De 5 beste zwembadstofzuigers van 2021

Hou je zwembad proper met een automatische zwembadstofzuiger die alles reinigt

Het reinigen van je zwembad is een arbeids- en tijdsintensieve bezigheid die je beter kan overlaten aan een robot. Het aanschaffen van de beste zwembadrobot zal je veel tijd, moeite en kosten besparen. Dat je er een kraaknet zwembad met glashelder water bij krijgt, is mooi meegenomen. Uit ons onderzoek bleek dat de Dolphin Supreme M500 PRO zwembadrobot momenteel de beste zwembadstofzuiger is die je kan kopen. Onder onze geselecteerde top 5 beste zwembadstofzuigers vind je het onderzoek terug, hoe je moet kiezen en waar je op moet letten bij het kopen van een zwembadrobot.

DOLPHIN SUPREME M500 PRO ZWEMBADROBOT

De Dolphin Supreme M500 Pro is een gebruiksvriendelijke zwembadrobot van het gerenommeerde merk Maytronics. De Dolphin Supreme doet al het werk voor u, maar het mooie is dat deze zwembadrobot dat ook nog eens enorm snel en grondig doet. Via de afstandsbediening kies je één van de verschillende schoonmaakprogramma’s en dan hoef je er niet meer naar om te kijken. De handige swivel zal voorkomen dat de kabel in de knoop raakt, zo loopt de zwembadrobot nooit vast. De drievoudige borstels aan de onderkant zorgen voor een diepe reiniging van jouw zwembad.

“Beste zwembadrobot 2021”

Bovendien weet deze automatische zwembadreiniger perfect welke delen van de wanden, bodem en waterlijn er al gereinigd zijn. Zo wordt er geen enkel deel van het zwembad vergeten. Het tweevoudige filtersysteem is voorzien van zowel grove als ultrafijne filtercartridges die makkelijk vervangbaar zijn. De grove filter gebruik je bij de opstart van het zwembad wanneer er grof vuil zoals bladeren moet weggehaald worden. Aan de fijne filter cartridges ontkomt geen zichtbaar vuildeeltje meer tijdens het zwemseizoen. De 3 jaar garantie, 1 jaar meer dan gewoonlijk dus, verzekeren de topkwaliteit van deze zwembadrobot.

ZODIAC VORTEX 4WD PRO RV

Gaan we nog een stapje verder, dan komen we uit op deze Zodic Vortex. Dit is één van de eerste zwembadrobots geschikt voor bodem-, wand- en waterlijnreiniging. Het is ook de eerste zwembadstofzuiger met cyclonale aandrijving. Hierdoor geraakt het toestel minder snel verstopt en kan het meer vuil uit het water halen. Deze reiniger is geschikt voor alle groottes van zwembaden, alsook vijvers. Je kan het toestel bedienen via de smartphone als beide verbonden zijn met een wifinetwerk.

“Luxezwembadrobot – Bodem-, wand- en waterlijnreiniger”

Met een capaciteit van 5 liter heb je een zeer grote filter. De brede aanzuigopening zorgt ervoor dat zo goed als alles opgezogen wordt. Hoewel het toestel er groot uit ziet is het licht en makkelijk uit het water te  tillen. Wanneer je de robot uit het water haalt, wordt er  immers een jet achteraan geactiveerd. Zo voelt het toestel lichter aan dan dat het werkelijk is. Hoewel de Dolphin gelijkaardig en iets goedkoper is verdient deze Vortex 4WD zeker een plaats in deze lijst beste zwembadstofzuiger.

INTEX OPLAADBARE ZWEMBADSTOFZUIGER

Voor wie een zwembadrobot een overbodige luxe vindt, is er ook nog steeds de manuele zwembadstofzuiger. De draadloze zwembadstofzuiger van Intex scheert hoge toppen in deze categorie. Het grote voordeel is dat je deze zwembadreiniger niet op de zwembadpomp en niet aan een stopcontact hoeft aan te sluiten. De stofzuiger werkt op een accu die oplaadbaar is via USB. Met een volledig opgeladen accu kan je alvast 50 minuten grondig stofzuigen. Dat is meer dan genoeg als je weet dat deze zwembadreiniger maar liefst 80 m² per uur kan schoonmaken.

