De 5 beste zangmicrofoons van 2021

Condensator of dynamisch, ga voor een microfoon gemaakt voor zang 

De beste zangmicrofoon is anders dan de typische usb microfoon. Deze microfoon zijn speciaal gemaakt om het juiste geluid op te nemen en achtergrond geluiden zoveel mogelijk af te zonderen. Helder en scherp, dit type microfoon is bedoeld voor zang. Zoek je een microfoon voor te vloggen of voor streaming, dan koop je beter een usb microfoon. Een goede zangmicrofoon zet een akoestisch signaal om in een elektrische signaal. Omdat er verschillende soorten zang mircofoons zijn delen we onze lijst op in twee top 3’s. Kijk tussen de dynamische en condensator microfoon en vindt diegene dat het beste bij jou past. Lees onder de lijst beste mircofoons voor zang ook het onderzoek, hoe je moet vergelijken en waar je op moet letten bij het kopen van een microfoon voor zang.

AUDIO-TECHNICA AT2020 (condensator)

De Audio-Technica AT2020 is een kwalitatieve en betaalbare condensator-microfoon. De microfoon heeft een eenvoudig ontwerp, maar presteert zoals een professionele microfoon. Het geluidsspectrum gaat van 20Hz tot 20kHz en de microfoon kan een geluidsdruk tot 144dB SPL aan. De AT2020 heeft een cardioïde opname-patroon, waarmee de microfoon geschikt is voor verschillende toepassingen. Deze polyvalente microfoon is een uitstekende keuze voor kleine home studio’s. Het geluid is neutraal, transparant en zonder meer fantastisch. De microfoon werkt uitstekend voor het opnemen van zangpartijen, maar is ook prima voor het opnemen van instrumenten. Heb je geen home studio of opnamemateriaal, dan kan je ook de USB-variant op deze microfoon overwegen.

RODE NT1 (condensator)

Ook aanwezig op onze lijst beste zangmicrofoon de alombekende NT1. De Rode NT1 is een cardioïde condensator-microfoon met een groot diafragma. Dat zorgt voor een heldere, neutrale sound met een breed spectrum. De microfoon wordt geleverd met een shockmount en een popfilter, waardoor je meteen een volledig startpakket hebt. Deze Rode microfoon neemt op met een cardioïde patroon, waardoor omgevingsgeluid wordt geweerd. Opgenomen zangpartijen zitten erg goed in de mix, de microfoon is absoluut geschikt voor lead vocals. Dankzij het grote diafragma worden geluiden van 20Hz tot 20kHz helder opgenomen. Deze NT1 is een goede keuze als eerste condensator-microfoon, maar door de geleverde kwaliteit is de zangmicrofoon ook een nuttige uitbreiding voor een microfooncollectie.

ASTON MICROPHONES ORIGIN (condensator)

De Origin is een condensator van een relatief jong bedrijf, Aston Microphones. Bij de lancering trok deze goede microfoon meteen de aandacht. Het ontwerp is erg opvallend en het geluid is fantastisch. Deze cardioïde condensator is uitgerust met twee switches. Een high-pass-filter en een 10dB pad. Daarnaast heeft de Origin een ingebouwde popfilter én een ingebouwde shockmount. Je kan dus meteen met deze microfoon aan de slag. De sound is gebalanceerd, helder en neutraal. Dat zorgt ervoor dat deze zangmicrofoon breed inzetbaar is. Je kan deze microfoon gebruiken voor zangpartijen, maar hij werkt ook prima voor het opnemen van instrumenten. Kwalitatief is dit één van de allerbeste microfoons op de markt en vreemd genoeg is hij niet te duur. Heb je iets meer budget dan is dit de beste zangmicrofoon.

TOP 3 – beste Dynamische zangmicrofoons

SHURE SM58 (dynamisch)

De Shure SM58 is een absolute klassieker in het live-circuit. Je ziet hem op zowat elk podium. Deze eenvoudige zangmicrofoon klinkt goed, is degelijk en niet duur. Met zijn cardioïde opnamepatroon weert hij omgevingsgeluid. Het frequentiebereik loopt van 50Hz tot 15kHz, waardoor rommelige, lage tonen uit de mix geweerd worden. Qua geluid is de SM58 afgestemd op zangpartijen, maar ook op gitaarversterkers doet de SM58 het goed. De klank is goed en de micro heeft nauwelijks last van bijgeluiden. De ingebouwde popfilter werkt prima voor live-vocals, maar in de studio gebruik je best een externe popfilter. Elke geluidstechnieker kent deze microfoon, waardoor het afstellen van de mix erg vlot gaat.

