Scroll Top
beste wokpan

De 9 beste wokpannen van 2023

De Tefal Intensity is onze favoriete keuze

Wokken is een Aziatische kooktechniek waarbij je je ingrediënten telkens door elkaar schept, je gebruikt daarvoor de beste wokpan. Het is een snelle manier van koken. Je voegt olie toe aan de pan, laat ze goed heet worden en voegt daarna je groenten toe.

In een paar minuten tijd zet je een Aziatische wokschotel op tafel. Je groenten blijven knapperig en ze behouden meer voeding- en smaakstoffen. Tegenwoordig is er voor elk type fornuis een geschikte pan te vinden. De ene wokpan is natuurlijk de andere niet. Lees daarom ons onderzoek naar de beste wokpannen van dit moment.

Onze selectie wokpannen

Beste prijs-kwaliteit: Tefal Intensity Keramisch

Voordelen:

  • Kwalitatieve antiaanbaklaag
  • Goedkoop
  • Licht in de hand
  • Thermo-Signal spot
  • Geschikt voor elk type fornuis

Nadelen:

  • Handvat uit kunststof

Zonder antiaanbaklaag is het een kunst om je wokgerecht zonder aangekoekte bodem op tafel te krijgen. Dat is direct het eerste voordeel van de Intensity Keramische wokpan van Tefal. Ze bevat een kwalitatieve keramische antiaanbaklaag.

Deze beschermlaag kan temperaturen tot 400 graden trotseren. De budgetvriendelijke wokpan is voor elk fornuis geschikt: inductie, keramisch, elektrisch of een gasfornuis. Je kan de pan met een gerust hart nog even in de oven zetten om je gerecht warm te houden.

Met een gewicht van amper 0,7 kilogram behoort de aluminium pan tot de lichtste modellen. Extra handig is de Thermo-Signal spot. De stip aan de onderkant van de pan kleurt rood wanneer de pan op temperatuur is. Een aandachtspunt is het handvat. Dat is van kunststof en het kan verbranden. Zorg dus dat het niet over een hittebron staat.

Geschikt voor: Inductie, keramisch, gas en elektrisch | Diameter: 28 cm | Materiaal: Aluminium

Beste goedkope: Tefal Only Cook

Voordelen:

  • Goedkoop
  • Antiaanbaklaag
  • Thermo-Signal spot
  • Kwalitatief
  • Vaatwasserbestendig

Nadelen:

  • Handvat uit kunststof
  • Niet geschikt voor inductie

Een kwalitatieve wokpan hoeft niet duur te zijn. Tefal staat erom bekend budgetvriendelijke kwaliteit af te leveren. De Only Cook pan is geschikt voor elk type fornuis, behalve inductie. Je krijgt een standaard antiaanbaklaag die temperaturen verdraagt tot 260 graden. De pan bevat een Thermo-Signal spot, net zoals de elektrische wokpannen van Tefal. Je weet wanneer de pan klaar is voor gebruik. De handgreep is van kunststof, let dus op dat hij niet in aanraking komt met vuur of hitte.

Ook als instapmodel is dit de beste wokpan. Door de goede prijs en de antiaanbaklaag is hij perfect om te leren wokken. Hij heeft een zachte, ronde vorm waardoor je je ingrediënten gemakkelijk door elkaar schudt. Het is niet de lichtste pan, maar zwaar kunnen we hem zeker niet noemen. Zijn diameter van 28 centimeter maakt hem geschikt voor een gemiddeld gezin van vier personen.

Geschikt voor: Gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 28 cm | Materiaal: Aluminium

Beste professionele: Demeyere Wokpan 30 cm

Voordelen:

  • Duurzaam
  • Roest niet
  • Geschikt voor elk type fornuis
  • Gelast handvat

Nadelen:

  • Geen antiaanbaklaag

Echte chefs hanteren met gemak een wokpan zonder antiaanbaklaag. De professionele wokpan van Demeyere is gemaakt van roestvrij staal. Het grote voordeel daarvan is dat de wok een lange levensduur heeft en niet roest. De eerste schade treedt namelijk vaak op aan de antiaanbaklaag, vaak door een verkeerde manier van koken of reinigen. De wokpan is geschikt voor elk type fornuis en kan ook in de oven geplaatst worden.