“Beste manuele zwembadreiniger”

De uitschuifbare aluminium steel is praktisch om alle hoeken en kanten van het zwembad makkelijk te kunnen bereiken. De Intex zwembadstofzuiger heeft een gigantische zuigkracht waardoor zelfs miniscule vuiltjes mee opgezogen worden. Bovendien is het model ook energie-efficiënt doordat het automatisch uitschakelt als het niet is ondergedompeld in water.

ZODIAC MX9 ZWEMBADROBOT

Als je op zoek bent naar een betaalbare en kwalitatieve zwembadrobot dan is de Zodiac MX9 het ideale model. Deze zwembadrobot verbind je manueel met de reeds aanwezige zwembadpomp, een additionele filterpomp kopen is dus niet nodig. Dit type zwembadstofzuiger noemen we een hydraulische reiniger. De Zodiac MX9 onderscheidt zichzelf van de concurrentie door zijn buitengewone zuigkracht die geen enkel vuiltje laat ontsnappen. Hierdoor worden de wanden van het zwembad ook moeiteloos beklommen.

“Beste zwembadstofzuiger – middenklasse”

Verder zorgt het X-drive-navigatiesysteem ervoor dat zowel de waterlijn, de bodem en de wanden schoongemaakt worden. Het systeem is bovendien zo ingesteld dat de robot weet waar hij voorheen al geweest is. Door zijn energie-efficiënte design is dit model veruit de zuinigste in zijn klasse. Met de ergonomische draaghendel en het compacte design kan je de zwembadrobot makkelijk opbergen en uit het zwembad halen.

DOLPHIN BIO SUCTION

Een zwemvijver is moeilijker te onderhouden dan een buitenzwembad. De bekende problemen zoals weelderige algengroei en de verstoorde waterbalans vereisen een gespecialiseerde aanpak. Met de Dolphin Bio Suction haal je een zwembadrobot in huis die deze problemen eenvoudig oplost. Uniek is dat deze zwemvijverrobot niet enkel met zijn eigen filtersysteem aan de slag kan, maar ook aan de bestaande filterinstallatie aangesloten kan worden als de vijver erg vies is. De extra filtercapaciteit en de kracht van de zwembadpomp zorgen ervoor dat de bacteriën, algen en vuil makkelijk weggezogen worden.

“beste zwembadstofzuiger voor zwemvijvers”

Via de speciale bio-intensieve modus, die kenmerkend is voor dit toestel, voorkom je troebelheid van het water. Je kan met de afstandsbediening kiezen voor enkel een bodemprogramma, maar ook voor een bodem- en wandprogramma. Maak je ook geen zorgen over een kabel die in de knoop raakt, de voorziene swivel garandeert dat dit niet mogelijk is. Verder kies je uit de 3 verschillende filtercartridges afhankelijk van de reiniging die u wilt: fijne, standaard en grove filtercartridges.

Beste zwembadstofzuiger

Tot zover onze top 5 beste robotstofzuigers 2021.
Voor meer robot hulp in het huishouden, bekijk ook de lijst beste robotstofzuigers en robotgrasmaaiers.
Heb je nog budget over, denk dan ook aan een nieuwe dweilrobot.

Zwembadstofzuigers vergelijken

Wat is een zwembadstofzuiger?

Een zwembadstofzuiger of onderwaterstofzuiger is een systeem waarmee je de onvermijdelijke opeenstapeling van vuiltjes op de bodem van je zwembad eenvoudig kan tegengaan. Een manuele zwembadstofzuiger maakt daarbij gebruik van een steel waarmee je de ‘bodemzuiger’ zelf handmatig verschuift over de oppervlakte die je wil reinigen. In dit artikel leggen we echter de focus op automatische  zwembadstofzuigers, ook wel robotstofzuigers genoemd, die zonder inspanning volledig zelfstandig de bodem en wanden van je zwembad reinigen.

Het enige wat je hoeft te doen is de ‘bodemzuiger’ via een slang aansluiten op de ‘afzuiger’ (skimmer) van je pompsysteem. Sommige zwembadfiltersystemen hebben hiervoor speciaal een stofzuigeraansluiting voorzien. Dankzij deze samenwerking tussen je zwembadpomp en de zwembadstofzuiger, komt het vuile water netjes in de zwembadfilter terecht.

