Beste zwangerschapskussen

Tijdens de zwangerschap wil je jezelf het liefst zo comfortabel mogelijk maken. Toch kunnen lichamelijke klachten en de zwangerschapsbuik ertoe leiden dat je dit gevoel niet hebt en dat het ook lastig wordt om goed in slaap te vallen. Met een zwangerschapskussen is dit verleden tijd. Maar hoe kies je het beste zwangerschapskussen voor jouw situatie? Onderstaande top 5 beste zwangerschapskussens helpt jou bij het maken van jouw keuze, zodat de laatste weken van de zwangerschap verlicht worden.

Meer slaapcomfort nodig? Lees dan zeker de top 5 hoofdkussens of de top 5 ergonomische matrassen!

Beste zwangerschapskussen 2020

Het U-vormige zwangerschapskussen is één van de beste zwangerschapskussens om een goede ligpositie te vinden. De zwangerschapsbuik kan immers in de weg zitten en ook na de bevalling wil je de beste positie hebben om jouw kind de borst te kunnen geven. Want vanaf wanneer gebruik je het zwangerschapskussen? Eigenlijk al gedurende jouw gehele zwangerschap en erna, waardoor je zoveel mogelijk comfort moet hebben.

+ Een goed zwangerschapskussen voor ontspanningsoefeningen
+ Ligt comfortabel op het kussen
+ U-vorm zwangerschapskussen
–  De afneembare hoes is extra hygiënisch

Het Softy Bear kussen van Doomoo is een van de meest comfortabele Doomoo zwangerschapskussens die er op de markt te vinden is. Door de extra zachte stof en de vulling van zeer fijne microkorreltjes heb je altijd een goede houding. Of je nou de borst geeft of juist nog een goede ligpositie aan moet nemen met jouw bolle buik, je kunt er alle kanten mee op. De C-kussens kun je tevens rondom je taille bevestigen, waardoor je een goede houding hebt tijdens het geven van borstvoeding.

+ Multifunctioneel kussen voor zowel borstvoeding als ontspanning
+ Ook te gebruiken wanneer de baby al iets groter is
–  Je kunt het kussen extra bijvullen indien nodig

Als je wilt slapen met een zwangerschapskussen dan is het kussen van Theraline een van de beste zwangerschapskussens. Er is namelijk altijd extra comfort geboden, zelfs wanneer je hoogzwanger bent en de buik in de weg zit. Doordat het een multifunctioneel kussen is, kun je deze ook gebruiken na de bevalling. Zo kun je jouw baby in een goede houding borstvoeding geven en biedt het de gelegenheid om jouw baby te laten ontspannen. Daarbij is het mogelijk de hoes te wassen, om zo op de lijst van beste zwangerschapskussens te horen.

+ Extra comfort geboden in iedere fase van de zwangerschap
+ Eenvoudig te gebruiken voor borstvoeding
–  Het kussen is te wassen in de wasmachine

Het Doomoo zwangerschapskussen is het kussen wat je nodig hebt bij lichamelijke klachten tijdens jouw zwangerschap. Doordat het Sleepy Drops kussen op meerdere manieren te gebruiken is, kun je altijd jouw onderrug en bekkenspieren ontlasten. Daarnaast verzacht het de pijn in het bovenlichaam, waardoor je een goede nachtrust kunt hebben. Leg hiervoor alleen het kussen in de juiste houding, zodat je direct voldoende comfort hebt en goed uitgerust wakker wordt.

+ Een wasbare kussensloop voor maandenlang gebruik
+ Geen last meer van lichamelijke klachten
–  Extra ondersteuning tijdens het slapen

Als je op zoek bent naar een standaard uitziend zwangerschapskussen dan is de shadow pink variant van Form-Fix een goede oplossing. Want hoe gebruik je een zwangerschapskussen precies? Je legt hem eenvoudig neer om de ideale positie te vinden tijdens het slapen en kunt hem ook om je heen slaan om borstvoeding te kunnen geven aan jouw baby. Hierdoor heb je altijd genoeg ontspanning tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

+ Het kussen past zich aan jouw lichaam aan
+ Jouw beuk wordt goed ondersteund
–  Je wordt altijd uitgerust wakker

Nu we alle soorten zwangerschapskussens afgegaan zijn en er de beste uitgehaald hebben is er nog een belangrijk kenmerk aan zwangerschapskussens. De grootte is van cruciaal belang, maar hangt ook af van de ruimte in het bed. Slaap je alleen, geen probleem. Heb je een partner dan is een XXL zwangerschapskussen meestal iets te groot. Deze Litollo is 280cm groot, heeft een afhaalbare hoes en is enorm zacht.

