Scroll Top
beste yoghurtmaker

De 6 beste yoghurtmakers van 2023

Thuis je eigen yoghurt maken is eenvoudiger dan je denkt.

Een wekelijkse voorraad yoghurt aankopen is dankzij de beste yoghurtmaker niet langer nodig. Met dit keukenapparaat maak je thuis je favoriete yoghurt klaar. Soms krijg je zelfs de mogelijkheid om andere zuivelproducten te bereiden, zoals roomkaas of ricotta. Yoghurt natuur, Griekse yoghurt of een gezonde portie kefir, iedereen heeft zijn eigen voorkeur. Je maakt de yoghurt zowel met plantaardige als met dierlijke melk klaar.

Afhankelijk van hoeveel yoghurt je wenst te bereiden, kies je een toestel dat bij je behoefte aansluit. Naast melk heb je enkel yoghurtcultuur nodig, ook wel levende yoghurt genoemd. In dit artikel onderzoeken we welke toestellen je van de beste yoghurt voorzien en bespreken we de belangrijkste punten waarop je moet letten als je een goede yoghurtmaker wilt aankopen.

Wij hebben onderzoek gedaan naar verschillende modellen van onder andere Moulinex, SEB en Ariete. Wij hebben daarbij voornamelijk rekening gehouden met de capaciteit en het gebruiksgemak. Lees hieronder verder om de beste yoghurtmaker voor jouw budget te vinden.

Onze selectie yoghurtmakers

Beste prijs-kwaliteit: Moulinex Yogurteo YG231E32

Voordelen:

 • Gebruiksvriendelijk
 • Automatische uitschakeling
 • Weergave datum van bereiding op deksel
 • Vaatwasserbestendig

Nadelen:

 • Uitsluitend om yoghurt te maken
 • Vorm van potjes

De beste yoghurtmaker is gebruiksvriendelijk en wijst zichzelf uit, en dat is exact wat dit model van Moulinex doet. De Moulinex Yogurteo bevat zeven glazen potjes van 160 milliliter. Elk potje is voorzien van een deksel. Nadat je de yoghurt verorbert hebt, reinig je de potjes gemakkelijk in de vaatwasmachine. De inhoud is perfect voor individuele porties en om desserts te maken voor het hele gezin.

Extra handig is de schuiffunctie op het deksel waarmee je de dag van de bereiding aangeeft. Je ziet in één oogopslag of je de yoghurt nog kunt consumeren. Het toestel werkt zeer intuïtief doordat er slechts twee drukknoppen zijn. De eerste knop dient om de timer in te stellen. Het toestel kan maar liefst vijftien uur lang yoghurt bereiden, maar kies vooral zelf hoelang je de yoghurt wilt laten fermenteren. Je dient enkel het recept te volgen en de machine haar werk te laten doen.

Nadat de bereiding klaar is, geeft het toestel een geluidssignaal om je  te verwittigen. Daarna schakelt het toestel zichzelf uit. Je hoeft dus niet in de buurt te blijven. Bij de aankoop krijg je ook een aantal recepten meegeleverd, maar deze zijn eerder beperkt. Laat je vooral inspireren door de vele recepten die je online kunt vinden. Verder zijn de potjes iets moeilijker leeg te maken door de vorm van de bodem en focust het toestel zich uitsluitend op de bereiding van verschillende soorten yoghurt.

Beste goedkope: Ariete Yogurella MOD.617

Voordelen:

 • Mooi ontwerp
 • Gebruiksvriendelijk
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Geen timer
 • Geen automatische uitschakeling

Niet alleen is de yoghurtmaker van Ariete goedkoop, hij straalt ook op je keukenaanrecht met zijn vrolijke gele kleur. Hij bevat zeven glazen potjes waardoor je zeven verschillende smaken tegelijkertijd kunt klaarmaken. In totaal is de inhoud goed voor 1,3 liter yoghurt en de bereiding daarvan neemt ongeveer twaalf uur in beslag.