Een zwembadreiniger tot slot, is simpelweg een verzamelnaam voor sponzen, borstels en schepnetten waarmee je je zwembadwater ook proper kan houden. Deze vereisen natuurlijk meer inspanning.

Waarom een zwembadstofzuiger kopen?

Net zoals stofdeeltjes zich onvermijdelijk verzamelen in je woonkamer, verzamelen kleine vuiltjes zich ook op de bodem van je zwembad. Een goede zwembadstofzuiger vergemakkelijkt het onderhoud van je zwembad, voorkomt algengroei, en zorgt ervoor dat je minder vaak je zwembad hoeft te backwashen*.

*Backwashing is het uitkuisen van je zwembadfilter door de stroomrichting van het water om te keren, zodat alle vuiltjes die in de filter zijn komen vast te zitten, de kans krijgen om los te komen.

Met de aankoop van een zwembadstofzuiger:

 • verminder je je waterverbruik
 • blijft je water langer schoon
 • en heb je minder chemische schoonmaakmiddelen nodig.

Een verhoogde waterkwaliteit is daarenboven gezonder voor je gezin en het milieu. Tot slot is er de enorme tijdsbesparing die je zal ervaren bij het aanschaffen van een zwembadrobot.

goede zwembadstofzuiger kopen

Zwembadstofzuiger kopen:
Waar moet je op letten

Er zijn drie hoofdzaken waar je op moet letten bij het aankopen van een zwembadstofzuiger:

Groot of klein zwembad

Het is vooral belangrijk dat je kiest voor een zwembadstofzuiger die past bij de afmetingen van je zwembad. De maximale lengte voor de meeste zwembadrobots ligt tussen de 10 en 15 meter.

De ondergrond of binnenbekleding van je zwembad is ook erg belangrijk. Beschikt de zwembadrobot over borstels die geschikt zijn voor de ondergrond van je zwembad (bv. natuursteen, mozaïek, liner of beton)? De nieuwste zwembadrobots kunne doorgaans al deze ondergronden aan.

Automatische zwembadrobot

Er zijn verschillende functionaliteiten die leiden tot het verhoogd gebruiksgemak van een zwembadrobot. We lijsten hieronder de belangrijkste op. Een hoger gebruiksgemak gaat meestal gepaard met een hoger prijskaartje.

 • Wand en/of bodem
  Als je weinig onderhoud aan uw zwembad verkiest, dan opteer je het best voor een zwembadstofzuiger die ook wanden kan reinigen. Koop je een enkel een bodemreiniger, dan zal je zelf een aantal keer per jaar de wanden moeten schoonmaken.
 • Aantal borstels
  Nieuwere zwembadrobots hebben meerdere borstels (2 tot 4) die in omgekeerde richtingen bewegen. Deze ‘dual active scrubbing’-technologie helpt bij het losschrobben van hardnekkig vuil.
 • Waterlijn
  Wil je dat de zwembadrobot ook de waterlijn kuist — de plaats bij uitstek waar algen zich afzetten tegen de wand — zorg dan zeker dat deze functionaliteit inbegrepen is.
 • Afstandsbediening
  Met de nieuwste modellen zwembadrobots kan je door middel van een afstandsbediening of een app op de smartphone, de robot aan het werk zetten. Via wifi, Bluetooth of de cloudverbinding in de voeding van de robot, heb je altijd en overal toegang tot je zwembadrobot.
 • Filtersysteem
  We onderscheiden 3 filtersystemen: de filterzak, de filtercartridge en het filtermandje. Het oudste filtersysteem is de filterzak. Je moet de filterzak zelf reinigen door de zak uit de robot te halen, binnenstebuiten te keren en af te spoelen met de tuinslang. Er durven al eens wat vuildeeltjes in blijven zitten.
  De filtercartridges zijn eenvoudiger te installeren en makkelijker om te reinigen. Je hoeft enkel de keuze te maken tussen een grove of een fijne filter. De grove filters zijn aan te raden bij de eerste reinigingen van uw zwembadrobot.
  De filtermandjes zijn nog gemakkelijker in gebruik en onderhoud. Een multilayerfiltermandje combineert een grove en een fijne filter voor het beste resultaat.
 • Draaibare kabel (swivel)
  Een swivel bevindt zich aan de kabel van de zwembadrobot. De swivel vermijdt dat de kabel in de knoop kan raken, zo kan de robot vrijuit in het water bewegen. De reiniger kan vervolgens 360 graden rond zijn eigen as draaien en makkelijk alle hoeken van het zwembad bereiken zonder dat je de kabel ooit moet ontwarren.
 • Cyclustijd
  Een moderne zwembadrobot beschikt over verschillende onderhoudsprogramma’s met elk hun eigen cyclustijd. Je kan meestal kiezen tussen een volledig zwembad onderhoud of een onderhoud van enkel de bodem. De specifieke uitleg over deze programma’s kan je in de handleiding van het toestel terugvinden.
 • Het transport
  Bij een aantal zwembadrobots is een karretje inbegrepen zodat je de zwembadrobot makkelijk kan verplaatsen en opbergen.

