Scroll Top
7 dingen die je zeker niet mag stofzuigen

Wat je zeker niet mag stofzuigen

Stofzuigers, de ongekroonde helden van ons huishouden, zijn onmisbaar in onze dagelijkse strijd tegen stof en vuil. We zeggen dagelijks, want met huisdieren is het aangeraden om toch één keer per dag te stofzuigen. Maar net als elke superheld hebben ook zij hun zwakke punten.

Er zijn bepaalde dingen die je stofzuiger gewoonweg niet aankann. Voordat we in de details duiken, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten stofzuigers zijn. Of je nu een sledestofzuiger, een steelstofzuiger, een kruimeldief of een robotstofzuiger hebt, gebruik ze op de juiste manier. Alleen dan kunnen ze hun levensduur behouden.

De grote nee’s van het stofzuigen

1. water en andere vloeistoffen

Het lijkt misschien een goed idee om die gemorste melk op te zuigen, maar stofzuigers en vloeistoffen gaan niet goed samen. Er zijn stilaan wel enkele modellen die dit aankunnen. Toch zou ik het zelf nooit doen, zulke schade valt niet onder garantie.

Het opzuigen van vloeistoffen kan de motor en elektrische componenten van de stofzuiger beschadigen en een veiligheidsrisico vormen. In plaats daarvan gebruik je dus handdoeken of keukenpapier. Zo houd je je stofzuiger veilig en functioneel. Uiteraard is dit niet waar bij nat/droog stofzuigers.

De grote nee’s van het stofzuigen

2. brandbare of ontvlambare materialen

Het opzuigen van brandbare of ontvlambare materialen (zoals benzine, aansteker vloeistof of bleekmiddel) kan een brand of explosie veroorzaken. Deze materialen zijn als een tikkende tijdbom voor je stofzuiger. Vermijd het opzuigen van deze materialen te allen tijde om ongelukken te voorkomen.

3. kleine objecten

Die verloren munt onder de bank lijkt misschien een makkelijke prooi voor je stofzuiger, maar kleine objecten zoals munten, speelgoedonderdelen, sieraden, stenen of schroeven kunnen de interne componenten van de stofzuiger beschadigen.

Het is belangrijk om deze objecten op te rapen voordat je begint met stofzuigen. Zo voorkom je onnodige schade aan je trouwe hulp. Doe een kleine wandeling om zeker te zijn dat alles opzij ligt. Nieuwere stofzuigers hebben soms ook een LED lampje om de grond voor de mond te verlichten. We zien dit op de Philips steelstofzuigers en de nieuwste Dyson Detects.

Je kan de stofzuiger wel bewust gebruiken om kleine dingen te zoeken in een tapijt, maar dan heb je een nylonkous nodig.

fijn stof en poeders

Dat restje bloem op de keukenvloer na het bakken van een taart lijkt misschien onschuldig, maar het opzuigen van fijn stof of poeders zoals bloem, as of gipsstof kan de filters verstoppen en de motor van de stofzuiger beschadigen.

Als het nodig is om fijn stof op te zuigen, overweeg dan het gebruik van een gespecialiseerde stofzuiger die is ontworpen om fijn stof aan te kunnen. Zo houd je je stofzuiger gezond en sterk. Doe je dit toch met je stofzuiger, maak hem dan ook meteen proper.

brandbare of ontvlambare materialen

Glas en scherven

Het opzuigen van scherpe stukjes glas kan de slang, zak of binnenkant van je stofzuiger beschadigen. In plaats daarvan kun je het gebroken glas opvegen en de overgebleven kleine stukjes oppakken met een vochtige papieren handdoek. Zo bescherm je je stofzuiger tegen onnodige slijtage.

plakkerige stoffen

Die gemorste honing op de keukenvloer is een nachtmerrie voor je stofzuiger. Plakkerige stoffen kunnen aan de borstelrol, slang of binnenkant van de stofzuiger blijven plakken en een verstopping veroorzaken.

Probeer in plaats daarvan plakkerige stoffen schoon te maken met een geschikt schoonmaakmiddel. Zo blijft je stofzuiger altijd klaar voor de volgende schoonmaakuitdaging.

schimmel of meeldauw

Het opzuigen van schimmel of meeldauw kan sporen in de lucht vrijgeven, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Gebruik in plaats daarvan een reinigingsmiddel dat speciaal is ontworpen voor het verwijderen van schimmel en meeldauw. Zo zorg je niet alleen voor je stofzuiger, maar ook voor je eigen gezondheid.

Het correct gebruiken en onderhouden van je stofzuiger kan de levensduur ervan aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat je huis altijd schoon en stofvrij is. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je stofzuiger altijd in topconditie is en klaar voor elke schoonmaaktaak. Dus, behandel je stofzuiger als de superheld die het is en het zal je belonen met een schoon en comfortabel huis.

Glas en scherven
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.