Scroll Top
Anti-fog zwembril

De 7 beste zwembrillen van 2023

Een goede zwembril vinden die goed aansluit kan moeilijk zijn

De beste zwembrillen voorkomen lekkages en zorgen dat je goed zicht behoudt onder water. Een gewone zwembril is ideaal voor in het zwembad. Ga je vaak in open water zwemmen dan kan een zwembril met getinte glazen van pas komen. Lees hieronder om de beste zwembril voor jouw budget te vinden.

Beste prijs-kwaliteit: Aqua Sphere Kaiman

Voordelen:

 • Helder
 • Comfortabel
 • Goede prijs
 • 180 graden zicht

Nadelen:

 • Glazen zorgen voor vermoeide ogen

Deze zwembril is geschikt voor de meeste zwemmers. Deze comfortabele zwembril biedt alles wat je nodig hebt. De brede, heldere glazen zorgen voor een goed zicht onder water. De glazen sluiten goed aan waardoor de bril niet lekt. De anti-fog laag zorgt ervoor dat de glazen minder snel aandampen. Maar er zijn zwembrillen zoals de Arena Cobra Ultra Swipe die een betere anti-fog laag hebben.

Het nadeel aan deze bril is dat de zwembril iets te strak kan zitten, net doordat die zo goed aansluit. Ook hebben de glazen een kromming die de ogen belast waardoor je na een lange zwemtraining vermoeide ogen kan hebben.

Voordelen:

 • Comfortabel
 • Goedkoop
 • Grote glazen

Nadelen:

 • Neusbrug niet verstelbaar
 • Breed model

Met deze goedkope zwembril kan je niets misdoen. De Biofuse technologie zorgt voor een optimaal comfort. De zwembril zit daardoor zacht rond je hoofd. De grote glazen zorgen ervoor dat je een goed zicht hebt onder water.

De bril gaat wel niet voor iedereen goed zitten. Het is een breed model waardoor het voor mensen met een smaller gezicht niet volledig zal aansluiten. Ook de neusbrug is niet verstelbaar, waardoor er water binnen zou kunnen komen als de bril niet volledig aansluit.

Beste triathlon: Aqua Sphere Kayenne

Voordelen:

 • 180 graden zicht
 • Anti-fog
 • Krasbestendig

Nadelen:

 • Minder geschikt voor competitie

De Aqua Sphere Kayenne is een goede optie voor mensen die aan het trainen zijn voor een triathlon. Door de het 180 graden zicht heb je ook in open water een goed overzicht van waar je zwemt en wie er in jouw buurt zwemt. De zwembril heeft een degelijke anti-fog laag en is ook krasbestendig.

Ondanks zijn hydrodynamische vorm is hij aan de grote kant. Dit kan voor te veel weerstand zorgen waardoor hij niet ideaal is voor competitiezwemmers. Deze zwembril is beschikbaar met gewone, getinte of gespiegelde glazen.

Beste anti-fog: Arena Cobra Ultra Swipe

Voordelen:

 • Anti-fog
 • Sluit goed aan
 • Geschikt voor competitiezwemmers

Nadelen:

 • Duur

Ook al is een zwembril voorzien van een anti-fog laag zal hij na een tijd aandampen. Om dit probleem te verhelpen is de Arena Cobra Ultra Swipe voorzien van een verbeterde anti-fog laag. In tegenstelling tot het advies om niet over je glazen te wrijven, moet je dat hier net wel doen. Wanneer je onder water over de binnenkant van de glazen te wrijft, heractiveer je het effect van de anti-fog laag en blijven de glazen langer helderder.

Behalve de geavanceerde anti-fog technologie, is de bril ook een hoog aangeprezen wedstrijdbril. De zwembril zit dicht tegen de ogen en heeft een verstelbare band waardoor hij goed aansluit. Ook deze bril is verkrijgbaar met gewone, getinte of gespiegelde glazen.

Beste op sterkte: Speedo Vanquisher Optical

Voordelen:

 • Anti-fog
 • Goede prijs
 • Verstelbare neusbruggen

Nadelen:

 • Vaste sterktes

Een goede zwembril op sterkte ligt niet voor het grijpen. De Speedo Vanquisher is een goede en relatief goedkope optie. De sterktes van de zwembril gaan van -1.5 tot -7. Deze kunnen niet gecombineerd worden met elkaar. Voor wie twee verschillende sterktes heeft, is deze bril dus niet geschikt.