+ XXL zwangerschapskussen
+ U-Vorm kussen
–  Neemt veel ruimte in

Het onderzoek

Wat is een zwangerschapskussen?

Een zwangerschapskussen is een kussen dat speciaal ontworpen is voor tijdens en na de zwangerschap. Niet alleen geeft jou dit veel steun en een goede positie tijdens het slapen met een zwangerschapskussen, ook kan het na de zwangerschap helpen om in een goede houding borstvoeding te geven en jouw baby extra steun te geven. Als je jezelf afvraagt vanaf wanneer je zwangerschapskussens gaat gebruiken, dan is het antwoord simpel: gedurende jouw gehele zwangerschap en de eerste maanden daarna.

Maar hoe moet je dan liggen met een zwangerschapskussen? In principe is dit geheel aan jou. Je kunt het kussen gebruiken om jouw benen en heupen te ondersteunen, maar ook jouw bovenlichaam. Het is afhankelijk van jouw lichamelijke klachten waar je het kussen neerlegt. Je kunt hem ook gebruiken tijdens het geven van borstvoeding. Hoe gebruik je een zwangerschapskussen tijdens de borstvoeding? Sla hem om je taille heen zodat je zelf steun in je rug hebt en je kunt jouw baby op een van de uiteinden leggen die op jouw schoot liggen. Zo hebben zowel jij als mama als jouw baby voldoende steun.

Waarvoor dient een zwangerschapskussen

Als je zwanger bent, wil je het liefst dat alles comfortabel is. De buik zit de laatste maanden voornamelijk in de weg en ook heb je regelmatig last van lichamelijke klachten. Dit kan niet alleen de dagelijkse bezigheden belemmeren, maar zorgt er ook voor dat je niet voldoende uitrust. Met een zwangerschapskussen kun je ervoor zorgen dat dit verleden tijd is en je altijd comfortabel in bed kunt liggen. Ook na de zwangerschap kan het zwangerschapskussen jou nog hulp bieden bij bijvoorbeeld het geven van borstvoeding. Omdat persoonlijke voorkeur van belang is bij het kiezen van een goed zwangerschapskussen. Daarom is het beste zwangerschapskussen voor iedereen anders.

Hoe kies ik een zwangerschapskussen

De kussens zijn speciaal ontworpen om ondersteuning te bieden aan de gebieden waar vrouwen zich het meest ongemakkelijk voelen tijdens de zwangerschap. Uw behoeften zullen waarschijnlijk afhangen van het type slaper dat u bijvoorbeeld bent:

Zijslaper: Enkel nood aan een lichaamskussen dat je lichaam in de volledige lengte ondersteunt.  Zijslapers hebben vrije keuze uit alle type zwangerschapskussens

Rugslaper: U-vorm is het beste zwangerschapskussen – deze omhult uw hele lichaam en biedt de comfort dat u nodig heeft, zelfs als u de hele nacht beweegt. Eens u enkele maanden verder zit, richting het einde van de zwangerschap, dan schakelt u best over naar het slapen op de zijkant. De buik zal beginnen hangen door het gewicht wat niet comfortabel is. Zijwaards slapen verlaagt de druk en verbetert de nachtrust.

Buikslaper: Hoewel er zwangerschapskussens zijn voor buikslapers blijft het toch afgeraden om op de buik te blijven slapen. Enerzijds raden we u dus aan geen zwangerschapskussen te kopen om op de buik te blijven slapen – dit kan voor problemen zorgen. Anderzijds blijft het uw keuze en uw nachtrust. Daarom raden we voor buikslapers een wigkussen aan.

Voordelen van een zwangerschapskussen

Rugsteun

De rug wordt het meeste belast tijdens de hele zwangerschap. het is de buik die groeit maar de rug die het gewicht moet ondersteunen. In de nacht herstellen al de spieren van het harde werk, de rug moet in de nacht zoveel mogelijk rust krijgen om chronische letsels en pijn te vermijden. Toch is dit niet altijd makkelijk, afhankelijk van de matras en het nachtkussen, je slaappositie en -gewoontes, kan je nachtrust onderbroken worden. Gebeurt dit te vaak dan loop je risico, daarom de nood aan het beste zwangerschapskussen.

