De 5 beste yogamatten van 2021

Een eigen yogamat is hygiënisch en van betere kwaliteit

Uit ons onderzoek kwam naar voren dat de Liforme de beste yogamat is. Door het vernieuwend AlignForMe-systeem krijg je alle hulp bij de verschillende yogahoudingen. Daarnaast hebben de producenten van deze mat ook aan de planeet gedacht. Ze planten namelijk een boom per verkochte mat. Daarbij geven ze er ook nog gratis een draagtas. Ook  de lengte en de breedte van de mat doorslaggevend om een allrounder te zijn. Zelfs de demping en de grip zijn bij deze mat uitmuttend, ook bij een dikte van 4,2 mm. In onderstaand artikel leggen we even uit waar je op moet letten als je een yogamat gaat kopen

LIFORME YOGAMAT

Eerste op de lijst beste yogamat is de polyvalente Liforme. De Liforme yogamat heeft een unieke grip. Een mat voor iedereen, hoe klein of hoe groot je ook bent. Net iets groter en breder dan een gemiddelde yogamat om je oefeningen goed uit te voeren. Tevens is de mat gemaakt uit een natuurlijk milieuvriendelijk rubber, met een slimme keuze van een niet-giftige lijm tussen de boven-en onderlaag van de mat. Er is echt aan alles gedacht op eco-niveau. Planet en body staan hier wel voorop.

De mat is aan de zwaardere kant: 2,5 kilo. Maar er wordt een handige draagtas met verstelbare riemen bijgeleverd. Heel gemakkelijk om te vervoeren dus. Daarnaast is de Liforme mat voorzien van een gepatenteerd en uniek AlignForMe-systeem. Dat houdt in dat er in de mat zelf een asana houdingssysteem is gegraveerd die je begeleidt bij al je oefeningen.

Enorm stabiel en dempend is deze mat van Liforme. Zweet je gemakkelijk? Dan heb je bij deze mat zeker geen problemen, aangezien het zweet snel absorbeert en snel opdroogt. Dat mede door de dunne bovenlaag, zodat het zweet niet tot diep in de mat doorsijpelt.

MANDUKA PRO TRAVEL YOGAMAT

De Manduka Pro Travel is in dit rijtje ook zeker een topper. Een ideale combinatie van lichtgewicht en uitstekend comfort. Met zo’n 1,1 kg kan je deze mat zowel binnen als buiten gebruiken, perfect dus om overal mee te nemen. Dankzij het materiaal, pvc en 100 % latexvrij, is deze mat heel gemakkelijk te reinigen. Daarnaast kan je de mat zeker en vast gebruiken op verschillende ondergronden. Wat uiteraard ook weer bijdraagt tot het comfort.

De levenslange garantie overtuigt zeker ook  om deze mat aan te kopen. Het enige minpunt hierbij is de dikte, namelijk slechts 2,5 mm. Maar dankzij het zachte materiaal en ook de uitstekende antisliplaag aan de bovenzijde vormt dat geen groot probleem. De mat bevat daarenboven ook een gesloten celoppervlak waardoor je zweet niet diep in de mat doorsijpelt. Ideaal als je aan bijvoorbeeld hot yoga wilt doen.

Lululemon reversible yogamat

Deze yogamat is een uitstekende mat om verschillende soorten yoga op te beoefenen. De dikte van de mat bedraagt 5 mm, waardoor je zeker voldoende comfort hebt voor je knieën en ellebogen. De mat kan, zoals de benaming het zegt, op 2 manieren gebruikt worden. De ene kant is namelijk vervaardigd uit polyurethaan. Hierdoor wordt je zweet gemakkelijk geabsorbeerd, maar blijf je een stevige grip behouden. De andere kant bestaat dan uit een natuurlijk rubber waardoor je te allen tijde een uitstekende grip en demping hebt.

De mat zelf is net iets wijder dan normaal, namelijk 66 cm, en geeft grotere mensen ook voldoende ruimte. Het enige nadeel bij deze mat is het gewicht: 2,38 kg. Dat maakt de mat tot één van de zwaardere, maar laat dat dan ook het enige minpuntje zijn. Naast dan de geur van rubber, die trouwens echt wel vervaagt na een tijdje. De demping bij deze mat is echt uitmuntend,  bleek uit ons onderzoek.

DOMYOS YOGAMAT

Zoek je een mat voor dynamische yoga, dan is de Domyos de beste yogamet voor jou. De lengte van het matje bedraagt 185 cm, waardoor de langere mensen onder ons geen problemen ondervinden. Door het antislipvlak aan de bovenzijde heb je meer dan voldoende grip bij fysieke inspanningen. Ook vanwege de dikte, 5 mm, voelt de mat heel comfortabel aan voor al je gewrichten. Het natuurlijke rubber aan de bovenzijde van het matje zorgt er ook voor dat al je zweet wordt geabsorbeerd.

