

Voor feestjes

Een wijnkoelkast is ook handig als extra opslagplaats. Een gewone koelkast gaat vaak open en toe, wat zorgt voor veranderingen in temperatuur. Liggen jouw wijnflessen gewoon in de koelkast dan zal de kwaliteit hiervan aangetast worden. Ook nemen deze flessen heel wat plaats in. Eten blijft nog steeds belangrijker dan drinken! Logischerwijs vol je je koelkast niet met al die flessen wijn. Ze gewoon buiten laten staan zal de kwaliteit opnieuw beïnvloeden.

Bescherm je wijncollectie

Het verzamelen van unieke wijnen is een speciale hobby. Dit is iets dat jaren vergt en je jaren bijhoudt. Een goede wijn kan ook een goede investering zijn. Daarom is het cruciaal van deze goed te bewaren. Slechte wijn is namelijk waardeloos. Op die manier kan je de afweging maken of de prijs van een wijnkoelkast gelijk is aan het verlies van je wijn.

Beste wijnbewaarkast tafelmodel

Wijnkoelkast of klimaatkast

Een wijnkoelkast en wijnklimaatkast zijn eigenlijk synoniemen. Een wijnklimaatkast is een betere beschrijving van het toestel omdat het niet altijd om koelen gaat. Deze koelkasten zijn gemaakt om perfect op de vereiste temperatuur te blijven. Doorgelicht maakt het onderscheid in wijnkoelkasten op basis van grootte. Zo heb je mini wijnkoelkasten, tot 10 flessen. Deze zet je op het aanrecht of in de keuken. Ergens waar je makkelijk aankan. Daarnaast heb je de wijnkoelkasten van deze lijst, de tafelmodellen.

Ook zijn er wijnkoelkasten die meer dan 50, en tot wel 200 flessen wijn kunnen bewaren. Dit gebeurt in meerdere zones. Door deze opsplitsing kan je verschillende wijnen op verschillende temperaturen bewaren. Omdat deze wat meer verbruiken moet je wel letten op het jaarlijkse verbruik. Ook dit heeft een kost!

Soorten Wijnklimaatkasten

Single Zone Koeling

Wijnklimaatkasten dat slechts één zone koelt hebben slechts één koelruimte en één temperatuurregeling. Perfect voor starters en mensen die de voorkeur geven aan alleen rood of alleen wit.

Dubbele zone koeling

Dual zone wijnkoelers zijn voor diegenen die een groeiende collectie hebben en/of zowel rode als witte wijnen lusten. Ze zijn iets duurder, maar niet veel duurder.

Ingebouwde wijnkoelers

De ventilatie voor deze koelers is zó dat u ze perfect kunt integreren met uw keukenkasten of in de kelder. Ideaal voor designpuristen en iedereen die een vleugje klasse wil toevoegen aan hun keuken, bar of huis.

Als u op het punt staat om uw eerste wijnkoeler te kopen, raden we u aan om te kiezen voor een kleine single zone unit. Ze zijn niet erg duur en de perfecte manier om te bepalen of je serieus bent over het koelen van wijn op de juiste manier.

Wijnkoelkast kopen,
waar op letten?

Om een goede wijnkoelkast te kopen moet je op enkele dingen letten. Deze opties kunnen de keuze van je koelkast beïnvloeden. Alles hangt af van wat jij nodig hebt. Zoek je een inbouw- of vrijstaande wijnkoelkast? Heb je voldoende ruimte? Hoeveel verschillende wijnsoorten wil je opslaan? …

De belangrijkste keuzes die je moet maken houden rekening met:

 • Soorten wijnen
 • Ideale koeltemperatuur
 • Inbouw of vrijstaand
 • Waar plaat je de wijnkoelkast
 • Je persoonlijke voorkeur op ontwerp
 • Hoe lang wil je wijn bewaren.