Met een diameter van 30 centimeter zet je grote wokschotels op tafel. Deze stalen wokpan weegt weliswaar iets meer. Idealiter kun je al goed met een aanbakpan overweg. De handgreep is, net als de wokpan zelf, gericht op duurzaamheid. Hij is rechtstreeks aan de pan gelast. Er blijft dus geen vuil tussen zitten en er is geen smeltgevaar. De bodem en de randen bevatten vijf lagen die zorgen voor een ultieme warmteverdeling. De kostprijs van de wok ligt iets hoger, maar je gebruikt hem jaren aan een stuk.

Geschikt voor: Inductie, keramisch, gas en elektrisch | Diameter: 30 cm | Materiaal: RVS

Beste met antiaanbaklaag: GreenPan Torino Keramisch

Voordelen:

  • Keramische antiaanbaklaag
  • Geschikt voor elk type fornuis
  • Zonder PFAS
  • Geschikt voor oven tot 180 graden

Nadelen:

  • Minder stevig
  • Handvat uit kunststof

De beste wokpan met een antiaanbaklaag is de GreenPan Torino. We kiezen uiteraard voor een keramische antiaanbaklaag omdat deze sterker is. Zeker bij wokken heb je hoge temperaturen nodig. Je wokt met minder olie en krijgt een gezonder resultaat. De antiaanbaklaag is verder PFAS-vrij. In de oven moet je iets voorzichter zijn. Temperaturen boven de 180 graden kan vooral het handvat niet aan.

Naast een goede keramische antiaanbaklaag is deze pan ook licht en geschikt voor elk type fornuis. De bouwkwaliteit ligt iets lager. Je kunt de pan daarom best met de hand wassen en niet in de vaatwasmachine. Dat is trouwens ook niet goed voor de antiaanbaklaag. De randen zijn relatief laag, waardoor de pan wat minder plaats inneemt in je keukenkast. Er past ook gemakkelijker een andere pan naast op het fornuis.

Geschikt voor: Inductie, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 28 cm | Materiaal: Aluminium

Beste keramische: ISENVI Murray Keramisch

Voordelen:

  • Keramische antiaanbaklaag
  • Groot
  • Geschikt voor elk type fornuis
  • Duurzaam en PFAS-vrij
  • Goedkoop

Nadelen:

  • Handvat kan warm worden

De keramische wokpan met deksel van ISENVI bevat een deksel. Aangezien het een grote wokpan betreft, zijn er twee handvaten voorzien. Ook het glazen deksel is voorzien van een handvat. Let op, want dit kan heet worden. De wokpan is geschikt voor alle warmtebronnen, van inductie tot de oven. Door deze wokpan aan te kopen, investeer je in een honderd procent duurzame pan. Ze zijn namelijk recycleerbaar.

De antiaanbaklaag is van hoge kwaliteit. Ook bij hogere temperaturen blijft deze beschermende laag veilig. Ze is namelijk PFAS-vrij. In principe gebruik je in deze pan verschillende soorten spatels. Natuurlijk blijft een houten spatel de beste keuze om je pan te beschermen. Een voordeel is de handgreep uit RVS. Daardoor is er geen smeltgevaar. Je kunt de pan in principe in de vaatwasmachine stoppen, maar om de kwaliteit te behouden was je hem beter met de hand af.

