De 5 beste zitkussens van 2021

Lang comfortabel zitten met een steunend zitkussen

In dit artikel gaan we op zoek naar het beste zitkussen van 2021. Stuitkussen, wigkussen, ringkussen en staartbeenkussen. Ook deze kussens vallen onder de noemer van zitkussen en kunnen teruggevonden worden in deze lijst van beste zitkussens. Deze kussens dienen om de zithouding te beteren, de rug en het staartbeen te ontlasten en het comfort van de gebruiker te beteren.

Zoek je online dan zijn er heel wat merken dat een zitkussen aanbieden. Jouw keuze zal ook afhangen van je persoonlijke voorkeur. Waar wil je het zitkussen kunnen gebruiken? Ben jij smal of redelijk breed? Welke vulling of welk materiaal moet er gebruikt worden en welk ontwerp geniet van jouw voorkeur? Al deze elementen zullen de keuze beïnvloeden en dus is het bijna onmogelijk om het beste zitkussen aan te duiden. Alle modellen in deze lijst zijn zitkussens met een garantie (je mag ze terugsturen als je niet blij bent), voldoen aan al onze criteria, en hebben goede online reviews van hun gebruikers.

BEST LIFE – THUISWERK ZITKUSSEN

Best Life is een merk van kussens dat naast een ergonomisch hoofdkussen ook kniekussens en zitkussens aanbiedt. Ze staan in voor comfort en zetten de nadruk op een neutrale ergonomische houding – zowel bij het zitten als tijdens het slapen. Dit zitkussen is gemaakt uit BL Comfort-foam traagschuim, heeft een afneembare polyester hoes en heeft een steunband om aan een stoel te bevestigen. Het kussen is stevig maar neemt de vorm van de gebruiker goed over. Onderaan vinden we een antislip laag terug. Een handige extra dat veel andere merken vergeten zijn.

Het orthopedische zitkussen verbetert de zithouding en zorgt voor een betere bloedsomloop. Het Best Life zitkussen is redelijk breed en je kan het overal gebruik, zolang het past. De hoes en vulling zijn ademend en vochtregulerend. Haal de hoes er voldoende af om het kussen proper te houden. Best Life heeft ook een ringkussen in hun gamma. Je kan dus beide modellen bestellen en uitproberen. Nadien stuur je de andere gewoon terug. Hun kussens hebben een goede prijs / kwaliteit verhouding en hebben veel positieve reviews.

COMFYCENTER – ORTHOPEDISCH ZITKUSSEN

Ook Comfycenter heeft een uitstekend ergonomisch zitkussen op de markt gebracht. Dit model geniet van Ultra-Dense traagschuim en is dus zeer stevig, ook voor zware mensen. De stof om en rond het zitkussen ademt zeer goed en gaat lang mee. Hoewel het ontwerp vrij gelijkaardig is zijn deze verschillen toch vrij merkbaar. De Comfycenter is iets minder dik dan het Best Life kussen en is ook wat minder breed. Het kan ook gecombineerd worden met een rugsteun, waardoor het wel een meerwaarde kan bieden tegenover andere zitkussens.

Comfycenter zelf claimt dat 83% van hun klanten meteen resultaat voelt. Je kan het kussen ook 30 dagen uitproberen. Zo weet je zelf ook meteen of het een aankoop waard is. Dit zitkussen velricht been-, heup-, stuit-, en rugpijn. De ruggenwervel komt in een meer neutrale positie waardoor je bloedsomloop geoptimaliseerd wordt. Ze claimen ook een levenslang vervangbeleid te hanteren. Toch vragen we ons af hoe ver dit gaat en wanneer ze dit weigeren.

TEMPUR – WIGKUSSEN

Tegenwoordig worden orthopedische zitkussens meer en meer als U-vorm of W-vorm verkocht. Een wigkussen, zoals deze van Tempur, werd vroeger veel vaker aangeraden. Stuitkussens zijn speciaal voor het stuitbeentje ontworpen. Wigkussens dienen voornamelijk voor een ergonomische rughouding. Tempur is ook gekend van hun ergonomische hoofdkussens. Dit merk biedt kwaliteit, maar zijn ook iets duurder.

Gemaakt van Polyamide en katoen, dit zitkussen is een ideaal formaat voor een standaard stoel. Met 40x42cm is dit zo goed als vierkant. Het zitkussen heeft een hoogte van 5 cm. De hoes heeft net zoals de Best Life een antislip laag. Handig om het kussen op zijn plaats te houden. De hoes zelf kan je afhalen en wassen op 60 graden. Het kussen zelf mag je niet wassen. De speciale open-cel structuur mag niet in contact komen met water.

LIFETEC PREMIUM RINGKUSSEN

Onze voorkeur gaat uit naar een stuitkussen in U-vorm omdat het de vorm van de benen volgt en zo voor meer steun zorgt. Een ringkussen is rond, en ondersteunt de kanten van de benen te weinig. Kan je echt niet zitten, door aambeien of een breuk in het stuitbeen, dan is een ringkussen mogelijk wel de betere oplossing.  Dit kussen is gemaakt uit traagschuim om de drukopbouw zoveel mogelijk te ontlasten. Het design van het Lifetec Premium ringkussen is gebaseerd op het wetenschappelijk onderbouwd en getest design, uitgedacht door orthopedisten.

Dit Lifetec zitkussen heeft ongelooflijk veel positieve reviews en wordt voornamelijk online gekocht. Testen kan, je hebt 30 dagen om het ringkussen terug te sturen. Daarnaast geniet je van 2 jaar garantie als het kussen te snel slijt. Het zitkussen is ook redelijk breed voor een ringkussen, wat voordelig is. De hoes is speciaal ontworpen om de vormen van het kussen perfect te volgen, ook dit zorgt voor meer steun.