Het gaat uiteraard om een basismodel zonder toeters en bellen. Er zit geen timer op en het toestel zal zichzelf ook niet automatisch uitschakelen. Je schakelt het toestel dus in en zorgt er zelf voor dat de yoghurt voldoende lang in het toestel blijft zitten. Om het beste resultaat te bekomen haal je de dekseltjes van de potjes tijdens de bereiding. Je krijgt daardoor namelijk extra stevige yoghurt. Daarnaast gebruik je best volle melk.

Om de yoghurt te bereiden heb je één liter dierlijke of plantaardige melk naar keuze nodig. Dit kan eender welk type melk zijn, maar met UHT-melk krijg je zeker een goed resultaat. Deze melk is reeds verhit op de juiste temperatuur en kun je direct gebruiken. Indien je minder dan zeven potjes wilt klaarmaken, dien je de andere te vullen met water voor een goede werking van het toestel.

Beste voor verschillende smaken: Essentiel-B EYM4

Voordelen:

 • Grote capaciteit
 • Ook geschikt voor platte kaas en melkgerechten
 • Vaatwasserbestendig
 • Automatische uitschakeling
 • Mooi design

Nadelen:

 • Neemt veel plaats in

Ook de ruime, elektrische yoghurtmaker van Essentiel-B scoort hoog op het vlak van zijn design. Hij heeft, door de sobere afwerking in pastelgroen, een leuke retrostijl. Wanneer je verschillende soorten yoghurt wenst te bereiden, zal dit de beste yoghurtmaker voor jou zijn. Je kunt maar liefst twaalf potjes in het toestel plaatsen en deze hebben elk een inhoud van 200 milliliter. Daardoor neemt deze elektrische yoghurtmaker wel wat meer plaats in op je aanrecht.

De potjes zijn gemaakt uit glas zodat je ze in de vaatwasmachine kunt reinigen, maar in principe was je ze gemakkelijk met de hand af door hun vorm. Er zijn weinig hoekjes en kantjes aan. Naast traditionele yoghurt, maak je er ook platte kaas en melkdesserten mee. Indien je over een ijsmachine beschikt, kun je de verse yoghurt ook als basis gebruiken voor frozen yoghurt.

Aan de hand van het digitale display stel je de gewenste bereidingstijd in. Na de bereiding schakelt het toestel zichzelf uit zodat je het proces niet nauw dient op te volgen. Bij je aankoop krijg je naast de twaalf bokalen ook een bakje voor roomkaas meegeleverd. Hierbij zul je trouwens niet te diep in je zak moeten tasten, want ondanks de ruime mogelijkheden koop je hem deze goede yoghurtmaker voor een aangename prijs.

Beste multifunctionele: SEB YG660100

Voordelen:

 • Veelzijdig toestel
 • Vaatwasserbestendig
 • Snelle bereiding
 • Timer
 • Automatische uitschakeling

Nadelen:

 • Duur
 • Minder mooi design

Sommige yoghurtmakers gebruik je naast voor de klassieke bereiding van yoghurt, ook voor platte kaas en melkdesserts. Door zijn hogere vermogen produceert de SEB Yoghurtmaker in amper vier uur tijd yoghurt. Hij is daarmee veel sneller dan de andere modellen in deze lijst. Doordat hij zo veelzijdig is, heeft hij heel wat knopjes en functies. Het kan dus een beetje zoeken zijn vooraleer je goed met het toestel kunt werken. Jammer genoeg blijven we qua design een beetje op onze honger zitten.

Je krijgt zes potjes van 140 milliliter ter beschikking. Deze zijn van glas en je reinigt ze gemakkelijk in de vaatwasmachine. Een bereiding van natuurlijke yoghurt blijft zo’n zeven dagen goed in de koelkast. Bij andere melkdesserts zal de bewaartijd korter zijn. Wanneer de yoghurt klaar is, zet je de potjes best nog vier uur in de koelkast voor een stevig resultaat.