Geschikt voor: Inductie, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 32 cm | Materiaal: Aluminium

Beste gietijzeren: Ronneby Bruk

Voordelen:

  • Origineel ontwerp met tweede handvat
  • Uitstekende warmteverdeling
  • Ruim
  • Geschikt voor elk type fornuis
  • Geschikt voor oven tot 220 graden

Nadelen:

  • Minder comfortabel handvat
  • Neemt veel plaats in

De gietijzeren wokpan van Ronneby Bruk valt op door zijn unieke vormgeving. Hij is origineel en minimalistisch vormgegeven. Het handvat is bijvoorbeeld plat. Naar gebruiksvriendelijkheid toe scoort hij wel iets lager. Een plat handvat ligt minder comfortabel in de hand. Deze wokpan is geschikt voor elke keuken en kan tot 220 graden ook in de oven geplaatst worden. Zijn diameter van 32 centimeter maakt dat je hem vooral gebruikt voor grote gezelschappen. Je zet er een wokschotel mee op tafel voor acht personen.

Gietijzer is een uitstekend materiaal om gerechten warm te houden. Het ligt weliswaar zwaarder in de hand, net zoals roestvrij staal. Deze pan behoort echter tot de lichtste pannen uit gietijzer. Hij weegt maar de helft van een traditionele gietijzeren pan. Dat komt vooral door het dunne ontwerp. Zoek je een originele pan om je keukenassortiment aan te vullen, dan is dit de beste wokpan voor jou.

Geschikt voor: Inductie, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 32 cm | Materiaal: Gietijzer

Voordelen:

  • Geschikt voor elk type fornuis
  • Hoge kwaliteit
  • Ruim
  • Tweede handvat
  • Handvat kan niet smelten

Nadelen:

  • Geen antiaanbaklaag
  • Zwaar
  • Duur

Wokken voor grote gezelschappen lukt het beste met de wokpan van Demeyere. Met een diameter van 36 centimeter is het de grootste pan uit onze lijst. We adviseren deze professionele pan voor hobbykoks en chefs, er is namelijk geen antiaanbaklaag aanwezig. Er is dus wat ervaring nodig om aanbakken te voorkomen. Na verloop van tijd zal er zich een natuurlijke antiaanbaklaag vormen op de bodem. De pan is gemaakt van roestvrij staal en is dus niet vatbaar voor roest.

Houd er rekening mee dat deze pan drie kilo weegt. Bij lange kooksessies kan dit gewicht zeker doorwegen. Omwille van die reden heeft de pan een extra handvat. Je kan hem pan dus met twee handen dragen. Het is een duurzame pan die jarenlang kwalitatief blijft presteren. Ook het handvat is van hoge kwaliteit en het kan niet smelten. Je plaatst de pan dus ook zonder problemen in de oven.

Geschikt voor: Inductie, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 36 cm | Materiaal: RVS

Voordelen:

  • Mooi design
  • Compact
  • Geschikt voor elk type fornuis
  • Keramische antiaanbaklaag
  • Multifunctioneel

Nadelen:

  • Geen deksel meegeleverd

Als je alleen woont of deel uitmaakt van een koppel, heb je weinig aan een extra grote wokpan. Een pan met een diameter van 24 centimeter is geschikt voor twee à drie personen. Zo maak je een maaltijd klaar voor twee, met een lekker restje voor de dag nadien. De wokpan van GreenChef heeft een mooi houten handvat. Dit blijft goed koel tijdens het wokken.

Je gebruikt de pan op alle warmtebronnen, inclusief de oven. Doe dat wel niet bij een temperatuur boven de 180 graden. Hij bevat een goede antiaanbaklaag. De bodem is energiebesparend en zorgt voor een goede warmteverdeling. Je kan in deze multifunctionele wokpan ook gewoon een ei bakken of wat aardappels stoven. In dat opzicht hadden we graag een deksel meegekregen, voor allerhande bereidingen. Verder valt er weinig op te merken aan deze goede wokpan. Het is een must-have in de keuken van een klein huishouden.

