Scroll Top
De filter van je droogkast uitkuisen

De filter van je droogkast uitkuisen

Een how-to, stap voor stap de pluis- of stoffilter van je wasdroger proper maken

Het onderhouden van je droogkast is essentieel voor hun levensduur en efficiëntie. Een van de meest vergeten taken is het reinigen van de filter van je droogkast. Hoewel het misschien een klein klusje lijkt, heeft het een enorme invloed op het verbruik en de levensduur van de droogkast. Er is ook een realistisch brandgevaar, stof kan snel vuur vatten. Laten we eens kijken hoe je dit het best kan aanpakken.

Waarom de stoffilter uitkuisen

De filter van een droogkast vangt pluisjes en stof op die vrijkomen tijdens het drogen van kleding. Na verloop van tijd kan deze ophoping de luchtstroom belemmeren, waardoor de droger harder moet werken en meer energie verbruikt. Bovendien kan een verstopte filter brandgevaar opleveren. Door dit goed te doen blijft schade aan de droogkast langer uit.

Waarom de stoffilter uitkuisen

Droogkast filter kuisen: stap voor stap

Schakel de droogkast uit en haal de stekker uit het stopcontact. Veiligheid eerst! Zorg ervoor dat je droogkast is uitgeschakeld voordat je begint met schoonmaken.

  1. Open de deur van de droogkast. Bij de meeste modellen vind je de filter aan de binnenkant van de deur of net binnen de trommel.
  2. Verwijder de filter. Trek de filter voorzichtig omhoog of naar je toe, afhankelijk van het model van je droogkast.
  3. Maak de filter schoon. Verwijder pluisjes en stof met je handen. Voor een grondigere reiniging kun je een stofzuiger gebruiken om alle kleine deeltjes op te zuigen.
  4. Was de filter. Sommige filters kunnen onder de kraan worden afgespoeld. Gebruik warm water en een zachte borstel om vastzittend vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat de filter volledig droog is voordat je hem terugplaatst. Voor een goed resultaat laten wij onze filter even weken in water. Nadien grondig afborstelen zonder schade te doen en buiten in de zon laten drogen.
  5. Controleer de trommel en de ventilatieopeningen. Gebruik een zaklamp om de binnenkant van de trommel en de ventilatieopeningen te inspecteren. Als je pluisjes ziet die je niet kunt bereiken, gebruik dan een stofzuiger met een lange slang. Is de filter een lange tijd niet gekuist geweest dan kan er een opstopping zijn dieper in het toestel. Eens goed peuteren (zonder schade te doen) is dan aangeraden.
  6. Plaats de filter terug. Zorg ervoor dat hij goed vastzit en dat er geen gaten of scheuren in zitten.
  7. Maak een schema. Het wordt aanbevolen om de filter na elke droogbeurt te controleren en minstens één keer per maand grondig te reinigen.
Droogkast filter kuisen_ stap voor stap

Extra tips voor een propere filter

De pluisfilter proper houden is niet het enige dat je moet doen bij een droogkast. Correct gebruik en de droogkast wat onderhouden kan wonderen doen. Het blijft een stevige aankoop, alle tips om de levensduur te beteren zijn welkom. Dit zorgt ook voor minder stof en vuiltjes in de filter:

  • Vermijd het gebruik van wasverzachter op handdoeken. Wasverzachter kan een wasachtige laag achterlaten op je filter, waardoor de luchtstroom wordt belemmerd.
  • Reinig de buitenkant van je droogkast. Veeg stof en vuil weg van de achterkant van de machine en zorg ervoor dat de ventilatieopeningen vrij zijn van obstructies.
  • Controleer de afvoerslang. Zorg ervoor dat deze niet geknikt of verstopt is, wat de efficiëntie van je droogkast kan verminderen.

Het schoonmaken van de filter van je droogkast is een eenvoudige taak die grote voordelen oplevert. Niet alleen bespaar je geld op je energierekening, maar je zorgt ook voor een veiligere omgeving in je huis. Dus de volgende keer dat je je was uit de droogkast haalt, neem een paar extra minuten de tijd om de filter te controleren en schoon te maken.

Extra tips voor een propere filter
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.