De meeste zwembrillen op sterkte die je online kan kopen hebben dit nadeel. Wie twee verschillende sterktes wil combineren, kan het best naar de opticien gaan voor een aangepaste zwembril. Deze zullen wel in een hogere prijsklasse vallen.

Ook zonder de sterkte is deze bril een aanrader. De siliconen omhulling zorgt voor een comfortabel gevoel. Dat is ideaal voor lange zwemsessies. Het is een klein model dat aansluit aan de ogen en je kan het verkrijgen met gewone of getinte glazen. Bij de bril zitten vier verschillende neusbruggen, waardoor je hem vlot kan aanpassen aan jouw vorm.

Voordelen:

 • Comfortabel
 • Goed zicht
 • Lekt niet

Nadelen:

 • Dampt aan

De Cressi Big Eyes Evolution is een zwembril met neus. Zowel voor snorkelaars als voor duikers is deze ideaal. De siliconen omhulling zorgt ervoor dat de zwembril voor bijna iedereen past. Het zet zich naar jouw vorm en zit comfortabel. Door een versterking aan de binnenkant stopt de samendrukking van het masker als je dieper onder water gaat. Ook bij een duiksessie zal de bril dus niet beginnen spannen.

Doordat de glazen in een hoek van vijftien graden staan en dichtbij de ogen, geeft de bril een uitstekend zicht. Voor wie een bril of lenzen nodig heeft, is deze bril ook beschikbaar op sterkte. Die gaan van -1 tot -6. Een nadeel dat bij consumenten naar voren komt, is dat de bril snel aandampt.

Voordelen:

 • Makkelijk te verstellen
 • Comfortabel
 • Helder
 • 180 graden zicht

Nadelen:

 • Lekt

Deze zwembril is ideaal om een kind zoveel mogelijk plezier te laten beleven aan zwemmen. De zwembril lijkt op een zwemmasker en geeft hetzelfde brede zicht onder water. De gebogen glastechnologie van Aqua Sphere zorgt ervoor dat er een 180 graden gezichtsveld ontstaat. Door de helderheid krijgen kinderen de motivatie om langer onder water te blijven, wat hun leerproces verbetert.

Door het makkelijke systeem om de band te verstellen, kunnen kinderen al snel zelf hun zwembril op de juiste maat krijgen. Doordat er geen verstelbare neusbrug aanwezig is, zal de bril toch niet bij elk kind even goed aansluiten. Daardoor kan het gebeuren dat de bril bij jouw kind toch lekt.

Goede zwembril
Afbeelding: Canva.com

Waar op letten bij het kopen van een zwembril?

Kleur glazen

Zwembrillen met gewone glazen zorgen voor een helder zicht en zijn daardoor geschikt voor plaatsen waar weinig verlichting is. Dat is het geval in een weinig verlicht zwembad of in open water. De glazen van een zwembril kunnen ook getint zijn. Glazen met een donkere tint zijn geschikt voor plaatsen met fel licht. Ze werken zoals een zonnebril en beschermen je ogen tegen de zon. Een oranje tint zorgt dan weer voor meer contrast.

Daarnaast kunnen glazen ook gespiegeld zijn. De spiegel houdt de reflectie van fel licht tegen waardoor je comfortabeler kan zwemmen. Aangezien het resultaat een donkerder zicht is, zijn deze glazen geschikt voor plaatsen met fel licht. Een stap verder zijn gepolariseerde glazen. Deze zijn geschikt voor situaties met zowel weinig als veel licht. Ze filteren de reflectie van het licht weg, maar zijn niet donker wanneer er geen fel licht is.

Afmetingen glazen

Afhankelijk van waarvoor jij je zwembril wilt gebruiken, kies je het best grote of kleine glazen. Competitiezwemmers kiezen voor kleine glazen. Deze zitten strak rond het oog en zijn geschikt voor wie zo weinig mogelijk weerstand wil voelen tijdens het zwemmen. Open water zwemmers kiezen daarentegen voor brede glazen. Zo hebben ze een optimaal zicht en kunnen ze obstakels of andere zwemmers op tijd zien. Daarnaast bestaan er ook zwemmaskers. Deze brillen hebben geen tussenstuk aan de neus waardoor ze een panoramisch zicht geven. Ze zijn geschikt voor zwemmers die zich claustrofobisch voelen onder water of om te snorkelen.