SENNHEISER E835 (dynamisch)

De e835 is de directe tegenhanger van de SM58 en ontworpen voor live-gebruik. De zangmicrofoon is erg eenvoudig en klinkt goed. Het geluid is enigszins aan de heldere kant, waardoor de microfoon niet voor elke stem is. Toch is het geluid goed en heeft de microfoon geen last van bijgeluiden. De microfoon heeft een ingebouwde shockmount en popfilter. Het brede geluidsspectrum is geschikt voor geluiden van 40Hz tot 16kHz en de microfoon is bestand tegen een geluidsdruk tot 150dB SPL. Dat zorgt ervoor dat je deze zangmicrofoon voor luide bronnen kan gebruiken. Denk hierbij aan luide gitaarversterkers en zelfs drums. Slechts € 10 duurder dan de bovenstaande Shure SM58, maar zeker een plaats waard in de lijst beste zangmicrofoons.

AUDIX OM3 zangmicrofoon (dynamisch)

De Audix OM3 is de minst bekende microfoon in deze lijst beste microfoons voor zang, maar dat neemt niet weg dat het een ontzettend goede microfoon is. Het geluid is gedetailleerd, helder en vooral geschikt voor het opnemen van stemmen. Het neutrale frequentiebereik van 50Hz tot 18kHz zorgt ervoor dat elke stem goed in de mix ligt. De microfoon heeft een hypercardioïde opnamepatroon waarbij omgevingsgeluid niet wordt opgepikt. Let er wel op dat je ‘on-axis’ zingt. Stemmen die van de as afwijken, worden nauwelijks opgepikt. Qua geluidskwaliteit presteert deze microfoon erg goed, waardoor het een prima keuze is voor live- en studio-gebruik.

beste mircofoon voor zang

Tot zover onze top beste zangmicrofoon 2021.
Eerder op zoek naar een USB Microfoon, bekijk dan onze lijst ‘Beste USB microfoon‘. Lees op volgende pagina verder om de beste akoestische gitaren voor beginners te vinden.

Zangmicrofoons vergelijken

Wat is een goede zangmicrofoon?

Een microfoon zet een akoestisch signaal om in een elektrisch signaal. Je gebruikt ze dus om geluid op te nemen. Er bestaan ruwweg drie soorten microfoons: Condensator-microfoons, dynamische microfoons en ribbon-microfoons. Voor dit artikel hebben we ons geconcentreerd op twee types. Condensators voor studio-gebruik en dynamische microfoons voor live-gebruik.

Rode NT1 microfoon kopen

Condensator-microfoon

Een condensator-microfoon werkt met een membraan dat veranderingen in geluidsdruk oppikt. Een condensator zet die veranderingen om in een elektrisch signaal. Dat klinkt vrij ingewikkeld, maar wat je vooral moet weten: Een condensator werkt enkel met 48v fantoomvoeding en is vooral geschikt voor studiowerk. Het geluid is doorgaans helder en gedetailleerd. Er bestaan groot membraan condensator- en klein membraan condensatormicrofoons. Voor het opnemen van zangpartijen wordt er meestal gekozen voor de versies met groot membraan. Condensator-microfoons zijn er gevoelig, waardoor ze vooral goed werken in een studio-omgeving.

Dynamische microfoon

Een dynamische microfoon zet membraan-trillingen met inductie om in een elektrisch signaal. Ze zijn robuust en niet al te gevoelig, waardoor ze erg geschikt zijn voor live-toepassingen. Ze kunnen doorgaans een hoge geluidsdruk aan. Daarom worden ze ook dikwijls ingezet voor het opnemen van luide bronnen. Omdat ze minder gevoelig zijn, is het geluid minder genuanceerd.

Ribbon-microfoon

Ribbon-microfoons zijn gevoelige, ouderwetse microfoons. Nadat ze jarenlang nauwelijks gebruikt werden, zijn ze weer aan een opmars bezig. Ze werken met een trillend lint en inductie, waardoor het eigenlijk dynamische micro’s zijn. De klank is geweldig, maar dit soort microfoons wordt eerder door gevorderde geluidstechniekers gebruikt.