“Ideaal voor dynamische yoga “

Een extra pluspunt bij deze mat zijn de aflijningen aan de bovenzijde. Die zijn een grote hulp bij de verschillende yogahoudingen. Daarenboven is het matje ook zeker makkelijk te transporteren doordat het over een zachte riem beschikt. Het nadeel hierbij is wel het gewicht van de mat: 2,3 kg. Dat weegt wel al door als je naar de les stapt.

JADE YOGA VOYAGER

De Jade Yoga Voyager is een ecologische en lichte yogamat die zeker in de top 5 hoort. De mat is vervaardigd uit 100 % natuurlijk rubber, wat vast en zeker al een enorm pluspunt is. Voor elke verkochte mat wordt trouwens ook een extra boom geplant. De mentaliteit van deze leverancier zit hier wel goed.

Helaas heeft de mat een open celstructuur waardoor ze water of zweet vasthoudt. Hierdoor zal je de mat regelmatig moeten reinigen na gebruik. Het zorgt daarentegen wel voor een enorm stevige grip, toch aan de bovenzijde. De rubberen onderkant zorgt dan weer voor stabiliteit. En dat allemaal meteen dikte slechts van 1,6 mm. De mat weegt ook maar 680 gram, wat het gemakkelijk maakt om ze overal mee naartoe nemen. Zeker omdat je ze heel simpel kan opvouwen waardoor hij in elke tas past. Een goede yogamat om de lijst beste yogamatten af te sluiten.

goede yogamat kopen

Tot zover onze suggestieve top 5 beste yogamat 2021.
Voor meer home-fitness spullen, bekijk ook de lijst beste dumbells of weerstandsbanden.

Yogamat vergelijken

Wat is een goede yogamat ?

Bij de aankoop van een yogamat moet je zeker enkele kenmerken in je achterhoofd houden om de juiste keuze te maken. Een mat uit de Action of Hema is zeker al geen goed plan als je echt voor kwaliteit wil gaan.

Hoe dik moet een yogamat zijn?

De meest gangbare dikte ligt op 4-5 mm. Er bestaan ook zeker iets dunnere matjes die dan gemakkelijker en lichter zijn in transport. Of die gewoonweg een must zijn om op reis mee te nemen.

Een matje tot 5 mm is zeker een aanrader als je enorm fysieke evenwichts- en balansoefeningen moet doen zoals bij hot yoga en vinyasa. Hierbij moet je ook echt de grip kunnen behouden, ook vanwege de snel opeenvolgende bewegingen. Een te dikke mat maakt het moeilijker om je evenwicht te vinden.

Dikkere yogamatten (meer dan 5 mm in dit geval) zijn vaak wat zachter en comfortabeler, maar daarom vaak niet stabieler. Zo voel je dat je minder contact hebt met grond, wat dus de stabiliteit wegneemt. Denk hieraan maar even aan zwangerschapsyoga of nidra yoga. De zachte yoga dus. Vaak zijn deze matjes ook zwaarder.

Beste yogamat 2020

Yogamat kopen,
Waar op letten

Afmeting van de yogamat

De meest gangbare breedte van een yogamat is 60 cm, maar als je iets breder gebouwd bent, kies je beter voor een wijdere yogamat. Het moet tenslotte comfortabel liggen.  De lengte ligt gemiddeld op 180 cm. Verschillende merken hebben uiteraard ook langere matten. Je moet zeker 5 cm langer kiezen dan je eigenlijke lengte. Zo ben je zeker dat je comfortabel ligt om de oefeningen goed uit te voeren.

PVC of rubberen yogamat

De meeste yogamatten zijn gemaakt uit pvc: een lichte en duurzame kunststof. Ze worden ook wel sticky yogamatten genoemd vanwege de goede grip. Deze matten zijn heel gemakkelijk op te rollen.

Ook binnen de groep van pvc-matten zijn er kwaliteitsverschillen: zo zijn er ook luxueuzere pvc-matten die binnenin een weefsel van fiber bevatten. Die matten zijn uiteraard duurzamer dan de andere. Het voordeel van pvc is dat het zeer gemakkelijk is in onderhoud, en bestand tegen alle omstandigheden. Die matten zal je dus sneller tegenkomen bij je yogaleerkracht.

Vervolgens is er ook TPE (thermo plastic elastomer), een synthetisch rubber onder de yogamatten. Het is een 100 % biologisch afbreekbaar materiaal, dat tevens ook recycleerbaar is. Dat materiaal, gemaakt uit aardolie, is enorm zacht, elastisch en licht. Gemakkelijk om te vervoeren dus. TPE biedt meer comfort dan pvc-matten bij liggende en zittende houdingen.