Door steun te bieden aan de buik en knieën wordt ook de rug verder ondersteund. Met een goed zwangerschapskussen wordt de rug gecorrigeerd en de heupen recht gehouden. Afhankelijk van de vorm van het kussen kan deze ook op andere plaatsen dan in de slaapkamer gebruikt worden.

Verbeterde nachtrust

Zoals vermeld helpt het kussen met het ondersteunen van de rug, wat zorgt voor een betere nachtrust. Maar toch zijn er nog elementen om rekening mee te houden. Beweeg je veel? moet je van slaappositie veranderen?  Heb je een partner die hier last van kan hebben? Alles moet overwogen worden in de zoektocht naar het beste zwangerschapskussen.

De keuze van de vorm van kussen zal invloed hebben op de bovenstaande elementen. Een U-zwangerschapskussen zorgt voor meer rust omdat je bewegingen beperkt worden. Daardoor hou je je comfortabele positie ook langer aan, wat zorgt voor een betere nachtrust.

Polyvalent gebruik

Sommige zwangerschapskussens zijn polyvalent van gebruik. Enerzijds zijn ze modulair en kan je er onderdelen afhalen om van U-vorm naar C-vorm te gaan of omgekeerd. Anderzijds kan je ze ook gebruiken als voedingskussen of om te rusten met de baby in de arm. Toch is een zwangerschapskussen voornamelijk in gebruik voor de geboorte, en is de eerste prioritaire functie toch het comfortabeler slapen.

Zwangerschapskussen kopen

waar moet ik op letten?

Er zijn zowel grote als kleine zwangerschapskussens. Het is afhankelijk van jouw situatie wat het beste zwangerschapskussen is. Je zult daarom goed op moeten letten tijdens de aanschaf. Een klein kussen is voornamelijk bedoeld wanneer je jouw baby borstvoeding gaat geven. Deze plaats je eenvoudig op schoot, waardoor de baby goed kan liggen en de juiste positie aangenomen wordt. Daarnaast kun je deze gebruiken om jouw hoofd te ondersteunen wanneer je nekklachten hebt. Je herkent de kussens aan het maanvormige model.

Een groot kussen is voornamelijk te gebruiken als ondersteuning voor het slapen. Slapen met een zwangerschapskussen kan jou namelijk helpen om de beste ligpositie te vinden met de zwangerschapsbuik. Voornamelijk aan het einde van de zwangerschap kan jou dit veel comfort bieden, doordat jouw buik niet altijd meewerkt aan een goede nachtrust. Na de zwangerschap kan dit zwangerschapskussen jou ook helpen om een goede zitpositie aan te houden. Je kunt hem om je heen leggen, waarna er genoeg plaats overblijft voor de baby. Uiteindelijk zou je het kussen zelfs kunnen gebruiken om jouw kind te leren zitten.

Hoe stevig een kussen moet zijn, is afhankelijk van persoonlijke voorkeur. De een houdt liever van een stevig kussen, terwijl de ander liever een zacht kussen heeft. De stevigheid wordt grotendeels bepaald door de vulling van een kussen. De grote of kleine korreltjes in het kussen, welke vaak ook navulbaar zijn, is hierbij van groot belang. Hoe groter de korrels, hoe zachter het kussen. Een stevig kussen kan wel voor langere tijd gebruikt worden. Je kunt er daarom voor kiezen om een navulbaar kussen aan te schaffen, zodat het ook in de tijd van de borstvoeding nog een handig hulpmiddel is.

Voering & Textiel

Net zoals een ergonomisch hoofdkussen moet je goed letten op de gebruikte materialen. Natuurlijke materialen zorgen voor een goed ademend kussen die koel blijft tijdens de warme nachten. Hoewel katoen de meest voorkomende materie is moet je goed kijken naar de kwaliteit van het katoen. Makkelijk wassen, een zachte stevige stof, en een houdbare vorm zijn hierbij van belang. Belangrijk bij een goed zwangerschapskussen is dat de hoes / kussensloop eraf gehaald kan worden om makkelijk te wassen.