BEST LIFE DONUTKUSSEN ZITRING

Zoeken we naar een mix tussen ringkussen en U-vorm zitkussen dan komen we uit bij het donutkussen van Best Life. Net zoals hun ringkussen, hoofdkussens of kniekussens kan je rekenen op 2 jaar garantie en 30 dagen uitproberen. Ook op basis van prijs / kwaliteit zit je meer dan goed. Dit kussen valt tussen een stuitkussen en een ringkussen. Heb je last van je stuitbeen, dan ga je toch beter voor het echte U-vorm stuitkussen. Dit ringkussen is vooral interessant voor de zithouding te verbeteren en voor mensen met aambeien die voordele halen uit de centrale opening.

Net zoals andere zitkussens in de lijst beste zitkussen geniet de Best Life van ontzettend goede online reviews.

goed orthopedisch zitkussen kopen

Tot zover onze top 5 beste ergonomische zitkussens van 2021.
Een goede zithouding begint bij je (bureau)stoel, bekijk ook onze lijst ergonomische bureaustoelen.
Voor meer slaapcomfort kijk je best naar hoofdkussens of een ergonomische matras.

Wigkussens / stuitkussens vergelijken

Wat is een stuitkussen / wigkussen

Dit is een kussen om op te zitten zodat de druk op het stuitbeen verlaagd wordt. Dit type kussen heeft verschillende namen; staartbeenkussen, wigkussen, stuitkussen of orthopedisch zitkussen. Het dient om je comfort tijdens het zitten te verbeteren. Heb je een breuk of kneuzing in je staartbeentje, dan is zitten onmogelijk. Een goed zitkussen is dan van goudwaarde. Ook voor mensen op leeftijd met wat slijt op het lichaam is dit een fijn geschenk. Het ontlast de ruggengraat en biedt steun aan het stuitbeen bij het zitten. Hierdoor heb je ook een betere houding en bloedsomloop.

Orthopedische zitkussens bestaan in verschillende ontwerpen en materialen. De meeste zijn gevuld met traagschuim,  voor hun langdurige ondersteuning. Traagschuim neemt een vorm aan, maar zakt niet te diep door. Andere materialen zoals latex zijn ook beschikbaar, maar deze kussens zijn meestal wat duurder.

Een stuitkussen wordt gebruikt voor medische redenen, zoals last aan het stuitbeen. Je kan het ook preventief gebruiken. Kantoormedewerkers en mensen die in een zittende positie werken kunnen hier voordeel uithalen door de extra steun en de verbeterde zithouding. De zoektocht naar het beste zitkussen hangt af van persoon tot persoon. Veel hangt af van je lichaam, het ontwerp van het kussen en de gebruikte materialen.

Hoe gebruik je een zitkussen

  • Een zitkussen wordt meestal gebruikt voor klachten aan het staartbeen of de rug. Een zitkussen zal je pijn enkel verlichten door het kussen consistent te gebruiken. Gebruik het op alle plaatsen waar je langdurig moet zitten en extra steun kan gebruiken. Denk aan het bureau, de auto, thuis achter de computer, …
  • Vergeet daarbij niet dat een rugleuning even belangrijk is. Het kussen komt als extra steun, maar een rugleuning blijft van zeer groot belang. Een zitkussen zorgt er ook voor dat je hoger zal zitten. Let er op dat je voeten nog steeds aan de grond kunnen voor extra steun, en dat de  rugleuning op een goede hoogte blijft.
  • De meeste mensen leggen hun zitkussen (per ongeluk) omgekeerd op de stoel. Hoewel het logisch lijkt om de opening weg van de rugleuning te hebben is dit een fout. Het verhoogde deel kijkt weg van de rugleuning en komt tussen de benen te zitten. Plaats je het kussen in een zachte zetel dan leg je best een plankje onder het zitkussen om toch voldoende steun te voorzien.
beste zitkussen 2021

Orthopedisch zitkussen kopen,
Waar moet ik op letten

Rug ondersteunen

Een goed zitkussen ondersteunt de rug en zorgt voor een verbeterde zithouding. De beste zitkussens hebben een ontwerp dat het stuitbeen ondersteunt en de houding van de rug verbeterd. Deze kussens hebben meestal ook een extra steunband om aan de stoel vast te maken. Zo blijft het stuitkussen goed op zijn plaats zitten om de beste steun te bieden. Ook de rugleuning blijft belangrijk, je moet het kussen dus goed plaatsen.

Materiaal van de vulling

Een zitkussen is zo goed als altijd gevuld met traagschuim. De vulling moet een beetje meegeven om de vorm van de benen, billen en stuitbeen op te vangen. Daarnaast moet het voldoende steun bieden en de zithouding stabiliseren. Traagschuim is hiervoor de beste oplossing. Enerzijds voldoet het aan alle voorwaarden, anderzijds is het een betaalbaar materiaal en wordt de prijs van een zitkussen beperkt.

Afneembare hoes

Ga je voor een zitkussen denk dan ook aan hygiëne naast het comfort. Een mens zweet op alle plaatsen, en dus ook voor je zitkussen heb je liefst een model met een afneembare hoes. Deze kan je wassen na enkele dagen of weken gebruik.

Bevestigingsband

Sommige kussens hebben ook een band om rond de stoel te plaatsen. Deze band dient enkel om het kussen goed op zijn plaats te houden. Een goede rugsteun is belangrijker dan een zitkussen. Zorgt je zitkussen voor een slechte rugsteun dan moet je deze herpositioneren.

Tot zover ons artikel ‘beste zitkussen 2021’ – Laatste update 28/06/2021

Lees meer artikels binnen de categorie ‘Huis’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.