In het geval dat je minder potjes zou willen klaarmaken, is het belangrijk om deze toch in het toestel te laten zitten. Je kunt gewoon de deksels op de lege potjes plaatsen. Haal er zeker de handleiding bij, want er staan een aantal handige tips en recepten in. Helaas heb je voor dit toestel wel een ruimer budget nodig.

Beste compacte: Ariete 615B

Voordelen:

 • Compact
 • Veelzijdig toestel
 • Recepten meegeleverd
 • Kaasmandje en spatel

Nadelen:

 • Niet vaatwasserbestendig
 • Vorming van dikkere laag op de bodem

Yoghurtmakers met individuele potjes nemen al snel veel plaats in beslag. Indien je op zoek bent naar een compact toestel, kies je best voor een yoghurtmaker zonder afzonderlijke porties. Je maakt de yoghurt dan klaar in één grotere pot. Na de bereiding verdeel je de yoghurt in kleinere porties. Deze toestellen werken vaak in de hoogte, in plaats van in de breedte. De compacte yoghurtmaker van Ariete maakt niet enkel yoghurt klaar, je gebruikt hem daarnaast ook als kaasmaker.

Mozzarella, ricotta, kefir en romige Griekse yoghurt zijn maar een paar voorbeelden van de eindeloze mogelijkheden van dit toestel. Je krijgt een kaasmandje meegeleverd bij de aankoop, alsook een handige spatel om de yoghurt of kaas uit het toestel te halen. Er zit een kookboek bij om inspiratie op te doen, want door de ruime mogelijkheden is het een beetje zoeken om het toestel te leren kennen. Helaas is het ontwerp een beetje opzichtig, maar doordat deze yoghurtmaker compact is berg je hem na de bereiding gemakkelijk op in de keukenkast.

Sommige gebruikers geven aan dat bepaalde recepten niet goed lukken. Het is echter een kwestie van oefenen om het beste resultaat te bekomen. Bij de bereiding van kaas geven gebruikers wel aan dat er zich snel een dikkere laag vormt op de bodem. Dit is niet alleen vervelend, maar het zorgt er ook voor dat de kom moeilijker af te wassen is. Ja, helaas dien je deze kom nog met de hand af te wassen.

Beste zonder stroom: My.Yo

Voordelen:

 • Compact
 • Eenvoudig in gebruik
 • Vaatwasserbestendig
 • Goedkoop

Nadelen:

 • Onaangename geurtjes in plastic

De groene yoghurtmaker van My.Yo werkt zonder stroom en je neemt hem dus gemakkelijk mee op verplaatsing. Hoewel hij bestaat uit kunststof is hij gelukkig wel BPA-vrij. Het proces om yoghurt te maken verloopt bijzonder eenvoudig. Je voegt 750 milliliter kokend water toe en in de binnenste beker giet je één liter melk. Aan de melk voeg je de levende yoghurt toe en daarna is het een kwestie van tijd.

Je maakt op deze manier verschillende soorten yoghurt klaar, van kefir tot klassieke yoghurt met een smaakje. Om smaakjes toe te voegen gebruik je bijvoorbeeld vruchtensiroop, honing of ahornsiroop. Je kunt dit apparaat in principe ook gebruiken om gerechten warm te houden, maar let dan wel op bij sterke geuren of smaken. Dit kan onaangenaam gaan ruiken bij de volgende bereiding.

Net zoals bij drinkflessen uit kunststof, neemt plastic gemakkelijker geuren en smaken op. Deze blijven achter in de kom en ze zorgen voor een onaangename geur. Denk dus altijd na vooraleer je beslist om andere gerechten in de kom te bewaren. De bereiding van yoghurt duurt ongeveer twaalf à veertien uur. Daarna kun je de yoghurt nog een week in de koelkast bewaren. Hierbij neemt de yoghurtmaker weinig plaats in beslag, want het is een compact model. Je koopt hem tot slot ook voor een voordelige prijs.

Elektrische yoghurtmaker
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een yoghurtmaker?