Geschikt voor: Inductie, gas, keramisch en elektrisch | Diameter: 24 cm | Materiaal: Aluminium

Beste Chinese: Craft Wok

Voordelen:

  • Traditionele wokpan
  • Goede warmteverdeling
  • Natuurlijke antiaanbaklaag
  • Olie inbegrepen
  • Twee handvaten

Nadelen:

  • Enkel geschikt voor gasvuur
  • Zwaar

Oorspronkelijk was de Chinese wokpan gemaakt uit staal. Staal krijgt van nature een antiaanbaklaag naarmate je de pan meer gebruikt. Deze pannen moet je ook inbranden. Door zijn zachte, ronde vorm gebruik je dit type wokpan uitsluitend op een gasvuur. De vlam vormt zich mooi rond de bodem van de pan. Op elektrische kookplaten of inductie werkt de wokpan helaas niet. Daarvoor is de bodem te rond. Bij de aankoop krijg je een setje olie mee naar huis.

De pan is handgemaakt en bestaat uit koolstofstaal. Er is daardoor een uitstekende warmteverdeling. De pan is met 2,1 kilogram wat zwaarder dan een exemplaar uit aluminium. Hij heeft gelukkig een dubbel handvat om wat extra kracht te zetten tijdens het omschudden. Het is veruit de beste wokpan voor professionele chefs met een specialisatie in de Oosterse keuken. Wil je ook een Oosters voorgerecht, dan zijn dimsums uit de stoomkoker een echte aanrader.

Geschikt voor: Gas | Diameter: 35 cm | Materiaal: Koolstofstaal

Kort samengevat

Wil je aan de slag met Oosterse gerechten, dan heb je een goede wokpan nodig. Wokken voor grote groepen doe je met de wokpannen van Demeyere. Ze bestaan in een diameter tot 36 centimeter. Koppels zijn dan weer gebaat bij de kleine Vintage wokpan van GreenChef.

Een kwalitatieve keramische antiaanbaklaag vind je in de GreenPan Torino. Heb je liever een traditionele pan, dan is de Craft Wok de beste keuze. Ook de pannen van Demeyere leunen dicht aan bij de traditionele wokpan. Er is namelijk sprake van een natuurlijke antiaanbaklaag.

Gietijzeren wokpan
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een wokpan?

Kookplaat

Vooraleer je de beste wokpan selecteert, kijk je eerst welk type fornuis je hebt. Niet alle materiaalsoorten werken bijvoorbeeld op een inductiekookplaat. Een keramische kookplaat is geschikt voor alle materiaalsoorten, maar daarom niet voor elke wokpan. Het probleem bij elektrische kookplaten ligt namelijk bij de ronde bodem van de pan. Doordat de randen en de bodem bolvormig zijn, is er geen volledig contact met een plat fornuis. Wokken werkt in principe het beste op een groot gasvuur.

Bij een gasfornuis vormt de vlam zich rond de wok. Daardoor zal de pan veel heter worden. Gelukkig bestaan er ook goede wokpannen met een platte onderkant voor elektrisch koken of inductie. Er zit dan aan de binnenkant van de wok een ronde vorm, terwijl de onderkant plat is. Kortom, er is voor elk type fornuis wel een oplossing om te wokken. Welke wokpan je ook gebruikt, een set ovenwanten is noodzakelijk. Je werkt namelijk met hoge temperaturen.

Materiaal

Een wokpan bestaat in gietijzer, roestvrij staal of aluminium. De originele wokpan was echter van plaatstaal. Dit materiaal wordt gloeiend heet en het vormt een natuurlijke antiaanbaklaag naarmate je de pan gebruikt. Gietijzer is ideaal voor hoge temperaturen, maar het ligt zwaarder in de hand. Aluminium is de beste keuze als je een lichte pan zoekt. Wokpannen uit roestvrij staal roesten niet, maar ze bevatten geen antiaanbaklaag.