Dure of goedkope zwembadstofzuiger

Bij Doorgelicht proberen we steeds een uitgebreide selectie van kwaliteitsproducten aan te raden, van goedkoper naar duurder. Mocht je je gading niet vinden in onze aanraders, dan geven we je hier nog wat algemene tips mee:

 • Kwaliteit
  Wanneer je een duurzame zwembadrobot wil aankopen kies dan steeds voor een model van een betrouwbaar merk dat zijn degelijkheid heeft bewezen in deze sector. Dolphin is hier een goed voorbeeld van.
 • Prijs
  Een goede zwembadstofzuiger kost al snel € 1000 en gaat gemiddeld zo’n 10 jaar mee. In vergelijking met de tijd die je hiermee wint, valt deze kostprijs goed mee.
 • Reputatie
  Kies bewust voor een (web)winkel met een goede reputatie. Deze (web)winkels kunnen het zich niet veroorloven een slechte service te bieden of herstellingen te weigeren bij defecten

Opmerkingen bij zwembadrobots

Een zwembadrobot neemt u enorm veel werk uit handen. Bij robots zijn er wel een aantal extra aandachtspunten.

Eerst en vooral zal een zwembadrobot, eender welk merk en eender welk model, steeds moeite hebben met treden. Door de korte afstand van die treden slaagt de robot er niet in die te reinigen. De trap blijft dus manueel te reinigen. Al is dat met een goede borstel in een wip gebeurd.

Een tweede aandachtspunt is dat je de robot beter niet gebruikt bij de eerste reinigingsbeurt na de winter. Wanneer de bodem van het zwembad zwaar vervuild is, zullen de robotfilters snel verstopt geraken. Het eerste onderhoud in de lente gebeurt dus het beste manueel. Tegenover dat nadeel staan dan weer het superieure filtersysteem (eenvoudig en effectief) en het lage gewicht. Het water stroomt ook sneller uit deze zwembadrobots waardoor deze robots ergonomisch verantwoord zijn.

Verschillende soorten zwembadstofzuigers

Hydraulische zwembadreiniger

De hydraulische zwembadstofzuiger moet je verbinden met de bestaande filterinstallatie van het zwembad. Deze reiniger heeft geen eigen zuigkracht, maar gebruikt die van de zwembadpomp. Dit type staat voornamelijk bekend als bodemreiniger, al zijn er modellen die ook de wanden schoonmaken.

Automatische zwembadrobot

Deze zwembadstofzuiger is ontworpen om zelfstandig en automatisch je zwembad te reinigen. Zelf heb je hierbij slechts één taak en dat is het schoonmaken van de filters. Met deze zwembadstofzuiger moet je dus een minimum aan inspanning doen voor een kraaknet zwembad. De cyclustijd van zo’n automatische zwembadreiniger ligt tussen de 1 en 3 uur. Dit is een buitengewoon handige en aangename manier om je zwembad schoon te maken.

manuele zwembadstofzuiger

Wie een handmatige reiniging niet schuwt, is goed af met een manuele elektrische stofzuiger. Deze werkt op een accu die meestal oplaadbaar is. Doordat je zelf voor de bediening van het toestel instaat, kan je alle kanten en hoeken van het zwembad makkelijk bereiken. Er moet wel gezegd worden dat je met de handmatige reiniger vooral de bodem kan schoonmaken, maar mits enige moeite zijn de wanden ook bereikbaar.

Tot zover het artikel ‘Beste zwembadstofzuiger 2021’ – Laatste update 20/10/2021

Lees meer berichten in de categorie ‘Tuin’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.