Capaciteit

Bij de beste yoghurtmaker krijg je de keuze uit een exemplaar dat aparte porties voorziet, of je maakt de yoghurt klaar in één grotere container. Wat je voorkeur heeft, hangt nauw samen met hoe vaak je yoghurt eet en de porties die je consumeert. Bij een royaal ontbijt dat voornamelijk uit yoghurt bestaat, zullen de glazen potjes al snel te klein zijn. In dat geval kies je beter voor de grotere container. Deze toestellen zijn over het algemeen ook compacter qua ontwerp.

Indien je kiest voor een model met afzonderlijke potjes, heb je het voordeel dat het volledige gezin kan meegenieten van je zelfgemaakte yoghurt. Je maakt gemakkelijker dessertjes klaar om uit te delen en je zult op deze manier niet snel te veel yoghurt eten. De hoeveelheid potjes ligt meestal tussen de zes en twaalf stuks, maar je bent nooit verplicht ze allemaal te gebruiken.

Functies

Yoghurtmakers zijn, ondanks hun specifieke benaming, vaak niet beperkt tot de bereiding van yoghurt. Je maakt er vaak nog andere zuivelproducten in klaar. Denk maar aan mozzarella, ricotta, kokosyoghurt, Griekse yoghurt, kefir, melkdesserten of roomkaas. Hoe meer programma’s er zijn, hoe meer mogelijkheden je hebt. Je kunt in dat geval telkens de juiste instellingen op het display selecteren.

Indien het toestel ook geschikt is om kaas te bereiden, zul je een speciaal kaasmandje meegeleverd krijgen. Verder kun je letten op de aanwezigheid van een automatische uitschakeling. Het toestel schakelt zichzelf dan uit van zodra het programma op zijn einde loopt. Als je een blender in huis hebt, kun je de zelfgemaakte yoghurt als basis gebruiken voor een gezonde smoothie.

Extra’s

Hoe meer functies het toestel bezit, hoe veelzijdiger het gebruik. De basisvereiste van de beste yoghurtmaker is natuurlijk dat je er heerlijke yoghurt in kunt bereiden. Je kan ook gaan voor een yoghurtmaker zonder stroom die uitsluitend gericht is op het maken van yoghurt. In andere yoghurtmakers maak je ook bepaalde kazen en andere melkgerechten klaar.

De belangrijkste functie bij een toestel dat werkt op stroom is de aanwezigheid van automatische uitschakeling. Je hoeft het proces zo niet van dichtbij op te volgen, want de bereiding van yoghurt kan wel veertien uur in beslag nemen. Bij de aanwezigheid van deze functie schakelt het toestel zichzelf uit aan het einde van het programma. Ook een timer is een leuke extra. Je selecteert dan zelf de beste tijd voor je favoriete yoghurt.

Hoe werkt een yoghurtmaker?

Het lijkt complex om je eigen yoghurt of kaas te maken, maar eigenlijk gaat het om een bijzonder eenvoudig proces. Het enige wat je nodig hebt is melk, levende yoghurt of ook wel yoghurtcultuur genoemd, en een goede yoghurtmaker. Qua melk kun je kiezen voor plantaardige of dierlijke melk. Om het beste resultaat te bekomen gebruik je UHT-melk, en ook bij volle melk zullen de resultaten aanzienlijk beter zijn.

Om klassieke yoghurt te maken heb je één liter melk nodig en 125 milliliter levende yoghurt. Dit kan ook gewone yoghurt zijn met levende fermenten. Een andere mogelijkheid is om de melkbacteriën in de winkel te kopen in poedervorm. Je voegt het mengsel toe aan de individuele potjes en schakelt het toestel in. Afhankelijk van hoe krachtig je toestel werkt, heb je tussen de vier en twaalf uur verse yoghurt. Je kunt de zelfgemaakte yoghurt rechtstreeks opeten, maar je kunt deze ook verwerken in gerechten. Kortom, met dit toestel in huis koop je nooit meer yoghurt uit de winkel.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Om de beste yoghurtmakers te vinden werden 12 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 6 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, capaciteit, volume, functies en prijs.

Lees meer artikels in de categorie ‘Keuken’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.