Yogamat van natuurrubber

Een andere eco-mat, naast de TPE, is gemaakt uit natuurrubber. natuurrubber brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Het levert de beste grip en demping op voor je gewrichten, maar aan de andere kant is het helemaal niet duurzaam en wegen ze zwaarder dan pvc. Je hebt verschillende soorten matten binnen natuurrubber: de open celstructuur en de gesloten celstructuur. Die eerste zijn niet echt duurzaam omdat het veel vocht en vuil opneemt. Geen pretje voor het onderhoud. Maar het geef je wel een betere grip tijdens de yogales. Gesloten zijn iets duurzamer omdat het het vocht en vuil tegenhoudt.

Er zijn ook nog andere soorten grondstoffen zoals katoen, jutte, schapenwol en kurk. Ook deze zijn allemaal heel milieuvriendelijk. De meeste van deze matten worden steeds in combinatie gebruikt met andere yogamatten. Een jutte mat is redelijk moeilijk te verkrijgen, maar ideaal om verschillende soorten yoga op te boefenen. Schapenwol en kurk zijn trouwens zelfreiningend. Schapenwol kan warm worden, maar is niet statisch geladen. Kurk wordt gemaakt van schors, dat trouwens zelf weer aangroeit. Dus zeker één van de milieuvriendelijkste materialen. Ook katoen hoort in dit rijtje. Een traditionele mat die heel makkelijk in de wasmachine kan.

Gladde yogamat & Anti slip

De grip van een mat hangt volledig af van zowel het materiaal als van de textuur. Hou rekening met beide kanten van een mat voor de grip. Onderkant: voorkom wegschuiven op de vloer. Bovenkant: voorkomt wegglijden tijdens yogahoudingen.

Zo staat een natuurlijk rubberen mat er om bekend om de beste grip te hebben, ook als je zweet. Als de mat een geribbelde textuur of een kleverigheid heeft in de bovenlaag, dan geeft dat ook extra grip. Als een mat dan weer een technologie heeft die zweet absorbeert, tot op een bepaalde diepte, dan ben je ook al verzekerd van een betere grip aan de bovenzijde. Denk maar aan de Liforme of Manduka.

Voor zachtheid en extra comfort zit je bij pvc-matten en TPE-matten goed. Maar sommige matten bieden minder grip als ze nat zijn. Hou dus steeds een handdoek bij de hand om op de yogamat te kunnen leggen. De beste yogamat heeft een antis-slip laag om het uitglijden te voorkomen.

Yogamatten zijn beschikbaar in alle kleuren, zelfs met leuke motiefjes. Maar denk ook even na over de kleur. Als je gaat werken met bepaalde kleurstoffen kunnen deze al zeker niet ecologisch verantwoord meer zijn. Aan de andere kant kan een leuk motiefje zeker ook inspirerend werken om goed te bewegen. Kleur en motief is uiteraard geheel eigen smaak.

Als je kiest voor een lichtere kleur, zal dat al veel moeilijker worden in onderhoud. Krijg maar eens zwarte strepen van een witte mat. Daarvoor ga je veel wasbeurten nodig hebben. Wil je minder onderhoud? Dan kies je beter voor een zwarte mat.

Hoe reinig je een yogamat?

Sommige matjes hebben nog een laagje was aan de bovenzijde, waardoor het niet volledig slipvast is. Voor gebruik kan je dus best even met een afwasmiddel alles schoonmaken. Niet elke mat heeft dat, maar let er toch zeker even op.

De ene mat absorbeert het zweet al wat sneller en beter dan de andere mat. Dat heeft allemaal met de celstructuur te maken. De opencelstructuur zorgt voor een betere absorptie waardoor je de grip behoudt. Maar hierdoor heb je ook meer reinigingswerk achteraf.

Er zijn enkele matten die je in de wasmachine kan steken, maar zo zijn er niet veel. Ook kan je de yogamatten beter niet volledig onder water houden. Een mat moet je na elke les met enige zorg reinigen.

Wat kan je doen?

Een vochtig doekje gebruiken met, indien gewenst, een mengsel van azijn en water om je yogamat te reinigen. Daarnaast zijn er ook speciale reiningssprays om je mat te reinigen. Die sprays zijn vaak op basis van essentiële oliën, die dan ook een extra geurtje aan je mat kunnen toevoegen. Denk maar aan een mat vervaardigd uit natuurlijk rubber, dat moet heeft zijn tijd hebben vooraleer die geur volledig weg is. Sommige mensen zijn voor reinigingssprays, en anderen zijn er dan weer tegen omdat ze redelijk duur zijn. Probeer gewoon even met een vochtig doekje mocht je het ook te duur vinden. Je kan alsnog teruggrijpen naar een reinigingsspray.

Hang zeker ook de mat te drogen na elke reiniging voor je ze weer oprolt. Nat oprollen kan uiteraard schimmel veroorzaken. Dit is waar voor alle yogamatten, ook de beste yogamat moet je goed onderhouden.

Tot zover het artikel ‘Beste yogamat 2021’ – Laatste update 10/11/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.