Wil je meer informatie over hoe je deze vragen moet bekijken, lees dan verder in het onderzoek van de beste wijnklimaatkasten.

kleine wijnbewaarkast

Verschillende soorten wijn

Als je alleen maar rood of gewoon wit drinkt, zal een single-zone koeler meer dan goed genoeg zijn. Als je verschillende wijnen wil houden, dan kies je best voor een model met twee zones. Let op: alle wijnen kunnen tot een paar uur voor het serveren op 55 graden worden bewaard, waarna ze in de koelkast kunnen worden bewaard om af te koelen of om ze op kamertemperatuur te laten opwarmen. Als je meer op zoek bent naar een korte termijn bewaarmogelijkheid (in tegenstelling tot een kant-en-klare oplossing) kan een één-zone-koeler met een beperkt temperatuurbereik nog steeds een goede keuze zijn.

Wijntemperatuur

 • Merlot, Shiraz en Cabernet Sauvignon – Overal van 17°-18°
 • Chardonnay en Chablis – Tussen 48-52F en Chablis – Tussen 9°-11°
 • Pinot Noir – 15°-18°
 • Dessertwijn, mousserende wijn of Champagne – 4°-5°
 • Pinot Grigio en Sauvignon Blanc – 7°-8°

Het belangrijkste om in gedachten te houden is dat je een wijnkoeler nodig hebt die in staat is om een temperatuur tussen 53 en 57F te houden. Drink je wit, dan zet je de fles 30 min in de koelkast, wil je rood dan haal je de fles 30 min uit de wijnkoeler alvorens op te dienen.

Inbouw wijnkast

Het voordeel van een vrijstaande kast is dat je deze overal kan plaatsen. Hier moet je wel opletten op de klimaatklasse van de wijnkoeler, niet elke kast kan de koude van de kelder aan. Let op, dit geld ook voor ingebouwde kasten – waar dit iets minder invloed zal hebben op jouw keuze.

Koop je een wijnklimaatkast in een slecht verwarmde kamer – tussen 0° en 12° C – kies dan een model met een winterfunctie die deze temperatuur automatisch kan regelen.

Er bestaan 2 soorten inbouwkasten:

 • Onderbouw: die plaats je in een nis onder een werkblad. Dankzij een discrete ventilatie via de plint, wordt de warmte makkelijk afgevoerd. Je hebt zelfs geen ventilatierooster nodig.
 • Kolomkasten: die installeer je gewoon in een kolomkast in je keuken. De warmte wordt afgevoerd via een ruimte achterin de nis die tot bovenaan de kast reikt.

De meeste wijnkoelers hebben geen ventilatierooster aan de voorkant, dus ze hebben een paar centimeter ademruimte nodig aan de achter-, boven- en zijkanten zodat ze niet oververhit raken. Voor een meer gestroomlijnde look, kies je voor een ingebouwd model dat past bij je apparaten of kasten.

De beste wijnkoelers komen in zowat alle vormen en ontwerpen. Dit is vaak een luxeproduct dat moet passen binnen het ontwerp van de kamer. Persoonlijke voorkeur is dus ook ontzettend belangrijk bij het kiezen van de beste wijnkoeler.

Wijn bewaren

Wijn jarenlang bewaren kan, hiervoor volstaat een kast met één compartiment en één temperatuurzone. De wijn dat je dan wil drinken moet je nadien op de juiste temperatuur brengen eens ze uit de klimaatkast komt. Wit iets verder koelen, rood laten warmen naar kamertemperatuur.

Voor een optimale luchtkwaliteit kijk je best ook naar de aanwezigheid van een koolfilter. Die vangt geuren op en reinigt de kast van bacteriën. Let op: een koolfilter moet elk jaar vervangen worden.

Bewaren op degustatietemperatuur

Heb je slechts één type wijn dan kan je opnieuw genoegen nemen aan een klimaatkast met één temperatuurzone. Wil je verschillende wijnen op verschillende temperaturen houden dan moet je verder kijken naar opties met temperatuurzones.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Voor dit artikel werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 5 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, zones, temperatuur, aantal flessen en prijs.

Lees meer berichten in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.