Comfort

Tegenwoordig hebben de meeste zwembrillen een siliconen hoofdband, met uitzondering van de Zweedse zwembril. De siliconen zijn zachter en zorgen voor een aangenamer gevoel. Je kiest het beste voor een zwembril met een dubbele band. Daarmee kan je de band beter afstellen op jouw hoofd en voorkom je dat er water in je zwembril komt. Voor zwemmers met lange haren is de beste keuze een band die pas vanachter in twee splitst. Dat zal minder pijn doen aan je haren en kan je gemakkelijk rond een dot plaatsen. Ten tweede zorgt ook de neusbrug ervoor dat je zwembril wel of niet goed zit. Sommige zwembrillen geven verschillende neusbruggen van verschillende groottes mee, anderen hebben één neusbrug die je op jouw maat kan verstellen. Zwemmaskers en sommige open water zwembrillen hebben deze functie niet.

Wat is een goede zwembril voor competities?

Een goede zwembril voor competities is een die zo weinig mogelijk weerstand biedt. Daarom is hij klein en zit hij dicht tegen je ogen. Bij deze zwembrillen is het siliconen omhulsel rond de glazen vaak klein en is er minder comfort. De zwembril moet straks zitten zodat deze niet afvalt als je in het water duikt, snelheid haalt of een snel keerpunt wilt maken. De glazen moeten een helder zicht bieden om je baan en tegenstander te kunnen zien. Er mag tot slot geen water in glazen komen. Tijdens een wedstrijd is er namelijk geen tijd om je zwembril goed te zetten.

Hoe kan ik vermijden dat mijn zwembril beslaat?

Hoewel het onvermijdelijk is dat je zwembril na een tijd zal aandampen, zijn er enkele tips om het te voorkomen. Doordat de temperatuur in de zwembril hoger is dan de temperatuur van het zwemwater ontstaat er condensatie. Sommige zwembrillen hebben een anti-fog laag om dit tegen te gaan. Het gaat om een dunne film dat er na een tijd weer afslijt. Het is ook belangrijk om niet met je vingers over de glazen te wrijven, omdat je zo de film er zelf af haalt. Als de laag er uiteindelijk toch af is, kan je ervoor kiezen om een anti-fogspray te gebruiken om je zwembril nog wat langer te kunnen gebruiken.

Draag ik mijn zwembril best boven of onder mijn badmuts?

Het is comfortabeler om je zwembril boven je badmuts te dragen. Door de badmuts blijft je zwembril beter zitten. Je kan hem gemakkelijker verstellen als er bijvoorbeeld toch water in je glazen komt. De zwembril zal ook zachter rond je hoofd zitten doordat er een badmuts tussen zit. Wanneer de kans groot is dat je zwembril kan afzakken, draag je die best wel onder je badmuts. Door je zwembril onder je badmuts te dragen verkleint de kans dat je zwembril kan afzakken nog meer. Als je moet duiken of je deelneemt aan een wedstrijd met een massastart is het dus handig om je zwembril onder je badmuts te dragen.

Hoe we vergelijken en testen

Het team van Doorgelicht gaat online en offline op zoek naar informatie, kenmerken en specificaties over de producten in vraag.

Om de beste zwembril te vinden werden 16 producten met elkaar vergeleken om te zien welke als beste uit de test kwamen. Er werden uiteindelijk 7 producten in onze selectie geplaatst.

Deze producten werden voornamelijk beoordeeld en vergeleken op kwaliteit, kleur, afmeting, comfort en prijs.

Zwem je vaak, dan kan een goed sporthorloge met zwemfunctie wel eens interessant zijn om je statistieken bij te houden.
Via deze link vind je ons advies voor badmutsen. Dit is vaak verplicht, maar kan ook helpen tijdens het zwemmen.

Lees meer artikels in de categorie ‘Sport’

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.