Beste zangmicrofoon 2020

Hoe een zangmicrofoon kiezen?

Eerst kijk je naar het doel van de microfoon. Zoek je een exemplaar om thuis muziek op te nemen, dan zijn condensators een goed vertrekpunt. Wil je een microfoon voor live-zang, kijk dan best naar een dynamische microfoon. Diezelfde dynamische microfoon kan bijkomend dienen voor het opnemen van muziek, al is het misschien geen ideale oplossing. Wil je de microfoon enkel gebruiken om te gamen, te podcasten of te vloggen, dan kan een USB-microfoon een goed alternatief bieden. Met een USB-microfoon heb je een all-in-one pakket dat waarschijnlijk voldoet.

Zangmicrofoon kopen,
waar op letten?

Richtingskarakteristieken van microfoon

De richting waarin de microfoon opneemt is belangrijk voor wat je ermee wil doen. De meeste zangmicrofoons zullen een cardioïde patroon hebben. Dat is een nier-vormig patroon, wat ervoor zorgt dat enkel het geluid voor de micro wordt opgenomen. Omgevingsgeluid wordt geweerd. Dit soort micro’s werken zowel voor studio- als live-gebruik. Daarnaast bestaan er omni-directionele en bi-directionele microfoons. Omni-directionele micro’s nemen in alle richtingen even luid op. Dat is goed als je bijvoorbeeld het geluid van de hele kamer wil opnemen. Bi-directionele micro’s hebben een figure-8 patroon waarmee de voor- en achterkant wordt opgepikt. Geluid van de zijkanten wordt genegeerd.

Microfoon met groot frequentiebereik

Het frequentiebereik geeft aan hoe hoge en late tonen worden opgepikt. Wil je de microfoon enkel gebruiken voor zang, dan zoek je naar een microfoon met een bereik van 80Hz tot 15kHz. Wil je ook instrumenten opnemen, dan kan een ander spectrum nuttig zijn. Voor het opnemen van een basdrum, kan je best een bereik tot 40Hz hebben.

Respons curve

Met behulp van de respons-curve kan je zien hoe een microfoon reageert binnen het geluidsspectrum. De respons-curve visualiseert hoe de microfoon frequenties oppikt. Je kan zien of een microfoon helder klinkt of misschien eerder lage tonen benadrukt.

Geluidsdruk

Een gevoelige microfoon pikt stille nuances op. Condensators zijn bijvoorbeeld erg gevoelig. De geluidsdruk wordt uitgedrukt in dB SPL. Dat geeft de maximale luidheid van je bronnen aan. Een microfoon die bestand is tegen een hoge geluidsdruk kan je gebruiken voor luide versterkers en drumstellen. Een microfoon met een lage dB SPL is eerder geschikt voor het opnemen van stille bronnen.

Diafragma

Microfoons met een groot diafragma gaan meestal een ruim spectrum beslaan. Microfoons met een klein diafragma zijn eerder geschikt voor hoge tonen.

Fantoomvoeding

Condensators werken enkel met elektrische spanning, geleverd via 48v fantoomvoeding. Een standaard audio-interface of mengpaneel is meestal uitgerust met fantoomvoeding. Via de XLR-kabel wordt de spanning doorgegeven aan de microfoon. Dynamische microfoons hebben geen spanning nodig, ze werken passief. Ze blijven wel normaal functioneren als ze met fantoomspanning worden gevoed.

Draadloze zangmicrofoon

Een standaardmicrofoon werkt met een XLR-aansluiting. Dat is een kabel die een gebalanceerd signaal tot het mengpaneel of de audio-interface brengt. Heb je geen mengpaneel of audio-interface en wil je je microfoon enkel voor je computer-noden gebruiken? Dan kan je een USB-microfoon overwegen. Wil je je microfoon voor live zang gebruiken? Dan kan je ook een draadloos exemplaar overwegen.

Welke accessoires heb je nodig? Een condensator-microfoon heeft een shockmount en popfilter nodig om optimaal te presteren. Bij de meeste dynamische microfoons kan je kiezen tussen zelf vasthouden of montage op een statief. Bekijk wat er in het pakket zit en wat je zelf moet kopen. Een XLR-microfoon is bijvoorbeeld vrij nutteloos als je geen mengpaneel of audio-interface hebt.

Goede zangmicrofoon

Tot zover het artikel ‘Beste microfoon voor zang 2021’ – Laatste update 26/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Audio’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.