Vulling

Daarnaast is ook de vulling van belang voor de nachtrust. het kussen moet zacht genoeg zijn zodat het hoofd en de nek op een natuurlijke positie liggen, daarnaast hard genoeg om niet door te zakken. Net zoals een ergonomisch hoofdkussen moet je goed letten op de gebruikte materialen.

Heb je eerste een goede matras nodig, lees dan onze tips over het kopen van een ergonomische matras.

Er zijn veel verschillende merken en designs waar je op terug kunt vallen tijdens het kopen van jouw beste zwangerschapskussens. Merken staan vaak bekend om de betere kwaliteit, maar zijn over het algemeen ook duurder. Een Doomoo zwangerschapskussen is een merkkussen die veel kwaliteit biedt. Ook het zwangerschapskussen van Dreambee is een goede oplossing. Daarnaast heb je merkloze kussens die steeds beter worden, waarmee je jezelf iets kunt besparen bij de aankoop. Het is ook voornamelijk het design dat de doorslag geeft. Je wilt niet alleen een goed kussen, maar ook een leuke print of veel kleur. Ook dan kun je veel aanbod terugvinden.

Hoewel je het liefst zo veel mogelijk comfort wilt hebben, wil je ook aan jouw eigen portemonnee denken. De zwangerschap en de jaren erna zijn al duur genoeg en dan kun je op sommige onderdelen best besparen. Vaak zijn de beste zwangerschapskussens online goedkoper te vinden. Ook hier vind je alle merken terug, waardoor je niet bang hoeft te zijn dat de kwaliteit naar beneden gaat. Houd de prijs echter wel realistisch. Voor een gedegen kussen zul je toch wat geld neer moeten leggen voor de beste ondersteuning.

Soorten zwangerschapskussen

Een U-kussen heeft, zoals de naam al aangeeft, de vorm van de letter U en is op veel verschillende manieren te gebruiken. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de dichte kant onder te leggen, zodat je hem tussen jouw benen kunt plaatsen. Ook kun je de dichte kant bij jouw hoofd leggen en zo meer steun aan jouw nek bieden.

De zijkanten leg je bij zowel jouw buik als bij jouw rug. Er wordt hierdoor aan alle kanten van jouw lichaam voldoende ondersteuning geboden, zodat je een goede ligpositie krijgt en je weer kunt genieten van een goede nachtrust.

De C-kussens hebben een iets andere manier van gebruiken. De ene kant kun je namelijk tussen jouw benen klemmen, terwijl je de andere kant onder je hoofd legt. De rest van het zwangerschapskussen zorgt ervoor dat de natuurlijke vorm van jouw lichaam gevolgd wordt, zodat jouw buik ondersteund kan worden.

Ook voor het geven van borstvoeding is dit het ideale kussen. Je kunt hem namelijk voor je langs leggen, zodat de baby een comfortabele houding aan kan nemen en op de goede hoogte ligt. Dit kan veel moeilijke bewegingen schelen en je hebt direct een zachte ondergrond voor jouw kind. Ook geeft dit extra veiligheid, zodat je met een gerust hart door kunt met de voeding.

Hoewel de C-vorm en J-vorm zwangerschapskussens redelijk gelijkaardig zijn is er een klein verschil. Het C kussen heeft niet echt een richting, de boven en onderkant zijn vaak identiek. Bij de U-vorm wordt het hoofd altijd onderin de U gelegd, bij de C kunnen beide kanten gebruikt worden om het hoofd en de knieën te ondersteunen. Een J-vorm heeft duidelijk een boven en onderkant. De J-vorm is eigenlijk een halve U voor mensen die zich ongemakkelijk voelen met een kussen aan beide kanten.

Daarnaast zijn er ‘modulaire’ zwangerschapskussens, kussens met delen dat je er af kan halen. Zo bouw je je U-vorm makkelijk om naar een J-vorm of enkel een recht gedeelte voor de knieën

Het unieke ontwerp van een ‘Wedge’ is polyvalent en zo klein dat je hem gemakkelijk mee kunt nemen in huis of op reis. De wig geeft u de juiste buiksteun om zwelling en rugbelasting te verminderen of een goede heup positie door de knieën uit elkaar te houden. Deze zwangerschapskussens maken gebruik van traagschuim die kan helpen de pijn van de heupzenuw te verlichten.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.