Een goede antiaanbaklaag maakt het schoonmaken achteraf wat gemakkelijker. Ook hierin heb je keuze uit verschillende materialen. Zo zal een standaard antiaanbaklaag bescherming bieden tot 260 graden. Bij een keramische laag is dat tot 400 graden. Een antiaanbaklaag uit Teflon is niet ideaal, aangezien er giftige stoffen kunnen vrijkomen bij een te hoge temperatuur. Sommige wokpannen hebben een deksel om ingrediënten verder te laten garen. Dat is echter niet standaard aanwezig.

Diameter

Hoewel de wokpan over het algemeen een grotere pan is, bestaan er ook kleine modellen. De diameter gaat steeds over de bodem van de wokpan. Kook je voor één of twee personen, dan kies je best een kleine pan. De kleinere wokpannen hebben een diameter tot maximaal twintig centimeter. Een gemiddeld formaat ligt tussen de 26 en 28 centimeter. Ze zijn goed voor een gezin van ongeveer vier personen.

De grootste wokpannen hebben een diameter tussen de 32 en 36 centimeter. Hierin bak je wel acht eieren tegelijkertijd. Ze zijn vooral interessant als je graag grotere hoeveelheden maakt. Zo zet je bijvoorbeeld een groot eenpansgerecht op tafel bij een feestje. Investeer dan best ook in een goed koksmes om snel groenten te snijden. Houd er wel rekening mee dat dergelijke pannen veel plaats innemen. Niet alleen op je fornuis, maar ook in je keukenkast.

Wat is een wokpan?

De wokpan herken je aan zijn hoge randen en ronde vorm. Wokken doe je met een kleine hoeveelheid olie en aan een hoge temperatuur. De techniek bestaat eruit de ingrediënten telkens om te schudden. Je gebruikt daarvoor rijst, noedels, vlees, vis of groenten die je in fijne reepjes snijdt. Het is belangrijk om hiervoor een scherp mes of spiraalsnijder voor te gebruiken voor een optimaal resultaat. Wokken is een kooktechniek die slechts enkele minuten in beslag neemt.

De pan heeft een lange steel als handvat. Het is een grote pan en je hebt voldoende grip nodig om de ingrediënten door elkaar te schudden. Daarom is er vaak een tweede handvat voorzien. Om aanbakken te voorkomen is er vaak een antiaanbaklaag aanwezig. Vergeet je nieuwe wokpan ook niet in te branden.

Waar gebruik je een wokpan voor?

De wokpan kun je in principe voor allerlei ingrediënten gebruiken, maar de gerechten die je ermee klaarmaakt behoren tot de Oosterse keuken. Zowel vlees, vis, groenten als eieren bereid je met gemak in deze stevige pan. Groenten snijd je best in dunne reepjes met een scherpe mandoline. Op die manier zijn ze gelijktijdig gaar.

Ook smaakvolle rijst en noedels tillen je wokgerecht naar een hoger niveau. Wens je de rijst op een specifieke manier te koken, dan koop je beter een rijstkoker aan. Wokken doe je aan hoge temperaturen tussen 160 en 230 graden. Laat je ingrediënten niet te lang in de pan liggen om het knapperige resultaat niet te verliezen.

Wat is het verschil tussen een hapjespan en een wokpan?

Net zoals de wokpan, heeft de hapjespan een hogere rand. De rand is hoger dan die van een steelpan, maar lager dan die van een kookpot. Daar waar de wokpan bolvormig is, staan de randen bij een hapjespan rechtop.

Bij wokken is het belangrijk dat de ingrediënten door elkaar geschud worden. Dat lukt beter met een ronde vorm. De hapjespan verzamelt dan weer alle smaakvolle stoffen aan de randen. Door er vloeistof, zoals wijn of bier, bij te gieten krijg je heerlijke sauzen of een lekkere jus. Bij wokken gebruik je uitsluitend olie.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Om de beste wokpannen te vinden werden 20 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 9 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, kookplaat, materiaal, diameter en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.